Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 454
  • 845
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Гергьовден винаги е на 6 май, датата не се мени като Великден или Цветница.
Подсетена от дискусията в една известна група - собствениците на имоти в Гърция да не забравите да ги декларирате в НАП, срокът е до края на месеца.

# 631
  • София
Става дума за Е9, за който не му е подадена ли?

P.S. За българския НАП ли?

# 632
  • София
Става дума за Е9, за който не му е подадена ли?

P.S. За българския НАП ли?

Българския НАП - приложение 8 към гдд по чл. 50 от ЗДДФЛ

# 633
  • София
Мерси, аз толкова отдавна го направих (и пари от данъци ми върнаха), че вече забравих. Свалих си декларацията да се уверя, че не съм забравила Simple Smile. Не бях.

# 634
Всяка година ли се декларират в НАП?

# 635
  • София
Всяка година ли се декларират в НАП?
Всяка.

# 636
  • Sofia
Гергьовден винаги е на 6 май, датата не се мени като Великден или Цветница.
Подсетена от дискусията в една известна група - собствениците на имоти в Гърция да не забравите да ги декларирате в НАП, срокът е до края на месеца.
Според Гугъл не е точно така .Гърците празнуват Гергьовден на 23.04. според Грегорианския календар и при тях той е покровител на армията

# 637
  • София
😂 Голяма мешавица с тези празници значи. Много интересно, не знаех за Гергьовден, попадали сме на други християнски празници в Гърция, бяха си по нашите дати.

# 638
  • Атина
Привет,
Може ли да ми кажете кога е Георгьовден в Гърция тази година?
Гергьовден в Γърция е на 23 Април. Променя се единствено, ако Великден е след 23 Април, тогава се празнува първия понеделник след Великден. Тази година Великден беше преди 23 Април, така че Гергьовден няма да си промени датата.
😂 Голяма мешавица с тези празници значи. Много интересно, не знаех за Гергьовден, попадали сме на други християнски празници в Гърция, бяха си по нашите дати.
Мисля, че Гергьовден е единствения празник в Гърция, който не съвпада с Българските. Но доколкото помня, това е понеже в България са решили да го празнуват на определена дата (като ден на армията), която да не се променя и понеже 6 май е винаги след Великден, са го застопорили там.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 18:42 от Aqua Marina

# 639
Здравейте,

В процес на покупка на имот в Гърция сме. Имотът е категория 4, има няколко отклонения и е строен преди 2011. Нотариусът и адвокатът ни съветват да сменим статута на мазето (това е едното отклонение) в жилищна площ, но това ще направи имота категория 5. Преди време бяха писали, че не трябва да се купува имот категория 5. Някой има ли опит с това?

# 640
  • Атина
Здравейте,

В процес на покупка на имот в Гърция сме. Имотът е категория 4, има няколко отклонения и е строен преди 2011. Нотариусът и адвокатът ни съветват да сменим статута на мазето (това е едното отклонение) в жилищна площ, но това ще направи имота категория 5. Преди време бяха писали, че не трябва да се купува имот категория 5. Някой има ли опит с това?
От есента на 2020г. нямаме възможност да узаконяваме големи нарушения (т.е. Категория 5), освен ако собственика не платил таксата преди 2020г. В противен случай трябва да изчакате да позволят пак  узаконяването в тази категория. Не съветвам покупка на жилище с категория 5, защото все още не е изяснено какво ще се изисква от собствениците в бъдеще - проверки, нови глоби, покупка на коефициент за строителство и т.н. Но може и да оставят нещата единствено с платената вече глоба и да не правят провери. Нищо не се знае. Можете да си прецените и да си поемете риска.

# 641
  • Sofia
Кои сайтове най-често ползвате за търсене на имот в Гърция?

# 642
Бяла техника и мебели от кои сайтове и фирми купувате в Гърция? По-изгодно ли е там или да купим от тук?

# 643
Бяла техника и мебели от кои сайтове и фирми купувате в Гърция? По-изгодно ли е там или да купим от тук?
Ние част от нещата купуваме от там, тъй като си важи гаранцията - например климатици от Leroy merlin (бяха няй-изгодни),  някои неща сме купували от Kotsovolos, а други сме вземали и ит България.

# 644
  • София
Покрай нас няма магазини за мебели. Купували сме само градински столове и дребни домашни потреби. Печката и пералнята си ги донесохме от БГ.

Общи условия

Активация на акаунт