Базедова болест - тема 7

• 44 925
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Благодаря, Пуканка

Аз явно нямах късмет. Имам чувство, че хипото е по-гадно от хипера.
Същото като теб ми каза и докторката на последния преглед.

Аз направо се чудя, що метизол изпих за 2 месеца и ми нямаше нищо на стомаха, а сега тоя л-тироксин ми разбута гастрит, дето 10+ години не се беше обаждал.

# 601
И на Мария не ѝ понасяше Тироксина. Тя отдавна не е писала, но по-спомени, даже беше започнала да го пие след хранене, заради стомаха. Имаше периоди вечер на прием.
Ако чете може да каже как е при нея и повлиява ли този прием на хормоните.

# 602
  • София
Благодаря, Мери
Утре ще пиша какво е казал док. Не разбирам толкова ли е трудно да ме пусне на 1 метизол и да ми падне tsh, не да го пия този тироксин:/
Косата пак започна да ми пада, от него е, пише го.
Изобщо излиза, че да ти дозират лекарствата е висш пилотаж.

# 603
В някои случаи и аз се чудя, защо просто не намалят тиреостатика, вместо да включват и тироксин, но... колкото доктори, толкова и практики. Страх ги е явно на 1 хапче да не потъне пак ТСХ-то. На мен не са ми включвали тироксин в началото, просто ми намалиха дозата и на 1 тирозол поддържах ТСХ между 1 и 3.

# 604
  • София
На мен също ми намаляваха дозата на пропицила, нищо не са споменали за включване на тироксин. Доволна съм от лечението, TSH не е скачал над 3.7, но пък на 2 седмици си пусках изследвания ( на моя глава) и при по-съществена промяна ходих на преглед и съответно ми намаляваха дозата. Нямам търпение да дойде 28.12 да видя какво ще ми кажат, как ще продължа...., предвид, че всичко ми е в норма.

# 605
Здравейте, вероятно и аз ще съм в отбора, но ми са назначени изследвания първо. Имам да изследвам и TRAK, но в списъка на лабораторията откривам само TRAB, знаете ли дали е едно и също? Благодаря!

# 606
  • София
Привет, жалко, че си в отбора, но добре дошла! Напиши повече как те диагностицираха, с какви симптоми?
Едно и също е trab и trak.

# 607
  • София
От мен отчет от днес:

Оставам на 3 метизола и 50 тироксин още 1 месец.
Според док това е най-доброто лечение за елиминиране на болестта при повишение на антителата (от 3 траб ми скокна на 4 в процеса на лечение). Каза, че не бива да седя на 1 метизол и да чакаме траба да скочи на 15, за да ми включи тироксина.
Много е аргументирана и винаги толкова добре говори. Аз съм от досадните пациенти дето много четат и питат.
Все пак дуднех, че ще ми е много облекчено да мина на 1 метизол:) тя каза, че не е привърженик на терапиите с по 1 метизол и да си го пия 10 години. На мен този подход ми се струва агресивен, също не виждам тук никой с подобна схема, но ще изкарам така още един месец. После гледаме траб и ще видим как.

# 608
Aurora, и аз бях на подобна схема. Не си сама Simple Smile

# 609
  • София
Ахх, наистина ли?
Пропуснала съм.
Колко време беше на тази схема? Аз оставам с впечатление, че тя я вижда за доста дълъг период.

И сега си добре?

# 610
Както споделих, колкото доктори, толкова и методи. По-важно е този подход да даде желания резултат, а не толкова каква е схемата.
Щото нали, аз пия 1 тирозол, но от години съм болна.
Факт, никой не може да гарантира, че ако си на 3 тирозола месец, два, три, пет, заболяването после ще се тушира и няма да се обади. Както и ако си на поддържащо 1 тирозол и си влезеш в ремисия, и забравиш за заболяването години. Или обратното, пиеш го, с него си ок, ама без него заболяването се връща.
Та по-важнен е крайният резултат, разбира се. Дано има ефект при теб този подход на лечение.
Не познавам пациенти, на които е прилаган.
Иначе просто при някои хора заболяването си утихва и си карат стандартното лечение. Почват на определен брой тиреостатик, след месец, два често остават на 1 хапче, карат я така 1,5-2 години, спират хапчето и всичко е ок.
При други, като мен, подходите не действат. Първия път единия доктор държеше ТСХ в граници 1 до 3 с 1 таблетка тирозол и Т4 и Т3 бяха идеални. Направих рецидив.
Вторият доктор реши да поддържам по-високо ТСХ (5), с малко по-висока доза, уж с цел да я тушираме тая хиперактивност и да се кротне жлезата. Цялото второ лечение си го откарах така, като ТСХ стигаше и до 6, а лятото до 3 и нещо.
Резултатът - рецидив след две години - налице. Дискомфорт от хипофункцията - всякакъв. Кисти, неразположения, менструацията ми се обърка, замаяност, напълняване, умора, акне, косопад, душене в гушата, запек, абе с хипофункцията все едно тялото се движи на забавен каданс Satisfied
Та докторите са привърженици на един или друг метод, но ФАКТ е, че той не е меродавен за всички, защото всеки организъм е индивидуален и по различен начин се справя със заболявания и не само.
Човек с човек за съжаление не си прилича, иначе щеше да е много просто.

# 611
  • София
мен нещо ме гложди, аз съм си такава. подлагам всичко на съмнение.
но само времето ще покаже дали ще се излекувам.
аз споделям моето лечение, защото предполагам информацията би била от полза за някого, не защото смятам, че е правилното. и със сигурност не е никак приятно и щадящо с толкова много хапчета, вместо с 1...

# 612
Aurora, права е Мереленда. Много истина има в нейните думи, за съжаление всичко научено покрай преживяното....
Мен ме лекуваха 1г. и половина. Започнах на 6 таблетки Тирозол, след това, когато ТСХ скокна до към 3-4 намалихме Тирозола до към 3-4 и включихме Еутирокса. Вече не помня подробности, но по едно време свалих на 2 Тирозола и до края си пиех Еутирокса.

# 613
Аурора, разбира се, че ще споделяш.

С целия пост по-горе споделям, че това че доктор е привърженик на една или друга схема на лечение, не значи, че тя е удачна за всеки един пациент. И дадох пример със себе си Simple Smile Нито с повече тиреостатик и лека хипофункция подейства, нито с малко тиреостатик и поддържане на хормоните в норма. Което не значи, че методът на даден доктор не е ок за някой пациент. Просто хората сме различни.
Дано при теб методът на докторката е удачен и да постигнеш ремисия.

# 614
Здравейте, дами и Ангелов Simple Smile

След 2 месеца без хапове:

TSH ( Тиреотропен Хормон )      1.550   mIU/l   референтни стойности 0.300 - 4.200

Весели празници и много здраве ви желая Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт