Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 469
  • 845
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, при вас в къщите ви в Гърция има ли проблем с бушоните? Аз като включа хладилника, бойлера и радиатора и бушона пада.

# 616
  • София
Всичко си беше наред - хладилник, бойлер и климатик. И печка понякога.
Зависи от това, как е правен тока на къщата.

# 617
  • София
Здравейте, при вас в къщите ви в Гърция има ли проблем с бушоните? Аз като включа хладилника, бойлера и радиатора и бушона пада.

Сменете бушона ,но трябва пак да се внимава.

# 618
  • София
Стандартното "доставяне" на ток на един обект (къща) в Гърция е 8 кВ. Хладилник, бойлер, климатик и като пуснем още нещо, и при нас бушона падаше (къщата ни е строена през 1990). И понеже сме с електричка, решихме  -  сменяме не само ел. таблото, ами минаваме на 3-фазен ток, заявяваме 15кВ (в софийската ни къща ни стигат), и "приключваме темата". За разлика от България, прекарването на 3-фазен в Гърция струва около 230 евро (в БГ гони 1400 евро).

# 619
  • София

Падат, защото са малко ампери като ги гледам. Но не е удачно да слушате съвети от рода на "Смени предпазителите", защото не е ясно инсталацията с какви кабели е и дали при голямо натоварване след това няма да се наложи да сменяте и кабели. Ако има как да разберете с какви кабели има и с каква квадратура са, ще е по-лесно. То има, де. В таблото и в контактите да се видят кабелите и да се прецени какви предпазители може да им сложите.

На това табло знаете ли кой предпазител за какво е и какви са моделите на бойлера, радиатора и т.н. Т.е. колко киловата са? За да можем да дадем някой по-полезен съвет! Wine Glass

# 620
При нас работят 3 климатика едновременно през лятото плюс хладилника и не е имало проблем. Бойлера е със соларни панели.
Сега сложихме още един климатик, дано да е ОК!

# 621
Момичета, някоя от вас да е слагала соларен бойлер?В района на Халкидики/Ситония се затруднявям да намеря фирма.И още нещо, дали трябва разрешително за поставянето му на покрива на сградата?

# 622
Момичета, някоя от вас да е слагала соларен бойлер?В района на Халкидики/Ситония се затруднявям да намеря фирма.И още нещо, дали трябва разрешително за поставянето му на покрива на сградата?
Аз ще питам приятел, сега ремонтираха техния в Неа Муданя. Ще пиша по-късно.

# 623
Здравейте. Ще ви пиша на ЛС.

Относно проблемите с електричеството, на нас миналата година ни накараха да си сменим ел таблото, както и централният захранващ кабел от електромера, защото не били достатъчни. Съответно трябваше да се прави проект, който да се одобрява от някакви технически лица.

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 19:10 от salex_n2

# 624
  • Атина
Здравейте,
дали сме капаро за къща, но при проверката на документите се оказа, че 3 кв.метра тераса е затворена, но е незаконна. Може ли някой, ако е запознат да каже какви са глобите, ако я купим в този вид? И въобще да ме ориентирате за рисковете?

Глобите за незаконно затворена тераса се плащат от продавача, а не от вас. Няма как един собственик да продаде имот без да узакони всичко незаконно по него. Рискове не бих казала, че има за една затворена тераса. Трябва да погледнете с кой закон и към коя категория е узаконена, защото има категории с узаконяване завинаги, има с узаконяване за 30 или 40 години, а категория 5 - не препоръчвам да купувате узаконено с тази категория, защото ще има бъдещи такси и глоби. Колкото по-висока е категорията, толкова по-голямо е нарушението.
Ако стария собственик не е узаконил терасата - просто не купувайте!
За поставяне на слънчев бойлер не е необходимо да се издаде разрешително.

# 625
Здравейте, моля за малко помощ и разяснение.
И ние гледаме имот, който се оказа, че 12 м2 тераса е остъклена/иззидана и усвоена като стая.  Пратиха ми документ, който е някаква молба за узаконяване за 40г. към местно градоустройство по членове 5,6,7,8 и 10 от Закон 3843/2010 (Държавен вестник 62A). На молбата не фигурира никаква категория. Може ли да се разбере от закона?
В блока има 4 такива апартамента и всички са ги усвоили терасите по този начин.
Какво става след като изтекат тези 40 години(остават 28), трябва ли да се откажа от този имот?

# 626
  • Атина
Здравейте, моля за малко помощ и разяснение.
И ние гледаме имот, който се оказа, че 12 м2 тераса е остъклена/иззидана и усвоена като стая.  Пратиха ми документ, който е някаква молба за узаконяване за 40г. към местно градоустройство по членове 5,6,7,8 и 10 от Закон 3843/2010 (Държавен вестник 62A). На молбата не фигурира никаква категория. Може ли да се разбере от закона?
В блока има 4 такива апартамента и всички са ги усвоили терасите по този начин.
Какво става след като изтекат тези 40 години(остават 28), трябва ли да се откажа от този имот?
Да, може да се разбере от закона - при 3843/2010 нямаше категории, защото се узаконяваха само квадратури, които влизаха в обема на сградата, а това се счита малко нарушение, което при последния закон 4495/2017 се узаконява завинаги. Не се отказвайте от имота. Почти всички сгради строени от 1985 до 2011г имат такива усвоени тераси, защото закона за застрояване го позволяваше.

# 627
Здравейте,може ли някой да ми даде информация по следния въпрос.
Искаме да купим земеделска земя на Халкидики ,но тя е част (както се предлага от брокера)  от цял  голям парцел.В кадастъра фигурира целия имот проверен е от адвокат .
 Брокера твърди ,че при сключването на сделката" цивил инженер" ще го маркира и нотариуса (който е казал ,че това е възможно) ще изповяда сделката по зададените размери и това няма проблем.Притеснява  ме  после как ще се отрази в кадастъра им това
Може ли законно да се прави това така,или просто ще ни продадат идеални, а не реални части?

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 19:49 от rozaleo

# 628
Привет,
Може ли да ми кажете кога е Георгьовден в Гърция тази година?

# 629
  • Sofia
Би трябвало да е на 23.04.

Общи условия

Активация на акаунт