Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 265
  • 845
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Да и на двата въпроса. Трябва да се преведе поне част от сумата по банка.
И да - тока се плаща през банката.
Водата и данъците се плащат заедно, към ноември. Те не минават през банката.

# 361
Да разбирам ли, че сметките се плащат по банка и ми трябва акаунт в гръцка банка, а за имотната сделка мога да преведа парите и от България?

Може ли малко подробности как става плащането на режийните? Он лайн банкиране или как? Изобщо тия сметки на гръцки ли пристигат или на латиница?

# 362
  • София
Да, трябва ти сметка и то в Елиники Трапеза. Понеже е държавната банка, всичко е много тромаво. Искат ти 5 документа, за да ти отворят сметката!
Ха-ха, мечтай си за онлайн банкиране! Нещата са леееко ретро.

# 363
С риск да стана досаден....как по дяволите става плащането когато имота е сезонен и те няма 3-4 месеца?

# 364
  • София
Спокойно, там не се плаща всеки месец като тук.

# 365
Благодаря!!!
Ако имаш да споделяш още някакви интересни изненади , ще почерпя!

# 366
  • София
За да няма изненади, ти трябва доверен брокер, който да те преведе през всичко - документи, сметка в банката, нотариус.

Доколкото помня, токът се плащаше август-септември, а водата и данъците - ноември.

По принцип трябва да ти дадат имота със всичко платено, така че ти ще платиш тези сметки чак догодина, ако купиш сега.

# 367
Благодаря!!!

# 368
  • Атина
Здравейте,

И аз да се включа,  ако може.
1во не съм БГ мама, но форум на БГ татко няма, което е абсолютна дискриминация за мен.
Но...по същество!

Необходима ли е банкова сметка в Гърция за покупка на имот? Парите могат да бъдат наредени от България и да дойдат за няколко часа. Има ли изискване за сметка в тяхна банка за заплащане на разходи за ток, вода, данъци и други режийни?

Благодаря предварително на "отборът" на знаещите!!!
Не е задължително да откривате банкова сметка за прехвърлянето на парите при покупка на имот. Можете да си прехвърлите парите и от България. Ако решите да си отворите сметка, може да е в която банка пожелаете. Някои от агенциите се опитват да го изискват, но нямате такова задължение. Имате пълно право да си купите имота като прехвърлите парите от България.
Както казва Rockstar - сметките могат да се плащат по банков път, но може и да си ги плащате на място или пък в пощата или в някои магазинчета, които приемат да плащат сметките срещу малка комисионна. Моите по-възрастни съседи си ходят по навик в пощата да си плащат всичко. Отделно, че може да си ги плащате и от българска сметко, но не знам каква ще ви е комисионната. Но така или иначе и гръцките банки взимат около 0,30€-0,50€ за плащане на сметки. Хубавото в Гърция е, че и 6 месеца да не си платите тока, няма да го изключат. Имам колеги, които уведомяват електрокомпаниите, че не си използват вилите през зимните месеци и нямат никакви проблеми. Водата и цяла година да не я платите няма да ви я спрат. Вода се плаща на три месеца. Можете да си платите тока, водата и телефона като отидете на място. Зависи къде ви е имота, можете да си изберете и електро компания (в Атина имаме около 10 електрокомпании и всеки си избира към коя ще е). Някои електрокомпании имат опция да си плащате всеки месец, държавната е на два месеца с отчитане на електромера на всеки четири месеца. За телефоните (мобилните) предпочитат да се плащат с кредитна карта и ги спират, ако не платите примерно 3-4 месеца.
Сметките за ток и вода могат да се проверяват по интернет или да ви идват на e-mail или с sms.

# 369
Тока сме го плащали в Масутис, по едно време мъжа ме се пребори с някаква онлай система но май само неднъж проработи😄

# 370
  • София
Аз имам някакво съобщение на пощата, че Елиники Трапеза щели да правят онлайн банкиране, ама да видим...

# 371
  • Sofia
Аз имам някакво съобщение на пощата, че Елиники Трапеза щели да правят онлайн банкиране, ама да видим...

Погледнах сайта на банката и си има онлайн банкиране.

# 372
  • София
По принцип "има". Обаче преди 2 години нещо ме мота с някакви кодове и не можах да се включа. Сега ще се пробвам пак. После ще докладвам, обещавам.
Ей го! Пробвам приложението. Иска гръцки мобилен. Пфф.

Последна редакция: пн, 24 май 2021, 09:43 от Rockstar

# 373
Много полезна информация. Дано да стигна до плащане на сметките, че като гледам гърците дори и в сделките не са много припряни.
Голямо мотане. Не знам винаги ли е така. Не купувам през агенция, а директно от собственик. Имам преводач и доверен адвокат. Но явно това не е достатъчно.

# 374
  • София
Ох, опитах се да вляза на десктоп- не дава.
Обадих се на Кол центъра, искат AFM. Бях забравила този момент!! За да можеш да оперираш там, трябва да имаш АФМ. Пффф. Моя кой знае къде е.
Толкова са мудни, че можеш да умреш преди да стане нещо...

Общи условия

Активация на акаунт