По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 20 870
  • 169
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 43
Първата стъпка от рецептата за сладко от череши е изборът и подготовката на черешите. Избирате добре узрели череши. Измивате ги, махате дръжките, след което идва най-сложният момент от рецептата - почистването от костилките. Това може да стане с помощта на специален уред за отделяне на костилки, или пък с фиба за коса или безопасна игла, както за вас е най лесно. В голяма тенджера редите ред почистени череши, ред захар и така докато свършат и оставяте тенджерата за 2-3 часа, за да се разтопи захарта.
След два три часа започвате варенето на сладкото от череши. Слагате тенджерата на котлона и след като заври, махате образувалата се пяна, ако има такава. Варите сладкото докато се посгъсти. Заредете се с търпение, защото сладкото от череши се нуждае от доста време, за да изври излишната течност. Около 90 минути трябва да са достатъчни.
След като сладкото е сравнително гъсто добавете внимателно предвиденото количество ром и разбъркайте. След още 3-4 минути добавете и лимонтузуто и отново варете 3-4 минути. Сладкото от череши е готово и вече може да пълните предварително измитите бурканчета с още горещото сладко. След като напълните и добре затворите бурканчетата ги обърнете с капаците надолу и ги оставете така докато изстинат.

# 76
  • Мнения: 1 510
Любимото ми сладко е от бели череши.
1 кг бели череши
0,800 кг захар Захира
1 пак лимонтозу
5-6 листа индрише
Изваждат се костилките на черешите и се заливат със захарта Захира. Престояват 24 часа, за да пуснат сок. Слагат се на бавен огън и се варят до сгъстяване. 3 мин преди готовност се слага лимонтозуто и индришето. Пълни се веднага в бурканчета и се обръщат до изстиване им.
Превъзходно е!!!

# 77
  • Мнения: X
Сладко от ябълки

1 кг ябълки
1 кг захар
1 ч.л. (5 г) лимонена на киселина
1 л вода
1 прах ванилия
1-2 листа индрише
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвя сe  средно гъст сироп от захарта и  водата- докато капка от него, капната на порцеланова чиния, не се разтича. Прибавят се настърганите на едро ренде обелени ябълки. За да не почернеят, ябълките се настъргват над горещия захарен сироп. Варенето на сладкото става в началото на по-слаб, а после на по-силен огън. Сладкото се вари до сваряване на плода и сгъстяване на сиропа. Прибавя се лимонената киселина и индришето и варенето продължава още 2-3 минути. Отстранява се от огъня и се прибавя ванилията. Изсипва се в буркани докато е топло. Получава се много приятно на вид и вкус, сладко.

# 78
  • Мнения: 1 978
Моето любимо сладко е от малки, зелени доматчета.
Продуктите са:
1кг. зелени доматчета
1кг. захар
1 ванилия
1 лимонена киселина

Приготвяне:
Доматите са измиват добре, цепват се на две с ножа и се пускат във вряща вода за 5мин.
След това се изваждат и се оставят да изстинат. Обелват се.
После се смесват със захарта и се варят на тих огън около 1 час. Накрая се слагат ванилията и малко преди да махнете сладкото от котлона, лимонената киселина.
Готовото сладко се слага в бурканчета, запечатва се и бурканчетата се обръщат с капачките надолу. Не е необходимо да се стерилизират.

# 79
  • Мнения: 1 327
3кг. череши
2кг. захар
1ч.л. лимонена киселина
Вадя костилките, посипвам отгоре захар и оставям около 12часа. Варя на умерен огън до сгъстяване. Слагам киселината и варенето е приключило.Разпределям в малки бурканчета. Варя ги около 2-3 мин. след кипване на водата.
А какъв сорт череши използвате?

# 80
  • EU
  • Мнения: 451
Сладко от портокалови корички
Продукти:
1 кг портокалови кори
1 кг захар
500 мл портокалов сок
вода
1 пакетче лимонена киселина
Приготвяне:Портокаловите кори могат да се нарежат на ленти, без бялата част от вътре. Кипва се вода и коричките се сваряват в нея след като заври за около 15-тина минути. Водата се изхвърля три пъти. След това се добавя портокаловия сок,захарта и се разбърква добре до пълното ѝ разтваряне. Разбърква се от време на време. Вари на слаб котлон до получаване на желаната гъстота. Малко преди сваляне от котлона се добавя лимонената киселина. Насипва се в буркани, докато е топло. Има страхотен аромат.

# 81
  • София
  • Мнения: 15 325
Сладко от ягоди

2 кг. ягоди
1 кг. захар
1 ч.л. лимонена киселина

Слагам ягодите (цели или на парчета в зависимост от големината) в тенджера и сипвам захарта. Оставям ги за известно време да престоят. После врат на силен огън, докато започне да къкри и след това  оставям на слаб огън. Когато сладкото се сгъсти, добавям лимонената киселина и след още 4-5 минути го махам от огъня.  Сипвам в предварително затоплени сухи бурканчета и ги обръщам с капачките надолу, докато не изстинат напълно.


# 82
  • Мнения: 19
Сладко от ябълки, круши и сливи

ябълки червени - 400 г
круши узрели - 400 г
сливи - 400 г
захар кристална - 500 г
вода - 1 ч.ч.
лимонена киселина - 1 к.л.
3-4 бурканчета , измити и подсушени

Измиваме плодовете , белим ябълките и крушите, почистваме семената , разполовяваме сливите и почистваме костилките.  Нарязваме почистените плодове на малки парченца или ги настъргваме на едро ренде. Слагаме в тенджерка плодовете, заливаме с 1 ч.ч.не пълна вода, ръсваме 500 г захар и варим докато омекнат хубаво. При необходимост доливаме малко вода. Когато плодовете са напълно сварени и имат малко течност, ръсваме лимонена киселина и дръпваме от котлона, или варим още до предпочитана гъстота . Горещото сладко сипваме в  сухи , затоплени ,бурканчета. Затваряме с капачки и обръщаме върху капачките, докато се охладят. Може и да стерилизираме бурканчетата за няколко минути.

# 83
  • Elhovo
  • Мнения: 398
Правя единствено желе от дюли, защото само това се яде у дома, поне засега. Ето моята рецепта:
Продукти:

Дюли-колкото имам -5бр., 10бр,няма значение,  по ароматно става от едни дребни, викаме им диви дюли

Захар- според дюлите, по-надолу ще поясня

Вода

лимонтузу
индрише
Приготвяне:

Дюлите се почистват от изгнили участъци , нарязват се на парчета заедно със семето и обелките и се заливат с водата.

Слагат се в съд и се заливат с вода, колкото да ги покрие около два пръста отгоре.

Варят се до омекване около 40 -50 мин..
Със гевгир се отделят-прецеждат дюлите от водата.

После върху  сух  съд се слага сито, а върху него мокър тензух и така се прецежда дюлевия сок -получената вода при варенето на  дюлите.
Изцеденият сок се измерва и на всеки литър сок се слага по 500  гр. захар .
Слага се да звари и се добавя захарта.

Бъркаме, докато се разтопи захарта и оставяме да ври.

Сокът се вари докато намали почти наполовина.

По време на варене се отпенва образувалата се пяна на повърхността.

5 мин преди края на варенето добавяте 1 ч. л. лимонена киселина .

Вари се снея около 5 мин.

По желание накрая можете да добавите  индрише или други аромати на вкус.

Горещото желе се насипва в сухи  буркани, стяга се добре капачката и се оставя върху някоя кърпа. И това е- може да ползва и за мазане на разни закуски ,и за подсраждане на чай и за лек за гърло и кашлица - сърцевината на дюлята съдържа вещество, което облекчава кашлицата.

# 84
  • Монтана
  • Мнения: 787
Сладко от ягоди - 2,5 кг. ягоди,
800 гр. захар и 1 ч.л. лимонена киселина. Измитите ягоди слагам  в тенджера и поръсвам със захар оставям ги да престоят една нощ.Варя 40 минути в тенджерата без капак на слаб огън, като разбърквам внимателно и 5 мин. преди края слагам лимонената киселина.

# 85
  • Мнения: 1 889
Обожавам сладко от праскови.Моята рецепта е следната:
Първо бланширам прасковите  , след това ги прецеждам , охлаждам , премахвам обелките и костилките.Нарязвам ги на малки парченца и ги слагам заедно със захарта в тенджера.Оставам ги за около час така, добавям лимонов сок и оставам да къкри още 10 мин. След като се охлади ,отново слагам на котлона да поври още 5 -7 мин. Най - накрая разпределям сладкото в буркани и оставам 24 часа , докато се охлади.

# 86
  • софия
  • Мнения: 30 315
Сладко от праскови

праскови - 3 кг.
захар - около 1.5 кг.
лимонтозу - 1 ч.л.

Прасковите се избелват, махат се костилките и се режат на кубчета.
Слагат се дълбока тава и се поръсват със захарта. Престояват поне 12 часа.
Сладкото се пече в умерена фурна до гъстота на сиропа - капката не трябва да се разтича по чиния.
След изваждане от фурната се добавя лимонтозу и се насипва в бурканчета, докато е горещо.
Бурканчетата със сладко се държат обърнати с капачките надолу, докато изстинат.

# 87
  • Мнения: 124
Сладко от ягоди

1 кг.ягоди
1 кг.захар
1 пакетче консервант на д-р Йоткер

# 88
  • Мнения: 598
КОНФИТЮР ОТ СИНИ СЛИВИ

Продукти:
4 кг сини сливи - добре узрели, но не и меки Simple Smile
1,2 кг захар
2 пак.лимонтозу - 20 г

Приготвяне:
Фурната се загрява на макс. градуси. Сливите се измиват, почистват от костилките и смилат ситно, но не каша, с месомелачка/блендер. Поставят се в дълбоката тава на фурната (37/34/10см)  и поръсват със захарта. Тавата се поставя в долната част на загрятата фурна и започва печенето Simple Smile вижда се кога започва да ври сместа вътре и се разбърква с дървена шпатула (най-удобно е с нея)  през около 10 мин.  Течността изплува отгоре, а гъстата част остава долу, заради което е добре да се бърка с шпатулата. За около час конфитюра се е сгъстил достатъчно. Пробва се като се извади лъжица от него (след хубаво разбъркване)  и се постави в чиния. Когато изстине и се наклони чинията - не трябва да се разлива. Тук трябва да се внимава да не се превари.

# 89
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
  • Мнения: 1 856
Конфитюр от малини

2кг.малини
1кг.захар
1 ч.л.лимонтузу

Малините ги слагам в тава и ги поръсвам със захар. Стоят така поне 8 часа. След това слагам малините да се варят. Малко преди да стане готово, прибавям лимонената киселина. Махам от котлона и още, докато е топло разсипвам в буркани и обръщам.

Общи условия

Активация на акаунт