По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 19 454
  • 169
  •   1
Отговори
# 30
  • Русе
  • Мнения: 176
1кг  малини
0,5кг захар
фикс за сладко
Малините се измиват  и  се объркват със захарта. Поставят се на котлона да заврят за около 15мин. Обира се пяната, пълнят се бурканчета, обръщат се за 5мин  и любимото сладко за чийзкейк е готово!

# 31
  • Мнения: 499
Моето любимо сладко е доста нестандартно и малко хора са чували за него. Има невероятен вкус и определено си заслужава да се пробва! Ето и рецептата:

Домашно сладко от динени кори
1 кг динени кори
700 г захар
1/2 ч.л. сол
Индрише на вкус
Сокът на ½ лимон
1 л вода

Почистете корите от външната зелена част и вътрешната розова. Настържете ги, нарежете ги на малки формички и ги сварете в кипяща вода за 3 минути. Отцедете и повторете варенето в кипяща вода още 2 пъти. Отцедете и изплакнете със студена вода. Отново отцедете добре. Кипнете захарта с водата на умерен огън и варете около 10-15 минути докато се сгъсти.
Добавете корите и варете до силно сгъстяване на сиропа. Тъй като сладкото се отпуска след охлаждане, е препоръчително сиропът да е много гъст.
Добавете индришето, солта, лимоновия сок и разбъркайте още 2-3 минути. Преди да го разпределите в бурканчета, оставете сладкото за няколко часа да се охлади.

Последна редакция: пн, 18 юни 2018, 21:46 от glamz

# 32
  • В дън горите тилилейски
  • Мнения: 478
Сладко от смокини

60 големи или 70 малки смокини
1л вода
1 кг захар

Завира се водата със захарта. Ври 10-15 мин. и в нея се пускат смокините. Вари се докато се позгъсти. Правя го във фурната. Може да се нагрява и охлажда на няколко пъти за да не се разпаднат смокините. После горещото сладко се сипва в бурканчета, които се оставят с капачката надолу да изстинат.

# 33
  • Мнения: 4 594
Не си падам особено по конфитюри, мармалади и желета, но обожавам шипков мармалад. Ето коя рецепта използвам за приготвянето му:

Необходими продукти:
шипки - добре узрели 12 кг.
захар - 4 кг.

Начин на приготвяне:

Шипките се измиват добре и се слагат в дълбок съд. Заливат се със студена вода до 5 см над повърхността им. Шипките се варят до омекване, след след това се отцеждат и се претриват през гевгир, като се поливат с отварата.

Получената смес се прецежда през сито и се слага в широк съд. Варим при непрекъснато бъркане заедно със захарта, докато не стане гъста еднородна смес.

Докато е още горещ, мармаладът се изсипва в сухи затоплени съдове. Оставяме го открит, докато на повърхността му се образува коричка.

Готовият мармалад се покрива с пергаментова хартия и капак.

Съхранява се в тъмно и студено помещение.

# 34
  • Мнения: 8 476
Най-любимото ми сладко е това от горски плодове Heart Eyes

Ето и рецептата:
500 гр малини
500 гр боровинки
500 гр горски ягоди
от 2 и половина до 3 кг захар, в зависимост от сладостта на плодовете.
Половината от плодовете се пасират, след това се слагат да врат със захарта, както пасираните, така и целите плодове. Вари се до сгъстяване.

# 35
  • Мнения: 2 957
Сладко от черници / дуди/
Тъй като на вилата имам голямо дърво с черни сочни дуди правя сладко от него.
На 1 кг дуди слагам 500 гр  бяла кристална захар "Захира" - като с половината от нея поръсвам плода и го оставям за една нощ да си пусне сока, а с другата част и около 200 гр вода правя захарен сироп. На другия ден варя сладкото до желаната гъстота и накрая слагам 1/2 ч.л. лимонтузу и затварям докато е горещо.

# 36
  • Мнения: 39 372
За моя радост съм готвачка, която винаги импровизира в мерките и теглилките, но ми се отдава много добре.
Обичам да правя сладко в слоукукър. Това от зрели смокини се получава много вкусно. Тайната ми е да го кипна на 2-3 пъти.

# 37
  • Мнения: 5 682
Сладко от кайсии

2 кг. кайсии - очистени от костилката
1 кг. захар
1 ч.л. лимонена киселина
индрише за аромат

Измивам и нарязвам на парчета кайсиите и ги слагам в тава/тенджера. Поръсвам ги със захар и ги оставям така да престоят една нощ, за да си пуснат сока. На другия ден слагам тенджерата без капак на слаб огън, като разбърквам от време на време. Вари се докато следата от лъжицата, с която разбърквам остави следа. 5 мин. преди края слагам лимонената киселина и индришето на листа, което после изваждам. Наливам горещото сладко в бурканчета.

# 38
  • Мнения: X
Сладко от вишни с уиски:

2 кг вишни
1 кг захар

1 чаена лъжичка лимонтузу

1 супена лъжица уиски

1 пакетче ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Вишните се измиват и се почистват от дръжките. След това се махат костилките им с помощта на по-голяма безопасна игла, за да остане повече сок в плодчетата.

Вишните се изсипват в дълбока тава и се посипват със захарта, която престоява, докато не поеме от сока на вишните. След това тавата се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече, като плодовете трябва редовно да се разбъркват, за да не загорят. След като сладкото се сгъсти, е готово.

Към него се прибавя уискито и ванилията. Готовото сладко се остава да изстине 10-ина минути и след това се поставя в бурканчета с капаци на винт.

Всяко едно от тях се обръща с гърлото надолу и се оставят за едно денонощие на балкона да се охладят и вакуумират.

# 39
  • Лясковец
  • Мнения: 765


Моето произведение от ягоди и малини.
Нужни са ви 2кг ягоди и 2кг. малини,желираща захар на Захира.
Слагате плодовете в съд и покривате с вода.След като се сварят ги прецеждате през гевгир и добавяте на 1 литър сироп един килограм захар и отново на котлона,варите докато се сгъсти .Оставяме малко да изстине и пълним в бурканчета.

# 40
  • София
  • Мнения: 1 487
Сладко от смокини
1 кг дребни смокини
1 кг захар
200 мл вода
1 кафена лъжичка лимонтозу
Смокините се измиват и почистват. Засипват се на пластове със захарта и се оставят да престоят една нощ да пуснат сок. После се добавя водата и се вари на слаб огън докато капка от сиропа остава неразливаща се, капната върху суха чиния. Преди да се свали от котлона се добавя лимонтозуто и горещо, сладкото се насипва в буркани, които се обръщат, за да се запечатат.

# 41
  • Бургас
  • Мнения: 6 470
Сладко от ягоди
2кг ягоди
1кг захар
2 ванилии
1чл лимонтозу

Ягодите се измиват и почистват. От захарта и 2ч.ч. вода се сварява сироп, в който се слагат ягодите и се варят около 2 часа, до достигане на желаната гъстота. По време на варенето на сладко от ягоди се образува розова пяна, която трябва да се отстрани. Разбърква се с дървена лъжица като се внимава да не се разкъсат ягодите. Малко преди сваляне от огъня се добавят лимонтозуто и ванилията, вари се още 2-3 минути. Горещото сладко от ягоди се разпределя в бурканчета. Затварят се бурканчетата и се обръщат с капаците надолу. Оставят се така докато изстинат.

# 42
  • Мнения: 1 431
Здравословно сладко от бели череши в slow cooker
Продукти:

1 кг бели череши
1 кг кафява захар
1 пакетче лимонтозу

Приготвяне:

Измийте черешите и ги почистете от костилките и дръжките.
Поръсете ги със захарта, покрийте с медицинска марля и оставете така за 12 часа на стайна температура.
Преместете черешовата смес в съда на slow cooker, заедно с лимонтозуто.
Включете на програма High за 12 часа. Не слагайте капака на slow cooker.
След като програмата свърши, напълнете бурканчетата, затворете добре и обърнете обратно /с капачката надолу/.

# 43
  • Мнения: 88
Сладко от диви ягоди: 1 кг ягоди, 800 гр захар. Поръсвам ги от предишната вечер. На другия ден добавям 2 каф. Чашки вода и варя на бавен огън до сгъстяване. Добавям 1 каф.лъж. лимонтозу. Сипвам в бурканчета още топлотосладко. Това е. Вкусно и ароматно.

# 44
  • Мнения: 1 476
Любимото ни сладко е от вишни. Хем кисело,хем сладко. 🤗 Рецептата е следната:
1кг вишни
1 кг захар
Лимонтузу
Измивам и изчиствам вишните от костилките,посипвам ги със захарта и ги оставям да престоят една нощ. На следващия ден ги слагам на слаб огън за час-час и половина,като махам пяната от време на време. Малко преди да го махна добавям лимонтузуто. Става уникално вкусно!

Общи условия

Активация на акаунт