СЕДМИ клас – 9 – Време е желания да заявим (18.06.2018–24.06.2018)

• 71 600
  • 1 110
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Чоколина, желая бързо възстановяване на детето. Голям ужас! Добре, че сте реагирали бързо и адекватно.
Нашата девойка вече има свидетелство - от днес. Учудих се, че е само едно "листо"! Аз си мислех, че ще е подвързана диплома, ще има вид...

# 106
При не добро подреждане/степенуване се получава, че на първо класиране могат да ви приемат по по-предно желание, а вие реално да искате да сте на по-задно.
Това не го разбрах, нали подреждаме според желанията?

# 107
  • София

Искам за питам защото никак не ми е ясно с профилите и матурите в 12 клас с новите промени.
Ако например силата на детето не е в биологията, това значи още от сега за избягваме паралелки с този профил? Ще държат ли ДЗИ по този предмет?
И до кой профил да гледам - първи, втори, трети, четвърти. В 10 клас какво  държат като изпит?

Позволявам си да се самоцитирам. Но ми е важно.

# 108
hrrisss, понякога се случва - на 2. Испанската, 3. Немската
Класират ви на 2., а докато и като излезе класирането, се оказва, че по-бихте искали Немската. И няма как да слезете към нея.

# 109
В края на първи гимназиален етап - НВО по БЕЛ и математика. По желание се могат да се явят на НВО по чужд език и информационни технологии, като ако ученикът постигне минимум 60% от максималния брой точки, в удостоверението се записва и постигнатото ниво в съответствие с Общата европейска езикова рамка или Европейската референтна рамка за дигиталните компетентности.
В края на втори гимназиален етап - два задължителни ДЗИ - по БЕЛ за всички и по профилиращ предмет.
Почти съм сигурна, че го коментирахме. Май в предходната тема.

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 20:33 от Анонимен

# 110

Искам за питам защото никак не ми е ясно с профилите и матурите в 12 клас с новите промени.
Ако например силата на детето не е в биологията, това значи още от сега за избягваме паралелки с този профил? Ще държат ли ДЗИ по този предмет?
И до кой профил да гледам - първи, втори, трети, четвърти. В 10 клас какво  държат като изпит?

Позволявам си да се самоцитирам. Но ми е важно.
И аз се интересувах ..
В Наредбата пише - профилиращ предмет. За момента мисля никой няма яснота, дори и МОН.
И наистина може да се получат конфузни ситуации, ако детето не усвои добре дотогава профила/ите...

# 111
Мярнах някъде ( даже се опитвах да го намеря пак, но безуспешно), че има идея примерно ДЗИ по математика като профилиращ да е с по-висока трудност, отколкото ДЗИ по математика по желание ( т. е. трети или четвърти ДЗИ), като това се отнасяше за всички предмети.

# 112
И аз го четох това, ако е профилиращ предмет - да е с по-висока трудност, и после и университетите да ползват оценката ...

От Закона:
Чл. 132. (1) Учениците, успешно завършили ХІІ клас, стават зрелостници и придобиват право да се явят на държавни зрелостни изпити и на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.
(2) Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява профилирана подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература и на задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ учебен предмет.
(3) Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява професионална подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература и на задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по теория и практика на професията.

И за промените
Нови правила за матурите от 2022 г.
Публикувана на: 13.06.2018
http://www.teacher.bg/Article/Details/79786

# 113
  • София
Профилиращите предмети са 4. За езиковите гимназии - първи и втори език + още два предмета, избрани в 10-ти клас. Това предоставя достатъчно голям избор за втора матура. Те и досега масово се явяваха на втори ДЗИ по езика, изучаван в гимназията и разликата няма да е кой знае колко голяма. По-проблематично ще е, ако може да се избира само между профилите, изучавани в 11-ти и 12-ти клас. Но, поне засега, не виждам основание за това.

# 114
  • София
Да попитам и при вас, някой знае ли защо Немската и Испанската ги няма в топ10 в класацията от втория ДЗИ в 12 клас?

http://www.danybon.com/obrazovanie/top-10-uchilista-bulgaria-mat … ri-12-class-2018/

# 115
  • София
Защото са х 200 деца.

Санака аз виждам че още от сега се избират паралелки с по 4 профила. ЕГ ще държат ли НВО в 10 клас? И по какво.

# 116
Да попитам и при вас, някой знае ли защо Немската и Испанската ги няма в топ10 в класацията от втория ДЗИ в 12 клас?
Защото не са изкарали достатъчно високи резултати, за да попаднат там.

# 117
За стотен път се цитирам, вместо да се редактирам. Аман.

# 118
  • София
Защото са х 200 деца.

Санака аз виждам че още от сега се избират паралелки с по 4 профила. ЕГ ще държат ли НВО в 10 клас? И по какво.

В СМГ и 1АЕГ също са по 200 деца.

Ако класацията е средно аритметично от двете матури, коренно ще се променят позициите.
Дидева, Намираш ли пълната класация, след 10-то място?

# 119
ЕГ ще държат ли НВО в 10 клас? И по какво.
6-7 мнения по-нагоре съм отговорила на този въпрос. Важи за всички десетокласници.

Общи условия

Активация на акаунт