Какво правят жените в менопауза, когато ... 7

• 94 213
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Бубанке хората често бъркат къде им е стомаха. Затова уточнението "в областта на яйчниците" ми беше достатъчно.

Леко съм скептична, че жена, която не знае къде ѝ е стомахът, може да знае къде точно се намират яйчниците.  Simple Smile

# 526
  • София
Здравейте, сега се включвам и ако успея ще следя темата. Бих искала да попитам какво мислите за хормонално третиране при предклимакс. На мен гинеколожката ми даде да пия фемостон нон стоп. Каза, че вечерната иглика изобщо не помагала за нищо. Аз не се оплаквам от вълни или дискомфорт, но имам от 2 години играещ цикъл- идва ми по-рано или леко закъснява, но не е прекъсвал, а също ми откриха киста/излезе задържан фоликул/, която се спука, после втора, която наблюдаваме.
Докторката каза, че с Фемостона щяло да се почуствам като момиче и всичко да се регулира. Аз като чета листовката на този препарат и някак не ми се пие такова нещо.

# 527
Някой да е получавал задух след прием на див ям? Седми ден го пия, чувствах се добре от него и сега 5 мин след поредната доза такъв задух получих че излязох на терасата да дишам. Уплаших се...

# 528
liiya успокой се и се опитай да разбереш какъв е този задух. Задух като алергична реакция? Или задух като паника? Високо кръвно?  Дали ти се ускори пулса и от това ти е тежко? При аритмия се получава такова чувство като задух - невъзможност на белия дроб да осигури достатъчно кислород.
Аз получавам (получавах) задух като имах хиперфункция на щитовидната жлеза - само като не съм си пила бетаблокера. Сега - като съм препила с кафе. Или като взимам повече от няколко дни добавка женшен. Ямс не съм взимала никога, не знам как действа.
Мигла, аз съм много доволна от вечерната иглика. Като спра да я пия ми почват вълните през нощта. В менопауза съм от началото на 2014г. Тоя фемостон и на мен ми звучи малко страшно.

# 529
Здравейте, сега се включвам и ако успея ще следя темата. Бих искала да попитам какво мислите за хормонално третиране при предклимакс. На мен гинеколожката ми даде да пия фемостон нон стоп. Каза, че вечерната иглика изобщо не помагала за нищо. Аз не се оплаквам от вълни или дискомфорт, но имам от 2 години играещ цикъл- идва ми по-рано или леко закъснява, но не е прекъсвал, а също ми откриха киста/излезе задържан фоликул/, която се спука, после втора, която наблюдаваме.
Докторката каза, че с Фемостона щяло да се почуствам като момиче и всичко да се регулира. Аз като чета листовката на този препарат и някак не ми се пие такова нещо.

Аз съм за ХЗТ ако предклимакса и климакса влошават качеството на живот .Това не включва само горещи вълни ( намален естроген ) .По - сериозните са болки по - ставите   , отоци , нарушен липиден профил , депресия ,  високо кръвно , проблем със сърдечно - съдовата с- ма , усещане че си като в мъгла и т .н.
Но преди това е добре да се изследват хормони , цитонамазка , мамограф .И след това да се прецизира има или не нужда от ХЗТ , и ако е така каква да е тя.
При някои жени много добре действат фитохормоните при други не .От доста години ХЗТ не е синоним на болест , или поне в някои по - цивилизовани държави .При нас е по - скоро ...."ще го изтърпиш , ще мине " .Но не винаги минава лесно а понякога вредата от липсата на естроген и прогестерон е огромна .

Фри
Вредата от липсата на естроген е нищожна в сравнение с вредата от излишъка му, уверявам те.
Единственият сериозен проблем при липсата на естроген е остеопорозата, който се предотвратява с витамини, подходяща диета и спорт.
Опасността от хормонален рак обаче не може да се сравнява с опасността за остеопороза.

Много добре познавам вредата и ползата от естрогена . И нямам предвид естрогенна резистентност а правилно съотношение м/у естроген и прогестерон . Т.е хормоните да бъдат в норма за възрастта . А не да липсват , когато ги няма за какъв вид хормонален рак говорим ?

Последна редакция: пн, 18 мар 2019, 13:12 от nkv_sz

# 530
Вредата от липсата на естроген е нищожна в сравнение с вредата от излишъка му, уверявам те.
Единственият сериозен проблем при липсата на естроген е остеопорозата, който се предотвратява с витамини, подходяща диета и спорт.
Опасността от хормонален рак обаче не може да се сравнява с опасността за остеопороза.

# 531
Подкрепям горното мнение. Наистина зависи от множество фактори. Примерно аз съм на 51 и съм със симптоматика от горе долу година. Прецених поюсовете и минусите  и помислих за какво ми е това ХЗТ , ако бях на 40-45 вероятно щях да се замисля но на 51 вече трябва да съм ок че съм го докарала до тук . Стареенето е естествен процес , всяка жена го преживява, значи е дошъл или моят ред. А как ще протече - божа работа. Ще си помагам с нелекарствени препарати.

# 532
Подкрепям горното мнение. Наистина зависи от множество фактори. Примерно аз съм на 51 и съм със симптоматика от горе долу година. Прецених поюсовете и минусите  и помислих за какво ми е това ХЗТ , ако бях на 40-45 вероятно щях да се замисля но на 51 вече трябва да съм ок че съм го докарала до тук . Стареенето е естествен процес , всяка жена го преживява, значи е дошъл или моят ред. А как ще протече - божа работа. Ще си помагам с нелекарствени препарати.
Точно!
Да не говорим, че изброените симптоми
Цитат
......По - сериозните са болки по - ставите   , отоци , нарушен липиден профил , депресия ,  високо кръвно , проблем със сърдечно - съдовата с- ма , усещане че си като в мъгла и т .н......
могат да се повлияят с промяна на хранене и начин на живот.
Ама акъл не давам, защото съм се убедила, че масово хората предпочитат да не си дават зор да променят каквото и да било, а просто да си пият хаповете.Без значение за какво заболяване/състояние става дума.

# 533
Точно!
Цитат
......По - сериозните са болки по - ставите   , отоци , нарушен липиден профил , депресия ,  високо кръвно , проблем със сърдечно - съдовата с- ма , усещане че си като в мъгла и т .н......
Ама акъл не давам, защото съм се убедила, че масово хората предпочитат да не си дават зор да променят каквото и да било, а просто да си пият хаповете.Без значение за какво заболяване/състояние става дума.

Да стареенето е естествен процес , но не мога да разчитам че той просто ще премине безболезнено и ще  го преживея въпреки проблемите които ми създава .
И не съм от хората които не си дават зор , спортувам , храня се правилно , взимам необходимите витамини , масло от вечерна иглика и т . н .
Но след като ми е трудно в последните месеци да стана от леглото , да не мога да се концентрирам и фитохормоните не помагат . Логично е да пусна полови хормони за да видя там какво е положението . Естрогена и прогестерона излизат под обхвата на изследването . Няма как да влезна в норма без ХЗТ , защото тяхната липса пречи на качеството ми на живот .И не мога да чакам помощ от някъде си , докато за мен най - големият успех е да стана от леглото .
Всеки организъм различно понася промените и затова не трябва да се отрича и отхвърля едно или друго лечение , било то от традиционната или не медицина

# 534
Но след като ми е трудно в последните месеци да стана от леглото . Естрогена и прогестерона излизат под обхвата на изследването . Няма как да влезна в норма без ХЗТ , защото тяхната липса пречи на качеството ми на живот .И не мога да чакам помощ от някъде си , докато за мен най - големият успех е да стана от леглото .  
Много ме съмнява, проблема за тази умора да са половите хормони. По-добре виж щитовидните.

Не знам, не знам, аз съвети и препоръки избягвам да давам за такива неща.
Но, ходя и чакам със свито сърце регулярните ми срещи с мамолога, отделно, че почти винаги има плачещи жени в чакалнята, на които са им открили нещо притеснително.

# 535
Скрит текст:
Точно!
Цитат

Да стареенето е естествен процес , но не мога да разчитам че той просто ще премине безболезнено и ще  го преживея въпреки проблемите които ми създава .
И не съм от хората които не си дават зор , спортувам , храня се правилно , взимам необходимите витамини , масло от вечерна иглика и т . н .
Но след като ми е трудно в последните месеци да стана от леглото
Скрит текст:
, да не мога да се концентрирам и фитохормоните не помагат . Логично е да пусна полови хормони за да видя там какво е положението . Естрогена и прогестерона излизат под обхвата на изследването . Няма как да влезна в норма без ХЗТ , защото тяхната липса пречи на качеството ми на живот .И не мога да чакам помощ от някъде си ,
докато за мен най - големият успех е да стана от леглото .
Скрит текст:
Всеки организъм различно понася промените и затова не трябва да се отрича и отхвърля едно или друго лечение , било то от традиционната или не медицина
От две години съм в менопауза, чела съм доста за това състояние, ами, никъде не се посочва твоя симптом като последица от ниски естроген/прогестерон.
Сигурна ли си, че няма друга причина за тази умора?

# 536
Освен щитовидните, може би захар, инсулин, кортизол....абе работата отива за ендокринолог.

# 537
На 51г ., нямам цикъл от м.април 2018 и до преди няколко месеца си мислех че всико ще мине безболезнено и сравнително леко .
Изследвах всичко което прецених че ще ми е необходимо и тироиден пакет и биохимия .Има раздвижвижване в липидният профил което при тази липса е нормално .
Точно този недостиг води до тези оплаквания .
Аз нямам естрогенна доминантност , той просто го няма , нямам и прогестерон .Просто избора не е голям в пред мен .Включих естроген лепенки 25 микрогра и  Утрогестан вагинално , имат ефект .Имам тонус , мога да мисля   , не задържам течности .
И искам да повторя , нямам предвид да се взимат хормони от всеки .Но когато те липсват и създават сериозни здр.проблеми след консултация със специалист който може да чете и полови и тироидни хормони е добре да има ХЗТ
.

# 538
  • Добрич
На мен ми се спи при ниски стойности на желязото. Недобро оросяване на мозъка също може да влияе на умората, концентрацията и паметта. За сега се поддържам с хранителни добавки и здравословно хранене. Добре ми влияят, включително и на ставните болежки.

Всеки избира това, което мисли, че е най-добро за него. Обаче за да се постави ясна диагноза трябват доста изследвания, а в повечето случаи те не се назначават. Още преди 5-6 години за първи път ми предписаха хормонални препарати. За сега се оправям и без тях. Е, имам си някои екстри като обилен /изобилен/ цикъл и мигренозни пристъпи при овулация и м.ц., но се старая до колкото ми е възможно и на тях да повлияя.

# 539
Фри, не знам какво представлява задух от алергична реакция, не мога да преценя. Имала съм рядко задух от нерви, това вчера беше по различно, защото от нерви сякаш нещо ми притиска гр кош и като успея да вдишам дълбоко ми става по-добре.
Вчера трябваше за около 10 Мин да хипервентилирам, чак се сгънах на 2 от усилие, дробовете се пълнеха с въздух, но сякаш не го усвояваха. После установих че като легна дишам с по-малко усилие.
Не знам дали не е реакция към ямса, дори и без обриви и зачервяване. Жалко ако е така, усетих големи ползи за седмицата докато го пиех, ранното събуждане не ми го оправи, но някак започнах да се чувствам по-добре, с повече енергия, настроение, все едно се подмладявах.
По отношение на съня единствено помага за по бързо заспиване, действаше ми много успиващо като бензодиазепин.

Общи условия

Активация на акаунт