Фентъзи и фантастика - Тема 15

• 53 952
  • 759
  •   1
Отговори
# 465
Прочела съм доста български легенди, митове и приказки.
Надявам се да разпозная някои от тях. Blush
Може да хвърлиш и едно оЧо на филма. Само по първата част е. Сапфира са я докарали на характер малко повече като мама Гъска, но става. Виж, Шруйкан обаче си е драконище и двеста.

# 466

@Меган, аз бих дала шанс на авторката с още 1-2 нейни произведения, пък ако не ми хареса написаното, тогава окончателно бих се отказала от творчеството и.Simple Smile 
Щом "Изтръгнати от корен" според теб е идея по-добра сериозно ще си помисля дали да я прочето, но нищо не ми пречи и да я пробвам.
Приключих с трилогията "Фионовор", не лош опит на Кай за фентъзи роман, защото "Мозайката" за мен не е фентъзи. Една от сюжетните линии ме подразни сериозно, прекалено мелодраматична ми дойде, но общо взето съм доволна.

# 467
  • България
Прочела съм доста български легенди, митове и приказки.
Надявам се да разпозная някои от тях. Blush
Може да хвърлиш и едно оЧо на филма. Само по първата част е. Сапфира са я докарали на характер малко повече като мама Гъска, но става. Виж, Шруйкан обаче си е драконище и двеста.
Благодаря! Имах чувството, че ми е познато името. Сигурно съм гледала филма преди време, но ще го изгледам отново.  Grinning

# 468
някой има ли идея за  героично фентъзи с  кралски интриги? нещо от типа на Убиеца, или дори на Светлоносецът/Черната призма - при все че е много детски; обаче като Лъжите на Локи Ламора, такива сериозни и сложни заговори не ми допадат. Бих предпочел Съливан или Робин Хоб.

# 469
  • Майничка
Чете ли трилогията за цуранската империя на Фийст и Джани Вурц?  "Дъщеря на Империята" и т.н.
Ако не си - ще ти хареса.

# 470
Чел съм я и я намирам за страшно добра.  по принцип си падам по японската тематика. За съжаление тя потвърждава мнението ми за Фийст - книгите, които се отнасят до раннат хронология (
Скрит текст:
допреди смъртта на Лесо Варан  и Джими Ръчицата
) са интересни, а нататък   - не.  но пък ранният  Фийст ми влиза в "Толкин" шаблона - малко или повече. А късният Фийст няма нищо повееч с Толкин.

"Дъщерята на Империята" е история  в стила на най-добриет класики от типа на "Шогун" и др. такива. Да, чете ми се нещо от този род - бавно и последвателно израстване в един краски двор на един парий - все едно мъж или жена - и борба с различни фракции.

Последна редакция: пн, 01 окт 2018, 17:04 от Джон Сняг

# 471
  • Майничка
Иначе кралско фентъзи с интрига е цикълът за лорд Валънтайн на Робърт Силвърбърг, но не е точно героично, напомня  Амбър като усещане.

П.П. А Капитан Блъд и Наследникът  от Калкута чел ли си? Ако не - подхвана ги, нищо че не са фентъзи.
Редакторът ме поправи на Капитан Блондинка! Joy Joy Joy

# 472
гаргамела от пиратски, и моряшки истории съм изчел всичок което се сетиш (и повечето приключенски - но тоав е друга тема). На Сабатини съм чу чел всичко което има на български - и Морският  ЯСтреб, и Блъд, а Скарамуш я имам вкъщи и я знам наизуст.
от произведеният Сабатини Скарамуш е доста по-нагледен пример - едно обиковено  провинциално адвокатче накрая се сдобива с реална власт в Конвента.
на Сълвърбърг съм му чел  маджипурски хроники - част първа (замъкътн на Лорд валънтайн ) и част 2.  Част втора ми се стори доста посредствена. Част първа бе по-интересна, но очаквах повече динамика.

ДА,  Силвърбърг, напомня Хрониките наАМбър, но аз лично харесвам Хрониките на Амбър само до 5 книга - според мен след това са изключително посредствени и Зелазни е трябвало да се ограничи дотам докъдето Коруин влиза в Лабиринта(но пък първите 5 ги харесвам много). Но, да, точно в АМбър има много ярко изразени фракции. например Бенедикт за когото Коруин казва, че той самият няма да стане крал, но ако подкрепи някого начаса ще го признаят за крал. Ето такова нещо ми се чете.
Както казах първата  част на АМбър е доста интересна, когато е основно битка между Коруин и останалите.

имах идея нещо като Фиц или Коруин - някой който тръгва отдолу, преминава през интригите, фракциите, битките и накрая стига до самия връх.
И не - моля ви не казвайте Джордан, там Елейн Траканд с едно кихване побеждава всеки, а няма и 18 години. Искам реализъм  - поне доколкото е възможно.

П.С. все пак благодаря за предложенията, поне ме наведоха на някои размисли кякво да търся.

Последна редакция: пн, 01 окт 2018, 17:32 от Джон Сняг

# 473
Снощи си пуснах Травъл тв, от екрана ме поглежда позната физиономия и чувам "Здравейте, аз съм Патрик Ротфус, писател на фентъзи романи". Ще води някакво предаване "Мит или чудовище" или нещо такова. Така, че момичета и момчета в близко бъдеще явно не се очертава да прочетем нещо за Квоте. Нямам спомен дали съм питала за мнение за "Дъщерята на жрицата" на Лине Кобербьол. Започва ми се "Вестителя на бурята" на Ричард Форд, но не е ясно кога ще излезе третата книга, между първата и втората има три години разлика, така, че ще изчакам.

# 474
  • София
Той Патрик се занимава с какво ли не, всичко друго, но не и да седне да си донапише историята. Направо съм се отказала да чакам завършек Wink

# 475
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Той Патрик се занимава с какво ли не, всичко друго, но не и да седне да си донапише историята. Направо съм се отказала да чакам завършек Wink

Историята за Квоте, не е ли завършена? Останах с впечатлението, че е нещо като трилогия?

# 476
  • София
Трилогия е, но третата не е издавана. Втората е разделена на два тома, за рова си се подвела

# 477
  • Майничка
Завърших третата част на "Войната на Червената кралица" и съм леко разочарована - голяма сеч, голямо нещо. Не че героите са някакви супер сложни характери, ама имаше мегдан да се развият по-качествено.

# 478
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Трилогия е, но третата не е издавана. Втората е разделена на два тома, за рова си се подвела

Много благодаря за уточнението! Да, попадна ми името на този автор, зачетох първата част в "читанка-та", но аз ако е недовършено произведение, май няма да ги купувам на хартия...

# 479
Идваше ми да вляза в телевизора и да му оскубя тъпата брада.

Общи условия

Активация на акаунт