Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - тема 27

• 122 397
  • 842
  •   1
Отговори
# 825
Здравейте! Моля за мнение и съвети.
Дъщеря ми ,на 3.5 ,без никакви оплаквания ,на рутинни изследвания лятото преди детската градина се видяха “следи” еритроцити (4-5 на поле пишеше) . Водих я на нефролог ,погледна я на ехограф и каза ,че имала песъчинки ,с много течности и сиропче ще ги изкара. Така и стана. Имаше дискомфорт при уриниране ,но мина.  Правих изследвания месец по-късно,всичко беше в норма . Сега преди седмица се оплака ,че я пари като пишка  ,пак пуснах изследвания и пак същото -4,5 еритроцита на поле . Вчера пуснах и стерилна урина и чакаме резултати там ,за да видим да не е някаква уро-инфекция (цистити и тн) , но междувременнно ме мъчи въпрос - какво предизвиква тези песъчинки на тази крехка възраст? Бихте ли ме посъветвали? Какво мислите? Лекарят ми каза,че е от яденето на протеин и малкото течности(тя обожава месо, млечни продукти, салами, филета и тн) ..  Повече течности ли трябва да пие ? Да,признавам , не пие особено много течности , но ако трябва ще я карам насила … притеснено ми е честно казано.

# 826
  • Anywhere
Намалете колкото можете храни съдържащи калций. Давайте ѝ повече храни богатина Калий- банани,кайсии...И наистина има нужда от повече течности. Вода, компот, сок, лимонада, все нещо трябва да ѝ харесва да пие. Предлагайте винаги вода докато се храни . При моята дъщеря много късно открихме че прави камъни в бъбреците, чак на 15г и вече има камък 15мм Sad

# 827
  • София
А защо повече храни богати на калий- банани, кайсии ?

При моето дете точно тях избягваме, че беше вдигнал калия заради бъбреците.

# 828
  • Сливен
Здравейте има ли някой с нефростом.
Може ли да сподели малко информация.
От 6 дни съм с нефростома и (4-ти стент JJ)

# 829
  • Anywhere
Защото при нея камъните се образуват от хиперкалциемия и целим нисък серимен калций. Нефролога препоръча диета богата на калий, за баланс.

# 830
Здравейте,

За първи път пиша в тази тема, четох доста, но все още се ориентирам, така че се извинявам предварително, ако част от въпросите ми са глупави или неадекватни.

Бременна съм в 30 г.с. В 20 г.с на втора фетална морфология установиха наличие на двойна дренажна система и двоен уретер в единия бъбрек. Към този момент нямаше задържане на урина.

Днес бях за проследяване и установиха лекостепенна хидронефроза на двойния бъбрек, като било “на горна граница”, както и проминентен уретер. Думите на доц. Чавеева бяха, че нещата са стабилни, но трябва да проследим след 4 седмици, както и че трябва да видим дали следва преди раждане за предупредим неонатлогията и детския нефролог.

Предстои ми разговор с детски нефролог, с когото ще обсъдя нещата. Докато успея да говоря с нея обаче има няколко въпроса, които ме мъчат.

Първо, до момента планирахме да раждам във Вита, тъй като там е проследяващият ми АГ. Обаче Вита е второ ниво неонатология и не знам дали това е оптимално предвид наличие на вродена аномалия, която трябва да се има предвид непосредствено след раждане. Знам, че първо ниво неонатолози са в Токуда и Майчин дом, но ако някой, който е минал през това, може да сподели впечатления, ще съм благодарна.

Второ, извинявам се да глупавия въпрос, но когато се каже, че лекостепенната хидронефроза е на горна граница това хубаво или лошо ли е, тъй като това не ми стана ясно..

Какво означава, че единият уретер е проминентен?

И последно, това, което разбрах е, че ако се влошат нещата, може да се даде родоразрешение за изваждане по-рано на бебето, за да се направи дренаж. Също, че първа и втора степен хидронефроза могат да са обратими и да се израстат. Ако обаче нещата се влошат, при подобен тип състояния има ли възможност оперативно да се отстрани проблемът изобщо или говорим по-скоро за лекуване на клиничните изяви единствено като подход?

Последно, както казах, ще се консултираме с детски нефролог. Разбирам обаче, че ни трябва и детски уролог. Прочетох за доктор Момчилов и доктор Пеев, но също така и за доц. Кюркчиева. Нея я познавам като специалист, тъй като тя ме оперира през 2016 г. като ми прави дилатация на уретра. Тя дали е подходящ вариант или все пак препоръките са за лекарите от Пирогов?

Знам, че въпросите ми са много и са объркани, но все още се опитвам да асимилирам нещата и ще съм благодарна на насоките Ви.

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 12:35 от yanbibiyan818

# 831
За уретера нямам опит
При мен  в 30 седмица се видя хидронефроза на единия бъбрек на бебето. Лекарят ми каза, че се случва много често при момчетата, само да предупредя при раждане (раждах в майчин дом) да се види как е. Там при раждане си имаше пак лека хидронефроза, с препоръка за ехограф след 6м. На 6м беше изчезнала, но в другия бъбрек имаше пак нещо, което пък след още 6м пак го нямаше. За Момчилов и Пеев - имах среща с тях по друг повод - едва не сложиха грешна дизагноза на сина ми (настоявах да допълнителни изследвания, но без тях отиваше за операция) и не съм впечатлена от отношението им. По-скоро по-младите лекари в Пирогов се вслушват и са отзивчиви. Също имам добри впечатления от д-р Даниел Гайдаров (супердок за справка).

# 832
Много благодаря за съветите!

За уретера нямам опит
При мен  в 30 седмица се видя хидронефроза на единия бъбрек на бебето. Лекарят ми каза, че се случва много често при момчетата, само да предупредя при раждане (раждах в майчин дом) да се види как е. Там при раждане си имаше пак лека хидронефроза, с препоръка за ехограф след 6м. На 6м беше изчезнала, но в другия бъбрек имаше пак нещо, което пък след още 6м пак го нямаше. За Момчилов и Пеев - имах среща с тях по друг повод - едва не сложиха грешна дизагноза на сина ми (настоявах да допълнителни изследвания, но без тях отиваше за операция) и не съм впечатлена от отношението им. По-скоро по-младите лекари в Пирогов се вслушват и са отзивчиви. Също имам добри впечатления от д-р Даниел Гайдаров (супердок за справка).

# 833
  • София
Аз не харесвам Кюркчиева, може да е супер специалист, но преди 16 години искаше да отстрани единия бъбрек на детето ми, който (бъбрека) Момчилов после спаси с операция.

Аз раждах в Майчин Дом, точно с идеята, че са най-добрите неонантолози там.
Истината е, че те не мога да оперират, ако се наложи. Това става в Пирогов.

Успех и не се притеснявайте, сама по себе си хидронефрозата не е страшна. Като се роди бебчо, се консултирайте с нефролог.

# 834
Здравейте, на синът  ми ( 18години) му е назначена сцинтиграфия, може ли да ни обясните как се провежда самото изследване и да ни препоръчате къде да го направим?
Благодаря Ви предварително!

# 835
В Иван Риски са ми правили сцинтиграфия на бял дроб, добри са.
Слага се венозна инжекция с контрастно вещество и е като скенер. Предупредиха ме 24 часа да не се доближавам до бебета и малки деца, че все пак има минимална радиоактивност.
Ако е алергичен, добре е да се провери какъв ще е контраста и да направи предварително консултация с алерголог и тест.

# 836
Благодаря Ви!
Болезнена ли е процедурата и колко време продължава?

# 837
Благодаря Ви!
Болезнена ли е процедурата и колко време продължава?
сутрин се викат планираните хора , венозно се инжектира вещерството.
Изчаква се около 2 часа по спомени, и след това започват последователно, по реда на записване да снимат. Не в болезнено, няма нищо страшно. Изглежда като Тип скенер. Отнема около 15-20 минути.

# 838
Моля, пуснете нова тема.

# 839
Здравейте, ние днес правихме сцинтиграфия  и се видя, че оперирания бъбрек работи 16%, а другия е двоен и е 84%. Доктора, каза че под 20% се приема едва ли не за неработещ. Моля споделете при вас опирираните от хидронефроза бъбреци в какви проценти работят. Дали тези 16% са много зле?

Общи условия

Активация на акаунт