Отговори
# 150
Разговорът беше полезен и по темата, а ти явно не си го чела, но имаш желание да блеснеш с оригиналност и се изказваш ей така, ни в клин, ни в ръкав. Никой не обсъждаше препоръките на СЗО и ползите от кърмата, а дали си заслужава да се кърми второто дете, вместо майката да си спести нервите и безсънните нощи. Бутона "Информирай модератор" служи точно за изтриване на оф-топик постове в дадена тема. Използвай го щом мислиш, че има нужда.

# 151
Въобще не смятам да прилагам цитати относно разговорът кое дете колко било кърмено и кога се разболяло за първи път, колко АБ е приемало и свойствата на кърмата. Нито смятам да информирам модератор.

# 152
  • София
Какво общо има "Как да съчетаем грижите за новото бебе и по-голямото дете" с вълшебните свойства на кърмата.....
Темата не е за ползите от кърменето, не е за режими на кърмене, не за желание за кърмене, ползи и СЗО и други. Колкото и да е отворен форума има зададена тема.
Дайте правилната насока, какво може да се коментира съобразно заглавието на темата , ние явно не разбираме...... (да нямате личен комплекс нещо по отношение на кърменето)? Апропо , аз вече обясних поне моето мнение, че кърмих дълго, но не смятам че трябва да се кърми "на всяка цена" !

# 153
Не знам дали е правилно, но си мисля, че ако новото бебе се кърми, ще е по-лесно откъм време и сън. Също както вече се коментира - носенето на бебето също би улеснило някои ежедневни дейности.
Ще разчитам и на таткото да се занимава с баткото, но за това нямам притеснения, защото те и сега са си добър тандем Simple Smile
Това, което ме притеснява, е може би заспиването, но ще го мислим в движение.

# 154
Разговорът за кърмата тръгна от този мой коментар:
Цитат
И тъй като от личен опит знам че тая работа с кърмата и имунитета не е гарантирана няма да си причиня, живот и здраве, новородено и ясладжия... После как ще го свикваме пак на ясла не знам, ама не виждам друг вариант...
Ако не става ясно какво съм имала предвид ще поясня - личният ми опит е показал, че кърмата не предпазва от разболяване, затова съм решила живот и здраве когато се роди бебето да си гледам и двете деца у дома, за да не носи баткото всеки вирус и бактерия от яслата, въпреки че се надявам пак да кърмя. Това е по повод схващането, че новороденото е защитено от коластрата и кърмата първите месеци. Аз не вярвам в това и затова в духа на темата - грижи за бебе и по-голямо дете, споделям какво съм решила за нас.
Изобщо не коментирам другата тема - ако живот и здраве бебето е същото пристрастено кърмаче като бъдещия батко, как ще се оправям. Не искам да я коментирам, защото няма смисъл от сега, освен това ми е жив спомена как синът ми не искаше дори кърма от шише и нямах никакъв избор освен да кърмя по 10-12 пъти на денонощие през час и малко.
Не коментирам и ползите от кърменето, удобствата и неудобствата. Темата не е за това, но е факт че кърменето на бебето, живот и здраве, ще повлияе цялата домашна динамика около по-голямото дете.
И аз също като другите момичета, много пъти съм писала в много теми и тук пак ще кажа, кърмила съм напоително, на поискване, до самоотбиване, но категорично не мисля че това трябва да става на всяка цена.
Така че по темата - по-опитните мами ако може да споделят как се случва успешно кърмене на второ дете и отглеждане на по-голямо по цял ден у дома (без ясла, градина, татко, баба и т.н. да помагат). Ако може да отчетат и най-често срещания фактор - бебето не иска от шише и другия проблем - гърдите не пускат на помпа. Ще ми е ужасно полезно Simple Smile

# 155
  • София
Ами не смея да споделям повече за кърменето Flushed

# 156
Ами не смея да споделям повече за кърменето Flushed

Мисля, че ще е много полезно за много майки особено в първата година с бебето и по-голямото дете. Това е част от съчетаването на грижите за двете деца. Не става дума за спорове ''за'' и ''против'' кърменето, разбира се, а чисто човешки съвети/истории как някой се е справил с подобни трудности, как е намерил най-добрия начин за себе си и така.
Понякога човек толкова се шашка в такива ситуации, че дори елементарни практични съвети по темата могат да му спестят много нерви и безпокойство.

# 157
Здравейте. Утре влизам в 14 гс и имам кукла на годинка и 3 месеца. Имам намерение да кърмя (каката я кърмих до годинката). Най-много ме притеснява, че нощем бебо/а ще буди каката. Няма да можем да я отделим в друга стая, а и мисля, че е все още мъничка за да спи сама. Най-много мога да я преместя заедно с баща й в друга стая, въпреки че не ми се иска.

# 158
Аз се преместих с бебето да спя в друга стая, защото не исках да местя голямото си дете. Та то остана да спи в спалнята с баща си. Малкото като стана на почти две години направихме детска стая и сега там спят двамата сами. За нас това е голяма революция и пре доволни от положението!

За кърменето какво да ви кажа. Това ми е бил най-малкия проблем, защото опита си каза думата и кой знае какви затруднения не съм имала. Второто ми дете сучеше през час, час и половина в началото и почти не спеше, та си беше зор, но самия процес не ми отнемаше много време и наистина не ми е тежал. Но има бебета, които сучат през три часа (големият ми син беше така), а през останалото време спят. Пожелавам ви такива бебета, така наистина първите месеци ще имате много свободно време за голямото дете!

# 159
Аз лично не харесвам деленето на бащата в друга стая, дали сам, дали  с другото дете. Никак не ми е семейна картинката така. Според мен, таткото трябва да бъде въвлечен активно в живота на бебето още от ден първи, а майката да не изоставя голямото изцяло на неговите грижи.

# 160
Аз лично не харесвам деленето на бащата в друга стая, дали сам, дали  с другото дете. Никак не ми е семейна картинката така. Според мен, таткото трябва да бъде въвлечен активно в живота на бебето още от ден първи, а майката да не изоставя голямото изцяло на неговите грижи.

Най-важното е да не почваш с картинки и нагласи в главата. Тотално сме разделени на лагери от години и нещата са с пъти по-малко стрес, отколкото да се стремим към перфектната семейна картинка. Аз си спях с новото бебе, таткото с голямата. Опитите за семейни картинки увеличават стреса, водят до неефективност и объркване. Не съм въвличала и тренирала никого, не смятам ранното гледане за невероятен бондинг. Като пораснаха малко, те сами си накацаха таткото и му влязоха под кожата. Сега ги кротва по-добре от мен понякога - е, повече цапат и не вдигат след себе си, ама няма пълно щастие, правилно номер едно е мама да не се муси много на татковото гледане, дори да сътворяват често "кочинка с връх".

Особено ако е второ дете - таткото е хубаво да се използва подобаващо, да играе и разхожда по-голямото и да му взима силите. Щото ентусиазмът да подава сапунче и да носи води сигурно е по-малък, нали вече е второ.

Имам три деца, схемата е била една и съща - аз с новороденото, щото е по-лесно, таткото с голямото, бягащо, пискащо чудо. Не се оплаквам. След тодлър новороденото си е почивка направо.

# 161
И аз не съм фенка на "спасяването" на таткото Simple Smile Като забременях с първото ни дете свекърва ми веднага започна да настоява да направим детската стая за да имало мъжа ми къде да спи. Ами не я направихме тогава детската Grinning
Също мисля че не трябва да се свиква детето че някой ще спи с него в детската, като се премести трябва да знае че това е стаята за децата и мама и тати няма да спят там. Така разсъждавам сега, като тръгнем да местим дребния ще видим каква песен ще запеем Grinning
Отделно сега синът ни, за щастие, спи непробудно цяла нощ (освен ако не е болен или не му се допишка много), затова разчитам че като го преместим и го приспиваме в неговата стая няма да има драма. Дано стане лесно преместването Simple Smile

# 162
За това съм написала "аз лично".  Грам стрес не ми е носила моята "схема", точно обратното. Така че, малко по-спокойно, Сиренке , всеки е с някакъв опит и го споделя, за да могат момичетата, на които им предстои, да помислят над различните варианти.

# 163
Подчертах, че съм се преместила заради детето си, защо сега се намесва бащата? И как реши, че той не е помагал и не помага и че съм му оставила да гледа голямото ни дете. Да не говорим, че бебето като стана на 3 месеца и престана да реве като се буди се върнах в спалнята. Праскате разни приказки, ей така по инерция без изобщо да сте запознати със ситуацията. С мъжът ми вече си спим заедно и нямаме проблеми помежду си. Пожелавам го на всички, включително и на тези, които не са спали отделно нито ден, защото това не гарантира живот заедно до старини!

Наистина е най-добре голямото дете да е вече отделено от родителите, когато се роди второто. Аз не успях да свърша тази задача, защото нямахме стая тогава. Но понеже баткото е супер лепнат за мен от рождението си, отчитам като голяма победа, че вече и двамата си спят самички в детската стая.

# 164
Лейди, коментарът ми беше заради поста на bubolecheseleche, твоят дори не го бях видяла. Нямаше нужда да влизаш в обяснителен режим.

Общи условия

Активация на акаунт