Отговори
# 165
Lаdу Stаrdust, и мен като цяло само първите три месеца ме притесняват, все пак не искам да смущавам съня на малката.
Rose Madder,
относно бащата на децата - той е прекрасен, се грижи за дъщеря ни от раждането й и не защото аз съм го карала.
относно изоставянето на голямото дете - тя не ходи на детска градина (и няма да я пуснем, докато не ни задължи закона, което за тук е 3 годишна възраст) и по цял ден си щуреем двете. Няма сила на тая земя, която да ме накара да изоставя грижите по нея!
Целта на въпроса ми беше да получа съвети, за това как да не преча на каката, защото тя беше ревливо бебе и не спеше с часове (по 3-4 часа сме я дундуркали на ръце). Стискаме палци второто да е кротко, ама не ми се вярва.
Второто дете не идва за сметка на първото или за сметка на някоя баба, поне в нашето семейство.

# 166
Ама това че таткото бива "спасяван" да спи в друга стая защо го разбирате като обвинение че не е грижовен и отдаден родител? Аз това го казвам като майтап (най-вече покрай коментари на свеки), а и дори да не спи в една стая с майката и бебето не означава че през останалото време скатава.
На мен са ми били неприятни коментарите че таткото през деня работел и затова трябвало да се наспи, при положение че той и с нас в една стая си спеше. Все едно аз през деня само спя за да си наваксам и си гукам нежно с бебето Grinning
При нас така или иначе имаше смисъл само аз да ставам през нощта, защото таткото и да иска не може да кърми, та той доста успешно филтрираше тези звуци и си спеше, а и аз ставах винаги преди да се стигне до рев. Обаче първите месеци дребният повръщаше и докато спи и се случваше да се задави, чувствах се много по-спокойна с още един чифт уши в стаята. Мъжът ми започна да става нощем чак след като сина ни се отби.

# 167
  • София
Ние имахме само две спални. И аз отделих таткото с голямата. Щото тя и без туй все беше болна и все трудно спеше, но пак аз тичах като ревне към другата стая,  хем ми съвестно че съм я "зарязала", пък тя мен си търсеше.... Практично е обаче бебето и майката да са сами в спалня и никакви семейни схеми не са ми важни....
важно ми беше поне 1-2 часа сън Head Band
моя мъж хърка ще падне тавана ... и го държи яко инсомнията ...... как да се "спогодим" всички в една спалня незнам Grinning

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 15:17 от Yangdze

# 168
Аз лично не харесвам деленето на бащата в друга стая, дали сам, дали  с другото дете. Никак не ми е семейна картинката така. Според мен, таткото трябва да бъде въвлечен активно в живота на бебето още от ден първи, а майката да не изоставя голямото изцяло на неговите грижи.

Най-важното е да не почваш с картинки и нагласи в главата. Тотално сме разделени на лагери от години и нещата са с пъти по-малко стрес, отколкото да се стремим към перфектната семейна картинка. Аз си спях с новото бебе, таткото с голямата. Опитите за семейни картинки увеличават стреса, водят до неефективност и объркване. Не съм въвличала и тренирала никого, не смятам ранното гледане за невероятен бондинг. Като пораснаха малко, те сами си накацаха таткото и му влязоха под кожата. Сега ги кротва по-добре от мен понякога - е, повече цапат и не вдигат след себе си, ама няма пълно щастие, правилно номер едно е мама да не се муси много на татковото гледане, дори да сътворяват често "кочинка с връх".

Особено ако е второ дете - таткото е хубаво да се използва подобаващо, да играе и разхожда по-голямото и да му взима силите. Щото ентусиазмът да подава сапунче и да носи води сигурно е по-малък, нали вече е второ.

Имам три деца, схемата е била една и съща - аз с новороденото, щото е по-лесно, таткото с голямото, бягащо, пискащо чудо. Не се оплаквам. След тодлър новороденото си е почивка направо.

Думите ти са мед за душата ми!Дай боже и при нас да е така!

# 169
  • София
Кърменето е голяма част от денонощието и задълженията на мама. И наистина въпросът е как да усъвместим кърменето и ангажиментите с друго дете. Като кърмиш по десет пъти на ден, изниква въпросът кога обръщаш внимание на другото дете, как излизаш с двете,ако бебето само иска да се кърми. Направо си е главна тема. Аз издържах шест месеца, повече не можах. Трябва да ходя и с другото дете, да не е зависимо бебето от кърмене, да не реве за това, когато имаме ангажименти навън.

# 170
  • На брега на морето
Аз имам две госпожици, едната на 5 и половина, а другата на малко повече от 2 месеца. Голямата я спрях от градина, в момента, в който се прибрахме от родилното. От една страна заради вирусите, от друга да не се почувства пренебрегната. Общо взето съм почти изцяло сама с двете, баща им работи много. Баби не съм викала. Кърмя и играя карти, или чета приказка, или обяснявам кат да направи някаква задачка. Сутрин ги хващам и излизаме, голямата щом е навън е най-щастлива. Поне всички спят през нощта, та имам време да презаредя. Гледам да обръщам внимание на всички, уж засега всички са доволни. Къщата и домакинските задължения съм ги оставила на по-заден план.

# 171
На пет и половина е малко вероятно да се почувства пренебрегнато - критичните години са да кажем 2 до 4, когато още са лепки. Моят на 5  в градината си имаше вече богат социален живот, не беше толкова залепен за мен.

А новородените, дори с колики, са си почивка - не шават, ако го оставиш, няма да измисли беля, освен това е лекичко и мекичко и може да си го гушнеш, а тодлърът ръчка с лакти и удря с глава.

# 172
  • София
Докато кърмиш ли играеш карти ? Страхотна си Stuck Out Tongue Winking Eye
Аз можех само да кърмя и да връзвам плитки едновременно, до там ми стигнаха уменията ?

# 173
Докато кърмиш ли играеш карти ? Страхотна си Stuck Out Tongue Winking Eye
Аз можех само да кърмя и да връзвам плитки едновременно, до там ми стигнаха уменията ?
Това, да ти кажа, ми се струва даже по-сложно от картите:)  Аз с 2 свободни ръце едва се справям Smile
Определено, когато разликата е 4+ години, положението е една идея по-леко. Съзнателно не бих си причинила ситуацията - 2-годишно и новородено. Някои жени се справят чудесно, но аз със сигурност щях да изперкам:)))

# 174
Ivaneliq, на 5 години не е ли задължително да ходи на градина?
От кога всъщност е задължително и до кога може да си решаваме да си стоят децата вкъщи?

# 175
Май предучилищната е задължителна, т.е. след 6 годишна възраст. Но реално никой не може да откаже да запише детето в първи клас, най-много някоя глоба да отнесе семейството. Но в случая мисля, че детето си ходи на градина, просто е спряно за няколко месеца.

# 176
Ако детето е станало началото на тази година на 5г, до сега е било 2ра група, не есен вече ще е 3та, т.е. Подготвителна 5-годишни. Тя вече е задължителна.
Но и 3та група да е сега, не мисля, че биха направили проблем за 2 месеца, особено в края на учебната година.

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 11:07 от Rose Madder

# 177
  • София
Мои роднини държат дъщеря си у дома и не я пускат на градина. Сега е на 6 и трябва да ходи от есента 4та група. Ами нямало да я пуснат , не ги интересува. Врагове са на институциите градина и у-ща. Гадно било, тормоз, крясъщи и болести у децата. Лоша дисциплина, лош пример и агресия. Бавачки я гледат. Те са хора с възможности и добри професии. Канят се даже и на у-ще да не я пускат. ама едва ли. Предполагам, че все ще я запишат в някое частно у-ще да ходи половин ден, колкото да почне 1ви клас Grinning

# 178
Задължително е детето да ходи на ДГ или на полудневна подготвителна от навършването на 5г. Имаш право на до 10дни за учебна година отсъствие по семейни причини. Другото е само с бележка от лекар.
 Задължително е дотолкова, че при натрупването на определен брой отсъствия, ти спират детските добавки.
 Въведоха го, защото началните учители се оплакаха, че децата от определени етноси като отидат в първи клас става зоопарк, а не класна стая.

# 179
Благодаря! Т.е. 1 и 2 група не е задължително, а вече от трета трябва да ходят. Питам, защото нашият батко на есен ще е втора група (този месец направи 4 год.) и да си знам, че няма проблем да си поостане вкъщи с цел намаляване на бацилите от градината.

Общи условия

Активация на акаунт