Шести клас - 2018/19 - тема 1

• 57 962
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Чудесно!
С общи усилия се надявам да постигнем резултат, който да е от полза за децата ни!

# 136
  • София
Изпратих и публикувах в Отчетната ми Родени 2006.

# 137
  • София
Довечера ще го пратя. Ще го разпространя и сред приятелите, които имат наборчета.

Може ли някой да ми каже какви са аргументите срещу промените в математиката? Понеже съм пристрастна и си мисля, че каквото и да измислят там е все тая, материалът трябва да се владее от 1 до 7 клас. И както и да въртят формата, всички са при равни условия.

# 138
Може ли някой да ми каже какви са аргументите срещу промените в математиката? Понеже съм пристрастна и си мисля, че каквото и да измислят там е все тая, материалът трябва да се владее от 1 до 7 клас. И както и да въртят формата, всички са при равни условия.
Аргументите и за двата предмета би трябвало да  видим, когато публикуват проектите. Последните две изречения са част от аргументацията на МОН по отношение на промените за БЕЛ макар и не точно с тези думи.
Ще копирам това, което написах в темата на бъдещите седмокласници.
С уговорката, че е още предмет на обсъждане. Вероятно няма да има два модула, като продължителността на изпита ще бъде пак 150 минути. Задачите ще бъдат 25 - 17 с избираем отговор, 5 - с кратък свободен отговор и три описателни. Досега бяха съответно 16 - 6 - 2. Пратиха ми и линк към форма за попълване от учители и експерти, в която трябва да посочат определен брой теми ( 10 от пети и по 15 от шести и седми клас), които да бъдат включени в новия формат. Това също може да окаже влияние. Може примерно всички ръбести и валчести да залегнат в изпита. Ще видим какво точно ще бъде, когато публикуват проекта, вероятно през юли.
Накратко - същата продължителност, незначителна промяна при задачите с избираем и кратък свободен отговор и добавяне на още една описателна задача. Възможно включване на материал, който досега не е бил в учебно-изпитните програми за НВО.

# 139
Министър  Дидева, благодаря ти, че си винаги насреща с полезна информация! bouquet

# 140
Аргументите и за двата предмета би трябвало да  видим, когато публикуват проектите. Последните две изречения са част от аргументацията на МОН по отношение на промените за БЕЛ макар и не точно с тези думи.
Ще копирам това, което написах в темата на бъдещите седмокласници.
С уговорката, че е още предмет на обсъждане. Вероятно няма да има два модула, като продължителността на изпита ще бъде пак 150 минути. Задачите ще бъдат 25 - 17 с избираем отговор, 5 - с кратък свободен отговор и три описателни. Досега бяха съответно 16 - 6 - 2. Пратиха ми и линк към форма за попълване от учители и експерти, в която трябва да посочат определен брой теми ( 10 от пети и по 15 от шести и седми клас), които да бъдат включени в новия формат. Това също може да окаже влияние. Може примерно всички ръбести и валчести да залегнат в изпита. Ще видим какво точно ще бъде, когато публикуват проекта, вероятно през юли.
Накратко - същата продължителност, незначителна промяна при задачите с избираем и кратък свободен отговор и добавяне на още една описателна задача. Възможно включване на материал, който досега не е бил в учебно-изпитните програми за НВО.

Значи специално по математика става въпрос за изучаван материал и същия брой задачи /горе-долу/, за същото време, като пак си остават тестови, свободни отговори и с подробно изписване. До тук по този предмет не виждам нещо, което е проблемно. Това, че щяло да е в един модул, не ми изглежда проблем, ако времето за решаване като цяло се запази. Математиката няма как да се учи и препитва само на седмокласен материал.
ПО БЕЛ е по-скоро притеснително - едното е да знаеш, че ще дискутираш автори от седми клас и изведнъж ти направят изненада, като ти включат още два предходни класа, което иска време за преговор.
Другото - да ти променят в последния момент формата на втората част - три години правиш преразкази и в седми клас изведнъж ти се пада есе или характеристика на герой, каквито не си правил никога до тогава. Това не бива да се допуска. Особено като знам как специално по този предмет на много места не се работи нищо откъм съставяне на текст и че дори преразкази се правят 2-3 пъти годишно в клас и подготовката учебна е почти нулева. Поне да са наясно децата какъв формат ще готвят от пети клас още.
...
Но тук си разсъждавам на база на не особено ясна информация относно това какво реално се проектира да се направи. Форма ли се променя, съдържание ли, време ли и също така как се променят.
Но е хубаво вниманието на МОН-аджиите все пак да се заостри и те да бъдат предупредени за настройката на хората, засегнати от промените. Не всяка промяна следва да обхване всички ученици, все пак. Доста факти трябва да се вземат предвид, преди да се вземат окончателните решения. Ако се заяви позиция след като вече нещата са решени - полза няма никаква.

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 13:07 от Judy

# 141
За математиката видях и писмото с предложенията, и формата за попълване. Аз смятам, че включването на трета описателна задача при същото времетраене, ще доведе до недостиг на време за повечето деца. И миналата, и тази година това беше едно от нещата, породили най-много оплаквания по отношение и на двата модула ( особено за втория), а описателните задачи бяха само две.

# 142
Ако искат допълнително работа за същото време не би било добре. Като щат половината задачи да са с описване /лично аз бих приветствала подобна идея, против тестовите форми съм по принцип/, но времето трябва да се прецизира и да се направи предварително проучване с колко да се увеличи.
Но това трябва също да е ясно от по-рано, защото и в момента в редица училища по математика се изпитва на готови тестове и децата често пъти не могат да разписват решения, ако не са ги учили някъде "навън". Едно е тежестта на това умение на изпита да се формира върху две задачи от 20, примерно, друго - 3 или 4 от 20.
Понеже за математиката още не са ми казвали учители за конкретна промяна - там не знам какво гласят. Но за БЕЛ упорито се говори за коренна промяна на вида на втория модул /дали ще е отделен модул или едно цяло с първия - това е без значение в случая/. Както и за вкарване на материал по литература от пети клас, докато сега се обсъждаха автори и произведения от седми. Съвсем различно е да ти се падне да правиш, например, характеристика на герой, изучаван преди три години /началото на пети клас, да речем/. Нито характеристика знаеш как се прави, понеже не си учил, нито пък имаш време да я научиш добре за една учебна година, ако две години не си виждал такова нещо, нито ще помниш героя добре, че да го характеризираш.

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 13:23 от Judy

# 143
  • София
За математиката видях и писмото с предложенията, и формата за попълване. Аз смятам, че включването на трета описателна задача при същото времетраене, ще доведе до недостиг на време за повечето деца. И миналата, и тази година това беше едно от нещата, породили най-много оплаквания по отношение и на двата модула ( особено за втория), а описателните задачи бяха само две.

Да, но така ще е по-лесно отсяването на децата, които искат да кандидатстват в математически гимназии. Ако матурата е лесна за всички, няма как да се диференцират добрите математици и приемът ще зависи от случайности /дали са описали всичко съвсем подробно, например/ и в по-лошия случай от оценката на матурата по БЕЛ. 

Но аз гледам от гледната точка на родител на дете, което иска да кандидатства в мат. гимназия и вероятно не виждам цялостната картина.

# 144
За математиката, мисля, че не е голям проблемът. Даже може да се коаже, че е добре да е всичко в един модул. Няма да има паника и изчакване между модулите. Времето ще се разпредели по-добре от ученика и т.н.

Не съм против писмото и даже ще го препратя, но:

В 5 клас се учи само един български автор - Ботев с "Хайдути". А както знаем /поне според мен/ в НВО има въпроси само от българската литература. В 6 клас вече нещата са по-различни. Там родните автори са по-широко застъпени.
Така че не можем да говорим за никакво заварено положение ...

# 145
Ако се цели отсяване на добри математици, то просто да отпадне тестът с готовите отговори и да се разписват всички задачи, да няма нацелвания и лесно преписване. Задачите да са с различна степен на сложност и да има 2-3 трудни, които искат наистина математическо мислене. В крайна сметка целта не следва да е да докажем /на кого ли?/, че децата са отличници и знаят много всичките. Защото не е така. Целта е реално отсяване. Това с готови тестове или с изпити, в които повечето задачи са такива, не става.

# 146
Има две функции.
Да докаже, че са усвоили учебния материал. Тук няма лошо да се покаже, че са овладели минимума.
Да класира децата за гимназии.

# 147
Аз нямам проблем с форматите и съдържанието на НВО. Просто споделям какво знам. На практика всички деца от набора са изправени пред една и съща промяна, която евентуално може да рефлектира в по-ниски балове. Абсолютната стойност на баловете обаче е без значение. Важно е къде се намираш сред останалите.
Съвсем отделен е въпросът как тези промени ще се отразят на допълнителната ( извънучилищната) подготовка на децата.
Що се отнася до математиците, не мисля че времетраенето трябва да е решаващият фактор за това, кой е по-добър. Все пак НВО не е просто билетче за класиране, то има и други цели.

# 148
Има две функции.
Да докаже, че са усвоили учебния материал. Тук няма лошо да се покаже, че са овладели минимума.
Да класира децата за гимназии.

За първата функция ще стигат първия тип леки задачи. Но за втората функция са си добре няколко по-сложнички с подробно изписване на решенията.

За мен също доказването на знания не следва да се обвързва с бързината на изпълнението. Това е въпрос на темперамент по-скоро, а не на знания и умения. Затова като ще отсяваме, то да е на база сложност на задачите, а не въз основа оскъдица на време за решаването им.
А иначе принципно времето все ще е недостатъчно за някой.

Цитат
В 5 клас се учи само един български автор - Ботев с "Хайдути". А както знаем /поне според мен/ в НВО има въпроси само от българската литература. В 6 клас вече нещата са по-различни. Там родните автори са по-широко застъпени.
Не съм убедена, че идеята включваше препитване само за българските автори. В този смисъл целият петокласен материал би влязъл в НВО, ако се приеме, че ще се проверява и той.

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 13:50 от Judy

# 149
  • софия
Работата напоследък ме е заляла като дъжда навън и нямам време да пиша. Само чета по диагонал. Пуснах писмото по мейл и на двете места, че като нищо ще забравя по-късно. Дано има полза.
Сърдечно благодаря на мама Мони и Дидева Hug

Общи условия

Активация на акаунт