Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 юни 2018, 10:03 ч.

Шести клас - 2018/19 - тема 1

 • 50 042
 • 740
 •   1
Отговори
# 45
 • Пловдив
 • Мнения: 926
Където е необходимо ще се включа и аз Peace Според мен, най-логично е промяната да обхване бъдещите петокласници, а не шестокласници - те вече са изучили материала за 5-ти клас, както споменахте.
Ето и нашия списък за лятото :
1. "Под игото"
2."Принцът и просякът"
3. "Автобиография"
4. "Малкият принц"
5."Серафим"
6. "Братчетата на Гаврош"
7. "Косачи"
8. "Художник" - Веселин Ханчев
9. "Моето семейство и другите животни" - Дж.Даръл
10. "Хубава си, моя горо"
11. "Отечество любезно, как хубаво си ти"

И нашия списък е същия!Иначе днес бяха на училище с намалени часове!Бележниците ще им ги раздават в понеделник с тържество от 8.30ч. Peace

# 46
 • София
 • Мнения: 1 304
Аз също подкрепям всичко изложено до момента.Следя от известно време и шестокласната тема. В момента сме на почивка,но ще следя какво се случва.Според мен трябва бързичко да се организираме и наш представител да даде гласност пред медиите.Мога да съдействам с контакти.

# 47
 • Мнения: 14 653
На практика водите една и съща битка, така че потърсете същите журналисти и разширете обхвата на протеста. Потърсете връзка и с бъдещите петокласници, а защо не и с още по-малките набори. Промените в НВО ще засегнат всички, които са започнали прогимназиален етап по новите учебни планове и програми. Вероятно в  документа, който ще бъде публикуван, просто ще бъде упоменато, че за учениците, които постъпват в седми клас през учебната 2018/2019 година авторите от 5-6. клас няма да бъдат включени в изпитната програма.
В момента всичко се върти около произведенията от пети и шести клас, тук-там се споменава съдбата на преразказа и тезата. Не се знае какво се готви в тестовата част, какъв тип въпроси ще преобладават, как ще е структурирана изпитната тема и други подобни неща. Да не говорим, че за математиката не е спомената и дума. Освен това, че има работни групи и за нея.
По това време МОН често пробва родителските нагласи, като уж случайно споменава за намеренията си. После обикновено дава заден ход, ако усети недоволство, особено от страна на родителите. Дати за НВО, изместване на началото или края на учебната година...Историята помни много случаи.

# 48
 • Мнения: 5 080
В едно от нашите училища, математика матура - 80 т е максималните, бел под 70.
Познавам детето и не блести с акъл. Питаше ме като делим на 10 на ляво или на дясно се мести запетаята!!!!!
Аз мисля, че ще ги направят по-прости матурите. За мой ужас разбрах, че в пмг след 7-ми клас не се държи изпит, ами се гледа бележника!!

# 49
 • у дома
 • Мнения: 5 679

Аз мисля, че ще ги направят по-прости матурите. За мой ужас разбрах, че в пмг след 7-ми клас не се държи изпит, ами се гледа бележника!!


По математика НВО е доста опростено в сравнение с изпита преди десетина и повече години...
Аз не знам да има ПМГ,в което да се влиза само с оценки от бележник,без да се държи НВО,ама щом казвате...

# 50
 • Мнения: 5 080
+HBO но без изпит!

# 51
 • Мнения: 14 653
Какво ще рече плюс НВО, но без изпит?

# 52
 • Мнения: 1 827
Simple Smile, rumka833 развесели ме, имах нужда, благодаря!
В тази връзка може би било полезно за СМГ да се пробва да си смени статута на национална гимназия. Все по-лесните НВО-та по математика правят много лоша услуга и на гимназията, и на децата, които записват математическа гимназия, подлъгвайки се по високата си оценка. За сметка на това може някой добър математик да не се справи добре с БЕЛ и да не му стигне бала за СМГ, предвид истерията СМГ.
Чувам доста оплаквания от дечица, които записват 8ми клас в СМГ, идвайки от друга гимназия и след това им е непосилно трудно. Ако има изпит за СМГ подборът би бил друг. Но това пак е в сферата на фантастиката и едва ли някога ще стане.

# 53
 • Мнения: 5 080
Вземат се предвид матурите и бележника, но нямат изпит за влизане в ппмг. За мен това не е редно, Защото оценките в различните училища са по много субективна преценка

# 54
 • Мнения: 14 653
Вземат се предвид матурите и бележника, но нямат изпит за влизане в ппмг. За мен това не е редно, Защото оценките в различните училища са по много субективна преценка
От години приемът се осъществява по следния начин. В седми клас матури няма, а бележникът не играе никаква роля.  Има национално външно оценяване по БЕЛ и математика, което се явява  изпит за кандидатстване. Освен него в образуването на бала участват оценки от свидетелството за основно образование, преобразувани в точки, а за някои училища - и точките от областен кръг и/или  национален кръг на  олимпиади и състезания.  Тежестта на резултатите от НВО е доста по-голяма от тази на училищните оценки. А в оценките винаги има субективен елемент, колкото и да ни се иска да не е така.

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 08:36 от министър Дидева

# 55
 • Мнения: 5 080
Благодаря ти, доста изчерпателен отговор. Но... аз бих избрала изпит, като “едно време”:-)

# 56
 • до морето
 • Мнения: 386
Не зная дали е публикувано вече, моля, подкрепете!
https://www.peticiq.com/130325?utm_source=fb_share

# 57
 • Мнения: 14 653
 Дали обърнахте внимание от кога е петицията и какво пише в нея или само прочетохте заглавието?
Понеже вероятно не сте,  да ви кажа.
Петицията е от 2015 година и е против все още неприетата по онова време Наредба за учебния план. Тази наредба влезе в сила през същата година, т. е. отдавна е факт. Учебните програми, които са съобразени с 36. седмична учебна година за седми клас също са факт, а учебниците по тях са написани и скоро приключва вторият етап на одобрението им.

# 58
 • до морето
 • Мнения: 386
Оффф Sad . С пълна пара се разпространява и се набират подписи, жалко!

# 59
 • Мнения: 14 653
Знам, пиша го сигурно за трети или четвърти път на различно място.  За да се върне учебна година за седми клас с с 34. учебни седмици, трябва да се измени наредбата за учебния план. Докато се вземе подобно решение, да се напише проект, месец за обществено обсъждане, обнародване. После трябва да бъдат изработени нови учебни програми, да бъдат написани нови учебници...Няма начин подобно изменение да стане факт при положение, че още се работи за въвеждането на 36. седмична година от този септември. Дори да бъде направено, то няма да засегне сегашните петокласници и шестокласници, защото те вече са започнали по тази програма и трябва да завършат прогимназиалния етап по нея.

Общи условия

Активация на акаунт