По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

• 20 872
  • 169
  •   1
Отговори
# 60
Любимото ни боровинково сладко:

боровинки - 1 кг.
вода - 1 ч.ч.
захар - 1 кг.
лимонтузу - 1 ч.л.

Приготвяне:

Добре измиваме и почистваме боровинките. В тенджера със широко дъно слагаме водата със захарта да заври. След като кипне захарният сироп, сипваме вътре боровинките.

Варим сместа, докато се сгъсти, като използваме дървена лъжица за разбъркване. През цялото време трябва да се отпенва от образуващата се отгоре пяна.

Добавяме лимонтузуто, разбъркваме и снемаме от котлона.

Разсипваме сладкото от боровинки в сухи и затоплени бурканчета, затваряме ги за кратко и ги стерилизираме за 10 минути след завиране.

# 61
  • Русе
Сладко от  вишни и сироп от вишни

1 кг вишни
1 кг захар
1 ч.л. лимонтозу
Вищните се изчистват от костилките и се наръсват с половината от захарта. Престояват 24 часа и отделеният сок се налива в шишета, които се заваряват 5 мин - така получаваме сироп от вишни. Останалата захар с 2 ч.ч. вода се сгъстява на котлона, докато започне да прави пътечка при разбъркването с дървена лъжица. Насипват се вече отцедените вишни и се бърка отново до сгъстяване. Прибавя се лимонтозуто  и след 5 мин се сваля от котлона. Насипва се горещо в сухи бурканчета и се обръща с капачката надолу да се запечата.

# 62
Сладко от ягоди : 1кг.ягоди ,2 кг. захар Измиваме и почистваме ягодите посипваме ги със захарта и ги оставяме да престоят една нощ.На  другият ден  ги сваряваме на силен огън ,като обираме пяната непрекъснато.Преди да го свалим от огъня прибавяме 1 ч.л. лимонена киселина и варим още 3-4 мин.

# 63
  • Вече в моята си приказка...
За първи път преди два месеца разбрах за желиращата захар на "Захира" и вече я изпробвах с най-любимото ми сладко, с парченца кайсиеви парченца.

Обелвам 2 кг. кайсии, нарязвам на дребни парченца. Слагам в подходяща тенджерка, добавям 1 кг. желираща захар и варя на котлона. Според инстукциите върху пликчето, се вари около 7 мин. После добавям 2 ванилии и лимонена киселина. Насипвам в бурканчета. Затварям и съм готова за сутрешните палачинки. От това количество ми излязоха 5 бурканчета (от около 300 грама).

# 64
Ето моята рецепта на любимото ми

Сладко от малини

Необходими продукти:
1 кг здрави и едри малини
1 кг захар
200 мл вода
1 чаена лъжичка лимонтозу

Измивам внимателно малините под течаща вода в гевгир. Слагам водата и захарта да заврат, докато получа прозрачен захарен сироп.
Внимателно поставяме малините, варя ги на слаб огън и отстранявам пяната, която се образува на повърхността, много важно да бъде отстранявана постоянно!
Сладкото се вари до сгъстяване (приблизително 35-40 минути), времето зависи и от желанието за гъстота на сладкото и от сочността на плодовете.
Поставям от горещото сладко малко в чинийка за да разбера дали е готово с лъжица минавам - трябва да остане следа. Прибаван лимонтозуто и варя още 5 минути.
Наливам сладкото докато е горещо в бурканчетата, затвярям ги добре, обръщам ги и ги оставям да изстинат напълно.

# 65
  • Варна
СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА
Продукти:
85 броя зелени орехчета
1 кг. захар Захира
1 ч.л. лимонтузу
парченца портокалова или лимонова кора
1 с.л. оцет
Обелваме орехчетата до бяло и ги пускаме във вода с оцет , за да не почернеят. След това ги варим последователно в 3 води , като след всяко варене ги охлаждаме в студена вода и наливаме пак студена вода.След последователното охлаждане ги отцеждаме много добре и във всяко орехче пъхваме по парченце лимонова или портокалова кора, предварително изварена.Сваряваме сироп от захарта и 1 л. вода и пускаме в него орехчетата. Варим сладкото до получаване на необходимата гъстота. Преди да го свалим от огъня , прибавяме лимонтузу.

# 66
Сладко от   ягоди
Набрани от градината пресни ягоди,  поръсвам със захар и престояват в  хладилника   1 вечер. Варя  в  скоровака. Добавям  лимонтузу.  Още топло напълвам бурканчета и стерилизирам.

# 67
  • добрич
Аз обожавам да правя сладка.
Преди няколко години опитах това сладко и ми е фаворит
Количеството според предпочитанията:
праскови, сушени плодове - всякакви по много, орехи, ядки - бадеми, лешници, вода и варим до готовност на прасковите. Тъй като сушените плодове са сладки всеки може да прецени дали е необходимо да се сложи още захар - аз слагам, защото го обичаме по сладко.

# 68
Любимото ми е сладко от череши 🍬😋
череши - 2 кг
захар - 1 кг
ром - 50 мл
лимонтозу - 1 чаена лъжица
Рецептата:
Първата стъпка: черешите се измивате, махате дръжките, след което се  почистват от костилките. В голяма тенджера редите ред почистени череши, ред захар и така докато свършат и оставяте тенджерата за 2-3 часа, за да се разтопи захарта.
След два три часа започвате варенето на сладкото от череши. Варите сладкото докато се посгъсти. Около 90 минути трябва да са достатъчни.
След като сладкото е сравнително гъсто добавете внимателно предвиденото количество ром и разбъркайте. След още 3-4 минути добавете и лимонтузуто и отново варете 3-4 минути. Сладкото от череши е готово 😊😊

# 69
Сладко от маслодайни рози
Необходими съставки:
Листа от маслодайна роза - 150 грама
Захар Захира - 1 кг
Вода - 500 мл
Лимонтозу -2 чаени лъжици
Първата и най-важна стъпка от рецептата за сладко от рози и изборът и подготовката на розите. Сладко от рози се приготвя от цветовете на розовия трендафил, т.е. бяли или червени розови храсти не са подходящи за приготвяне на сладко от рози. Изберете добре разцъфнали, но не почнали да прецъфтяват цветове на трендафил. В рецептата за сладко от рози количеството розови листи е дадено като грамаж, а не като брой тъй като цветовете са с различна големина. Почиствате розовите листчета, като отделяте тичинките и зелената част на листчетата. Имайте предвид, че е добре да приготвите сладкото от рози възможно най-скоро след като наберете розите, тъй като трендафилът е с много нежни цветове, които бързо вехнат.
В тенджера изсипвате захарта и водатата, като приготвяте захарен сироп. След като заври сиропа трябва да поври около 5 минути, за да се посгъсти. След като се посгъсти добавяте розовите листа и разбърквате. Сладкото от рози трябва да поври на тих огън 10-тина минути, като периодично разбърквате.
Накрая добавяте лимонтузуто, варите още 1-2 минути и изсипвате готовото сладко в предварително измити и подсушени бурканчета, които веднага затваряте и обръщате с капачките надолу, докато изстинат.

# 70
  • Пловдив
Сладко от вишни.
За една доза: 2 кг вишни, почистени от костилките наръсвам с 2 кг захар и оставям в хладилник за една нощ. На другия ден изцеждам плодовете и слагам  сиропът да се варhttpи. Когато се образува "синджир" по тенджерата, добавям плодовете и варя, докато капчицата сироп не се разтича по чинийката. Слагам лъжичка лимонена киселина и ванилия. Още горещо наливам в бурканчета и ги обръщам с капачката надолу, докато изстинат.
Използвала съм и желираща захар, става по- гъсто.

# 71
Сладко от сини сливи
3 кг сини сливи
2 л вода
1 кг захар
10 г лимонтозу
5-6 листенца индрише
100 г гасена вар
Изчистваме сливите от костилките и ги нарязваме на две по ширина. Разбиваме варта да стане на мляко без бучки. Заливаме сливите със свареното мляко и оставяме да престои 2 часа, след което измиваме много добре. В дълбока тава смесваме водата захарта и сливите и на по силен огън оставяме да ври като разбъркваме от време на време. Като започне да се сгъстява, огънят се намалява за да не залепне сладкото. Бъркаме внимателно до готовност. Преди да свалим от огъня тавата слагаме индришето и лимонтозуто. Горещото сладко се пълни в сухи бурканчета и се обръща за да стегне капачката.

# 72
Моета рецепта е супер простичка. Използвам само 2съставки- някакъв плод и захар като съотнешението е 3:1. Слагам ги двете на котлона, бъркам ги докато сгъстят и после ги присипвам в съдове. Не ги консервирам. Правя в малки количества.

# 73
Любимото ми сладко е от смокини! Още от малка го помня и винаги ми напомня за детството!
Необходими продукти:
70 броя смокини
1 кг захар "Захира"
3 ч.ч.вода
1 равна ч.л. лимонена киселина
2 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне:
Измийте смокините, изрежете дръжките им и ги надупчете с игла. Сложете водата и захарта да се варят на котлона, варете ги, докато се получи гъст захарен сироп.

Сложете смокините в сиропа и намалете силата на котлона, да стане на средна степен. Смокините ще пуснат вода и сосът ще се разреди малко.

Варете, докато се сгъсти пак, но внимавайте да не преварите смокините. Сложете лимонената киселина и ванилията 3 минути преди да махнете сладкото от котлона.

Затворете го в буркани. Обърнете ги с капачките надолу и ги оставете така за една нощ.

# 74
Любимото ми сладко е от смокини. Ето и рецептата:
1 кг смокини
1 кг захар
1 ч.ч. вода
1 ч.л. лимонена киселина

Смокините се обелват, поръсват се със захарта и се оставят да престоят половин час. След това се добавя водата и сладкото се слага на котлона, като се вари на силен огън. От време на време с решетъчна лъжица се обира образувалата се пяна и се отстранява. Вари се до сгъстяване и малко преди да се премести от огъня, се добавя лимонената киселина, предварително разтворено в малко вода. Разбърква се и сладкото от смокини се слага в бурканчета и се стерилизират.

Общи условия

Активация на акаунт