Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - тема 27

• 122 868
  • 842
  •   2
Отговори
# 630
Кал, при ехография на 6м на моя син, двата бъбрека са измерени 60 и 61мм, пише в норма. Къде го заведе, няколко мм за два месеца, не знам дали е ненормално. Това, което си цитирала, има дилатиран пиелон, т.е разширено легенче. Моят син имаше такова от29г.с, до около месец след раждането, казаха ми че много често се случва при момчетата и почти винаги се израства до 1г. И наистина изчезна, обаче сега са се разширили чашки в същия бъбрек. Всичко това се получава от задържане на урина. Аз още се чудя къде да го заведа, само чета и оглеждам, също ми казаха преглед след 2 и 6 месеца.

# 631
Здравейте,пиша ви доста притеснена!Още пренатално при сина ми се откри хидронефроза от ляво.Правихме ехографии веднага след раждането,на 1ви,3ти,4ти месец като последно ходихме при Момчилов и той разглежда снимките,каза да се върнем като детето стане на година.Преди 2 дни отидохме при него и се откри двойно дренажна система в ляво-2бъбрека,мегауретер,дори се предполага,че и те са 2,уретрецеле,мехур в пик.мехур,ще правим скенер,ако се потвърдят нещата ни очакват доста операции,говори се за рязане на горния полюс на бъбрека,премахване на уретер,пукане на мехур и какво ли още не.Просто още не мога да проумея и осъзная всичко.Има ли подобни случай в групата.От думите на Момчилов разбирам,че е срещал подобни неща,но точно такава комбинация за пръв път.

# 632
Пишете на д-р Джинович и му изпратете на имейл всички изследвания,които имате.

# 633
Без да съм компетентна, по всичко написано, и ако Момчилов за първи път вижда такова нещо - не бих се доверила да прави серия операции на детето ми. Бих търсила някой с повече опит, дали в Сърбия, дали в Турция, Израел, Германия… въобще, много внимателно проучете всички възможности. Само при мисълта да експериментират в движение след като отворят детето, ми изправя косите.

# 634
Здравейте,пиша ви доста притеснена!Още пренатално при сина ми се откри хидронефроза от ляво.Правихме ехографии веднага след раждането,на 1ви,3ти,4ти месец като последно ходихме при Момчилов и той разглежда снимките,каза да се върнем като детето стане на година.Преди 2 дни отидохме при него и се откри двойно дренажна система в ляво-2бъбрека,мегауретер,дори се предполага,че и те са 2,уретрецеле,мехур в пик.мехур,ще правим скенер,ако се потвърдят нещата ни очакват доста операции,говори се за рязане на горния полюс на бъбрека,премахване на уретер,пукане на мехур и какво ли още не.Просто още не мога да проумея и осъзная всичко.Има ли подобни случай в групата.От думите на Момчилов разбирам,че е срещал подобни неща,но точно такава комбинация за пръв път.

Аз бих искала и второ мнение дъщеря ми е оперирана от д-р Атанасов в болница Вита преди работеше в Пирогов много съм доволна .

# 635
това са сложни операции. Наистина в България уролозите нямат добър опит, нито добри техники-нито Момчилов, нито Атанасов нито останалите. Всички са с една школа. За по-леки и лесни операции ок, но за сложните, не бих им се доверил вече. Търсене мнение извън България. Операциите там са в пъти по-щадящи!!!!

# 636
Здравейте, МАМИ! Минаха години и синът ми вече е на 18 години. Синът ми е с вродена аномалия на отделителната система, беше с неврогенен пикочен мехур, мегауретери,тежка  худронефроза двустранно, рефлукс.. С годините последваха поетапно 4 операции. Последно на 3 г. възраст нефректомия вляво... След навлизане в пубертета, някои от показателите започнаха да се повишават... Сега ни предстои уродинамично изследване на пикочен мехур, т. Нар. Цистоскопия в Хил клиник при Д-р Деримачковски. Моля, ако някой може да ми помогне с инфо за самото изследване какво представлява и дали е болезнено, макар, че синът ми е на 18 г., за мен си е дете... Благодаря ви!

# 637
Здравейте, имам камъни и в двата бъбрека, песъчинки също, абе всичко екстри. Единият 2014г беше 9мм, сега сигурно е станал по-голям, другият, който ми намериха през 2017г, че ми се е образувал беше 3мм, сега предполагам и той е пораснал. Понеже бях непълнолетна, а камъните били големи за изхвърляне, трябвало лазер, но ми го отказаха, защото нямам 18г. След множество кризи и престой в Свети Георги в Пловдив, доктора ме изписа с камъните и с препоръка да пия повече топла бира, чай от мечо грозде и да не ям пържени патладжани! Вече съм на 22, не съм имала кризи от 8г, тоест от 2014, когато бях в 8 клас и заради тях бях в болница, но продължавам да си образувам камъни, макар да нямам болки, за сега. Ходих при нефролог миналата седмица. При първия преглед констатира на ехографа колко камъни и песъчинки имам, което си го знам. Изписа ми Неоренал и Роватинекс (второто съм го пила и преди, безуспешно), и ходих да изследвам кръв и урина и рентген на корема. Днес, 1 седмица по-късно, отивам да ми види изследванията, рентгена изобщо не ми го погледна, другите изследвания на кръв и урина ги погледна отгоре само и ми даде да пия Нолицин, "да не съм била направила някоя инфекция". Изобщо не знаеше какво ми е дал да пия, какво сме говорили, какво е видял на ехографа, нищо! Каза, че вероятно не ми е дал нищо за пиене, при което аз му казвам какво ми е предписал и той махна с ръка и каза "Абе тва са само билки, остави." Сега другия понеделник пак да ходя... Казах му, че миналия път е казал, че камъните са прекалено големи за изхвърляне и ще трябва да преминем към разбиване с лазер, сега ми каза "Остави го тоя лазер, те не стават така нещата". Целия преглед днес беше под 2 Мин, буквално май искаше да ме ориентира, защото опашката пред кабинета беше чудовищна. Ама нормално ли е това, права ли съм да се ядосвам?! Имам чувството, че ме претупа и не ми обърна грам внимание. Да отивам ли на друг лекар, какво мислите?

# 638
Кой е въпросният д-р ,ако е удобно да споделиш?

# 639
Шиков от Пазарджик, нефролог

# 640
Хубаво е да потърсиш и причината за образуването на тези камъни, за да решеш проблема дългосрочно. Една такава причина е киселинността на организма, която може да се контролира най-вече чрез храненето. Ако пиеш, пушиш, консумираш много кафе, много протеини, бъбреците ти се товарят, а средата е кисела и това си носи последствията. Сигурно има и много други причини, но не съм запозната.

# 641
Хубаво е да потърсиш и причината за образуването на тези камъни, за да решеш проблема дългосрочно. Една такава причина е киселинността на организма, която може да се контролира най-вече чрез храненето. Ако пиеш, пушиш, консумираш много кафе, много протеини, бъбреците ти се товарят, а средата е кисела и това си носи последствията. Сигурно има и много други причини, но не съм запозната.
Наследствено е, не пуша, пия по 1 кафе дневно, рядко 2. Храня се различно, но не много здравословно...

# 642
Наследствено е най-лесния отговор. И аз по наследство съм диабетик, само че избирам да контролирам ситуацията чрез храната. И успявам. Порови се по темата, не го приемай просто за даденост.

# 643
Цялото семейство са с камъни цял живот, през няколко години ходят да ги чистят, баща ми, леля ми, баба ми, братовчеди, всичките. От 8 клас съм с 1см камък.

# 644
  • Anywhere
Дъщеря ми е като вас. На 14г тази година за пръв път направи бъбречна криза. След многобройни прегледи се оказа, че има отливъчен камък 15х10мм. Направиха ѝ изследвания на отношение калций: креатин в урината, при него се установи,че има хиперкалциемия. Т. е. усвоява и натрупва прекалено много калций, който образува камъни в бъбреците. Съответно трябва да спазва диета бедна на калций и богата на калий. Също така пие Роватинекс, Ренитал и понякога изцеден лимон с мед.
От февруари до август камъкът ѝ си беше намалил размера с поне 3-4мм.
Опитайте да спазвате диета, няма да навреди!

Общи условия

Активация на акаунт