Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 252
  • 845
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, открих и тази тема - съответно, ще се включа и тук. Simple Smile
В една съседна тема зададох въпрос, във връзка с получаването на ипотечен кредит в Гърция за български граждани, живеещи на територията на България. Обясниха ми, че има някои условия, като постоянна работа в Гърция, които няма как да изпълним (и двамата с мъжа ми работим за чуждестранни компании, които нямат клонове в Гърция).
Та, оттам идва и второто ми питане - възможно ли е да се вземе ипотечен кредит за имот в Гърция, но от българска банка? Някой правил ли го е? Какви са условията и има ли някакви тънкости?
Обмисляме дали да не си вземем жилище в Гърция, в което да живеем за постоянно, т.е. не става въпрос за ваканционен имот. Но няма как да финансираме покупката с изцяло наши средства, не разполагаме с толкова пари към момента. А и при положение че искаме да пребиваваме там за по-дълъг период от време (не бих казала чак за цял живот, но все пак...), не се целим в най-бюджетните имоти на пазара, а определено търсим нещо "по-така".
Това за момента е само идея, разбира се. Не сме решили на 100% какво ще правим. В етап на проучване сме.
Всякакви мнения ще са ни от полза. Simple Smile

# 331
  • София
Според моите проучвания, българските банки не дават ипотечни кредити за имоти в Гърция. Става само с потребителски, но там естествено сумата е друга...

# 332
Благодаря! Бях чувала нещо за "Инвестбанк", но за момента не сме проверявали... Дано, все пак, има опции. Simple Smile

# 333
  • София
Не е до банка, а до закони на Република България. Обадете се на нотариус и питайте, но на 99%съм сигурна, че не може да се учредява ипотека на имот в чужда държава, пък била тя и в ЕС.

# 334
Сега се разрових и ето какво пише тук, но както споменах, за момента не съм проверявала лично как стои въпросът.

# 335
  • София
Пише "ипотека на имот в страната". В България. Т.е. ипотекираш имот тук, взимаш парите тук и отиваш са го купуваш там, пак с кеш, не с ипотека.

# 336
Хм, да, вярно, сега и аз го видях това. Лошо...

# 337
Малко странична тема, но предполагам сте проверили дали е възможно да работите дистанционно за чуждестранна компания от Гърция от данъчна перспектива.

# 338
Няма как ипотека на имот в чужда държава с БГ банка. Банката си е регистрирано дружество в БГ, ипотеката е вписване на тежест на дадения имот в полза въпросното дружество(банката). Като тази банка не е регистрирана там каква ипотека ще впишеш? Не става. Simple Smile

# 339
Можете да вземете потребителски кредит с ипотека и парите да си ги изхарчите където искате. Т.е с тези пари си купувате имот в Гърция, а жилището в България ви е ипотекирано.
Но при този вид кредити се отпуска около 70-80% от пазарната оценка на жилището.
Т.е ако е ново е ок - може нещо да вземеш с отпуснатите пари в Гърция, но ако е панелно жилище, не си заслужава, защото пазарните им оценки са ниски.

# 340
  • София
Привет. Да попитам, някой купувал ли е 4+ декара парцел в Гърция, на който след това да е строил?
Чета на много места, че ако имаш примерно 4 декара нива, дори да не е в регулация, можеш законно да строиш малка къща до определена квадратура. Въпросът ми е, някой правил ли го е и трябва ли нещо по-особено като документи и т.н.?

Токът и водата е ясно, че ще са трудни на подобни места, но сигурно има начин?

Интересно ми е, защото като сме обикаляли из Гърция сме виждали къщи построени къде ли не, та вероятно това е честа практика там. А и искаме малка къща с много голям двор, в който да имаме голяма овощна и зеленчукова градина. Smiley Т.е. отпада парцел в регулация, защото цената ще е космическа.

# 341
  • София
Не се лъжи. Няма такова нещо. Всичко си е в регулация. Там много повече държат на това. Не са толкова скъпи.

# 342
  • София
Не се лъжи. Няма такова нещо. Всичко си е в регулация. Там много повече държат на това. Не са толкова скъпи.

Как установихте, че няма такова нещо? На доста места го прочетох, а и в сайтовете за имоти в Гърция под обявите пише, че може да се строи, когато нивата е над 4 декара. Thinking

Ето цитат от български сайт. Явно там всичко е измислено много по-добре от при нас.

Цитат
Определя се минималната и максималната допустима обща разгъната площ на застрояване на парцела!
за терени в регулация със статут парцел в населено място коефициента на застрояване може да бъде от 0,4 до 2,4 без да са включени балконите плюс допълнителни метри в зависимост от проекта на сградата
за терен извън регулация/извън населено място /със статут нива с площ над 4000 кв.м може да бъде застроен със сграда с обща площ 200 кв.м плюс допълнителна площ в зависимост от плана и вида на терена.В зависимост от това дали земята граничи с път и други особености може да бъдат застроявани и ниви с площ под 4000 кв.м /дори и такива с площ под 2000 кв.м и под 1000 кв.м /
ако терена със статут нива е с големина от 4000кв.м. до 8000 кв.м параметрите на застрояване най-общо се изчисляват по следния начин:
200кв.м +(общата площ на терена -4000)умножено по 0,02 за ниви от 4000m2 до 8000m2
280кв.м+(общата площ на терена -8000)умножено по 0,01 за ниви с площ над 8000 кв.м

# 343
  • София
За строеж на къща в нива извън регулация и аз чувам за пръв път. Освен да става дума за обор, селскостопанска постройка, ама и това е при определени условия.
Иначе знам,  че може да се сложи каравана в такива , но това не е къща.
Изобщо строеж в нива, насред други ниви, без ток и вода.... помислете дали е възможно  и за какво ви е такова нещо Thinking
Иначе те по обявите може всякакви съчинения да напишат, особено български посредници.

# 344
  • София
От четено по форуми и разни сайтове за имоти знам, че на нива може да се сложи само преместваем обект - фургон или каравана, без бетонен постамент. Ток и вода също няма право да се прокарат, само алтернативни източници. Чудеса четох в някакъв форум - генератори, вкопани резервоари за вода...

Ето статия по въпроса https://m.domaza.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2_%D0%B8%D0%BC% … 1%83%D0%BC%D0%B0/

Общи условия

Активация на акаунт