Брачен договор и защо не е популярен в БГ?

• 34 248
  • 632
  •   1
Отговори
# 465
  • София /Абсурдистан
Може пък верно да се обичат хората Simple Smile и да не им трябва чуждото имане. Любовта е сляпа и безкористна Simple Smile

# 466
  • Горна Оряховица
Да "раздвижим" темата с въпрос Simple Smile
Четох по въпроса, но не ми стана ясно.
Ако с мъжа ми сключим граждански брак има ли такавъв вид брачен договор- всички недвижими имущества на 2-мата да станат общи? Процедурата същата ли е като продажбата? Т.е отново вадене на данъчни оценки, скици на имоти, плащане на такси, вадене на нови нотариални актове и т.н?

# 467
Кой е тоя завалия, който ще си подарява половината имущество?

# 468
  • София
Няма такъв, трябва да е дарение и всичко по канален ред и разходи.

# 469
Аз мисля, че при брак всички имущества стават общи, ако няма предбрачен договор. Или след определен брой години. Не съм чула някой специално да ги обобщава.

# 470
Няма такова нещо. След брака ако сте в СИО всичко, което го придобивате след брака става общо, освен наследства. Ако сте с разделни финанси всеки си има каквото си купи.

# 471
Явно доста тънкости има, не претендирам, че съм права, нещата бързо се променят.

# 472
Няма такова нещо. След брака ако сте в СИО всичко, което го придобивате след брака става общо, освен наследства. Ако сте с разделни финанси всеки си има каквото си купи.
И даренията остават лична собственост.

# 473
  • Горна Оряховица
Кой е тоя завалия, който ще си подарява половината имущество?
А завалийката? Joy

# 474
Ти питаш въпроса за необосновано облагодетелстване с чужда недвижима собственост. Ти кажи за какво става въпрос.

# 475
  • Пловдив
Явно доста тънкости има, не претендирам, че съм права, нещата бързо се променят.
Никога не е имало такова нещо, лични имущества на единия съпруг отпреди брака да стават общи само по силата на брака или на определен брой години. Сделка си трябва. Wink
Колкото до брачния договор, в СК пише, че с него могат да се уредят и "правата на страните върху притежаваното от тях имущество преди брака", така че ми звучи като да може да се направи общо вече придобитото лично имущество. Аз не бих съветвала никого да подарява така, де, но всеки си знае.

# 476
  • Горна Оряховица
С мъжа ми сме от 10 години заедно, имуществата са на единия и другия на името. Имаме и 2 деца и искаме  да се "подпишем" - ходим по екскурзии в чужбина, искат ми актове за раждане и т.н, защото сме с различни фамилии. Съответно всичко, което имаме като имущество е общо, но не и пред закона. Съответно искаме да е "уредено" законово.
 Какво толкова странно има във въпроса ми не можах да разбера?

# 477
  • София
Ако не мислите за мимолетна разлъка след подписа, "времето" ще намести всичко.
Досадно, скъпо и времеемко ще е другото.

# 478
С мъжа ми сме от 10 години заедно, имуществата са на единия и другия на името. Имаме и 2 деца и искаме  да се "подпишем" - ходим по екскурзии в чужбина, искат ми актове за раждане и т.н, защото сме с различни фамилии. Съответно всичко, което имаме като имущество е общо, но не и пред закона. Съответно искаме да е "уредено" законово.
 Какво толкова странно има във въпроса ми не можах да разбера?

И на нас ни искаха акт за раждане, защото сме с различни фамилии, но иначе сме бракувани по всички правила.

# 479
Актовете за раждане ще продължат да ви ги искат. Ако заедно сте купували всичко, то при един нотариус ще си уредите въпроса след около половин до един месец вадене на документи. След това си попълвате в декларацията СИО и всичко ще ви е общо Wink

Ако някой от вас има или очаква да има наследство, по добре да не го уреждате по равно, т.к. морално не принадлежи на двамата.

Общи условия

Активация на акаунт