Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 729
  • 845
  •   1
Отговори
# 465
hatred  Ами ще си позволя да те апострофирам, защото ако не е грешка от  "коректора на телефона"....нещо не е в ред!

Комуналните разходи са си фактор - токът за зимния сезон, през който сме ходили четири-пет пъти за по един уикенд е около 600 евро. /тока зимния сезон..може би е бил 60евро?!

Изкарахме последните две лета изцяло там и сметките са около 1200-1500 евро за летния сезон, при положение, че почти не ползваме климатици. - пак помисли 120-150 евро да , ако това е потреблението то нещо ви лъжат

Водата също е скъпа. - водата е 100 до 200евро за 12месеца!

В комплексите има такса за поддържане на градините - при нас е 650 евро годишно. тук може нямам идея , но навсякъде и в БГ си е сериозна сума!

С интернета е пълна скръб.- беше така до преди 4 години!
 Чака се много, за да го прокарат, качеството е компромисно, а цените сериозни. Първите дни на юни 2020 подадохме заявление в Космоте, за да ни присъединят. Техниците се появиха чак в началото на юли, прокараха връзка до комплекса, но установиха, че вътрешното окабеляване в него е в много лошо състояние и констатираха, че на практика захранване до апартамента нямаме. Толкова. Нищо не можели да направят по въпроса, не било тяхна работа. А сметките си текат  още от юни. Пратиха ни да търсим \"електролог\". Издирихме един, който след доста изчакване и срещу 100 евро ни уведоми със сериозен и компетентен, че не може да отстрани проблемите и работата е неспасяема. - много вярно 100евро е на всеки техник в гръцко за добро утро Wink
Накрая доведохме техници от България, които решиха проблема на целия комплекс за два часа...

Договорът ни с доставчика е целогодишен за 60 евро на месец и пак качеството на връзката е - има и други овен космоте например   - 100 гб - са 30 евро на месец с 2год. договор много добра скорост почти като софийския

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 19:33 от pinko

# 466
Свържете се с читави гръцки брокери и си кажете изискванията. Ще ви намерят желаната къщичка/апартамент.
Наши познати миналия месец харесаха къщичка в Созополи на 5 мин. от плажа за 100 хил. евра.

# 467
  • София
Съгласна съм с всичко от Hatred, просто ме мързеше да пиша толкова подробно.

# 468
  • София
pinko, за съжаление не бъркам с броя на нулите за сметката за ток. Относно тази за вода и при нас е около 200 евро за апартамент годишно, което е значително повече от плащането в София (грубо 120лв), затова и определих услугата като по-скъпа. За интернета е възможно да има по-изгодни оферти, просто селото, в което са имотите ни, се покрива само от Космоте. Те често са монополисти извън по-големите градове в Халкидики.
За тока знам, че има някакъв алтернативен по-евтин доставчик, дължимото към който не се плаща заедно с данъците, но не съм проучвала подробно, защото очевидно местните имат някакви предубеждения. Наричат го "незаконния" ток, каквото и да означава това...
А иначе Гърция за мен си остава достъпен рай съвсем близо до България. Това обаче не променя фактите, че дори след покупката на имота разходите по поддръжка и комунални услуги не са малки.

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 22:25 от hatred

# 469
В София водата ми е по 45лв.+ на месец по 12 месеца = 540лв+ което е 270 евро ... и поскъпва 😁 та излиза май пак по скъпо от Гръцко
Рокстар
ти си в Аспровалта ?!
 Кажи верно ли за  тока за летния сезон плащаш и ти над 1000 евра.
Hatred
18,7 евроцента на киловат за 2021г.
т.е. ако сметна това което пишеш : 1 200 евро за ток - слагам 4 месеца -цялото лято, си била там както пишеш с много рядко ползване почти не на климатици ... излиза че на ден сте харчили по 53,7 киловата ток.
Което означава , че всеки ден сте зареждали един електически автомобил за пробег от 400км. или в електроуреди фурна и 4 котлона са работили на макс 12часа. , пералнята е работила 12 на подгрев, 20ч бойлер непрекъснато е подгрявал с 3кв.в час вода...
така разсъждавам си просто

искаш да ми кажеш че тока Ви за летния сезон излиза , че вие харчите на ден по 16киловат
ето в Солун цените на комуналните
https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Thessaloniki

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 23:00 от pinko

# 470
  • София
pinko, помолих мъжа ми да провери фактурите и за лятото на 2021 сме платили 1273 евро ток плюс местен данък. Климатици за охлаждане ползваме рядко, но през май и при една студена вълна септември съм ги включвала нощем за отопление. Електрически автомобил зареждаме веднъж на 2-3 дни. Бойлерът е включен постоянно и използваме доста топла вода, особено пък миналото лято, когато бяхме с новородено. Консумацията ни сигурно не е малка, но е факт, че в София не плащам повече от 25лв на месец за жилище от над 200 кв.м. с доста повече електроуреди. Единствената разлика е от автомобила - в града практически не го ползваме. Нека и други споделят от какъв порядък са комуналните им разходи, ще се радвам да се окаже, че примерно електромерът ни е повреден и тези суми не отразяват реалното потребление.

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 23:36 от hatred

# 471
  • София
25 лв. на месец ток в София?
Тези 1273 евро на месец ли са или целия сезон, защото пишеш "за лятото"?

# 472
  • София
25 лв. на месец ток в София?

Да, като отоплението е с ТЕЦ.

Тези 1273 евро на месец ли са или целия сезон, защото пишеш "за лятото"?
Токът при нас (не знам дали навсякъде в Гърция е така)  не се плаща ежемесечно, а на около три месеца. В случая визирам отчетен период от април до  октомври, през който имотът реално е бил обитаван от средата на май до края на септември.

# 473
  • София
Доколкото помня, платихме 800 лв ток, вода и данък за престой към месец и нещо общо.

# 474
.......че в София не плащам повече от 25лв на месец за жилище от над 200 кв.м. с доста повече електроуреди....

Добреее , повярвах ти 😂😂
и фактури да ни снимаш
В София тока ми е 75-85лв. - нямам бойлер!!! нямам новородено(съответно-много пране)
готвя 1 път на ден за 20мин. и имам 4 комп. , чудя се как има такова потребление вкл. се оплаквах и идваха на проверка!
Имам празен апартамент в който никой не ходи дори! тока всеки месец е сега погледнах сметките от 1.25лв- до 2.86лв. - на месец демек 24лв. на година ?! за удоволствието че си електрифициран в мрежа ....предполагам.

Та моля те, не пиши  глупости.

# 475
Не се заяждам, но аз също тук плащам тук между 30 и 40 лв, и пускам всеки ден пералня, почивните дни и по две, три и сушилня, като всички уреди са най-висок клас енергоспестяване.
Без новородено съм, но прането също не ми е малко.

# 476
Къде го тоя ток за 25 лв. в София? Да се преместя и аз там?
Сметка последната година под 70 лв. нямаме. На ТЕЦ сме и има хладилник, миялна, микровълнова, пералня и сушилня. И дребните - компютри, пречистватели и т.н.

# 477
  • София
Толкова е и нашия - 70-85.
В Гърция не мога да кажа точно колко беше, защото просто пратих едни пари на хората, които ми плащат сметките там.

# 478
  • I want it all and I want it now.
Pinko пишеш, колкото да се заяждаш и в други теми сьм те засичала с подобни изказване, което е смешно.
В София можеш да плащаш 25лв само за някоя стайчка . Отдавна няма такива сметки.
Благодаря за полезните мнения на другите потребители. 💐В комплексите и в България е много скьпо.

# 479
Pinko пишеш, колкото да се заяждаш и в други теми сьм те засичала с подобни изказване, което е смешно.
В София можеш да плащаш 25лв само за някоя стайчка . Отдавна няма такива сметки.
Благодаря за полезните мнения на другите потребители. 💐В комплексите и в България е много скьпо.

Хайде пак да прочетете кой точно твърди, че сметките в София за 200 кв. са му 25 лева! Подсказка: Не е Пинко.

Общи условия

Активация на акаунт