Какво правят жените в менопауза, когато ... 7

• 94 286
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Четох, четох и хоп, ето ме при вас дами.
"Накратко":
На 30 г. ми направиха първата лапароскопия за премахване на киста, и след има-няма 3 годинки се появи отново на същия яйчник, което бе причина за втората операция, при която ми премахнаха целия десен яйчник. Никога през живота си преди това не съм имала такива "женски проблеми". Пих противозачатъчни за пръв път през живота си след операциите, но за много кратко, като по препоръка на гинеколога ги спрях - не успя да уцели моите таблетки и имах ужасни симптоми при приемането им. Та спрях противозачатъчните, но със спирането им не се повлия отключената от операциите явно мигрена (и такова "животно" не познавах преди да легна на операционната маса). А мигрената ми е ужасна, но тя може би не е по темата.
По темата: от повече от година цикълът ми е абсолютно нередовен = прескача месец, два, понякога и повече. Като ми дойде, течението си е веднъж нормално, веднъж само зацапване за ден два. Преди няколко месеца имах период от около 10 дни, в който ме обливаха предимно горещи вълни, дори и спейки се събуждах плувнала в пот и с много учестен пулс. Сънят ми в този период беше крайно неспокоен, недостатъчен и непълноценен. Но и този период отмина и няма повторения засега. Сега обаче ... се намразвам с всеки изминал ден. Все по-често и все по-безпричинно избухвам до истерични висоти, дразня се от най-малкото нещо, постоянно съм под някакво вътрешно напрежение, постоянно усещам учестения си пулс под брадичката. Но наистина се плаша от себе си, а и вече и децата ми се плашат от мен, защото най-честите потърпевши от тези ми състояния са именно те.
Безкрайно ще съм благодарна, ако ме насочите в менопаузата ли да търся "оправдание" или да си самопоставя диагнозата "отива към лудост" и да си купя розови хапчета. И има ли начин да си помогна, ако наистина съм на прага на или в менопауза да се справя с тези истерии и напрегнатост, защото четейки ви, има и доста по-сериозни симптоми и последствия които могат да ме споходят.
Дълго стана, но и аз дълго се каня да пиша тук. Ще съм признателна за всякакви споделени мнения и съвети!
И както се казва - Рапорт даден, дано го приемете присърце. 
Редактирам се само, за да добавя, че съм на 38 г.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 22:52 от Nolina_

# 451
Nolina, като бях на 17 ме оперираха от киста на яйчника. Извадиха ми десния яйчник, тръбата и част от левия яйчник.
На 18 забременях. На 25 за втори път..
30 години след това ми идваше редовно до преди няколко месеца, когато почна да закъснява. Пила съм оргаметрил няколко пъти през последните години, че образувах кистички.
Почни да спортуваш, ходи на йога, яж здравословно, смучи валидол като си усетиш пулса в брадичката Simple Smile
Горе главата!
И аз съм с мигрена. Като между 33 и 46тата ми година беше по слаба... Пия панадол, повръщам от болки. И на другия ден гледам да забравя за това...
Не съм мислила, че хормоните толкова влияят..
За всеки случай пусни едни изследвания на щитовидна жлеза.

# 452
Изследвания + преглед при ендокринолог на Щитовидна жлеза, а и изследвания на женските хормони. Много си млада, Нолина, за менопауза, стискам палци да се подобриш. Пробвала ли си масло от вечерна иглика, добре действа.

# 453
Nolina_, провери си щитовидната - хормони, антитела + преглед с ехограф на жлезата!

# 454
  • София
Nolina_, много си рано за менопауза, но с един яйчник винаги иа риск от ранна такава. Ако не изчезнат изпотяванията и вълните,провери си яйчниковия резерв , пусни АМХ и Инхибин Б.
Ако с противозачатъчните си разбутала хормоните и прогестеронът е паднал, това отключва мигрени. Може да пробваш с Витекс( Кактус агнус), Вечерна иглика, Див ямс (Диосгенин) да и повлияеш. Докато бях на прогестеронов крем заравих що е то мигрена. Голяма драма е , фонтанно повръщане и те прави неработоспособен за цял ден.

# 455
Не е ли опасно толкова рядко да се прави цитонамазка? При проблем според мен може да се окаже фатално.

Ами тук така се процедира. Както казах аз си се следя и в бг. Но си правя и тук, когато ме викат не отказвам.
А и в бг, едва ли , всяка 2ра жена се изследва всяка година.

Нямам статистика, но според мен поне веднъж годишно прегледа е задължителен. И то не само цитонамзка, а и с колпоскоп да те видят.

# 456
Аз не съм си правила никога цитонамазка, и нямам причина. За статистиката.

# 457
Какво значи "нямам причина" (за цитонамазка)?

# 458
Не съм изпитала вътрешно усещане, или необходимост. Формулирай както го разбираш.

# 459
То, появи ли се усещането... Вече е прекалено късно за каквото и да е.

# 460
Абсолютно лично мнение:много се преекспонират нещата.Не отричам ползата от профилактиката, но предвид, че медицината се превърна в супер доходоносен бизнес, всеки лекар ще ти открие какво и да е заболяване, само трябва да влезеш в кабинета му.
А ако може да ти "докара" и хронично-по ЗК, още по-супер.Диспансеризира те и получава всеки месец пари за "теб", дори да не ти види очите никога повече.

Преди месец познат разбира, че е опериран от апандисит, след като е бил за 4 часа в спешното с оплаквания, нямащи нищо общо.Как разбира?След реално оплакване от болка вдясно, му заявяват, че няма как да го оперират от апандисит, два пъти.   Smiley

# 461
  • София
Такъв statement се оставя без коментар.

# 462
Ами аз пък съм пример, че не ми взеха едни пари за лазерна конизация на шийката, а ми направиха биопсия и вирусологично изследване и се оказа, че щама на ЧПВ не е канцерогенните и след продължително лечение с противовирусен препарат и имуномодулатор следващата цитонамазка след година мина от ПАП 3А на ПАП 2А, а при следващите 2 съответно след 2 по 1 година са ПАП 1.
Колежка е с хистеректомия след проблемна цитонамазка (3А), последвала биопсия... доказана онконаходка на патологията... Преди 20 години Simple Smile Тя ни е набиващата канчетата с "Момичета, профилактика!"

# 463
Колко да се преекпонират нещата, когато няколко жени около теб си отидат по бързата процедура? Роднини, приятелки, съседки...
То е срамота в 21 век да мрем от болести, които, ако се хванат навреме, могат успешно да бъдат излекувани.
Ракът е от тихите болести, които не причиняват никакъв дискомфорт в началните стадии, точно когато е напълно лечим. Но се хваща само при профилактичен преглед.
Не че профилактиката е панацея, която да ти гарантира безсмъртие, може и да се пропусне нещо, но в много случаи удължава и подобрява качеството на живота.
Вярно, не можем да се изследваме за всичко. Но поне за най-смъртоносните видове рак при жените – на млечната жлеза и на шийката на матката, нищо не ни пречи да се следим редовно.

# 464
Пак:
не отричам профилактиката, но наистина се възприема (понякога) като манна небесна.
И още:майка ми с рано хванат рак си отиде за година и три месеца.
На моя роднина сестрата, също с рано хванат рак, не доживя до края на втората година, на 43 години.
Та, гаранция няма, дори да ходиш на лекар всеки ден.
А и аз лично, нееднократно в живота си съм се убедила, че "Ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш!".
Или, за да е по темата:писано ли ти е да те убие рака, няма сила/профилактика, която да те спаси.

Общи условия

Активация на акаунт