Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 770
  • 845
  •   1
Отговори
# 495
Да, така е. Може би някое село или градче от селски тип край Солун/Атина може да има нормален интернет.

# 496
Здравейте. За колко време, ориентировъчно излиза вписване от Агенция по вписванията, някой със скорошен опит? При изповядвана сделка в края на Март и потвърждение от нотариуса за подадени документи, все още не е излезнал вписан акта. Според адвоката е нормално, с оглед почивките около Великден и натоварването в агенцията, тъй като имало много сделки, но се замислям вече дали няма някакъв друг проблем?

# 497
Здравейте, имате ли успех с вписването?Аз търся български адвокат в района на Ситония/Халкидики/.Може ли някой ако познава добър такъв да ми прати контакт на лични, благодаря предварително!

# 498
Здравейте, имате ли успех с вписването?Аз търся български адвокат в района на Ситония/Халкидики/.Може ли някой ако познава добър такъв да ми прати контакт на лични, благодаря предварително!
Здравейте. Да, приключихме с вписването. Просто всяка една стъпка отнема страшно много време. Не мога да помогна, за съжаление с български адвокат в района. Ние ползвахме услугите на местна адвокатка, но не говори български.

# 499
salex_n2  би ли споделил как намерихте имот -агенция коя?
Благодаря !

# 500
А някой може ли да даде координати на читав брокер за Солун и близките села? И адвокат.

# 501
Здравейте, трябва ми строителна бригада или фирма, която да се заеме с ремонт на малка едноетажна къща от 50кв.м. в Гърция на около 40км от Солун- в Епаноми. Ще е добре да говорят български, да могат сами да се погрижат за необходимите разрешителни и всички необходими за ремонта документи. Необходим е и ремонт на покрива (или нов покрив).

# 502
Здравейте, и аз се записвам да следя темата.
От скоро гледаме за апартамент, който да ползваме по два месеца в годината и да отдаваме останалите от сезона. насочили сме се към Переа до Солун. Смятате ли, че ще има търсене в този град или бихте ми препоръчали друг район по Халкидики? Нямаме кой знае какви претенции освен да е ново строителство след 2000г, да става за ползване без ремонт и да е в разумно разстояние от плажа.
Ще съм благодарна ако споделите и координати на  проверени адвокати.

Здравейте!
И аз съм решила, че в Переа ще е нашият бъдещ дом. Локацията ни се струва много удобна за нас, което ни е водещо. Харесали сме си къща. Остава и да си ни почака, че хич не е евтина, но пък е къщата на мечтите ни и ако я изтървем ще преобърна света за архитектурните планове, за да я пресъздадем 1:1. Simple Smile
Желая успех на всички!

# 503
  • София
Малко ъпдейт. Най-накрая /след малко повече от 7 месеца/ сключихме сделката за къщичката на Тасос. В отговор на заглавието - най-важното, което ви трябва за да се сдобиете с имотв Гърция, освен пари разбира се,  е търпение. След вадене на един куп документи, предимно от продавача, сделката стана. Според мен е важно да си преценявате какви рискове може да поемете. Доста хора си купиха, меко казано, незаконни имоти, /имате и тази възможност/ но ние искахме всичко да е законно. Сменихме трима адвокати и накрая сделката стана без адвокат. Основна роля играе нотариуса - проверява всичко и изисква всичко да е според буквата на закона. МНОГО ни помогна и преводача, който е българин и много точен и свестен като човек - и за в бъдеще ще си го ползвам - хем е българин, хем ми е съсед и е много точен. Т.н. АФМ го "изваждахме" няколко месеца, платихме 500евро, накрая го преправяхме защото имената на майките ни /там фигурират и те/ бяха сбъркани, а се оказа че може "на място" да го извадим за доста по-малка сума. Сега чакаме само оригинала на нотариалния акт и смяната на партидите за ток и вода. И разбира се хубаво време и отиваме на "село" в Тасос.

# 504
Честито и много притни емоции с новата продобивка! Напълно подпкрепям казаното, че е необходимо ужасно много търпение - ние чакахме само вписването на нотариалният акт 4 седмици. Това с АФМ-то е било голяма драма. Кой доставчик на ток избрахте - сменихте ли го при смяната на партидата или запазихте? За водата е ясно - там е един доставчик.
Освен това, кой ви подготви декларациите, за дапридобиване на имота - плащахте ли на считоводител за услугата и колко, ако не е тайна?

# 505
  • София
Благодаря. Още нямаме наши си партиди за ток и вода. След нотариуса ходихме до счетоводителя, но от еуфорията така и не разбрах за какво точно. А пък после ходихме до "механико" да ни впише в електронния регистър. А декларации не си спомням да сме попълвали - може би таксата, която заплатихме седмица преди сделката да е това. Ако е това - счетоводителя го свърши. Таксите на счетоводителя са доста малки в сравнение с нотариуса и адвокатите, които отказахме... мисля че по 20-30 евро на ходене, а ходихме два пъти.

# 506
А данъчният номер със счетоводител ли вадихте, на сайта им пише, че може адвокат или счетоводител с пълномощно,но не и че задължително счетоводител за това?

# 507
  • София
Извади го адвокат, който сменихме, а се оказа че счетоводител може и той оправи грешките.
п.с. една вметка само - и от брокерите останахме, меко казано разочаровани, но минало. Взимаме си поуки и лятото е пред нас.

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 13:14 от krasimir77

# 508
Здравейте, интересувам се от данъците на имотите в Гърция. Чувала съм, че са доста високи. Колко процента от стойността на имота ви е годичния данък? Или е на квадратура- за апартамент 90 кв- колко ще ми е данъка?

# 509
Данъци зависят от местонахождението на имота и дали това е първи и единствен имот в Гърция при наличие на повече имоти данъците скачат.

Общи условия

Активация на акаунт