Захранване, водено от бебето - baby - led weaning X

• 43 156
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
Относно водата... Предлагам на всяко хранене, а колко пое е друг въпрос. Имам шише с неразливащ накрайник, но само си чеше венците. От шише със сламка пие, но половината плюе и целия става мокър, че и ми се хили насреща калпазанчото. Joy

За козунаците се чудя. На почти годинка е, не ми се ще да му давам купешки, но няма кой да прави домашни. А и захарта ме спира. Ама като ме подхванат всички роднини тука иииииии... че нали е момченце.    Rage

Днес ме питаха защо не му дам зелеви сърми и бисквитена торта (с мноооооооооого захар, прясно мляко и нишесте какао). Носех зеленчукова супа за баткото, яде и веднага почнаха да го питат: „Защо сега ядеш супа, сърми не искаш ли? Как го ядеш тоя спанак?” Ще кажеш, че отрова съм тръгнала да му давам, а техните пресолени манджи са кулинарен шедьовър.

# 646
Е това със сърмите е върха. На бебе сърми...то па бива "загриженост" без всякаква мисъл, а захарта не я и коментирам. Ние миналата година правихме козунак по тази рецепта (https://www.supichka.com/рецепта/559/рецепта-за-вкусен-козунак-н … с-два-вида-плънка, но с двойно по-малко захар, тая година ще пробваме да е макс 2-3 супени лъжици, колкото яйчената смес да стане.

Това с плюенето явно е бебешка му работа и Тея като се напие с вода, почва демонстративно да я плюе със звук, да се хили и ми бяга да не й взема чашата, че да продължи с упражнението. А после идва и си дърпа мократа блуза и ми реве, нищо, че сама си я е оплюла 😂 забава 😃

# 647
  • София
И на мен ми е много противно като някой ми каже "дай му, че да не вземе нещо да му стане... Нали е момченце'. Чак ми е чудно какво толкова ще му стане, ако се научи, че не всичко може и не всичко трябва да му се дава... Иначе, мен за захарта не ме натискат толкова, ама пък липсата на сол в манджите на бебето им е голям трън в очите...

# 648
  • София
Кактус, моите не са го правили това с храната из чиниите. Малкото ме храни, ако е в ергораницата и съм му дала нещо да гризе. И то ако го закача нещо тип "Ам ам", тогава ми подава и настоятелно ми натиска в устата.
Иначе, голямито вадеше всичко от чинията, после си го слагаше обратно...после пак вадеше и така по няколко пъти.
Не ми стигат до чинията, вероятно затова не подреждат и нея. Случва се да огладнея по никое време и да седна на дивана с чиния, тогава идва дребното и бърка. Изяжда ми маслините обикновено. Хляба взима.
Ако му дам супа топчета, вадя топчетата кайма отделно. Иначе бърка с рйка вътре в надробената супа и си ги вади. Тях обича да си ги яде с ръка.
Разни периоди са това, с времето трябва да минат...пък някаква друга лиготия ще дойде.
Големият днес не яде банан, защото имал гадно кафяво в средата(онова в самата среда на банана, семена ли са, жилки...не знам и аз). Вчера и близо 4г. досега ги е як, от днес вече не ги харесва Satisfied
Козунак му дадох на Орлин. Домързя ме да правя вкъщи(миналата година правих, не се получиха хубаво и ги ядохме, като фалшиви пържени филии в гофретника) и купих от Лидл. Много са вкусни. Давам му да си хапне 1-2 парчета, без кората.
Той е над годинка, а и много рядко яде нещо с добавена захар.

# 649
Малката уважи вече козунака, на 1кг брашно - 5 с.л.захар, не е сладко тестото. Весело прекарване на празниците и да хапват сладко мъниците, утре сме на агнешко и спанак с киноа у нас.
Скрит текст:

# 650
Драмата с козунака се разреши от само себе си и без сърдити баби и дядовци за щастие. Grinning Дадох на малкия една стафида с малк козуначено тесто по нея, хвана я, огледа я, близна и я пусна на земята Joy Хем бабите доволни, че е опитал, хем аз, че повече няма да ме карат да му давам.

Мъчат го два зъба и е страшно кисел. Забелязвам, че сега предпочита да яде студена храна и задължителната мръвка (днес беше кюфте). Утре ще хапне от агнешкото, а какво мислите за дроб сърмата? Дреболиите нямам много спомен от баткото кога се даваха. Върти ми се в главата годинката като минимална възраст, но не съм сигурна.

А домашен пастет? Май свекървата го прави от черен дроб и прясно мляко? Обмислям пак да си направим домашна кайма и наденички и този път да приготвим и пастет, за да имам лесно и бързо хапване за малкия любител на мръвките. Hug

# 651
  • София
Здравейте, след има-няма месец ни предстои да захранваме дребосъчката. С каката практикувахме звб преди 8г. и мисля да повторим.
Tldr: Моля, ако някоя мама е особено доволна от столчето си, да препоръча!
Тъй като имам спомен за страхотно мазало, някой може ли да препоръча подходящо за целта столче? Имам спомен как откривам засъхнали количества храна в неподозирани "ниши" по пластмасите, недостъпни, въобще... Модерните столчета гледам са все с разни екстри като лягащо гръбче, регулируема височина - все неща, които за мен са абсолютно безполезни 😂 Търся нещо, на което като се изправи и раздруса облегалката, да не може да го събори... Практично с други думи! Май твърде много мисъл вкарвам 🙄

# 652
Аз веднага птепоръчвам столчето на Икеа Antilop. Ползвах го и с двете си деца. Изключително лесно се почиства, няма никакви сглобки. Табличката се маха и може директно на мивката или с мокра кърпа. Краката също се махат и може лесно да се прибира и пренася.

# 653
  • София
Благодаря. Чувала съм да хвалят икейското, но мислех че няма да е уместно дървено за звб. Поръчвам го направо!

# 654
Икейското е пластмаса https://m.ikea.bg/childrens-ikea/baby/Highchairs/antilop-57662/29067293/, има и дървено, но то според мен е неудачно, таблата му се завинтва и не може да се маха след всяко хранене и не е удобно за чистене. Пробвала съм го два пъти в ресторанти. Но пък е стабилно. Пластмасовото не е толкова стабилно като дървеното, ама то като почнят да стават - аз лично приключвам с храненето. Щото това стърчане в стола е само за забава, поне при щерката.
Да я похваля, днес яде паста с три сирена в ресторант, хареса й. Много беше вкусно яденето, не можа да откаже, въпреки,че напоследък е на кърма предимно. Опита и от домашната лимонада, аз бях против, ама баща й я държеше...притеснява ме колко захар има в нея, ама свирено вече, пи от нея няколко глътки.

# 655
  • София
Кога и как въведохте патладжан, домати и чушки?

# 656
Домат съм давала чери (8-9 месец някъде), но не й харесват, чакам хубавия домашен разов домат. Патладжани също чакам да станат в сезон, мисля да го дам под формата на баба гануш на филия и печен със зехтин и пармезан, така много го ядем вкъщи. Чушките - давах печена(пак около 9ти месец май беше), на парченца нарязана, но щерката й реагира. И все още реагира даже на червен пипер. Та не съм давала. Но може в мъфин да сложиш печена чушка например. По-натам, на миш-маш като въведеш цяло яйце, а може и да направиш някакъв дип за филийка с чушки - или домашна лютеничка например. Това се сещам в момента.

# 657
Здравейте момичета.Моят бебо е на 4++
Само на кърма беше до мин.седмица.По съвет на педиатърката започнах да захранвам със зеленчуци.Кърмата ми беше доста намаляла и го хранех на всеки час, защото иначе беше неспокоен. Съгласих се с ЛЛ, защото имаше вероятност ако дохранвам с АМ да се отбие от гърдата, а аз искам да го кърмя.
Попринцип го храня когато той поиска, не съм спазвала часове за кърменето.И
понеже ми се объркаха плановете за ЗВБ
искам да попитам тези от вас, които са с повече опит, дали когато започне да сяда сам и проявява достатъчно интерес към храната ще мога да давам зеленчуците в ръчичка а не пасирани и с лъжица.Дали бебета хранени  първо с лъжица приемат да хапват сами след шестия си месец примерно и как подходихте вие когато започнахте да захранвате.
Извинявайте ако въпроса ми е глупав
И благодаря предварително 🙂

# 658
1. Смени педиатърката.
2. За кърмено бебе е нормалнода яде на всеки час. Може да го боли нещо и да търси успокоение, а не само ядене или да му е толкова интересно всичко, че да не може да се задържи достатъчно дълго на гърда, за да се наяфе наведнъж за голяма пауза.
3. На тази възраст е нормално да качва по по-малко от преди, защото започва да изразходва доста повече енергия.

По другите въпроси не мога да дам информация. Едното ми дете е захранвано рано с пюрета и още имаме проблеми заради това, а другото да е изяло едно бурканче пюре общо за 5месеца.

# 659
Ако започнете сега захранване с пюрета и каши, то няма да е ЗВБ дори и след време да му дадете да си държи храната. Мисля си, че повечето деца така или иначе към 8-9 месец хапват някоя храна от ръчичка.
Като цяло защо бързате с толкова ранно захранване?

Общи условия

Активация на акаунт