Брачен договор и защо не е популярен в БГ?

• 34 183
  • 632
  •   1
Отговори
# 555
  • Paris, France
Аз за себе си не искам нищо. Имам условие в момента, в който се роди дете (Дай боже!) - апартамент и сметка на негово име. И двамата да не можем нищо да пипаме, докато навърши 18. Това е за детето. Което застраховам и от самата мен.

Други сметки са излишни.

Хаха. Хубаво имаш условие, но в никой съд не могат да осъдят партньорът или съпругът ти да купи апартамент и да отвори сметка за току що пръкналото се отроче ако това не е предварително уговорено в законен брачен или предбрачен договор. А такива договори на малко места са законни. И ако обещае, а започне да увърта или направо откаже, детето е вече родено, какво правиш?

Да не можете нищо да пипате не е добра идея, защото цените се менят. Не е добра идея и да купувате на името на детето, защото ако нещо се случи с него, няма да сте (единствените) наследници. Вземете и се консултирайте с адвокат, че е доста объркано и мъжът има и други деца.

За себе си сега не искаш нищо, защото си млада, безгрижна, здрава и без допълнителни гърла за хранене и обучение. След деца играта загрубява.

# 556
Имот и сметка на името на детето всъщност не са толкова добра идея. Сметката - ако е просто влог за 18 г. - инфлацията ще изяде доста от тези пари и някакъв друг вид инвестиция може да се окаже доста по-доходоносен или поне запазващ стойността на парите. Имот - невинаги е разумно 18- годишно хлапе да има собствен имот, с който да се разпорежда. Винаги преди да се родят очакваме да сме достатъчно добри родители, които ще възпитат (почти) перфектни деца, но това не е гарантирано. А всъщност безусловното осигуряване на апартамент може да е точно противоположното на добро възпитание.

# 557
Тя му е попечителка до 18 годишна възраст, ти да видиш! Никой съд няма да присъди детето на бащата, освен ако майката не е отчаяна наркоманка.
Друг е въпросът, какво отглеждаме и дали въпросното дете няма да я изхвърли след 18-тата си годишнина на улицата. Затова купи си и не се бракувай за да нямаш ядове! Идеята някой на някого да купи винаги предполага финансова зависимост.

# 558
  • В.Търново

Или предбрачни договори - по реалити шоутата. Познавам хора от цяла Европа. Не съм чула някой да го практикува. Виж, Америка не е критерий. Там имат състезания по ядене на хот-дог...
Американците са странни и доста глупави, понякога.

# 559
Аз за себе си не искам нищо. Имам условие в момента, в който се роди дете (Дай боже!) - апартамент и сметка на негово име. И двамата да не можем нищо да пипаме, докато навърши 18. Това е за детето. Което застраховам и от самата мен.

Други сметки са излишни.

Хаха. Хубаво имаш условие, но в никой съд не могат да осъдят партньорът или съпругът ти да купи апартамент и да отвори сметка за току що пръкналото се отроче ако това не е предварително уговорено в законен брачен или предбрачен договор. А такива договори на малко места са законни. И ако обещае, а започне да увърта или направо откаже, детето е вече родено, какво правиш?

Да не можете нищо да пипате не е добра идея, защото цените се менят. Не е добра идея и да купувате на името на детето, защото ако нещо се случи с него, няма да сте (единствените) наследници. Вземете и се консултирайте с адвокат, че е доста объркано и мъжът има и други деца.

За себе си сега не искаш нищо, защото си млада, безгрижна, здрава и без допълнителни гърла за хранене и обучение. След деца играта загрубява.

Извинявай, с цялото ми уважение, не си компетентна. Брат ми и сестра ми (двамата под 7г.) имат жилище.
Не си позволявайте да говорите за закони, след като не ги познавате. Най-малкото това са процедури... нормални.

И не ми обяснявайте на чие име е добре да купя, моля! Аз знам кое е защитено от закона. Законът го познавам добре.

Аз, освен, че съм млада (никак безгрижна), не виждам никаква логика как аз Ви казвам, че не искам НИЩО за себе си, а за детето си, а Вие ми обяснявате, че след като имам дете, нещо ще се промени.

А си мислих, че популизма само на изборите работи...

# 560
Поработи малко над това да не чакаш бъдещият ти мъж да осигурява апартамент на бъдещото ти дете.

# 561
  • София
Имам клиент вдовец с малко момиченце, на когото съда отказа продажба на текущия апартамент (голям) и рефинансиране в по- малък и образование, защото е записан при покупката на детето. Та..... не знам.

# 562
  • София /Абсурдистан
Ако запишеш жилище на дете, още не знаеш какъв човек ще излезе от него. Има такива, които щом станат на 18 , продават всичко и пей сърце докато парите свършат. Жилище записваш само на себе си, ако искаш да имаш спокойствие. Детето да го ползва, ако иска.

# 563
  • Варна
Опитвам се да си представя хем да сключиш брак хем всичко придобито след този момент, да си е на този, на чието име се води.
И някак, не мога да видя семейство в тази комбинация, а нещо подобно на съквартирантство със секс и евентуално дете, го докарвам newsm78

Коментарът е стар, но не мога да се сдържа. Това, че някой не може да види нещо, не означава, че то не съществува. Факт е, че щом хиляди двойки избират този вариант, значи той работи. Отделно изказването е супер обидно...

Авторката на коментара как би се чувствала ако синът ѝ развива успешен бизнес, но попадне на неподходща съпруга и след развода тя придобие половината му капитал само защото му е готвила и му е прала гащите? Моля само без "На мен няма да ми се случи".

За мен брачният договор и бракът в режим на разделност е чудесен вариант, който би могъл да стимулира бракосъчетанията у нас. Защото 90% от хората, които не желаят да се оженят, не искат именно заради възможни финансови неуредици в случай на развод и не малко нерви, разходи за дела и загубено време.

# 564
  • Beyond the stars
Аз няколко пъти обяснявах, че режима на разделност дава единствено свобода от 50/50 по презумпция.  Но по никакъв начин не пречи имущество да се придобива на името на двамата, като това ще е отражение на тяхното желание в конкретния случай, а не презумпцията на закона. Не е по дефолт всичко 100% на единия или 100% на другия.
Не знам защо хората си представят режима на разделност, като да си делим касовите бележки и сметката в супермаркета.

# 565
  • Варна
Защото е по-лесно да кажат, че нещо е тъпо, от колкото да отделят 5 минути от времето си, да прочетат малко и да се запознаят за какво иде реч. 

# 566
  • Пловдив
Извинявай, с цялото ми уважение, не си компетентна. Брат ми и сестра ми (двамата под 7г.) имат жилище.
Не си позволявайте да говорите за закони, след като не ги познавате. Най-малкото това са процедури... нормални.

И не ми обяснявайте на чие име е добре да купя, моля! Аз знам кое е защитено от закона. Законът го познавам добре.
Аз не знам колко добре го познаваш закона, обаче никой не е твърдял, че деца под 7 не могат да имат жилище, друго се каза. Невена в частност каза, че едностранно поставени условия на голо не задължават никого.

# 567
Имам клиент вдовец с малко момиченце, на когото съда отказа продажба на текущия апартамент (голям) и рефинансиране в по- малък и образование, защото е записан при покупката на детето. Та..... не знам.

Потвърждавам, така е. Проучвахме този въпрос покупката на апартамент да бъде директно на единия ни син, оказа се доста сложно от правни съображения. Понеже ставаше въпрос за покупка на зелено, оказаха се доста сложни нещата, за това в крайна сметка го писахме на единия от нас. Иначе е така, имотите, както и банковите сметки на дете минават през съдебно решение за каквито и да е операции по продажба или теглене. Ако съдът прецени, че не са нарушени интересите на детето, тогава дава разрешение за действие.

# 568
  • Далечният изток
Ами пак е въпрос на доказване и на преценка по отношение най-добрия интерес на детето. На мен ми звучи като логична причина да се използват парите за образованието на детето, но пък съдът нещо друго е приел, за да е отказал.

# 569
  • София
Като причина (поне той ми каза) е самата продажба на апартамента - наистина голям за двустаен. Това с образованието изобщо не е взето предвид.
Обяснява ми и че е поискал гарант по сделките от съда, ама въобще е отрязан.

Общи условия

Активация на акаунт