СЕДМИ клас – 8 – Още малко и ваканция, здравей! (11.06.2018–17.06.2018)

• 65 951
  • 653
  •   1
Отговори
# 375
  • На планетата Земя
Някой получавал ли е обратна връзка от формуляра за регистрация за деня на отворените врати в 91 НЕГ?

Успокоиха ме, че щели да изпратят. Да видим кога.

# 376
  • София
Биби, лагер школата за подготовка за боевете в Созопол ли е? Впечатлена съм с колко ентусиазъм подхождат вашите учители.

За Созопол, за Бургас, за Хонг Конг....
г-жа Мадлен Христова е неуморима, наистина.
За протокола от 24 деца - 12 пълни отличника, както и 23 и 24 с успех над 5.50. Simple Smile

# 377
  • София
А моето от снощи го налегна тъгата. Върнаха се от екскурзията и явно се изправиха очи в очи с раздялата. Снощи до сълзи не се стигна, но си повтаряше за люлките, за дъбовете и в какво мазе с учебници щели да се скрият, за да си останат в училището. Хубаво беше, но свърши! Дано имат късмет децата и да се чувстват добре и в новите училища.

# 378

Докато си цъках, аз пък си харесах на морето, *Камея Bowtie Направо университет, достолепно Simple Smile
Скрит текст:

Е-ха, на моята баба училището!Почти до смъртта си пазеше лентата от шапката с надпис "ІІ Девическа гимназия Мария- Луиза"

Но когато аз бях ученичка, там се помещаваха две гимназии, които бяха непривлекателни за мен- математическата и една, на която някога казвахме "реална", някакво остаряло понятие, не зная откъде идваше.

# 379
Зная, че всички си го знаем, но ми се иска да спомена - 6-ци по мат. или БЕЛ, или по който и да е предмет в едно софийско центално и в едно крайно кърджалийско училище не  са еквивалентни. Моята дъщеря нарочно я държах в малко училище разширен център на голям град. Знаех, че на финала учителите ще побутнат и възнаградят децата. Не само моето, а целия випуск. От тук споделеното за отношението на някои учители в някои по-големи и претенциозни училища в  нашия град... права съм била да НЕ тласкам детето към  по-гол. училище. Там щеше да се изгуби в масата. Радвам се и че не го записах в нашето квартално, дето е под носа ни. Тук пък има други нежелани специфики....

Към майките от гол.градове-виждали ли сте с какъв бал са влизали мин. год. децата в ЕГ и МГимназии в Добрич, Сливен... примерно!?!

# 380
Само за 1 класиране намерих:
Добрич
За Сливен тук - иди на "Справка за максималните и минимални балове по паралелки" и има файл за сваляне в ->"Отвори".

За оценките в училище, дъщеря ми е в квартално, неелитно, софийско училище, не мога да се оплача от подготовката, паднаха ни се добри учители (не преподават обаче на всички паралелки от този випуск). Оценките по БЕЛ и МАТ са абсолютно реални, при всички съвпадат с НВО-то. По другите предмети също, завишени са им само по Английски език, поне според мен...

# 381
  • София
Преди няколко дни попаднаха на пост напотребителка от Ямбол (ако не се лъжа). И се сетих за нейно отдавнашно твърдение, че  всяко редовно учеще дете можело и без уроци, само на база училищната подготовка, да бъде прието в добри училища като МГ, ЕГ...ама явно в Ямбол Simple Smile И тогава си бях направила труда от любопитство да видя минималните балове на ЕГ, ми бяха под 24-25 при максимален 36.  Това на практика означава, че едно дете с две четворки от училище и две четворки на НВО влиза в ЕГ.

# 382
Зная, че всички си го знаем, но ми се иска да спомена - 6-ци по мат. или БЕЛ, или по който и да е предмет в едно софийско центално и в едно крайно кърджалийско училище не  са еквивалентни.

Във Варна през три пресечки училищата са с Балкан разлика, какво остава за Софийско централно, кърджалийско крайно.

Друг е въпросът, че най-вероятно има и такива случаи- учител в крайно кърджалийско училище да е с по-големи изисквания от този, в централното.

Не е само разликата в оценяването.
Разликата е и в изискванията, и в тестовете, върху които се изпитват децата, обемна материала върху който се изпитва. Един пише 6 на проекти, друг-  5 на един неотговорен въпрос върху раздел.

# 383
Преди няколко дни попаднаха на пост напотребителка от Ямбол (ако не се лъжа). И се сетих за нейно отдавнашно твърдение, че  всяко редовно учеще дете можело и без уроци, само на база училищната подготовка, да бъде прието в добри училища като МГ, ЕГ...ама явно в Ямбол Simple Smile
Ами права е, то и аз прегледах родните ни градове с мъжа ми - Монтана и Плевен, нашата мързелана, която въобще не се е готвила, влиза на 1-во класиране в математическите им гимназии, които са с добра подготовка и име, при това в средата, не на границата на минималния бал...
Но и за София според мен е възможно, все пак не всички са математици и се целят в СМГ. Ако обаче детето има талант, независимо в математика, език, рисуване и т.н., допълнителните уроци само биха го развили и помогнали напред.

# 384
  • София
Светкавица, разбира се, че  и обратният сценарий е възможен. Сешам се в тази връзка за съвсем скорошен пример за това. Преди дни приключи националният кръг "Младежта дебатира" на немски.  Децата, за да стигнат дотам, са минали през училищни и регионални кръгове, отстранили са по пътя си деца от водещите езикови с немски, от частните с немски в София.... Двете деца , които ще ни представляват на международния кръг в Братислава, са от Стара Загора и Кърджали. Но въпросът беше друг - някъде, в София примерно, има деца, които има потенциала да бъдат като тях, само че дори и с бал  400 (който принципно е всичко друго, но не и лош бал, особено пък постигнат без уроци) нямат кой знае какви шансове.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 17:12 от пенсионирана русалка

# 385
  • Варна
Ми то не е само до талант, трябва да се тренира формата на самия изпит. Хубавота обаче на по-голямата конкуренция е, че трябва да се целиш нависоко, а това няма спор,развива определени полезни качества - мотивация, постоянство...

# 386
Така е.
Според мен трябва да има повече обикновени гимназии с профил Математика или без никакъв, в които да учат и деца нематематици, но с прилични и средни възможности.
Но явно в стремежа си всички да са някакви - езикови, профилирани и т.н., такива няма.

# 387
Гимназии има. Трябват добри учители. Всичко останало е.....
И ние миналата година си чакахме заветната покана от НЕГ. Бяха ни предупредили, че без покана някак не е ок да се изтъпаним. И като принципни, постъпихме спрямо разбиранията ни-да не се "натрапваме" непоканени. Е, писах, молих, писах, очаквах-така и не ни поканиха и не отидохме на деня им. Съответно не писахме и в желанията НЕГ.

# 388
  • София
Аз също нямам мейл от НЕГ, а се регистрирах за участие преди поне 4-5 дни. Ще сме там с детето в 10 часа, осигурила съм гледане на бебето за два часа, ако влезем добре, ако не - здраве. И без това ме съмнява да успеят да променят нагласите на детето, но мисля, че сме длъжни да разгледаме всички възможности.

# 389
  • софия
Здравейте!Моето питане е във връзка с медицинското удостоверение за прием в професионалните гимназии,някой знае ли как изглежда и какво трябва да пише в него?Личната ни доста се почуди....а ни трябва копие още при подаване на заявленията,нали?

Общи условия

Активация на акаунт