Базедова болест - тема 7

• 45 728
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
ТСХ рецепторни антитела (ТРАК) при Хашимото в 90% е отрицателен.
В случая затвърждава Базедовата болест. Нали се чудеше, дали не са те объркали?

Относно храненето, според мен няма никакво значение.
Според специалисти, диетолози и други болни, да се избягва глутен, да се избягват краве млечни, да се избягват зърнени, бобови. Да се избягват храни алергени като патладжан, чушки, някои ядки.

Общо взето да се ядат яйца от свободни кокошки, месо от пасищни животни, риба, по възможност дива, пресен улов от океани и морета, да се консумират повече пресни зеленолистни зеленчуци, а храни съдържащи гоитрогени като зеле, броколи  да минават термична обработка. От млечните добре ни понасят биволско мляко, сирене, кашкавал.
Може да се консумират елда, киноа.
Може да се консумира зехтин, авокадово олио, кокосово масло, маслини, авокадо. Храните да са с по-малко термична обработка (предимно варене и печене) и като цяло да се консумира повече свежа храна.
Плодове също може, но с по-голямо внимание, тъй като са сладки. Но да кажем по 1 плод на ден е ок.

Да се изследват нивата на витамин Д и В12, като най-често при нас има недостиг и при нужда да се приемат на добавки, желателно под лекарски контрол.
Добре ни се отразява всекидневен прием на магнезий и периодичен прием на витамини А и Е, В комплекс, Омега 3 мастни киселини.
Да не се практикува интензивно спорт. Може някаква лека гимнастика, каланетика, йога, нещо релаксиращо и отпускащо. При джогинг да се следи пулсът, да не се ускорява и да се почива.

Това е най-общо казано.

# 361
Здравейте!

Ето ги моите резултати от днес, вторник съм на доктор. Сигурно ще ми спре хаповете.

FT 3 ( свободен Т3 )   2.84   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )   16.45   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   3.350   mIU/l   0.300 - 4.200

# 362
Добри стойности за спиране.
ТРАК ще пускаш ли?

# 363
Докторката нищо не каза за ТРАК. Беше ок, преди няколко месеца го изследвах.

# 364
А, тя затова не е казала нищо.
Дано се закрепиш и пак да те забрави болестта.

# 365
Благодаря Simple Smile Дано всички ни забрави скапаната болест Simple Smile

# 366
  • София
За храненето никой не казва кой знае какво, моя доктор каза само, че йодираната сол е кофти, ама пък я има в толкова много продукти.
Аз си промених храненето след диагнозата. Хапвам по-здравословно, често без глутен, включих повече яйца, овесени ядки, плодове, кокосово масло. Тотално зарязах донъти, мекици, тестени тежки храни, а и пица много рядко вече.
Направо съм реформирана, хаха

По едно слабо кафе на ден (него заради полуделия пулс го намалих). С кафето най-трудно ми беше.

# 367
Вярно, кофеиновите пропуснах. Възбуждат централната нервна система и да избягваме.
По едно кафе - човещинка.  Smirk

# 368
Как , успокоявате  ускорения пулс?
На колко време следите антителата? bouquet

# 369
Бетаблокери или хапчета с Ивабрадин...
Трак, преди почване и спиране на терапията.

# 370
Момичета, някой пил ли е Корлентор? Как се чувствахте?

# 371
Днес поисках направление и естествено ми отказаха.. било края на месеца и имало ученици пред кабинетите. Какво ли общо пък има второто?!
Ще чакам новия месец, за да си взема. Кои хормони трябва да изследвам?

# 372
За начална диагностика са ти нужни хормоните ТСХ, ФТ4, ФТ3 и антитела МАТ (Anti TPO) и TAT (Anti TG).
Три хормона и две антитела. Ендокриноложката да направи ехография и заключение на общо състояние.
Опциите са ти да си пуснеш изследванията и да отидеш с тях на преглед и всичко да се разбере в деня.
Другата опция е да отидеш на ендокринолог и тя да ти назначи изследвания и като са готови да и ги занесеш. Честно казано, не назначават целия пакет и понякога по 1-2 хормона или само едно от антителата не може със сигурност да се отхвърли започнал процес.
Личната ще ти даде направление, за да не плащаш преглед, а само такса, но личната може да даде направление само за изследване на ТСХ безплатно, веднъж годишно. А на теб само този хормон не ти стига за поставяне на диагноза. Немалко доктори съдят само по него и ехография на жлезата, или опипване на жлезата.
Не е правилно.

Изследванията не са никак евтини, затова пък не ги правим всички всеки път, а най-вече за поставяне на диагноза.
Аз се изследвам предимно в Лаборекспрес 2000. Повечето изследвания там са по-евтини, спрямо други лаборатории и има сметка ако се пускат и много други неща накуп, но в случая само за хормони, изгоден е само пакета ТСХ + ФТ4 + ФТ3, който излиза на цена 30.40 лв. Преди имаха и ТАТ+МАТ за 29 лв, но сега не намирам този пакет, но може да се пита по телефона, дали го има. На място в лабораторията казваш какво искаш и те директно ти го изследват в пакета, да е по-евтино. Плюс такса кръв 2 лв. Ако все още имат пакет и за ТАТ и МАТ, хормоните + антителата + такса кръв излизат към 61 лв.
Друга опция е лаборатория Кандиларов. За момента там е най-евтино. ТСХ+ФТ4+ФТ3 на пакет е 22 лв и антитела ТАТ + МАТ на пакет е 23 лв + 2 лв такса кръв, излиза 47 лв.
Ако не си купувала ваучери досега: Ваучери се купуват от този сайт онлайн. После отиваш и плащаш малките посочени суми за ваучери на каса на Изи Пей. Като платиш получаваш мейл с разпечатка. Ако имаш принтер вкъщи си ги разпечатваш и с тях отиваш в лабораторията. Ако нямаш, отиваш в някоя книжарница с интернет и през мейла ти ги разпечатваш. И с разпечатан ваучер отиваш в лабораторията и доплащаш останалата сума за изследването.
За хормоните: https://www.ofertomat.bg/Paket-hormonalni-izsledvania-za-funktsi … ilarov-p4561.html
За антителата: https://www.ofertomat.bg/Izsledvane-na-ANTITELA-TAT-i-MAT-na-shi … ilarov-p4636.html

Последните антитела ТРАК (отнасящи се към Базедова болест) на този етап мисля не са ти нужни. Първо да се видят тези, ако има нещо отключено като заболяване, чак тогава да се гледа ТРАК.
ТРАК пускам в Лаборекспрес 2000. Там са на най-изгодна цена - 22 лв.

# 373
Здравейте и от мен. Вече втора седмица става откакто съм с вирус.  2-3 дена се чувствах добре. Смених един антибиотик Оспамокс. След започнах с Ксоримакс 500-мг бих го 6-дена добре бяха уж нещата. Днес сутринта пих последния. Но,още не се чувствам добре краката са ми ледени на моменти с една дума все още ме тресе гърлото не е червено поне засега. Ту, ми е топло,ту студено.. Говорих с едното препоръча  ми още един път да пия въпросния антибиотик. Леко гърлото ме дразни и лека хрема имам на моменти. Витамин Д пия но, полза засега никаква според мен. Ще опиша как започнаха нещата с настинката както казах ходя на курсове  там е топло помещението. Човек леко се изпоти отварят се прозорците и готово в бонус и течение имаме. Ето как се уредих с вируса или грип направо. Какво да кажа гадна работа. Още по-гадно е,че рефлектира върху жлезата и никой не ме разбира колкото и да обяснявам какви са нещата.. Това е ситуацията ще се радвам да получа някой съвет доста пъти форума ме е спасявал Поздрави!

# 374
Ангелов, много антибиотици ти се събраха последните месеци, а жлезата е в хипофункция, май затова по-често боледуваш и по-лесно те хващат настинките. Поне така мисля.
Оспамокс-а колко време го пи? А следващия антибиотик колко време го пи? Струва ми се доста време прием на АБ.
Освен за някакъв имуномодулатор да видиш за прием, да не е стимулатор. Малко да попиеш да се закрепиш.
Нещо прополисово, пчелни продукти, ако нямаш алергия към тях. Джинджифил настърган с мед, лимон и лук, също може да закрепи малко положението в борба с настинките. Аз си смилам в блендер джинджифил, лук, лимон, добавям мед, слагам в бурканче и в хладилника. На всеки час по лъжичка. Разбира се, може да се настържат на ренде всички продукти. Ако не ти понася лука, може да го пропуснеш.
Витамин С 1000 мг. (като ме удари грип, настинка, първите 2-3 дни и по 2000-3000 мг съм пила)
Относно витамин Д, той при грип и настинки се пие в по-голямо количество.
Да кажем, ако зимата пием по 2 капки поддържащо, понеже не се излагаме на слънце, като бонус сме и с автоимунно заболяване, то при грип и настинки, в първите 4-5 дни съм пила по 10-15 капки от витамина, което е около 5000-7000 мерни единици. Не е много, но в първите дни е важно, за да се пребори по-лесно настинката. Говорим за няколко дни, не за постоянен висок прием. Висок прием се прилага при доказан недостиг с изследване и при назначена доза от доктор, за определен период, като се прави после контрола, да се види дали се е повишил в нужните нива и вече докторът казва каква поддържаща доза да се пие.
Но в случаи на грип и настинки, може да си позволиш по-висока доза в първите няколко дни, с цел по-бързо оздравяване.
Чесън ако можеш яж. Там по 2-3 скилидки на ден.
Вода по 2 литра на ден. Хидратацията е важна за по-бързо оздравяване.
Освен водата - чай. Шипки, лайка, бъз. Има разни комплексни чайове в аптеката при грип и настинки, може да питаш за такъв. Не съм пила, само съм виждала. Нещо подобно: https://www.orfcvete.bg/bg/product/289-samahan-ai-pri-prostuda-i … grip-10-sasheta-/ или https://sopharmacy.bg/product/4986/bilkov-chay-pri-grip-i-prostu … -bioprograma.html
В този ми харесва комбинацията от мащерка, шипка, бъз, ехинацея - https://apteka.framar.bg/01002918/%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%84%D0%B … D0%B0%D0%BC%D0%B0
И този: https://apteka.framar.bg/30023418/%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%84%D0%B … D0%BB%D0%B5%D0%BA
Има десетки. Избери и действай ударно, че много се проточи пак с тези настинки.
А, и затопляй тялото. Преди бяхме говорили. Охлаждаш се, студен си, затопляй се, да оздравееш.
Чай, краката горещи във вода, повече течности и под завивката. Изпотяването помага.

И нещо забавно да споделя
Скрит текст:
(на твоите години работех по 16 часа в едно заведение на морето. Като ме пипна грип и 5 дни в жегите аз се тресях, навлечена с ватирана блуза, но нямаше опция да не съм на работа. Добре че не работех пряко с клиенти и имах време да подпирам глава и да се скатая малко. Та изпих наличния им Коледрекс в аптеката и няма и няма оправия. Само потене и втрисане се редуваха + висока Т.
Накрая колега ми направи около 100 мл червено вино, загрято, с много черен пипер. Отвратително нещо. Едва го преглъщах, цялата изгарях. След питието забравих и за грип и за настинки. Отпуши ми и нос, изчисти ми и гърло, спря и температура, и втрисане, и всичко. Smile

Общи условия

Активация на акаунт