Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 751
  • 845
  •   1
Отговори
# 480
Ние също плащаме ток, в размер на 30 лв., рядко е повече от 35. Не го пестим умишлено. В нас постоянно светят лампи, сега пускаме и духалка, понеже ни е студено. Миялна, сушилня и климатик не ползваме.
В София сме.
Жилището ни не е чак 200 кв., но е достатъчно голямо.

# 481
  • София
Аз съм тази със сметки за ток от 25 лв в София, последната даже е на по-ниска стойност. Имам наематели в други апартаменти в София, сметките на които са по 10-15 лв, така че не е нещо изключително. Когато не се отопляваш с електричество, готвиш рядко и не ползваш съдомиялна е съвсем постижимо. Но не е по темата.

# 482
  • I want it all and I want it now.
Да грешка😉 тока не е на Пинко.
В момента всичко е увеличено в кьщи от 45лв (най-ниската, която сме получавали, когато ни е нямало) сметка на ток скочи с поне 20 лв последна. Като имам наблюдения на още няколко имота и офиси в България. В чужбина цените са по-високи. Затова или трябва да изкарате достатьчно или да давате под наем. Хубаво е че споделяте конкрентни цени 🌻и така, човек може да си направи сметката за което благодаря.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 13:21 от Syn

# 483
  • София
Аз и на двете места съм с по един климатик, който се ползва.

# 484
  • София
За да приключа темата за сметките за ток, пускам линк с цените на електроенергията за бита за септември 2021.
https://www.globalpetrolprices.com/Greece/electricity_prices/#:~ … on%20and%20taxes.
От него става ясно, че цената в Гърция е с малко над 50% по-висока от тази в България. Това е обективната страна. Оттам насетне има някои субективни особености, свързани с нашето семейство, които водят до увеличено потребление като например:
- с електрически автомобил сме, който в София използваме изключително рядко (например когато отивам да раждам), но в Халкидики зареждаме по 2-3 пъти седмично, защото много обикаляме ръкавите;
- в София почти не готвя, храним се в заведения или с поръчана храна, докато в Гърция цените в ресторантите са си високи и затова готвим значително повече вкъщи
- в Гърция топлата вода е от електрически бойлер, а в София от ТЕЦ
И така нататък, може да е полезно за някого, ако има сходен начин на живот.

# 485
Какво плаща едно домакинство за ток не зависи от големината на жилището, а от потреблението, цената и електроуреди.
Средната годишна цена за ток миналата година у нас е била 306 Евро на домакинство, което е под 50 лв месечно.
Имам наематели млада двойка, които плащат 10-15 лв ток месечно. Набутах се да проверят електромера, и като поразпитах се оказа, че не готвят, пералня пускат от дъжд на вятър, за неща, които не стават да се носят на химическо. Два месеца ги нямаше, сметките бяха 3-4 лв за един включен хладилник.
Само да отбележа, не ги следя, просто поискаха с наема да ми превеждат и парите за сметките, за да не се занимават.

# 486
  • София
Аз си ползвам интензивно всичко и тук, и там. Даже там печката ми е по-хубава.

# 487
  • Атина
Сметките за ток в Гърция включват такса за телевизията (около 3 евро на месец), освен това в зависимост от общината и от квадратурата на имота, заедно с тока се плаща и Общински данък, данък за смет, данък за недвижим имот, които може да са около 15-30 евро на месец. Така че дори и да не се ползва изобщо един имот, сметките за ток идват по около 30 евро месечно, но това са всъщност други данъци и такси. По тази причина винаги електрокомпаниите изписват в сметките "за ток плащате....€, за такси и данъци плащате ....€". Ако искате да сравните тока, който плащате в Гърция с този, който плащате в България, извадете от сметката данъците, телевизията и таксите и тогава сравнявайте.
Електромерите се проверяват на всеки 4 месеца, през другите месеци се плаща на база изминали години и след измерването на електромера се изравнява сметката. По тази причина може да се получи след отчитането на електромера сметката да е прекалено голяма или пък да е отрицателна. Хубаво е да се праща на електрокомпанията всеки месец отчета на електромера, защото ако се надвишат едни киловати, тока се плаща по-скъпо. Аз все се каня да го отчитам сама (имаме такава възможност), но до сега не съм го направила...
В повечето жилища в Гърция имаме слънчеви бойлери и поне за топлата вода не се плаща ток. Ако нямате - изгодно е да си сложите, защото дните без слънце са много малко и няма причина да плащате 1200 евро годишно за топла вода от ел. бойлер като един слънчев бойлер струва толкова.

# 488
Аз се влюбих в Атина, но ме притеснява, че Гърция е силно земетръсна. Растях в години когато не е имало земетресения, а от някъде 2001 насам в София е имало поне 4-5, последните две през пролетите на 2012 и 2014.

Та стават ли често земетресения в Атина и изобщо Гърция? Други варианти са ми Южна Испания или Алгарвето в Португалия. В Гърция застраховат ли имотите при щети и как строят? В Турция наскоро имаше паднали сгради в Измир.

На тази карта Гърция направо изглежда страховито спрямо Португалия и Испания и затова реших да попитам:

# 489
Гърция е от държавите, които са сеизмично активни. Самата карта, която сте споделил, показва дословно: "движението на земята, което се очаква да бъде достигнато или превишено с 10 % вероятност за 50 години."

Може да се водите по нея и по други сеизмични изследвания, когато избирате район за имот. Атина не е в най-рисковата зона, но както се знае, земетресения трудно се предвиждат. Все пак, ако земята се тресе често, рискът от натрупване на голямо напрежение с години и последващото му рязко освобождаване и в резултат по-голям интензитет, е по-малък.

Честотата на земетресенията напоследък е заради подобрената техника и апаратура, която ги регистрира. Аз пък съм родом от Кърджали и в детството ми имаше много чести земетресения (заради географското положение). Когато дойдох в София като студентка, имах навика да поглеждам често лампата дали не се люлее. За последните 25 години в София съм преживяла в пъти по-малко земетресения (вероятно 4-5), отколкото за 19 години в Кърджали (вероятно поне около 15).

Относно застраховките, мисля, че винаги сам може да си застраховате имота според избрани от вас рискове.
Преди години е имало предложение за Национална застрахователна програма срещу земетресения в Гърция, но не знам дали е одобрена. Все пак е логично държавната политика да има някакви регулации и стандарти, касаещи строителство в страна, която е сеизмично активна.

Относно строежите - вероятно зависи дали са стари и нови, технологии и прочие, но в Турция се славеха с некачествено строителство от време оно. И дори и там, след силно земетресение, имаше здрави сгради, а до тях - срутени до основи, явно много зависи от конкретния изпълнител, а не от някаква обща тенденция при строителството.

И ако  рискът ви притеснява все пак имате опция за други държави. Simple Smile

# 490
Между 1992 и 2001 или 2002 в София трябва да е нямало нито едно или да са били супер слаби. Някъде 2001 или 2002 беше първото, което изпитах. После имаше още няколко, последните две 2012 и 2014. Помня как след Пернишкото нещо ми стана. Няколко месеца бях с постоянно високо кръвно. Това отмина, но чак някъде до 2014 ми ставаше лошо в асансьор, влак, градски транпорт заради вибрациите на пода им, някакъв пост травматичен стрес е било. Между 2012 и 2018 се качих на метро само няколко пъти, но постоянно имах паник атаки в него. Чак от 2018 вече мога да го използвам редовно. В нашата кооперация от преди 1970  дори от тролеите се усеща леко тресене, яко си тресе при трусове и затова сигурно беше толкова страшно.

В Калифорния и Япония имали чантички с най-необходимото при трусове. Но пък като гледам кадри за живота в Гърция никой никога не споменава за земетресения. Питал съм колеги гърци точно от Атина за това и ме гледат учудено с огромни очи мсе едно съм луд и казват, че рядко се случвало. Щом са се запазили древните останки може пък да е на някаква по-стабилна почва или скали от други места в Гърция. Или и те като нас и турците бързо гледат да забравят? Факт е, че не съм чувал за срутени сгради в Атина, само паднала мозайка.

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 17:18 от Анонимен

# 491
Ох, разочарована съм много...Sad Интернетът ми е жизнено важен. Ако не работя, с пенсията от 520 лв как се оцелява в Гърция? Трябва ми бърза и надеждна връзка, като в България. Явно ще си остане само идея в моята глава, освен ако не ударим някоя яка печалба от тотото:) Иначе и 2 стаи ми стигат. И до 80 хил евро може да вдигнем възможностите, но или трябва да имаме някакви пари останали, или да работя активно, тоест сигурен интернет. Има ли изобщо някакво приятно място в Гърция, дори не толкова близо до морето, където да ми бъдат изпълнени условията?
ПП И аз се замислях понякога за Испания, но ми се струва, че парите ни са малко за там...Предполагам, че издръжката на живота е по-висока от Гърция, а вероятно и имотите също.
Накрая ще тръгна да търся по нашенско някъде, но хич не ми се ще....мислите ми са другаде...

# 492
  • София
Със сигурност в градовете, в които има и повече доставчици на интернет, нещата са по-добри. Проблемът е най-вече в по-отдалечените селца по крайбрежието. Ще намериш вариант, но се запаси с търпение и здрави нерви, защото хич не са експедитивни.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 15:23 от hatred

# 493
  • София
Освен това има някакво странно правило, че може да си прекараш сателитна телевизия, но интернет от България не може. Така че остава някакъв дървен вариант с някаква "бисквитка", но и тя излиза доста скъпо.
Или мобилен...

# 494
  • Sofia
Ох, разочарована съм много...Sad Интернетът ми е жизнено важен. Ако не работя, с пенсията от 520 лв как се оцелява в Гърция? Трябва ми бърза и надеждна връзка, като в България. Явно ще си остане само идея в моята глава, освен ако не ударим някоя яка печалба от тотото:) Иначе и 2 стаи ми стигат. И до 80 хил евро може да вдигнем възможностите, но или трябва да имаме някакви пари останали, или да работя активно, тоест сигурен интернет. Има ли изобщо някакво приятно място в Гърция, дори не толкова близо до морето, където да ми бъдат изпълнени условията?
ПП И аз се замислях понякога за Испания, но ми се струва, че парите ни са малко за там...Предполагам, че издръжката на живота е по-висока от Гърция, а вероятно и имотите също.
Накрая ще тръгна да търся по нашенско някъде, но хич не ми се ще....мислите ми са другаде...
Испания живота е по-евтин от Гърция, но пък е по-далече

Общи условия

Активация на акаунт