Отговори
# 90
Зависи какво бебе ще се падне. Най-малката обичаше да си спи в леглото. Голяма мъка, ако я помъкна на разходките на каката - изморява се, но не спи в количката, мъчи се, реве.

# 91
Не съм съгласна с горното мнение. Синът ми не се хранеше съвсем сам до 3-4 годишна възраст. Буташе купата и можеше да седи гладен цял ден. Отчитам донякъде като своя грешка това положение, но от друга страна той и сега е супер злояд, яде 5 неща на кръст и е един голям каприз. При мен нещата се случиха с уговорки и обяснения. При него проблема беше, че хапваше 2 лъжици и ставаше ненахранен от масата. Малко по-малко лъжиците станаха повече и сега, ако му хареса манджата си я изяжда цялата. Нямам намерение да го държа гладен, насърчавам го да опитва нови неща, ако пожелае го прави. Като цяло яде достатъчно, защото винаги гледам да има в хладилника плодовете и зеленчуците, които обича. Съобразявам готвенето за семейството с него - примерно не яде зелен фасул, но слагам в манджата картофки и му сипвам от тях.

Малкото ми дете от бебе се бута да яде само и даже отказваше да го храня аз, още преди да навърши годинка. Владее до съвършенство храненето с лъжица и вилица (скоро навърши 2) и има завиден апетит за абсолютно всичко. Това го казвам като сравнение за майките, които си мислят, че ТЕ са спомогнали за това децата им да не са капризни и злояди. Някои деца просто се раждат с огромно желание да опитват, а други в един момент просто спират да ядат и нито глад, нито нищо могат да ги накарат да опитат нещо, което не искат.

# 92
В яслата са го научили като са го слагали на една маса с по-големите деца (който са вече към 3 г и ще тръгват на градина) и той на принципа на маймунките е започнал сам. Иначе са го хранили госпожите. Обаче в къщи мъжа ми се прибира по-късно и не сядаме да вечеряме заедно - първо вечеря детето и след час сядаме ние, може би това ми е грешката, знам ли...
Постоянно като не иска да хване сам лъжицата го питам в яслата как яде сам, но успех до сега нямам...

Ако е бил на държавна ясла изобщо не е била причината в гледането от по-големите. Нашите деца са били на ясла с връстници пък много бързо се научиха да ядат сами. Няма как 2 лелки да се занимават с 30 деца и от тях половината да не могат да ядат сами и те да ги нахранят. Помислете - физически е невъзможно. Хранят ги първата една-две седмици докато мине шока от новото място, после от глад всички набързо се научават. Разбирам Ви, жал ви е за детето, затова си търсите оправдания. Като ревне и вие се предавате. Дръжте фронта и ще видите как ще започне да яде сам.

# 93
Синът ми не се хранеше съвсем сам до 3-4 годишна възраст. Буташе купата и можеше да седи гладен цял ден. Отчитам донякъде като своя грешка това положение, но от друга страна той и сега е супер злояд, яде 5 неща на кръст и е един голям каприз. При него проблема беше, че хапва 2 лъжици и става нахранен от масата. Малко по-малко лъжиците станаха повече и сега, ако му хареса манджата си я изяжда цялата. Нямам намерение да го държа гладен, насърчавам го да опитва нови неща, ако пожелае го прави.

Бъркаш ситуацията. Детето не е злоядо като твоето, а е инато. Едно е дете да не иска да яде определена храна, друго е да я яде, но да се лигави да го хранят като бебе. Това са съвсем различни ситуации.

# 94
А моят син си го хранеха в градината като стой та гледай. Вярно, че са по-малко деца, но не мисля, че той беше единствения злоядник. Иначе можеше да се храни чудесно от малък, просто не искаше. По-голямото дете повече се поддава на уговорки и на обяснения, че малките деца се хранят, че е вече голям, че храната помага да расте и прочие.

# 95
Кафе с Канела, честита втора бременност! Simple Smile

Хакове, които виждам от колежка с породени:
- повече возене на малкото в колата, от колкото в количка, покрай активностите на баткото. Прехвърля го с кошчето за новородено и никакъв проблем - бебето си спи и не усеща.
- кърмене на поискване, без значение къде се намира в същия момент (10 мин. работа)
- пуска си детето на ясла/градина. Ако донесе вирус - лекува и бебето, после баткото, като оздравее, пак си го пуска. Т.е., не променя курса на баткото, заради бебето.

На 4,5 г. вече не е сополанка и има някакъв изграден имунитет. Не е като ясленче + новородено.

Аз какво бих направила?
За да мога да кърмя - първата седмица ми е най-важна. Таткото ще има отпуска. Отдавам се на кърмене и спане + готвене във вечерен час. Каката я поемат таткото и бабата - двама човека с едно дете ще се справят все някак. Каката трябва да ти влезе в положение, когато ти си изморена. Ще научи някои нови житейски уроци. Simple Smile
Всъщност, първите месеци ще можеш да спиш през деня, ако каката е на градина. Следобедите ще са ти по-сложни, за това там трябва да наблегне бабата, а после и таткото да поеме щафетата след работа. Замразяването не е зле като идея, ама от къде да знаеш, кога ще тръгнеш да раждаш точно. Ако идеята е да ядеш качествено, за да можеш да кърмиш качествено - си струва да опиташ. То през лятото е по-лесно - салати, аламинути и студени предястия главно.

Аз искам да попитам: в отделни стаи ли ще спят децата? Как сте го измислили?

# 96
А моят син си го хранеха в градината като стой та гледай. Вярно, че са по-малко деца, но не мисля, че той беше единствения злоядник. Иначе можеше да се храни чудесно от малък, просто не искаше. По-голямото дете повече се поддава на уговорки и на обяснения, че малките деца се хранят, че е вече голям, че храната помага да расте и прочие.

Само 1 въпрос - частна ли беше?

# 97
Добре де, ти държала ли си си гладно детето, че даваш такива съвети. Моето дете, ако не иска да си яде манджата, отваря хладилника и почва да крещи какво да му давам от там.

Частна беше градината, обаче в крайна сметка там го настъпиха яко да се храни сам, аз направих същото вкъщи и нещата се подредиха. Пак казвам, че той не искаше да яде и манджите, които обича, сякаш усещаше, че те са ми важни на мен. Иначе си хрупаше моркови, краставици и кашкавал без проблеми. Както и филии и други хлебни изделия. Сега понякога пак ми капризничи, но знае, че няма да го оставя на мира, докато не изяде някакво количество, та си наляга парцалите.

# 98
Добре де, ти държала ли си си гладно детето, че даваш такива съвети. Моето дете, ако не иска да си яде манджата, отваря хладилника и почва да крещи какво да му давам от там.

Не ми се е налагало да го държа, защото много бързо разбират от къде духа вятъра. Като ми крещи какво ще му дам от там му се отговаря, че там няма нищо за него и яденето му  еди къде си. Ще си покрещи и ще разбере че така няма да стане. Моята дъщеря също е изключително капризна и яде много малко. Готвя само неща които обича и не я насилвам да яде нещо, което знам, че и е неприятно. Но изпълнения от рода на "Вчера това ми беше любимата манджа, но днес вече няма да я ям, защото така" не ми минават. Нейният редовен номер е - не искам ядене - искам шоколад. Ами не яде всеки ден шоколад и не получава шоколад докато не съм доволна от изяденото количество готвено. Определено не стои гладна, само защото не и е сервиран шоколада. Мама има авторитет и обичта на мама не е равна на глезене.

Частна беше градината, обаче в крайна сметка там го настъпиха яко да се храни сам, аз направих същото вкъщи и нещата се подредиха. ... Сега понякога пак ми капризничи, но знае, че няма да го оставя на мира, докато не изяде някакво количество, та си наляга парцалите.
Нещо се обърках, уж не си на моето мнение, пък резултатът е същия?

# 99
Защо намеси шоколада и любимата манджа? Говорим за малко дете на 2 години, те няма как да обясняват какво им се яде, просто бутат купата и стават от масата. Аз шоколад и любими манджи не съм предлагала на тази възраст, те големите капризи започват след това.

Та мисълта ми е че на малко дете, което отказва да се храни е добре да му се обяснява, че е голямо вече и е редно то да си подхване лъжицата. А не да заключиш хладилника и да скръстиш ръцете. Не знам какъв резултат е същия, при условие, че при мен е станало с търпение и обяснения, а не с крайни мерки и глад.

# 100
Когато синът ни прояде сам на ясла бяха 16-18 деца, а на обяд винаги са по четири жени (двете госпожи с двете лелки), разделят децата на 4-5 масички и ги подреждат най-малките с тези които вече са на път към градината. Така стои по една жена на масичка и ù се налага да храни максимум едно-две деца, тъй като са много малко децата в яслата под 2 г. По този начин са го научили и явно това да стои с други три дечица на по близо 3 годинки и да копира от тях много помага.
При нас проблемът не е че иска шоколад (опитвал е веднъж...) или нещо друго, а че ми казва че не може сам с лъжицата. Не е инат и никога не му давам сухо вместо манджа - просто всяка вечер има хляб със супата и плодове да боде с вилица, та човека си хваща хляба и иска аз да му давам супата. Може и в яслата да са по-гъсти манджите, знам ли. Явно трябва да продължавам да опитвам, но децата са различни, не мисля че при него да го оставя гладен ще проработи, насилствено никога нищо не се получава с него...

# 101
Може да му оставиш купичката и небрежно да се ометеш от стаята за малко. Сега се сещам, че моете дете само си изяждаше закуската сутрин, защото все пак не е супа. Според мен важното е постоянно да му се обяснява, че така не е редно и че вече е голям - ето в градината вече има успех.

# 102
Защо намеси шоколада и любимата манджа? Говорим за малко дете на 2 години, те няма как да обясняват какво им се яде, просто бутат купата и стават от масата. Аз шоколад и любими манджи не съм предлагала на тази възраст, те големите капризи започват след това.

Та мисълта ми е че на малко дете, което отказва да се храни е добре да му се обяснява, че е голямо вече и е редно то да си подхване лъжицата. А не да заключиш хладилника и да скръстиш ръцете.

Хайде сега се върни и прочети какво е написала авторката - първо детето не е злоядо, второ частта с обясненията вече е минала - детето яде само в градината, доказано е че може и разбира, но вкъщи се лигави и никакви обяснения от майката не са помогнали до момента. В тази ситуация за мен единственото решение е да се заключи хладилника и да скръстиш ръцете. Именно защото детето те манипулира по своя невероятно разоръжаващ 2 годишен начин. Това си е чисто лигавене и ще помогне само твърдо отстояване на позицията на майката. Което пак казвам - няма да трае толкова много , колкото се опасявате.
П.С. Вие като сте кърмили как сте отбивали тези деца. На едногодишно бебе как му обясняваш, че вече няма да се кърмите. Спираш кранчето и търпиш последствията известно време. Или си ги кърмите докато не станат на 4 години, защото не ти се разправя да слушаш как реве за цица? (в интерес на истината точно такъв случай познавам наистина)

# 103
  • В градината...
Темата нали е за малки трикове, ето нещо не-толкова-сериозно от мен - в тоалетната на някоя висок рафт се държи пила за нокти. За 1-2 минути маникюрът се поддържа перфектно, много е удобно Grinning
Иначе може да се окаже, че нямаш две минути дори за това...

Това и още много други нововъдения.
Например как да се изкъпеш за 60 секунди.

# 104
Отби се сам на 11 месеца, така стана при нас Grinning Затова казвам че при него никога нищо не става насилствено...

Общи условия

Активация на акаунт