Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 30

• 96 835
  • 876
  •   1
Отговори
# 795
Извинете ме ако преповтарям, но търся книгата -Протокол на Немечек
Моля ако някой може да ме насочи, ще съм много благодарна 😊

# 796
Наскоро ми я изпратиха на файл. Дай си имейла, за да ти я изпратя.
Извинете ме ако преповтарям, но търся книгата -Протокол на Немечек
Моля ако някой може да ме насочи, ще съм много благодарна 😊

# 797

1605  Много благодаря 😊

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 07:47 от Гена

# 798
Извинете ме за въпросите, но може да споделите опит? Попаднах на негативни мнения ...стомашно чревни проблеми, газове, болки, разстройство, хиперактивност,съня... А доста се надъхах и сега съм в чуденка. Синът ми е на 6г. С забавяне в говора и неприемане на храна освен 4-5вида  основно въглехидрати като никога не е ял месо, риба, манджи супи. Надявам се да се повлияе добре, но мненията са изключително оскъдни. 😊

# 799
  • London
Аз да ви питам какъв е смисъла от карти ПЕКС при говорещо дете? Днес гледам в детската градина направили видео с моя как работят с него и се опитват да го учат на тия карти, то детето си казва Балончета примерно с думи на английски на тях за да му духат с балончета, а те в това време го карат и картата балонче да им подаде. Само на мен ли ми се струва глупаво при все че той действително си говори, но поради някаква причина елективна и доста по-беден английски от български там не е на нивото на у дома...., но то да ти казва думата и ти и карта да го караш да подава? Продължавам да се чудя те искат ли да им говори и учат на английски или ще си говорят на езика на немите с картите....

Отделно му дадоха тон шоколад в това видео под наградна фора, това дето най-мразя. И детето пак им вика чоклит, че искал те картата да им подаде държат.

Последна редакция: чт, 07 мар 2019, 21:14 от La Catrala

# 800

Първият ни опит по протокола завърши със страшен запек. Сега съм решила да пробваме пак, но искам да съм сигурна, че го правя както трябва, защото нищо чудно първия път да съм сбъркала нещо.

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 21:05 от ice_sparky

# 801
Може ли някой да ми даде повече инфо за тези имена Джем Караджъ и Немечек? За пръв път ги чувам. Благодаря.

# 802
Catral, не съм компетентна за ПЕКС , защото още не сме ползвали, но съм чела някои неща, а и доста мнения от предни теми във форума и реших да поразсъждавам. Мисля, че основната цел е след като се понаучат думички (а детето ти казваш на английски е по-назад) да се структурира речта. Както знаеш нашите деца са по-добри с визуална помощ и когато им се нареждат последователно карти им се помага да формулират изречение, което иначе те биха се затруднили сами да формулират. Предполагам в градината искат да започнат съвсем от начало, за да може детето да свикне и да разбере логиката на упражнението. След време, карайки по този начин (чела съм от други майки), това упражнение се превръща в рутина и те вече не се нуждаят от картите, а формулирането на все по-дълги изречения става като на автопилот, т.е. както при децата в норма, които постепенно си обогатяват езика. Изчакай да поработят с него по-дълго време по този начин и съм сигурна, че ще се похвалиш с напредък. Успех!

# 803
  • London
Дано наистина му помогнат да стигне поне нивото от вкъщи. Аз също имам флаш карти, но той никога не ги е обменял с мен, само научи думи и глаголи чрез тях преди време и после си ги ползваше говорно. Смисъл той  предпочита да говори отколкото да ползва карти за обмен...заради това се изненадах, но пък ако има ефект за там ще е добре, защото с българския дръпна много и не е зле и с втория език да тръгне нанякъде.

# 804
Здравейте, точно какво искате да знаете за него,питай те аз ще ви отговоря.
Ние сега започнах ме да ходиме при него той е дан лекар и обикаля държавите на всяка де си има пациенти с аутизъм и неговия му син е бил с аутизъм вече е на 20г.и е бил самостоятелен знаел на два езика сам ходил да гласува.И той ни даде много надежда.
Преди да се запознаем със него ние ходих ме св.никола там не можаха да разберат да ли е атуист или не. После реших ме да ходиме в Турция при детски невролог др.Бурак Татлъ и той за 10 мин.ни сложи диегноза лек аутизъм,хиперактивност и малко изоставяне. Там в клиниката 10 дена по 2 часа ходихме на ерготерапия със цел да ме обучат и на истина всичко мина сполучливо и плюс 2 добавки. След терапията пак бяхме при него и каза ме след 3 месеца ще има 70% подобрение и на истина така стана. И диета правиме без глутенов без казаин и без захар и на терапия ходиме плюс в къщи играх ме и той започна вече си прави цели изречения, преди само мамо тати нищо друго... Но реших ме и при др. Джем да ходиме и при него искахме много направих ме изследвания в Лондон и сега според изследвания ни даде добавки и барокамера и много е внимателен и подробно обеснява.

# 805
  • София
Дано наистина му помогнат да стигне поне нивото от вкъщи. Аз също имам флаш карти, но той никога не ги е обменял с мен, само научи думи и глаголи чрез тях преди време и после си ги ползваше говорно. Смисъл той  предпочита да говори отколкото да ползва карти за обмен...заради това се изненадах, но пък ако има ефект за там ще е добре, защото с българския дръпна много и не е зле и с втория език да тръгне нанякъде.
ПЕКС при говорещо дете само би забавило развитието му.  Мен ако ме питаш избягвай да ги ползваш. Вече сте на следващото  ниво с него. Няма смисъл да се връща назад.

# 806
  • London
Аз не ги ползвам, а в градината са почнали да ги ползват. Той там е с друг език и с тях не общува както с нас у дома на български. На български вече отговаря на въпроси, задава въпроси, съставя изречения от по 3 думи дълги, разбирането е на доста добро ниво и мога да кажа, че нямам дерт да го разбера какво иска и да общувам с него вече и тн…..нивото обаче е далеч от това, което се случва в градината, първо защото е селективен и не се отпуска да общува с хората както с мен и баща си, отделно английският му е доста назад, мисля, че се пробват да го накарат да прави обръщения към тях. Той съм сигурна, че няма да почне да разнася карти безмълвно.....защото той си предпочита езика, но дано някак го провокира да се обръща към учителите там и заговори и с тях.  Тоест там детето е далеч от говорещо.....говорещо е вкъщи на родния си език и с мама и тате. Много ми се ще и там да се отпусне, сигурна съм, че би дръпнал много, ако дръпне пердето там.

Atinka, ти ме разби с тази диагноза за 10 мин..... първо само оторизирана комисия може да поставя официални диагнози и то не се случва за 10 мин, а със серия от прегледи при група специалисти, не по-малко от 3 ма. Второ лекари в кавички, които прокламират, че аутизъм се лекува за 3 месеца.....според мен следва да загубят лекарските си права или поне да не използват диагнозата за всяко дете със забавено развитие или друг неврологичен проблем само, защото е по-благозвучно. Говора няма нищо общо с аутизма.....основното там е по-скоро социалната му насоченост, прагматиката, повтарящите се действия, тесните интереси, маниите, обсесиите, фиксациите. Няма ли го това няма и аутизъм, а за 10 мин как точно ще схване някой на едно дете тези фиксации? Аз например обикалям след градина да търся тригълни веранди, защото моя е обсебен от тях, нова мания.....интереси има нетипични за едно обичайно дете и това ама изобщо не касае езика. Това мога да го притъпя само с тежка артилерия антидепрасанти като прозак, золофт и тн…..не се лекува с камерка, добавка или слушане на барабани. Понякога се развеселявам като чета разни неща наистина.....

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 11:36 от La Catrala

# 807
  • София

ПЕКС при говорещо дете само би забавило развитието му.  Мен ако ме питаш избягвай да ги ползваш. Вече сте на следващото  ниво с него. Няма смисъл да се връща назад.
Това НЕ Е ВЯРНО!!! За съжаление много родители и за още по - голямо съжаление много специалисти разбират погрешно системата ПЕКС като заместител на речта. В тази система има няколко етапа, които са сходни с проговарянето на дете в норма. Моето дете разбираше и използваше изречения, когато започнаха ПЕКС и това само подпомогна правилното структуриране на изреченията и подобри разбирането не само на думите, които използва, а и начина по който да ги разбира, осъзнава и използва.
La Catrala - отваряй шампанското, че са се сетили да го прилагат с детето ти Stuck Out Tongue

Честит празник, дами! Flowers Hibiscus

# 808
Който иска да чете за пекс в темите назад има от пиле мляко. Пекс е система която рядко е разбирана до основата си ,  на нея често се гледа  само повърхностно и затова много грешни ( бих казала смехотворни )заключения  на хора , незапознати с метода съм чела. Все се връщаме към тая тема, а аз вече нямам сили да пиша пак и пак по въпроса. Моето дете проговори благодарение на пекс прилагано от дама минала обучение и преподаваща го в последствие из бг.  За разлика от детето на Катина тмоето беше невербално с някакъв пасивен речник от думи. Както виждате пекс НЕ цели всъщност в основата си да даде картинките като средство за комуникация на деца които не говорят. Той има за цел да структурира речта като цяло, да подобри разбирането , да даде на невербалните ( но с капацитет да проговорят ) деца усещането,  че речта е по-лесен и удобен начин за комуникация и така да ги подтикне към проговаряне и да им конструира речта и подобри разбирането на целите и задачите на речта и нейните части като цяло.  Едва вече най-най- накрая , На тези които за съжаление не успяват да постигнат тези нива ( т.е. да проговорят, защото да не се лъжем има и такива) дава нещо друго не -малко ценно - възможност за подаване на информация на родителите за желания и нужди си.

Честит празник и от мен на всички!

# 809
  • Варна
Здравейте, сина ми е на 4г с аутизъм. Трябва да минем през неврологична ЛКК. Детския невролог,който миналата година посетихме за документи в момента няма часове. Случайно знаете ли дали невролог,който не е детски може да даде направление за неврологична ЛКК?

Общи условия

Активация на акаунт