По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 20 862
  • 169
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 913
Малинов конфитюр с бананов аромат

Продукти:
600 г    малини
350 г    банани
50 мл    ром (бял)
500 г    захар
1 пак.    Гелфикс Екстра 2:1
1 пак.    лимонена киселина

Приготвяне:

Претеглете 600 г замразени малини, оставете ги да се размразят и не ги отцеждайте от сока. Обелете бананите, нарежете ги на кубчета и претеглете 350 г.

Смесете малините, бананите, рома и лимонената киселина в подходящ за варене съд. Смесете 2 с.л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 и ги прибавете към плодовата смес. Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След като сместа заври, прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3-5 минути при непрекъснато бъркане. По желание можете да отстраните пяната. Отстранете конфитюра от огъня и веднага го разсипете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете така около 5 минути.

# 46
  • Мнения: 6 105
Сладко от горски боровинки в Мултикукър

Продукти:

1 кг горски боровинки
1 кг бяла захар
9 гр лимонена киселина

Приготвяне:

Измийте боровинките. Сложете ги в голяма купа и поръсете със захарта, разбъркайте. Оставете така за един час, за да си пуснат соковете.
Прехвърлете в съда на Мултикукъра.
Включете захранването. Натиснете бутона "Menu". Изберете програма "Jam". Натиснете бутона "Cooking Time", задайте време 1 час и 30 минути.
Затворете капака на Мултикукъра и натиснете бутона "Start".
Половин час след началото на програмата отворете капака на Мултикукъра, сложете лимонената киселина и го оставете отворен за останалия един час.
След като Мултикукъра се изключи, оставете сладкото да изстине /но не напълно/ и напълнете в измити и подсушени бурканчета.
Обърнете с капачките надолу.
Вече имате няколко бурканчета "сладко от горски боровинки" преизпълнено с аромат.
От посоченото количество плодове излизат 4 бурканчета и 1/2 като тези на снимките.
Да ви е сладко!
http://www.-spam303-.com/2014/08/blog-post_23.html

# 47
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 717
Сладко от вишни.

Вишни- 3 кг.
Захар- 3кг
лимонена киселина
ванилия
Изчистваме вишните и заливаме с захар. Престоява 1 ден. На другият варим до сгъстяване.

# 48
  • Мнения: 1 283
Необходими съставки:
ягоди
2 кг
захар
1 кг
ванилии
2 броя
лимонтозу
1 чаена лъжица

Рецептата:

Имаш гости за следобедно кафе. И се чудиш какво сладкичко да сервираш с кафето. Поднасяш домашно сладко от ягоди в малки чинийки за сладко и подслаждаш не само кафето, а и деня на гостите си. Тази картина, подобна на кадър от живота в стара градска къща може да бъде реализирана и днес, като сладкото от ягоди заслужено заема централно място в нея. Сладкото само по себе си е невероятно вкусен и впечатляващ десерт, който няма нужда да бъде част от друг сладкиш, макар и да се чувства съвсем уютно в пухкави мъфини със сладко например. Ароматното сладко от ягоди е едно от най-често приготвяните сладка и всяка домакиня гледа да има някое друго скътано бурканче сладко от ягоди в къщата си. А рецептата за сладко от ягоди, подобно на рецептите за всички сладка и конфитюри е лесна за изпълнение и достъпна дори и за начинаещи готвачи.

Първата стъпка от рецептата за сладко от ягоди е изборът и подготовката на продуктите. За сладко от ягоди винаги избирате добре узрели дребни ягоди. Класическите български сортове ягоди са много по-подходящи, защото са по-дребни докато ако приготвите сладкото от ягоди с едри ягоди от модерен сорт, то ще напълните бурканчето с десетина ягоди и няма да изглежда така добре. Измивате и почиствате ягодите.
В голяма тенджера изсипвате захарта, добавяте ½ чаена чаша вода, както и ванилиите и слагате тенджерата на котлона. След като сиропа заври добре изсипвате и ягодите. По време на варене на сладкото от ягоди се образува розова пяна, която трябва да отстраните.
Варите сладкото от ягоди до достигане на желат от вас гъстота. За около 60-70 минути сладкото от ягоди трябва да е сварено. След като сладкото се е сгъстило добавяте лимонтузуто и варите още 2-3 минути. Разпределяте горещото сладко от ягоди в бурканчетата, които сте подготвили. Затваряте бурканчетата и ги обръщате с капаците надолу.

# 49
  • Мнения: 1 799
Много обичаш домашно сладко. Най-любимо ми е от ягоди - ароматно и сладко. 😊
С майка ми правим сладкото на око, нямаме никакви рецепти.
Изчистените плодове засипваме със захар и оставяме да престоят една нощ. На другия ден печем във фурната докато получим желаната гъстота. Пълним бурканчета и стерилизираме. 😊

# 50
  • Мнения: X
Сладко от малини

1 кг. желираща захар Захира
2 кг. малини

Малините се посипват със захарта и щом пуснат достатъчно сок се слагат в тенджера на умерен котлон. Бърка се често и се внимава, да не загори. Слага се с лъжижка сладко върху керамична чинийка - щом изстине и се сгъсти, сладкото е готово. Горещото сладко се изсипва в малки бурканчета и се обръща, за да се запечата. За по - сигурно изстиналите бурканчета се обръщат и клопват за малко в гореща вода.

# 51
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 245
Едно единствено сладко съм правила досега, но пък си го споменавам с горда усмивка и днвс.
1кг череши
500гр захар
Лимонена киселина
Измивам старателно черешите, чистенето костилките и ги посочвам в тенджера със захар. Добавям вода на око и оставям да си ври като периодични бъркам. Когато започне да се сгъстява слагам и лимонената киселина и варя докато стане гъсто.
Разпределям в сухи бурканчета и запечатвам.
Като стане време за ядене ни е толкова сладко като знаем какво чистене на черешови костилки е било Simple Smile

# 52
  • Мнения: 154
От баба знам следната рецепта за сладко от динени кори. Определено бях скептично настроена към него преди да го опитам, но се оказа изключително вкусно и се превърна в мой любимец. Хем си хапваме диня, хем оползотворяваме и корите. Какво по-хубаво? Bowtie
Необходимите съставки за него са:
 диня - 1 бр.
захар - 2 кг
лимонтузу - 1 ч.л.
ванилия - 1 прахче
Начин на приготвяне е съвсем простичък. Отделяме корите на динята и обелваме тънко зелената външна част. Като е важно за 1 кг динени кори да предвим 2 кг захар. След това нарязваме дребно динените кори. Сваряваме гъст захарен сироп и слагаме в него динените корички. Варим сладкото на силен котлон, докато се сгъсти сиропът. На 1 кг захар се полага по 1 ч.л. лимонутузо. Готовото сладко разсипваме в бурканчета и веднага ги затворяме, като ги обърнете с капачките надолу.

# 53
  • Мнения: 227
Сладко от смокини.
1кг смокини
1кг захар
Лимонена киселина

Измивам плода, посипвам ги с захарта и оставям да престоят. 
  Варя в съд до готовност.

# 54
  • Мнения: 14
А може ли любима рецепта за домашен ликьор със захар Захира?
Ето и рецептата:
1 кг. зелени орехчета се нарязват, заливат се с 500 мл. вода и киснат 24 часа. Изцеждат се от водата, поръсват се с 500 гр. захар Захира, добавят се с 2 пъпки карамфил( подправка), 1 кора от портокал и 1л. спирт( ракия). Държи се 30 дни на слънце. Готовият ликьор се прецежда и съхранява в бутилки на студено.

# 55
  • Мнения: 5 453
Любимото ни сладко е от дюли
Рецепта:
2 кг. дюли
1 кг. захар
2 ч.ч вода
лимонена киселина

Начин на приготвяне:
Изсипвате водата и захарта в тенджера и ги слагате на котлона за приготвянето на захарен сироп. Бъркате до пълното разтопяване на захарта. Обелвате и почиствате дюлите от семките. Нарязваме ги на парченца и ги прибавяме към готовия захарен сироп. Варите конфитюра от дюли, докато се сгъсти. Конфитюрът е готов, когато капвайки капка върху порцеланова чиния тя не се разтича.Добавяме лимонената киселина разбъркваме за кратко и пълним в бурканчета докато все още е горещо. Слагаме капачките и обръщаме да се стерилизират от топлината.


# 56
  • Мнения: X
Любимото ни сладко е от ягоди.
5 кг ягоди
2,5 кг захар
1 пакетче лимонена киселина

Изчистваме ягодите от наранявания и от капъшките. Слагаме ги в тава заедно със захарта на слаб огън. Като изври водата спираме варенето. Оставяме сладкото да се охлади и консервираме.

# 57
  • Мнения: 623
Сладко от кайсий - любимото ни:
2 кг кайсии
1кг желираща захар
1 ч.л. лимонена киселина

накисвам плодовете, нарязани на парчета, със захарта. Ако не пуснат много сок, добавям няколко лъжици вода. Варят се до сгъстяване. Става много бързо, от както открих желиращата захар си спестявам много време за варене.

# 58
  • Мнения: 929
Сладко от праскови

Пропорцията плодове-захар е мое вдъхновение и резултатът е доказано-отличен.
Според броя прасковите, меря захарта с чаени чаши (165гр.) Измерих, че един пакет (1кг.) захар е равен на 6 ч.ч. На 2,5 праскови сипвам 1ч.ч.захар. Примерно за една доза: 10 праскови+4 ч.ч. захар.
.Избирам плодове, които са узрели и имат аромат. Обелвам кожата с нож, а ако има нужда ги бланширам за 1-2 мин във вряла вода, за да се белят по-лесно.
       Изваждам костилките и нарязвам на едри филийки.  Когато варих третия път сладко, се наложи да бланширам прасковите.В дълбок съд редя ред нарязани праскови, насипвам със захар и отново плодове, като накрая покривам със захар. Оставям за 2-3 часа в хладилника да си пуснат сок и да се разтопи захарта.
След това разбърквам плодовете с захарта да се размесят добре.

       Варя на дози в широка тава, като внимавам всяка доза плодове да е на слой с дебелина не повече от 2 пръста. Варя докато се сгъсти (около 15 минути).
Когато тавата не е препълнена с плодове, се отпенва лесно, сладкото се сгъстява бързо, не потъмнява и плодовете се запазват цели.Сипвам в  тенджера и  добавям лимонената киселина като доварявам още 2-3 минути .Когато лъжицата оставя пътечка, сладкото е готово

# 59
  • in Wonderland
  • Мнения: 6 244
Сладко от дюли

Продукти:
3-4 едри дюли
1 ч. ч. вода
1 кг захар
1 ч. л. лимонтузу

Приготвяне:
В дълбока тенджера поставете захарта и водата и кипнете. Почистете дюлите, след което започнете да ги стържете на едро ренде. Настърганото веднага поставяйте във врящата вода, преди да потъмнее. Разбърквайте от време на време. Оставете да ври на тих огън около 20 минути (или докато капка от сиропа остава цяла върху чиния, както се проверяват дали са станали и другите сладка). След като стегне добре капката значи сладкото е готово. Добавете лимонтузуто и разбъркайте. Разпределете сладкото в бурканчета и затворете докато е топло.

Общи условия

Активация на акаунт