Фентъзи и фантастика - Тема 15

• 53 965
  • 759
  •   1
Отговори
# 450
Тези дни като ходих до библиотеката видях трилогията на Гай Гавриел Кай- "Фионавар".  "Сарантийска мозайка" съм чела от автора и ми  хареса, реших да пробвам трилогията и съм приятно изненадана. Все още съм на първа книга, надявам се нивото на следващите две да  е същото.

# 451
  • Варна
Аз минавам да се похваля с това

Ама още не съм я захванала. Тия дни нямам време и една страница да погледна. Докато си помисля за книга и съм заспала безвъзвратно.

Тази книга мисля да я включа в номинациите си в края на годината, освен ако дотогава не прочета нещо по-добро, което ме съмнява, т.к с малко дете и бебе времето ми за четене е силно ограничено.Simple Smile

# 452
  • България
Започнах "Ерагон" от Кристофър Паолини.
Привлече ме това "...в специалното обръщение към българските читатели Паолини обяснява,че влияние върху него са имали и българските митове, легенди и народни приказки. " Smiley

# 453
  • Майничка
Сигурно за всяка страна го пише. Laughing
Шегата настрана, нищо от българската митология не срещнах в книгите от поредицата. Което не пречи да съм им фен.

# 454
Тази книга мисля да я включа в номинациите си в края на годината, освен ако дотогава не прочета нещо по-добро, което ме съмнява, т.к с малко дете и бебе времето ми за четене е силно ограничено.Simple Smile
Толкова ли е добра! Само това ми липсва😂 Докато се чудех какво да почна и в рамките на месец - зарязах Гай Гавриел Кай, заради Маклелън, Маклелън, заради Джанго Уекслър, а сега остава да зарежа Джанго, заради Наоми Новик. Добре, че поне довършвах книгите, а отлагах продълженията, за сметка на нов автор.

# 455
аз тази година се съпиха да чета фантастики (вярно повечето са старички - Саймън Грийн,  Клифърд Саймък), както но има и по-нови (Маркъс Сейки - Брилянтните, Пиърс Браун - цялата трилогия),  засега като че дадох назад с фентъзитата. Не виждам сериозни неща на пазара.
Лъвкрафг не го броя за фентъзи,  (а за ужас) а Ние УДавниците го броя за приключенски
чакам да дойдат октомври и ноември да видим евентуално нови неща от Мартин, както да речем Легион 3 на Сандърсън. От Мъглеродените временно съм си дал почивка, а Хоб в моменат не пише.

# 456
Започнах "Ерагон" от Кристофър Паолини.
Привлече ме това "...в специалното обръщение към българските читатели Паолини обяснява,че влияние върху него са имали и българските митове, легенди и народни приказки. " Smiley
в интерес на истината най-пълноценно споменаване на българския фолклор има  в "Интервю с вампир" на "Ан Райс". Там след като съсипват Лестат (мислят, че са го убили)  Клодин и Луи ходят по Централна и Източна ЕВропа и откриват разни вампири без разум които приличат на зомбита.
това е най-близкто доближаване до поянието "плътеник"
Разбира се, оставям настрана романа "Дракула" на Брам Стокър, в който ще разпознем и доста наши легенди (които се припокриват с румънските).
Във фентъзито е по-трудно да се отдели плявата. Сигурно Паолини е чел нещо, но колко е приложил на практика е трудно да се каже, защото при него има джуджета и елфи, а в славянският и българският фолклор - не. най-близкото нещо са самодивите и дяволите.

# 457
  • София

Oooo това ме надъхва много. "Изтръгнати от корен" ми е много любима и ако и тази е толкова добра, определено ще изчета всичко на Наоми Новик. Признавам си, че имам особени очаквания към тази книга.

Сега след "Европейската купа" ще имам пооовече време за четене, макар и "Изкопът" ама хич да ни върви. Мислех си, че само защото ми беше задължителна литература едно време, ми беше тооооолкова трудно да го прочета. Очевидно самата книга ми идва тегава

# 458
Сигурно за всяка страна го пише. Laughing
Шегата настрана, нищо от българската митология не срещнах в книгите от поредицата. Което не пречи да съм им фен.
Е,сега. Винаги можеш да си представиш, че Муртаг идва от Омуртаг. Wink Той е единствения (драконите не се броят), който помня по-ярко от трилогията. "Наследство" е приятна лека книжка (SW във старовремски фентъзи вариант) с един огромен плюс - завършена е и е без изсмукани продължения.

# 459
"Някои от прекрасните ви народни приказки, както и снимките на Рилския манастир, ме вдъхновяваха при писането на отделни пасажи от моя роман. "

съвсем спокойно може да си е описал отделна сграда, като Рилския манастир.
тук не се споменава за митологията на България, а з народните приказки. В народните приказки юнакът често е подпомаган от помощник-животно, бори се със змейове, преодолява препятствия в далечни царств и накрая разбира се се жени за принцесата.

ето едно интересно име - главатарят на Варден се казва Аджихад - А - Джихад. (един вид противника на джихада)

Веднага се сещам за Тервел, който спрял арабите.

има и вещица - Анджела. Вещиците са характерни за българския фолклор. Името АНджела идва от АНгел, и спокойно може да му му е хрумнал като е гледал стенописите на Рилския манастир.

Последна редакция: нд, 30 сеп 2018, 16:07 от Джон Сняг

# 460
Аз минавам да се похваля с това

Ама още не съм я захванала. Тия дни нямам време и една страница да погледна. Докато си помисля за книга и съм заспала безвъзвратно.

Интересно, слагам я в списъка за четене, макар, че мислех да я пропусна. Другата книга на авторката не ми хареса. Не се сещам в друга книга да ми е била толкова противна главната героиня.

# 461
  • Варна
Толкова ли е добра!...

На мен ми допадна. Лека, неангажираща, непретенциозна книга. Лесно се чете и бързо върви, идеята е тривиална, главните герои биват, а някои от тях дори ми бяха симпатични.Simple Smile

@Morrighan, за мен " Изтръгнати от корен"  е една идея малко по-добра. Но и аз определено имах очаквания спрямо тази книга и те се оправдаха в положителна насока.Simple Smile

@Меган, аз бих дала шанс на авторката с още 1-2 нейни произведения, пък ако не ми хареса написаното, тогава окончателно бих се отказала от творчеството и.Simple Smile 

# 462
  • България
"Някои от прекрасните ви народни приказки, както и снимките на Рилския манастир, ме вдъхновяваха при писането на отделни пасажи от моя роман. "

съвсем спокойно може да си е описал отделна сграда, като Рилския манастир.
тук не се споменава за митологията на България, а з народните приказки. В народните приказки юнакът често е подпомаган от помощник-животно, бори се със змейове, преодолява препятствия в далечни царств и накрая разбира се се жени за принцесата.

ето едно интересно име - главатарят на Варден се казва Аджихад - А - Джихад. (един вид противника на джихада)

Веднага се сещам за Тервел, който спрял арабите.

има и вещица - Анджела. Вещиците са характерни за българския фолклор. Името АНджела идва от АНгел, и спокойно може да му му е хрумнал като е гледал стенописите на Рилския манастир.
Прочела съм доста български легенди, митове и приказки.
Надявам се да разпозная някои от тях. Blush

# 463
съмнявам се, че ще е толкова очебийно. По-скоро си мисля, че авторът е използвал "мотиви" от българския фолклор. Па аналогичен начин Питър Тейлър (авторът всъщност е българин и се казваше Петър някой си) като дописвал Р.Хауърд за Конан е създал магьосника Хисар-Зул, който всъщност би трябало да бъде Хисар - Зъл. Използвал българската думичка - "зъл" и "хисар", покрай горещите термални извори, представял си как клокочи водата(нищо такова няма ходил съм на Хисаря - но автора е бил с въображение). Та и  тук има (О)Муртаг/(он),*  вещици,  с име на ангел и т.н. неща типични  за българската реалност, което не значи че  авторът е пренесъл "наготово" някой сюжет от нас, а по-скоро отделни елементи.

Името на владетеля според един е разчитано като Омуртаг, а според други - като Муртагон

Последна редакция: нд, 30 сеп 2018, 20:13 от Джон Сняг

# 464
  • Майничка
Не е Петър, а Пламен, Пламен Митрев, но Хисар-Зул не е негов герой, а се появява доста по-ранни продължения на сагата, още през 70те.

Общи условия

Активация на акаунт