Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - тема 27

• 122 881
  • 842
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, от месеци чета предишните и тази тема и все се надявам, че ще намеря някаква информация, която да ми обясни точно какво се случва на дъщеря ми, но уви, все повече се по(о)бърквам.
Декември месец направи цистит с остра болка, пи антибиотик по антибиограма след открит протеус мирабилис. От тогава обаче остана лека болка при пишкане. През месец давахме стерилна урина в различни лаборатории и все беше чиста. Ходихме при Боцова в Плевен и тя видя удебелена стена на пикочния мехур и искаше да й прави МЦГ с три-дневна хоспитализация, но при положение, че за първи път прави цистит ми се стори прекалено, а и ако болката при уриниране все пак означава, че протеуса не е напълно изчистен как да рискуваме да увредим бъбреците. Преди три седмици обаче пак имаше остра болка и пак протеус в урината...нов антибиотик, пак по антибиограма. След курса леката болка остана отново. Направих онлайн консултация с д-р Атанасов(детски уролог) и сега два месеца трябва да пие фуролин, тъй като протеуса не се чистел лесно. Добре, ама на мен ми се струва, че направо е невъзможно. Тя е на 5, но все още се напишква и явно това също се отразява, според него е защото се стиска и каза да пишка на всеки три часа, но тя не може да издържа 3 часа без да ходи до тоалетна и цялата ни схема пропада. Освен фуролина й давам пробиотик на аквасорс, боровинка на джеймисън и сега чакам д маноза също, за да включа. Не я пускам на градина, за да не седи с мокри гащи цял ден там, но не искам и да я травматизирам прекалено.  Ще съм благодарна на всеки съвет и идея!
Има няколко много важни неща които трябва да се спазват при проблеми с пикочния мехур. Това е хигиена на хранене и живот при хора с този проблем - пиене на вода, редовно уриниране, избягване на вредни храни - кофеин(виждам, че детето е на 5г., но кофеин има не само в кафето), шоколад, много солени храни. Бельото трябва да е памучно. Отбелязвам, че като премине острия период, в който е сега детето, не е хубаво и много честото пишка, защото то също води до проблеми с пикочния мехур. Хубаво е да тренирате мехура - пишкане на 3 часа най - много, но не и осбено често. Това е в моментите когато детето е здраво.
Ако няма физиологичен проблем, с времето нещата се израстват (или остава начин на живот).

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 02:29 от marychery

# 616
Здравейте, от месеци чета предишните и тази тема и все се надявам, че ще намеря някаква информация, която да ми обясни точно какво се случва на дъщеря ми, но уви, все повече се по(о)бърквам.
Декември месец направи цистит с остра болка, пи антибиотик по антибиограма след открит протеус мирабилис. От тогава обаче остана лека болка при пишкане. През месец давахме стерилна урина в различни лаборатории и все беше чиста. Ходихме при Боцова в Плевен и тя видя удебелена стена на пикочния мехур и искаше да й прави МЦГ с три-дневна хоспитализация, но при положение, че за първи път прави цистит ми се стори прекалено, а и ако болката при уриниране все пак означава, че протеуса не е напълно изчистен как да рискуваме да увредим бъбреците. Преди три седмици обаче пак имаше остра болка и пак протеус в урината...нов антибиотик, пак по антибиограма. След курса леката болка остана отново. Направих онлайн консултация с д-р Атанасов(детски уролог) и сега два месеца трябва да пие фуролин, тъй като протеуса не се чистел лесно. Добре, ама на мен ми се струва, че направо е невъзможно. Тя е на 5, но все още се напишква и явно това също се отразява, според него е защото се стиска и каза да пишка на всеки три часа, но тя не може да издържа 3 часа без да ходи до тоалетна и цялата ни схема пропада. Освен фуролина й давам пробиотик на аквасорс, боровинка на джеймисън и сега чакам д маноза също, за да включа. Не я пускам на градина, за да не седи с мокри гащи цял ден там, но не искам и да я травматизирам прекалено.  Ще съм благодарна на всеки съвет и идея!
Има няколко много важни неща които трябва да се спазват при проблеми с пикочния мехур. Това е хигиена на хранене и живот при хора с този проблем - пиене на вода, редовно уриниране, избягване на вредни храни - кофеин(виждам, че детето е на 5г., но кофеин има не само в кафето), шоколад, много солени храни. Бельото трябва да е памучно. Отбелязвам, че като премине острия период, в който е сега детето, не е хубаво и много честото пишка, защото то също води до проблеми с пикочния мехур. Хубаво е да тренирате мехура - пишкане на 3 часа най - много, но не и осбено често. Това е в моментите когато детето е здраво.
Ако няма физиологичен проблем, с времето нещата се израстват (или остава начин на живот).
Притеснявам се как ще мине острият период, тя вече е две седмици на фуролин и подобрението не е голямо - да, има 35-40% изпишквания без болка, но при останалите няма промяна.

# 617
Колкото и да не ти се иска, ако продължава така, ще е необходимо все пак да направите изследванкя- дали ще е МЦГ, венозна урография, уродинамика, и т. н или комбинация ще преценят уролозите. Фуролина би трябвало да поддържа чиста среда без бактерии.
На ехограф има ли остатъчна урина след пишкане?

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 07:53 от marychery

# 618
Колкото и да не ти се иска, ако продължава така, ще е необходимо все пак да направите изследванкя- дали ще е МЦГ, венозна урография, уродинамика, и т. н или комбинация ще преценят уролозите. Фуролина би трябвало да поддържа чиста среда без бактерии.
На ехограф има ли остатъчна урина след пишкане?
Точно, че и аз си мисля, че не би трябвало да я боли ако фуролина действа. А иначе за остатъчната урина не съм много сигурна, не успях да разбера. Според нефроложката има лекоизразена двустранна уростаза.

# 619
Здравей,
аз писах съвсем скоро в темата. Протеус Мирабилис и болки при дъщеря ми. В интерес на истината докато приемаше антибиотици всички болки отшумяваха, но наистина е бавно изчистването от бактерията. Преди 15 дни минахме през Токуда и там освен стерилната урина и ехографа й направиха едно изследване Урофлоуметрия. Видя се проблем с уринирането, според доктора е в следствие от неправилна работа на сфинктерите и мускула на пикочния мехур. Урината излиза трудно и на тласъци, което според него може да доведе до задържане на урина и бактериален процес.
В твоя случай може да са различни причините, но само с изследвания ще стане ясно. Не са приятни повечето изследвания, но няма как.

# 620
Здравей,
аз писах съвсем скоро в темата. Протеус Мирабилис и болки при дъщеря ми. В интерес на истината докато приемаше антибиотици всички болки отшумяваха, но наистина е бавно изчистването от бактерията. Преди 15 дни минахме през Токуда и там освен стерилната урина и ехографа й направиха едно изследване Урофлоуметрия. Видя се проблем с уринирането, според доктора е в следствие от неправилна работа на сфинктерите и мускула на пикочния мехур. Урината излиза трудно и на тласъци, което според него може да доведе до задържане на урина и бактериален процес.
В твоя случай може да са различни причините, но само с изследвания ще стане ясно. Не са приятни повечето изследвания, но няма как.
Всъщност урофлоуметрията е част от едно по-подробно (голямо) излесдване - уродинамика, което дава цялостна представа за работата на пикочния мехур. Уродинамиката е изследване на функцията на долните пикочни пътища. Прави се последеователно на етапи, отчита количеството урина за единица време по време на уринирането, измерва налягането в пикочния мехур по време на уриниране и др. показатели.
Аз също смятам, че за да се види къде е причината за паренето, бактериите и напишкването трябва да се направят изследвания.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 15:21 от marychery

# 621
Здравейте отново! Направихме микционна снимка и венозна урография ии за щастие няма рефлукс, но нещата не са много цветущи. Бяхме в педиатрията на Гешов и всеки който питах за резултата ми отговаряше с по 1 дума и общо взето "уролога ще каже". Записахме час при д-р Пеев за след месец, но аз ще се побъркам.. ако някой може да ми обясни колко е сериозно състоянието на сина ми.. много ще съм благодарна. Знам,че не сте лекари, но предполагам разбирате едно притеснено майче, което се бои от неизвестното Sad От това,което ми казаха е че операцията е на 90% сигурна.. Мигауретера е доста голям, дори и нагънат.. ето и заключението:

# 622
  • София
Според мен диагнозата Ви е мегауретер, обикновено уролозите казват дали трябва операция или не. Консултирайте се, както са ви насочили.

# 623
  • София
Здравейте! Знаете ли дали конната езда би била проблем при наличието на песъчинки в бъбреците в следствие от хиперкалциурия ? Става дума за 8-годишно дете. Иска да отиде на лагер , по време на който едно от заниманията е яздене, но за яздене при бъбречни проблеми чета в интернет, че не е ОК. От друга страна колко точно ще яздят е спорен въпрос - тя за пръв път ще сяда на седло, а лагерът е 5 дни, така че докато се научат ще е нещо леко и за малко, ще имат и други занимания там.

# 624
  • София
Язденето не е препоръчително, доколкото може д паднат и да се ударят.
Пуснете я спокойно.

# 625
Здравейте,
Синът ми наскоро направи 6 месеца и при преглед от педиатър днес, пардон вече вчера, разбрах, че има ХИПОСПАДИЯ. Поради красноречивостта на докторите реших да задам въпросите си тук.
Първо според вас кога е най-удачно да го заведа на специалист и на какъв точно специалист?
Има ли майки с впечатления от специалисти в Пловдив?
Навсякъде чета за операции в Сърбия, но не намерих колко пари излиза (ориентировъчно) това удоволствие - опеацията плюс престой, храна, пътни...?

# 626
Здравейте,
Синът ми наскоро направи 6 месеца и при преглед от педиатър днес, пардон вече вчера, разбрах, че има ХИПОСПАДИЯ. Поради красноречивостта на докторите реших да задам въпросите си тук.
Първо според вас кога е най-удачно да го заведа на специалист и на какъв точно специалист?
Навсякъде чета за операции в Сърбия, но не намерих колко пари излиза (ориентировъчно) това удоволствие - опеацията плюс престой, храна, пътни...?

Аз мога да препоръчам нефролог в Пловдив - доктор Маркова. За мен е най-най-добрата. От близо три години следя детето ми при нея и съм изключително доволна.

# 627
Здравейте,
Здравей,
намираш основно информация за Сърбия защото повечето операции на хипоспадия в България са неуспешни и с лошо изпълнение . и вече доста родители се ориентираха да оперират директно извън България. Определено в България няма опит за извършване на такива успешни операции, да не говорим извън София.
Разбира се личен избор е дали ще пробваш  в България или не. Да разбирам, че лекарите в България се препоръчват един друг, но има толкова много родители с които можеш да се свържеш и от чийто опит да почерпиш информация.
Що се отнася до спешността на състоянието - да не е спешно.Операция се планира около втората годинка на детето. А дотогава, мини на преглед при уролог, и подай документи за ТЕЛК(детето ти има право на ТЕЛК - 50%).
Аз пробрах, и то не един път, след което се наложи да оперират синът ми в Сърбия, и не постигнах нищо повече от повече операции за детето.
Що се отнася за сумата, ако искаш пиши ми на лични.

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 10:55 от marychery

# 628
Здравейте, ще напиша първо какво ме притеснява, защото дори не мога да си формулирам въпросите и не знам от къде да започна. Синът ми е на 6м, при коремната ехография се видяха ,,чашки,, в единия бъбрек. Самият бъбрек е с нормални размери, без дилатация на легенчето. Легенчето беше дилатирано преди раждането, видя се от 29 г.с, след раждането също. Правих ехография на 2м, уж беше нормална. Уточнявам, че ехографията беше при неонатолог, а не нефролог. И сега не знам къде да отида за подробен преглед и повече обяснения (в София), нефролог или уролог? При сегашния преглед ми казаха да следя на 6м какво се случва, но ми се струва много време бездействие. Причината за притесненията ми също е, че понякога детето плаче и се извива като от колика, а би трябвало тези бебешките да затихват на тази възраст. Онзи ден дори се замислих дали няма друг проблем, но подозирах червата. Сравнявам с големия ми син, който имаше сърашно много колики и минаха горе- долу до 6м, а този имаше много малко и сякаш не затихват. Вечер през 3-4 дни плаче по много и нищо не може да го успокои. Зъби може да са, но от тях дали ще извива гърба така. Може би на първо време тук търся лекар, на който мога да се доверя.

# 629
Здравейте!
При профилактичното ехографско изследване в 6м.възраст при синът ми се установи уголемен ляв бъбрек .. Цитирам : - "Ляв бъбрек - 61мм,изразена паренхимна колона централно,умерено дилатиран пиелон до 8,5мм.предно задно,предимно в долната част на пиелона."
С докторът се разбрахме след 2м.да отидем пак на преглед .. Вчера мина прегледа,който доста ме притесни ..
Бъбречето вече е нарастнало до 65-66мм.
Като цяло докторът нищо не ми обясни,каза,че трябва да види кръвопотока на бъбрека на доплер,което ще стане чак след една седмица и след това  ще говорим по обстойно ..
Аз съм с тромбофилия,следяла съм се стриктно през бременността,на много фетални морфологии съм ходила,не е намиран проблем в бъбреците на детето.
Някой може ли да ми помогне с разясняване какво значи това? Това уголемяване може ли с времето да си влезе в граници или е нещо по-опасно?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт