Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 479
  • 845
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Казаха ни, че от 01.01.2023 изискването е станало 8 дка, така че си проверете първо.
Задължително на сайта на Натура 2000 вижте на картата теренът да не попада под Натура.

Има ли някой, който може да потвърди, че вече се изискват 8 декара за получаване на разрешително за строеж в имот извън регулация?
До колкото съм запознат, земята може да е дори по-малко, ако е в близост до регулационните граници на селището, на асфалтов път и т.н.

# 601
  • София
През декември гледахме 6 дка лозе (в Натура 2000, както се оказа после). Та тогава чух това за повишението до 8 дка, иначе и аз знаех от брокера лятото за 4те дка, затова трябва да проверите, най-добре с механикос.

# 602
Здравейте. Някой наясно ли е с изискванията за деклариране на имот в чужбина в НАП. Конкретно, имот в Гърция, придобит 2022 г от физическо лице, който се ползва за лични нужди (т.е. няма доходи от наем), надлежно деклариран и с платени данъци в Гърция, необходимо ли е да бъде деклариран в НАП и ако трябва, то с каква декларация?
Приложение 8 мисля беше към ГДД, декларира се какъв е имота и къде се намира. Пишете ми на лични ако има нужда ще обясня ако имате неясноти

Навсякъде чета да се попълва, а когато им се обадих ми казаха, че нямало нужда ако няма доход.
Та въпросът ми е да го попълвам ли? После всяка година ли трябва да го правя?

# 603
Ако нямате приход от наем не се подава нищо към НАП няма основание по което да ви задължата. Имоти се делкарират само от заемащи определени позиции лица пред КПКОНПИ.

# 604
  • София
Цитирам чл. 50 и чл. 80 от ЗДФЛ, пък "всеки сам си преценя" Simple Smile

Чл. 50. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Местните физически лица подават годишна данъчна декларация по образец за:

4. притежаваните акции и дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина.

Чл. 80. (1) Лице, което не подаде в срок данъчна декларация по този закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

И допълвам за пълнота на изложението Simple Smile

Чл. 52. (2) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Независимо от обстоятелствата по ал. 1 местните физически лица са задължени да подават годишна данъчна декларация в случаите по чл. 50, ал. 1, т. 4 - 5 и ал. 3.

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 18:02 от тодоричка

# 605
Това “извлечение” е непълно, вижте си целия чл.50. Ако нямаш доходи от недвижимата собственост в чужбина, не подаваш декларация.

# 606
  • София
Хич не лежете на този гръб, колко народ се жалва във ФБ - миналият месец НАП подпука с ревизии десетки собственици на имоти в Гърция да доказват какво имат там и откъде го имат. Една данъчна декларация не е болка за умиране пред перспективата за данъчна ревизия.

# 607
  • София
Това “извлечение” е непълно, вижте си целия чл.50. Ако нямаш доходи от недвижимата собственост в чужбина, не подаваш декларация.
Моля за точен цитат къде в чл. 50 има такъв текст. Благодаря.

# 608
Няма сега да спорим, има си хора за тази работа. Не съм имал за цел да те засегна, извинявам се.

# 609
  • София
Просто в чл. 50 от ЗДДФЛ такъв текст няма.

# 610
Ако няма проверка от НАП срещу физическо/юридическо лице нямат никакво право да искат каквато и да е информация от Гърция за имоти, сметки и други притежания.

# 611
  • София
Ами чл.4 е много двусмислен. Изброява притежания, а не приходи от тези притежания. Аналогично, в годишната данъчна декларация, първата таблица на Приложение 8 е само изброяване на притежанията, следващата таблица е за евентуалните приходи от тях. 

# 612
  • Атина
Казаха ни, че от 01.01.2023 изискването е станало 8 дка, така че си проверете първо.
Задължително на сайта на Натура 2000 вижте на картата теренът да не попада под Натура.

Има ли някой, който може да потвърди, че вече се изискват 8 декара за получаване на разрешително за строеж в имот извън регулация?
До колкото съм запознат, земята може да е дори по-малко, ако е в близост до регулационните граници на селището, на асфалтов път и т.н.
Предните дни написах по въпроса, но не знам защо не намирам поста си, явно са го изтрили.
Бях написала, че минималната площ земеделска земя не е еднаква за цяла Гърция. В повечето райони е минимум 4 декара, има райони в които се изисква 8 декара, а покрай Атина се изискват 20 декара. Зависи кой район ви интересува
.

# 613
Здравейте!Успяхме с покупката на апартамент на Халкидики, мога да помогна с информация!Адвокат, брокер, дори приятен архитект намерихме.От май до октомври ще бъдем на Ситония, ако някой от вас има нужда от помощ при отдаване на имота си под наем-мога да помогна!Ще бъда на разположение на лични, успешна и топла 2023 година на всички!

# 614
Здравейте,
дали сме капаро за къща, но при проверката на документите се оказа, че 3 кв.метра тераса е затворена, но е незаконна. Може ли някой, ако е запознат да каже какви са глобите, ако я купим в този вид? И въобще да ме ориентирате за рисковете?

Общи условия

Активация на акаунт