Клиники в Истанбул - Тема 6

• 92 468
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
Благодаря за оценката!  Всеки да пътува кой както реши и се справя. Не знаех, че тук има толкова безгрешни хора с вродена навигация в главата...
Аз попитах в офиса им, откъдето си купих билет къде спира автобуса в Истанбул. От там директно ме попитаха "ами Вие къде искате да отидете?" , казах, че искам в района на Шишли, трябва да стигна до болница еди коя си. И ми изброиха какви автобуси те предлагат най- близо до моята крайна дестинация.  Не съм тръгнала да си правя съчинения за маршрути. Просто ме увериха, че имат вариант и мога да го ползвам ( до Таксим) . Прецених, че ме устройва ( понеже от Таксим знам, че е около 2.5 км и мога да си хвана такси) . Междувременно докато чаках на автогарата , взех да си ровя в телефона в навигацията, за да видя дали няма да спестя време за предвижване. И така видях, че имам много ходене . Предвид подутите крака, реших да изчакам.  
Заради това изживяването ми беше неприятно.  Щом са ви удобни - ползвайте автобусите. Както написах, предпочитам алтернативен транспорт.  То и самолети и коли ползват милиони ежедневно.
Шофирането в Истанбул и за мен е доста стресиращо, аз също не бих се наела да карам там. Всеки си преценява собствените възможности.  
Радвам се, че благодарение на форума получих доста информация относно процедурата, аз самата съм давала доста полезна информация,  подарявала съм и съм получавала и аз като подарък лекарства.  Но такъв тон не ми е приятен. И сигурно само ще ви чета от сега нататък.
Вярвам, че всеки споделен опит значи нещо и е полезен за някого. Може би за някои е жалък, но е опит, и в никоя ситуация информация не би трябвало да е излишна. Успех на всички!  Надявам се скоро да се видим и в темите за забременели след ин витро!  Simple Smile С най- добри чувства!  

Последна редакция: пт, 31 авг 2018, 22:30 от axtravaganza

# 631
Благодаря за оценката!  Всеки да пътува кой както реши и се справя. Не знаех, че тук има толкова безгрешни хора с вродена навигация в главата...
Аз попитах в офиса им, откъдето си купих билет къде спира автобуса в Истанбул. От там директно ме попитаха "ами Вие къде искате да отидете?" , казах, че искам в района на Шишли, трябва да стигна до болница еди коя си. И ми изброиха какви автобуси те предлагат най- близо до моята крайна дестинация.  Не съм тръгнала да си правя съчинения за маршрути. Просто ме увериха, че имат вариант и мога да го ползвам ( до Таксим) . Прецених, че ме устройва ( понеже от Таксим знам, че е около 2.5 км и мога да си хвана такси) . Междувременно докато чаках на автогарата , взех да си ровя в телефона в навигацията, за да видя дали няма да спестя време за предвижване. И така видях, че имам много ходене . Предвид подутите крака, реших да изчакам. 
Заради това изживяването ми беше неприятно.  Щом са ви удобни - ползвайте автобусите. Както написах, предпочитам алтернативен транспорт.  То и самолети и коли ползват милиони ежедневно.
Шофирането в Истанбул и за мен е доста стресиращо, аз също не бих се наела да карам там. Всеки си преценява собствените възможности. 
Радвам се, че благодарение на форума получих доста информация относно процедурата, аз самата съм давала доста полезна информация,  подарявала съм и съм получавала и аз като подарък лекарства.  Но такъв тон не ми е приятен. И сигурно само ще ви чета от сега нататък.
Вярвам, че всеки споделен опит значи нещо и е полезен за някого. Може би за някои е жалък, но е опит, и в никоя ситуация информация не би трябвало да е излишна. Успех на всички!  Надявам се скоро да се известие в темите за забременели след ин витро!  Simple Smile С най- добри чувства! 

Смятам, че твоето мнение както и мнението на всички от тук е от огромно значение. Смятам, че всеки има право да изрази мнение, чувства, да даде съвет, но не и да съди и да дава определения базирани на мнение и няколко реда написани тук. Искрено се надявам да се включваш, когато намериш за добре и да даваш съвети както си правила досега.

Успех !

# 632
Благодаря ти, МиВа ! Доста потребители спряха да коментират тук по една или друга причина. Все има някой, който решава, че неговите действия са най- правилни и е най - знаещ.  Може само да се съжалява, че темата изгуби ценни коментиращи, от които аз самата съм научила доста и биха били полезни с опита си и за други, които тепърва тръгват към Истанбул.  Изчела съм доста теми назад и все ще се появи някой изнервен, който да постави определение за друг. Явно в реда на нещата.  Хора всякакви.  Даже когато аз назад поставях въпроси, защото бях тотално не запозната какво ми предстои, някои потребители ми отговаряха на лично съобщение, понеже не им било приятно вече да коментират във форума, заради други много знаещи.  От което форума губи.  И се повтарят едни и същи въпроси от тепърва започващи процедура различни нови потребители, чиито отговори са обсъдени къде на лични съобщения, къде много назад.
Изводът от моя личен опит с автобус е, че ако не искате да се възползвате от малките безплатни автобуси след като автобуса пристигне на въпросната автогара, то се придвижете до близката ( сега разбрах, че била много близка)  спирка на Метро или автобус, проучете кои номера са ви нужни, и ще се справите както всички тук до сега.  Ето , има извод и от моя опит. А не определения за самата мен.
Според мен стана недоразумение - сега погледнах в Интернет как изглежда на снимката въпросната автогара Байрампаша и няма нищо общо с тази, на която шофьорът ме накара да сляза. Както Sisi345 писа, заради това, че съм искала трансфер до Таксим, са ме свалили на някаква междинна гара ( така си го обяснявам сега),  която наистина изглеждаше зле, каквото и да си говорим.  То не че нашите в България са много хубави....  И от там, повярвайте, не е на една крачка градските автобуси и метро.  А за това колко елементарно за справяне и прекачване на удобни градски линии най- вероятно се отнася за Байрампаша отогар.  Която дори не съм и виждала на живо. Та, ако искате по- лесен вариант, не се врете като мен между шамарите с разни допълнителни " сервиси ".  Ще ви смъкнат на странно място, с не толкова добри алтернативи за транспорт до Шишли Simple Smile))) Тази, на която ме свалиха, дори не мога да я намеря как се казва. Затова се изразих "гара разпределителна" .  

Последна редакция: пт, 31 авг 2018, 23:29 от axtravaganza

# 633
А някой знае ли от автогара Байрям паша до Бахчеджи, коя е най близката метро спирка?

# 634
А някой знае ли от автогара Байрям паша до Бахчеджи, коя е най близката метро спирка?
Аз слизам на "Османбей", оттам вървя пеша до клиниката.
Не знам дали знаеш, че метрото не е директно, има прекачване,
просто слизаш и се качваш на друго, става много бързо.
За около 30 минути стигам от автогарата до "Османбей".
Късмет! Hug

# 635
Момичета, във връзка с възникналите дискусии за транспорта, споделям мой стар пост в групата. Случката е от края на 2015 година. Може да е от полза на някой.
"Тъй като аз лично имах кошмарен двудневен престой в Истанбул искам да споделя някои неща, които явно не бях разбрала добре предварително и които ми създадоха проблем. Споделям в помощ на момичетата, които тепърва ще тръгват за първи път.
Пътувахме с автобусите на фирма Метро, с двупосочен отворен билет, с резервация за връщане на същия ден в 20.30 часа. Автобусите на Метро в Истанбул спират първо на една малка автогара, от която могат да се хванат безплатни сервизни микробуси Metro free до площад Таксим. (Ние чакахме такъв микробус 1 час в 6.30 сутринта в адски студ.) След това автобусът на Метро спира на автогарата - Otogar Esenler. От там има директен автобус до Мемориал, както много момичета в темата са написали - 75О. Аз не бях разбрала, че автобусът спира на две места и от там дойде първото ми объркване, а стюардесата беше толкова "любезна", че на моите въпроси, включително от къде тръгва на обратно автобусът ми отговори "Перон 118, айде по-бързо, че автобусът трябва да тръгва....". Така. Стигнахме до площад Таксим с безплатния микробус и от там искахме да хванем такси. Внимавайте. Таксито ни поиска 45 лири до Мемориал. Казах му, че съм информирана предварително и знам, че не е повече от 15 лири. Той ми каза: "Невъзможно - минимум 45 лири". В този момент спря друго такси, което явно чу разправията и ми махна да отида при него, каза ми, че ме лъжат и че наистина таксито е не повече от 15 лири до Мемориал. Качихме се при него. Апаратът му до Мемориал показа 13,70.
Когато слизахме от безплатния автобус на Метро на площад Таксим попитах шофьора къде да го чакаме за връщане към гарата. И двамата с мъжа ми разбрахме, че трябва да го хванем на мястото на което ни е спрял. Явно не сме разбрали. Чакаме 1 час и 40 минути в лют студ, вятър и суграшица вечерта и микробус не мина. Който и да питахме или не говореше английски или просто още на "Excuse me" ни подминаваше без да спре. (Така беше целия ден, което много ме учуди, защото аз бях приготвена да срещна вежливите и услужливи турци, за които всички ми говореха). Такси ни поиска 50 лири до автогарата. Който иска да хваща безплатен метро микробус от площад Таксим да знае, че за връщане към автогарата микробусът тръгва от офиса на Метро на площад Таксим. Офисът се намира в близост до хотел Мармара, като застанете с лице към хотела, тръгвате на ляво надолу по уличката и ще го видите. Това накрая го разбрахме от един продавач на кестени, който се смили над нас, да е жив и здрав.
Когато накрая стигнахме в офиса на Метро и си дадохме билетите ни съобщиха, че нямаме резервация и че всички автобуси са пълни за вечерта!!! Действието се развива на 30.12 вечерта в много лошо време. Казах, че е невъзможно, защото съм сигурна, че ще се връщам на същия ден и със сигурност имам резервация за 20.30 часа. Но в офиса твърдяха, че нашите имена ги няма в списъка и толкоз. Питаха имам ли reservation list. Аз нямах. Така че искайте си такъв reservation list, ако изобщо съществува. Направиха ми резервация за 12 часа за 31.12. Поисках им reservation list за да не се получи същото, като отида на другия ден - казаха, че не могат да ме разберат какво искам, при положение, че 10 минути по-рано самите те ми поискаха такъв! Попитах, ако не мога да намеря хотел може ли да останем в офиса им за през нощта, дали го затварят за през нощта - отговориха, че не могат да разберат какво ги питам.... А според мен всичко разбираха, но ....това е положението. Казаха на другия ден в 10 да сме в офиса, за да се качим на микробуса за автогарата. Най-евтиния хотел , който намерихме на 30.12 вечерта беше 60 евро. Не сме и търсили много, защото бяхме много измръзнали, с мокри крака и вече много отчаяни. На 31.12 бяхме в офиса им в 9.30 и о, изненада, там нямаше никой. Само един възрастен турчин, който може би е охрана, не знам, който ни каза "No metro bus today, no metro bus today....". На мен вече окончателно ми падна пердето и се развиках. Той набра нещо на телефона си и ми даде да говоря с някой на английски, който ми каза, че днес, поради лошото време, няма да има микробус до автогарата и трябва да се оправим сами с метрото Simple Smile))))))))))))))))))) Върнахме се в хотела, където на рецепцията човекът беше много вежлив и говореше английски, да ни обясни. Той ни даде карта на метрото и ни обясни. На който му се наложи с метро от Таксим до автогарата: от Таксим се хваща метро до Yenikapi - зелената линия Taksim metro. Купува се жетон от апарати. Струва 4 лири. Най-едрата банкнота, която приема е 20 лири. На Yenikapi се слиза и се хваща друго влакче до Otogar - червена линия Ataturk Airport Metro. Пак се купува жетон. На автогарата търсите офис на Метро 118 - от там тръгва автобусът за България. Благополучно се прибрахме снощи, късно вечерта, на връх Нова Година Simple Smile
Написах това не за да се оплаквам, въпреки че аз лично съм разочарована от отношението на турците на улицата и от това, че никой не говори, или не иска да говори английски, а за да съм в помощ на някой, който за пръв път тръгва. "

# 636
Ето за това говорих и аз...  Не съм единствената дезориентирана, несправяща, без глава на раменете и "хваната от гората" .  Случаи всякакви.  И опит лош или за пример всякакъв. 
Значи голяма обърквация става, ако заявиш въпросния сървис и те накарат да слезеш  на автогара, после с прекачване....  И моят случай същия.
Ама от друга страна кога пък щях да мина през разните градчета на път за Истанбул?  И тези на брега на Мраморно море.... И така от 10:30 сутринта до 20:00 ч бях по пътищата. Пък и да ти вземат 60!!!  ТЛ за такси Таксим - хотел Темпо - безценно.  Не ме питайте защо се съгласил да ги дам - имаха някакъв празник и молитва на площада, беше някакво масово мероприятие, и таксиметровите шофьори взеха да ме убеждават, че имат празник и това е цената ако искам такси. Аз много добре знам, че цената излиза доста по- малко ( 4 пъти) но предвид нервите ми в краен предел,  отекли крака.... 
За сравнение - полет от 30 мин ( от Варна)  и с придвижване до хотела ( трансфер до Таксим, плюс такси до Мемориал)  за няма и час още. 

# 637
@MARION@, миналата година, когато за първи път отидохме със съпруга ми в Истанбул,
имахме подобно изживяване, което съм разказвала тук. Blush
Таксито, което хванахме от "Таксим", не само ни излъга в тарифата, ами ни смени и банкнотата,
дадох му 100 лири, а той твърдеше, че съм му дала 20.
Повече такси не съм ползвала.
И на нас тогава от сервиса ни казаха пак там да ги чакаме,
беше ужасен студ, сервис не мина, после разбрахме,
че трябва в офиса да се отиде. Иначе сервиса преди идваше на кръгъл час,
нямаше прекачване като сега, бързо се стигаше до "Таксим".
Но отдавна не го ползвам. Случвала съм само на любезни стюардеси, както и шофьори,
оставала съм си и куфара на гарата. Всички са били много отзивчиви,
момичетата в офиса във Варна подробно обясняват, дават карти и т.н.
Мъжът ми беше намерил в нета всички карти на улиците, които ни трябват предварително,
знаеше къде точно се намира хотела ни, с какъв транспорт се стига дотам и т.н.
После само сама съм ходила, нямала съм никакви проблеми.
Жетони не съм виждала, пътувам с карта.
За резервациите също никога не съм имала проблем.
Редовно пътувам с отворен билет. Обаждам се в офиса във Варна,
питам дали има свободни места, продиктувам им номера на билета си,
те ми казват да напиша часа, мястото и датата на билета.
Досега не е имало случай турчин да не се опита да ми помогне,
въпреки че не разбира английски. Иначе има много мошеници по улиците,
трябва да се внимава, но пък има и честни хора, които са ми казвали,
че съм изтървала пари, примерно.
Пътувам постоянно от 1 година, само веднъж сме имали перипетии,
вече се чувствам там като у дома си, нямам никакви притеснения
и тръгвам с положителна нагласа. В крайна сметка, най-важни са поставените цели,
заради които сме отишли, но аз харесвам Истанбул, даже понякога не ми се връща тук,
с удоволствие бих отишла дотам само за да се разходя!
Късмет желая на теб и на всички момичета! Hug

# 638
Да..явно това е разковничето.И на мен момичето от което купих билета ми обясни подробно как да стигна до площад Таксим и на връщане къде да чакам бусчето.Късмета ми е по- скоро благодарение на служителката.

# 639
Sisi345, когато ни се случи случката с продадената ни резервация на 30.12. вечерта, както се досещаш, веднъж като стигнахме в БГ, вдигнах страшен скандал в софийския офис. Казаха ми хората, че турците редовно го правят този номер преди празници, когато имат много пътници, които искат билети и продават такива резервации, като нашата. Казаха ни, че определено не сме първия такъв случай, както и че служителите им в турския офис знаят английски и дори разбират и български, но в конкретната ситуация са се престрували, за да ни разкарат от офиса. Ти не можеш да си представиш колко нагло се държаха. Не искам да си спомням дори тази нощ. Всичко това го казвам, за да го имат предвид други момичета, когато пътуват с отворени билети около големи празници с тази фирма. Иначе има още една фирма, с която сме пътували и от която сме много доволни.

# 640
Виждала съм други автобуси с надпис Нишикли.  Цените на билетите бяха същите....  Може някой да сподели опит и с тях, за да знаят другите, които тепърва започват да се чудят как да пътуват. Колкото повече информация се дава, толкова е по- полезен форума,според мен.

# 641
Виждала съм други автобуси с надпис Нишикли.  Цените на билетите бяха същите....  Може някой да сподели опит и с тях, за да знаят другите, които тепърва започват да се чудят как да пътуват. Колкото повече информация се дава, толкова е по- полезен форума,според мен.
"Нишикли" са по-скъпи, 30 лв. е разликата за отиване и връщане, когато питах,
в момента не знам как е. Има и други фирми, но не съм се заглеждала обстойно.

# 642
Имаше цена на вратата на офиса им ( на автогарата във Варна)  45 лв ( билет Варна - Истанбул) . Това през юни видях. Не знам сега.

# 643
Sisi345, когато ни се случи случката с продадената ни резервация на 30.12. вечерта, както се досещаш, веднъж като стигнахме в БГ, вдигнах страшен скандал в софийския офис. Казаха ми хората, че турците редовно го правят този номер преди празници, когато имат много пътници, които искат билети и продават такива резервации, като нашата. Казаха ни, че определено не сме първия такъв случай, както и че служителите им в турския офис знаят английски и дори разбират и български, но в конкретната ситуация са се престрували, за да ни разкарат от офиса. Ти не можеш да си представиш колко нагло се държаха. Не искам да си спомням дори тази нощ. Всичко това го казвам, за да го имат предвид други момичета, когато пътуват с отворени билети около големи празници с тази фирма. Иначе има още една фирма, с която сме пътували и от която сме много доволни.
Изобщо не се съмнявам в думите ти, на мен още първия път, като си купувах отворен билет,
ми казаха от офиса във Варна, да се обадя на тях или да им пиша, за да продадат билета в системата,
иначе резервацията е до 17,30 часа и ако не се обадиш, отпада от системата.
Затова до обяд им се обаждам, направо да го пуснат като продаден.
А иначе в офис на "Метро" отивам, който е на самата гара.
Там вече сменят БГ билетите с турски, без значение дали е отворен или не.
Тази Нова година я посрещнах в Истанбул, от Коледа бях там,
не посмях да се върна, за да не остана без билет.
Много хора пътуваха, Истанбул беше пренаселен.
Стимулацията ми не беше успешна, но иначе изкарах добре. Blush

# 644
Предстои ми среща с доктор Емре , първи4ен преглед ,вашето мнение     за него и каква е цената на прегледа ? Нямам представа за съотношението лев и турска лира . Ако е възможно да ми обясните как да стигна до клиниката , ще пътувам с автобус .

Общи условия

Активация на акаунт