Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 257
  • 845
  •   1
Отговори
# 345
Привет. Да попитам, някой купувал ли е 4+ декара парцел в Гърция, на който след това да е строил?
Чета на много места, че ако имаш примерно 4 декара нива, дори да не е в регулация, можеш законно да строиш малка къща до определена квадратура. Въпросът ми е, някой правил ли го е и трябва ли нещо по-особено като документи и т.н.?

Токът и водата е ясно, че ще са трудни на подобни места, но сигурно има начин?

Интересно ми е, защото като сме обикаляли из Гърция сме виждали къщи построени къде ли не, та вероятно това е честа практика там. А и искаме малка къща с много голям двор, в който да имаме голяма овощна и зеленчукова градина. Smiley Т.е. отпада парцел в регулация, защото цената ще е космическа.
Ти пък овошки ще садиш. Естествено, че маслини, портокали, шам фъстък, киви, такива насаждения ще направите.
За строеж в ниви - разрешено е, както и в България, при определени условия и при промяна на статута на нивата в УПИ.
Правят се проучвания, молби и подобни, процедурата е тромава също като българската Simple Smile

# 346
  • София
Намирам супер много места, на които пише, че може да се строи на земеделска земя, ако е над 4 декара.
Колкото до маслините и т.н., аз и в България имам засадени над 40 маслини, 10 кивита, 20+ палми, та не ги мислете Smiley Ако някой не вярва, слагам една снимка от градината на село. Виждат се и кивитата Satisfied Повечето маслини са извън нея, защото искат много място. Снимката е от южна България, на 2-3 км. от границата с Гърция.

Ето какво казват източниците в Интернет:

Цитат
Тъй като желанието ни беше да се махнем от лудницата, предпочетохме да направим къщата извън селото, което по гръцките закони означава, че земята върху която ще се строи трябва да бъде минимум 4 дка. Така се сдобихме с 5 дка нива и се започна.

Цитат
Гърците имат и желязното „правило на четирите декара". Можеш да строиш само ако купиш парцел минимум 4 декара. Ако теренът е извън регулация, можеш да застроиш до 20%, т.е. 200 квадрата на декар. Ако е в регулация, зависи от регулационния план на населеното място.

Цитат
Моля за компетентно мнение по въпроса - е ли добра инвестиция купуването на земеделска земя в Северна Гърция - около Ксанти - Александропулос. Все още можело да се намерят парцели на добри цени. А гръцкото законодателство разрешавало строителство на 200 кв м при наличие на минимум 4 дка, пък било и земеделска собственост. Мога ли да получа и откъде правна и икономическа консултация?

Ето какво казват и чуждите източници:

Цитат
Plots located outside official planning zones
The basic rule for plots of land outside a planning zone is that you need a minimum area of 4,000 square metres. This would give a build allowance of 200 square metres. Once this is established your lawyer/engineer will make other checks. Firstly, the land cannot be classification as forest. Secondly, it cannot be in a conservation (‘Natura’) area. Thirdly, it cannot be in an area of ‘archaeological’ interest. Fourthly, it may not be within the line defining the seashore.

These assurances all require certificates from the relevant authorities and are absolutely essential before you purchase the land. Any one of them could disqualify a plot from being eligible for a building permit. These are obtained by your engineer and lawyer.

There is also a ‘sub-qualification’, if a plot of 2,000 square metres has sufficient frontage on to a municipal ‘adopted’ road, then it could be eligible for a building permit.

Цитат
There are two categories for setting limits on the size of a building on a piece of land: land within settlements (built up areas like villages, towns and cities) and land outside the limits of the settlement.  Consequently, there are various coefficients . The coefficient for areas within the city limits are between 0,4-2,4 with possible exceptions upwards. In the case of the land outside the city limits an area of 4000 sq metres is required to build, unless the land is adjacent to a road in which case it may be less.  The building limits may vary depending on where the site is located and can be different, even within the same area.

# 347
Намирам супер много места, на които пише, че може да се строи на земеделска земя, ако е над 4 декара.
Колкото до маслините и т.н., аз и в България имам засадени над 40 маслини, 10 кивита, 20+ палми, та не ги мислете Smiley Ако някой не вярва, слагам една снимка от градината на село. Виждат се и кивитата Satisfied Повечето маслини са извън нея, защото искат много място. Снимката е от южна България, на 2-3 км. от границата с Гърция.

Ето какво казват източниците в Интернет:

Цитат
Тъй като желанието ни беше да се махнем от лудницата, предпочетохме да направим къщата извън селото, което по гръцките закони означава, че земята върху която ще се строи трябва да бъде минимум 4 дка. Така се сдобихме с 5 дка нива и се започна.

Цитат
Гърците имат и желязното „правило на четирите декара". Можеш да строиш само ако купиш парцел минимум 4 декара. Ако теренът е извън регулация, можеш да застроиш до 20%, т.е. 200 квадрата на декар. Ако е в регулация, зависи от регулационния план на населеното място.

Цитат
Моля за компетентно мнение по въпроса - е ли добра инвестиция купуването на земеделска земя в Северна Гърция - около Ксанти - Александропулос. Все още можело да се намерят парцели на добри цени. А гръцкото законодателство разрешавало строителство на 200 кв м при наличие на минимум 4 дка, пък било и земеделска собственост. Мога ли да получа и откъде правна и икономическа консултация?

Ето какво казват и чуждите източници:

Щом четеш какво, значи е така, то тук във форума няма вещи, най-добре се допирай до някой гръцки нотариус, геодезист, адвокат, най-правилна и точна информация ще получиш.
Иначе маслините ги имаш в България, ама гръцкия вкус нямат Simple Smile така че засаждах там нива, няма да сгрешиш.

# 348
  • София
Да, аз още в самото начало си казах, че търся нещо по-градско. До нас имаме магазин и спирка, къмпинг, плаж...

# 349
  • Атина
Привет. Да попитам, някой купувал ли е 4+ декара парцел в Гърция, на който след това да е строил?
Чета на много места, че ако имаш примерно 4 декара нива, дори да не е в регулация, можеш законно да строиш малка къща до определена квадратура. Въпросът ми е, някой правил ли го е и трябва ли нещо по-особено като документи и т.н.?

Токът и водата е ясно, че ще са трудни на подобни места, но сигурно има начин?

Интересно ми е, защото като сме обикаляли из Гърция сме виждали къщи построени къде ли не, та вероятно това е честа практика там. А и искаме малка къща с много голям двор, в който да имаме голяма овощна и зеленчукова градина. Smiley Т.е. отпада парцел в регулация, защото цената ще е космическа.
Да, можете да построите къща на земеделска земя над 4 декара, в някои райони се изисква да е над 8 декара. Скоро имаше някакви изменения в закона, но не съм ги проследила, защото нямам клиенти, които да са се интересували. Няма проблем с пускане на ток и вода. Преди да купите земята, непременно проверете с архитект и с геодезист какви са коефициентите за застрояване, дали наистина имота е над 4дка, защото понякога в документите са написани 4 декара, но всъщност не са.

Преведох набързо какво позволява закона:
Жилищна сграда на земеделски земи:
Позволява се построяването на повече от една сгради само след одобрение от Архитектурна комисия
Максималната разгъната площ на сградата както и общата площ на всички етажи не се позволява да е над:
а) 200кв.м. за земи с площ 4000кв.м.
б) за земи от 4.000 до 8.000кв.м. – за първите 4.000 – 200кв.м. застроена площ, а за следващите до 8.000кв.м. – коефициент на застрояване 0,02
в) за земи с площ над 8.000кв.м. – за първите 8.000кв.м. – 280кв.м., а за следващите над 8.000 – коефициент 0,01. Максималната разгъната площ в никакъв случай не може да надвишава 400кв.м.
Максимален брой етажи – 2
Максимална височина, измерена от терен за всички фасади при едноетажна постройка или едноетажна част от постройката 4м, при двуетажна постройка или за двуетажната част от нея – 7,50м. В случаите с предвиден скатен покрив, тази височина се увеличава с 1,20м.

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 17:13 от Aqua Marina

# 350
Здравейте!

Дали можете да ми препоръчате архитект в Гърция, около Керамоти?
Да говори български или английски.

Предполагам, че както и в България, архитектите могат да помогнат освен с проекта, и с формалностите около строителни разрешения и т.н.

# 351
  • Атина
Здравейте!

Дали можете да ми препоръчате архитект в Гърция, около Керамоти?
Да говори български или английски.

Предполагам, че както и в България, архитектите могат да помогнат освен с проекта, и с формалностите около строителни разрешения и т.н.
Разликата между Гърция и България относно архитектите е следната - ако търсите архитект в Гърция трябва да го наречете "Архитект инженер" (или както се произнася в Гърция "Архитέктон Миханикόс"), а не просто архитект, защото ако кажете просто архитект - в Гърция така наричат вътрешните дизайнери, които са завършили полувисше и нямат нищо общо със строителните разрешения и т.н. В провинцията "архитект-инженерите" са малко и за съжаление много често работата на архитекта се върши от строителни инженери, а в по-малки селища дори и от топографи/геодезисти, които също са "миханикос" - с една дума, разрешителните се издават от "миханикос". Ако ви интересува просто разрешително, може да ви го издаде и строителен инженер (политикόс миханикόс), но ако не е просто за разрешително, по-добре да си намерите архитект. За съжаление не мога да ви препоръчам колеги в тези райони.

# 352
Здравейте!

Дали някой може да помогне с това - какво означава за купувача?
Η πωληση του ακινητου αυτη την στιγμη ειναι δυνατη με ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ
Много благодаря предварително!

# 353
  • София
Гугъл преводач
Цитат
Продажбата на имота в момента е възможна с ПРЕДПИС

# 354
Благодаря, но въпросът е какво означава по същество този вид прехвърляне на имот. Затова го давам на гръцки.

# 355
  • Атина
Здравейте!

Дали някой може да помогне с това - какво означава за купувача?
Η πωληση του ακινητου αυτη την στιγμη ειναι δυνατη με ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ
Много благодаря предварително!
ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ е ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР. Мога да предположа, че става въпрос за покупка на имот на зелено (от плановете), а не на вече построен имот. В такъв случай се прави предварителен договор, дава се предплата и реално прехвърлянето и нотариалния акт стават след като завърши строежа. Ако искате пратете ми повече подробности, защото само от това изречение "в момента продажбата на недвижимия имот може да стане само с ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР" е трудно да се разбере какво искат да кажат и единственото, което ми идва на ум е това - че все още няма построен имот.

# 356
  • София
Ако някой желае да се възползва. Все още поддържам добра връзка с моите брокери. Те са мъж и жена, живеят там и предлагат само реални оферти. В процеса на сделката оказват пълно съдействие с документи, банка, нотариус, община.

# 357
Здравейте,
Интересувам се от Вашите познати за имот в Гърция. До колкото разбирам, Вие имате имот там. Токова ли е сложно документално?
Поздрави

# 358
  • София
Ако някой желае да се възползва. Все още поддържам добра връзка с моите брокери. Те са мъж и жена, живеят там и предлагат само реални оферти. В процеса на сделката оказват пълно съдействие с документи, банка, нотариус, община.
Здравейте,
може ли да ми дадете координати? Имат ли сайт?

# 359
Здравейте,

И аз да се включа,  ако може.
1во не съм БГ мама, но форум на БГ татко няма, което е абсолютна дискриминация за мен.
Но...по същество!

Необходима ли е банкова сметка в Гърция за покупка на имот? Парите могат да бъдат наредени от България и да дойдат за няколко часа. Има ли изискване за сметка в тяхна банка за заплащане на разходи за ток, вода, данъци и други режийни?

Благодаря предварително на "отборът" на знаещите!!!

Общи условия

Активация на акаунт