СЕДМИ клас – 9 – Време е желания да заявим (18.06.2018–24.06.2018)

• 72 114
  • 1 110
  •   1
Отговори
# 225
А, благодаря, lorenca. Не ми се обясняваше за пореден път.

# 226
А, благодаря, lorenca. Не ми се обясняваше за пореден път.
Знам, моля Bowtie

# 227
  • София
По темата с профилирането... имаше го и по наше време. Завършила съм ПМГ през далечната  1994. Последната година учих само химия и биология, защото се бях засилила да ставам лекар. Когато си взех дипломата обаче, кандидатствах с математика. И тогава матурите бяха по профилиращите предмети (само дето се освобождаваме от тях при успех над 5,5). Нищо ново и нечувано! Няма драма.

# 228
doroty02, мдам, и държахме само Литература - развитие на тема.
С освобождаването беше супер Simple Smile

# 229
Магнолия, по-важното е колко деца са пред вас при сбора от бел+мат.
За МГ е трудно да се предвиди бал обаче, заради утроената математика. Предполагат се няколко комбинации, при които дори дете, по сбор да е след вас, след утроена математика да ви изпревари.
Тук може да ти помогне специалист, като Дидева, за да не ви подведем.

Облачна, благодаря Flowers Hibiscus Мислих, че не мога да се справя само аз, не мога да завъртя пет числа и да добия ясна картинка, но ето че ме успокояваш. Наистина не е лесно да се направи донякъде точна сметка с това утрояване на единия резултат и еднократен другия резултат. И това по спомен беше коментирано, но за по-сигурно да попитам - статистиката е на база първи и втори модул, а не само на първи, нали така?

# 230
Taneto, за МГ-Варна, доколкото аз разбрах, два от профилиращите предмета ще станат ясни след 10 клас, вкл. според желанията на учениците (и според възможностите на училището)
Мерси! Аналогично мнение чух вчера...Значи напразно се напъвам да разбера нещо по-конкретно Rolling Eyes
А за ДЗИ-тата в 12. клас - добре, че ги споменахте пак, минала съм коментарите не много сериозно, сега като чета отделните членове, картинката се изяснява....но аз нямах предвид тях, а изборът какво ще се учи в 11. и 12. клас Simple Smile

# 231
Линкът с кодовете не работи, къде мога да ги намеря?

# 232
  • София
Линкът с кодовете не работи, къде мога да ги намеря?

Пробвай с гугъл, при мен излезе на от раз като дадох "кодове паралелки 2018"

http://ruo-sofia-grad.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/%D1%81% … 0-20182019-%D0%B3

# 233
  • София
A за какво са ви тия кодове Rolling Eyes В системата ще излизат автоматично, а в гнездата ще ги попълват длъжностните лица.

# 234
Благодаря! Попаднах на това, но се заблудих, че е същия и не работи, добавили са едно last в края на линка, затова не излиза. Ще редактирам първия пост Hands Plus1

# 235
  • София
A за какво са ви тия кодове Rolling Eyes В системата ще излизат автоматично, а в гнездата ще ги попълват длъжностните лица.

Повечето май си ги пишат на хартията, не разчитат на дл.лица. Само си представям каква ще е лудница, нали са длъжни да ги попълват/сверяват. Не го разбирам това с подаването на хартия, но хора всякакви, всеки сам преценява.

# 236
  • София
Благодаря! Попаднах на това, но се заблудих, че е същия и не работи, добавили са едно last в края на линка, затова не излиза. Ще редактирам първия пост Hands Plus1

Дай направо линка към RUO, не се знае кога пак ще го едитнат  Mr. Green

# 237
Магнолия, и аз реших,че няма да се тормозя повече със статистики, тъй като няма как да предвидя колко от децата с по-високи резултати по математика са и с по-висок резултат и по бел.Редим си на първо място ОМГ системно/това е желанието/и си стискаме палци Simple Smile

# 238
За втора година заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии ще могат да се подават и онлайн. Електронната система -  https://priem.mon.bg, ще бъде отворена на 20 юни 2018 г. В същия ден в училищата-гнезда, определени от регионалните управления на образованието (РУО), ще започнат да се приемат и документи на хартиен носител. Родителите, които изберат електронно заявление, няма да могат да подават на хартиен носител и обратно. През миналата година 33% от седмокласниците кандидатстваха чрез портала на Министерството на образованието и науката.

Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код, записани в служебната бележка за явяване на националните външни оценявания. С тях ставаше и проверката на резултатите от изпитите. След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматично. Родителите трябва да попълнят предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според предпочитанията. Всяка паралелка е отделно желание. Изборът става от падащо меню или чрез въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят поне двадесет, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е неограничен.

Родителите и учениците могат да кандидатстват за училища в повече от една област в страната с отделни заявления. Корекции на вече подадени документи не се допускат, освен в изключителни случаи, като те могат да се правят само в РУО.

Ако ученикът иска да учи в професионална гимназия, задължително трябва да приложи сканирано копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар. Това става с натискане на бутон „прикачване на медицинско (PDF). Оригиналът се представя при записването. За да бъде завършено електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „потвърди“. След това в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя, която изисква да се попълнят три имена и телефон за връзка.

Онези, които предпочитат да подават документи на хартия, могат да ги изтеглят от сайтовете на РУО и да ги попълнят предварително. Списъците с паралелките ще са изложени в училищата-гнезда. При кандидатстването не е необходимо копие на свидетелството за завършено основно образование, но ако ученикът желае паралелка от професионална гимназия, трябва да предостави оригинал и копие от медицинското свидетелство. След проверка от длъжностните лица оригиналът ще бъде върнат.

Документи за кандидатстване в гимназиите в страната ще се приемат до 26 юни включително. Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второ класиране ще е в дните между 4 и 6 юли.

Източник - МОН

# 239
Само с това им "Всяка паралелка е отделно желание" не съм съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт