Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЛОНДОН - 11

 • 31 829
 • 731
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 3 180
Добре дошли в новата тема за Лондон!

Старите теми: 109,  8, 7, 6,  5, 4, 3 , 2 , Пак за Лондон

Трансфери:

Летища

Инфо за Лондон
Скрит текст:
Карта
 Информационни центрове
London Webcams - камери в Лондон
 Полезен сайт
Полезен сайт
Полезен сайт
 И още за багажа - къде да оставим багажа си
И пак за багажа - на Victoria Coach Station цената е по-ниска от тази на гара Виктория
Паргинги
Паркиране в Лондон

Забележителности:
Скрит текст:
Карта
Карта - под картата можете да избирате какво да ви покаже , Visit London
Туристически атракции - изберете категория , Visit London
Музеи , Visit london
Безплатни музеи в Лондон
По райони - 100 безплатни неща за правене
 Удължено работно време на музеи
https://www.londonpass.com/Лондон пас
London Eye
Madame Tussauds
Westminster Abbey
The Shard
The Monument
Tower Bridge - дати/часове с повдигане на моста
Tower Bridge - разходка по стъкло над моста
LEGOLAND


Оферти 2 за 1
Оферти 2 в 1 на влаковете
 И пак за офертите 2 в 1 - обяснението на Woman^In^White:
Скрит текст:
Оферта 2for1 на железниците
Ако сте в Лондон и сте двама много изгоден вариант за разглеждане на над 150 забележителности, посещение на ресторанти, театри, изложби и др. е офертата 2в1 на железниците. Какво ще рече това? Двама влизат в редица забележителности на цената на един входен билет. Това е списък със забележителности, атракции, ресторанти, театри, изложби и др. подредени по азбучен ред, които влизат в офертата.
Какво е необходимо да имате: 1 ваучер и 2 валидни билета (карти) закупени от каса на железниците или принтирани, но с логото* на железниците.
1. Ваучер. Ваучерът може да се разпечата предварително от сайта на 2for1. Намирате съответната атракция, която искате да посетите и изтегляте ваучера за нея. Изисква се регистрация. Като дата на пътуване посочвате близка дата, в която мислите да посетите атракцията. Това е така, защото ваучерите са с определен срок на валидност. Ваучерът е в pdf-формат, изтегляте го и го разпечатвате. Ако нямате възможност да го изтеглите и разпечатате, на касите на по-големите гари (Виктория, Падингтън, Кингс Крос и т.н.) може да поискате книжката за офертите 2в1 (безплатна е), в края на която също има ваучери, но трябва да ги попълните на ръка. Моят съвет е по възможност да си ги разпечатате предварително за атракциите, забележителностите, ресторантите, които мислите да посетите. За 1 посещение ви е необходим 1 ваучер.
2. Другото нещо, което трябва да имате са 2 валидни за деня на посещение билета за пътуване, закупени от каса железниците или 2 двупосочни билета в периода между пътуванията. Travelcards - само когато са закупени от каси на железниците и др.
За седмичната карта купена от каси на железниците трябва снимка
 
С ваучер и 2 бр. валидни билети (карти) отивате на съответната атракция и на касата ви издават 1 билет с пълната сума за възрастен (тук няма детско, студентско или друго намаление)  и 1 билет със стойност 0 р, с които влизате двама.  Ваучерът ви го взимат на касата, а билетите (картите) само показвате.


*логото на железниците:
 

Транспорт:
https://tfl.gov.uk/ - официалният сайт на транспорта
http://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf - карта на метрото в pdf  формат със зоните и спирките  

За картите за транспорт
Скрит текст:
(цитирам мнения от предишните теми)
Ойстер картата действа като дневна карта за съответната зона на метрото или влака - при натрупване на съответната сума, спира да "дърпа" пари.
Удобството е , че не търчиш всеки ден да си купуваш дневна карта. http://www.tfl.gov.uk/tickets/14825.aspx. Неизползваните пари остават за друг път, картите се регистрират в сайта и е възможно парите да се прехвърлят от карта в карта. Могат да се зареждат и онлайн и тогава излиза справка за използването на парите.
За пристигащите на летище Лутън: Възможно е закупуването на Visitor Oyster карти още при пристигането - от билетния център на National Express на летището.

*ойстер картата (първо си купуваш пластиката = 3 или 4 паунда). после я зареждаш с мин 5 паунда
-да, има отстъпка от цената на редовния билет (ако билета е 2.00 паунда, с ойстера е 1.20 примерно)
пътувайки с ойстер удобното е, че ако имаш 2 пътувания за деня ти взима пари само за тези 2те. ако имаш 20 пътувания - няма да ти вземе за 20, а за максумим дневен лимит, който е цената на дневната карта, в зависимост в колко часа е започнало първото пътуване и зоните в които е пътувано. Тоест, ойстера не може да изхарчи повече от дневния лимит независимо колко на брой пътувания ще направиш в този ден.
-също така ойстера е удобен тъй като не те ограничава в зоните (не му задаваш ограничения предварително в колко зони днес ще бъдеш) и ако да речем някой ден решиш да отидеш в 3та зона, ойстера просто си взима екстра пари за това удължение=extension
*Off peak при Ойстер и дневните карти е всеки делничен ден след 9:30 часа, а събота и неделя - без ограничение.
 Peak: Monday-Friday 04:30-09:29

Off-peak: Monday-Friday from 09:30-04:29 (the following day)
                Saturdays, Sundays and public holidays from 04:30-04:29 (the following day)

Разясненията на Aia' :
Скрит текст:
Ще се опитам пак да обясня за прословутия Ойстер, дано вече да стане ясно  Crazy

За по-лесно, ще дам пример:

Хотелът ви се намира в зона 3, а местата, които искате да посетите днес, са в зони 1 и 2. В Ойстера имате заредени 20 паунда.

Ставате сутринта и в 9:35 ч.(off-peak) сте на станцията на метрото(зона 3). Ще пътувате до Окото(зона 1). Слизате на станцията на Окото в 10:00 ч.(off-peak). Машинката ви таксува 2.70 паунда(зона 1-3 off-peak single).
След Окото решавате, че ще отидете да разгледате нещо в зона 2. Часът е 12, пътувате от зона 1 до зона 2, слизате в зона 2 и излизате от станцията в 12:15 ч., като машинката ви таксува 2.20(zone 1-2 off-peak single).
Разглеждате каквото сте набелязали в зона 2 и решавате пак да се върнете в зона 1. Часът е 16:30. Излизате от станцията в зона 1 в 16:45. Машинката ви таксува 2.80 (zone 1-2 peak single).
До тук пътуванията ви са на стойност 7.70 паунда, т.е. от тези 20 паунда, които имахте в Ойстера сутринта, сега са останали 12.30 паунда. Вече сте достигнали off-peak price cap(zone 1-3 7.70 паунда) и от тук нататък колкото и да пътувате в зона 1, 2 и 3 - ще е безплатно.

Изводът е: ако първото ви за деня пътуване е след 9:30 ч., дневният ви лимит е off-peak, без значение дали ще пътувате в часовия интервал 16:00 - 18:59.

Ако, обаче, започнете пътуванията си преди 9:30 ч., то тогава автоматично дневният ви лимит става peak и в гореописания пример ще ви таксува до 10.60 паунда(peak price cap zone 1-3).
Разясненията на Сребърна паричка
Скрит текст:
7 дневна хартиена травълкард  може да се купи само от железниците, необходимо е да носите снимка.
Ако купите 7 дневна травълкард от станция на метрото или туристически информационен център , то ще ви бъде дадена Ойстер карта / пластина / , в която ще ви заредят 7 дневната травел карта и с  нея плащате , когато пътувате.
От януари тази година няма еднодневни хартиени травел карти , които да важат за зона 1-2. Може да се купи такава, важеща минимум за зона 1-4 , струва 12 паунда.
Когато пътувате с Ойстер, без да си заредите травълкард в нея, то вкарвате определена сума в Ойстера/ 20,30 и т.н паунда/ и ви таксуват при всяко пътуване и според зоната в която пътувате/това е  "pay as you go" / , като достигнете определеният лимит за деня, спират да ви таксуват / "daily capping "/. Чрез "pay as you go" можете да пътувате в която зона си искате, като системата ви таксува различно в зависимост от зоната. Докато когато се купува травелкард, то тя важи за определени зони , които трябва да укажете при купуването и .
Ако сте за 3 дни , пътувате само 1-2 зона, то "pay as you go" с Ойстер, излиза по-евтино от еднодневните хартиени травълкард ; ако сте за седмица, седмичната травелкард излиза по- изгодна, като цена разпределена на ден - 32.10/ 7 .
За безконтактното плащане с карта, има някакви промоции  , но има условия кога се возиш и за вида на картата, възможно е да има и допълнителни банкови такси за всяка транзакция.

Обобщение за седмичната карта на железниците от Woman^In^White
Скрит текст:
7 дневна Травълкарт на железниците може да се закупи от каса на железниците на по-големите гари в Лондон (Виктория, Падингтън, Кинг Крос и т.н.). С нея може да се ползват офертите 2for1 за периода й на действие. Тя е много изгоден вариант, ако сте за 4 и повече дни и мислите да се възползвате от офертите 2for1. За нея няма off-peak. Може да се ползва за метро (за съответните зони, за които е издадена), за автобуси, градската железница, влак. Тя е хартиена с магнитна лента и е с лого на железниците. За да бъде издадена е необходима снимка (може принтирана на хартия) с размери 3.5x4.5 (паспортен формат), от която се прави легитимация (картонче с номер, на което се залепва снимката и се ламинира), на която се записва номера на седмичната карта в системата. При следващо закупуване на 7 и повече дневна карта няма да има нужда от издаване на такава легитимация. Има срок на валидност.
Освен за офертата 2for1 дава отстъпка и за клипер по Темза
За деца от 11 до 16 години също се издава седмична карта с легитимация със снимка и е на 1/2 от цената за възрастен за съответната зона. Деца под 11 години пътуват безплатно.

Ето така изглежда легитимацията (със снимка) и седмичната карта на железниците :
Допълнено от phile: със седмичните карти има и малки отстъпки при Emirates air line

Ойстер-калкулатор - с него можете да си направи различни комбинации, да видите тарифите и как става ценообразуването им

ето един  линк за сравнение:
http://visitorshop.tfl.gov.uk/help-centre/ticket-comparison.html

7-дневна /хартиена/ от железниците: С тези карти важат офертите 2в1, просто трябва да си носите по 1 снимка и ви ги правят безплатно веднага. 7-дневните са много удобни, защото се ползват по всяко време и в пик времето.
Със снимката ти издават карта, нещо като паспорт, на която си изписваш името и я ламинират, а отделно ти издават стандартния хартиен билет, важащ 7 дни, с който се минава през вратичките. Тази карта със снимка никой не ми я поиска никъде. Такава издадох и за дъщеря ми - 15 годишна и издадоха карта на половин цена. Цялото упражнение отнема 2 минути. 7 дневните карти могат да се вземат само от големите гари. (Mariaroni)

Други интересни места в Лондон и не само
Скрит текст:
Ледения бар
Chessington World
THORPE PARK
Emirates Air Line
Spitalfields
Sky Garden - безплатно посещение, но трябва предварителна резервация

Последна редакция: ср, 06 ное 2019, 13:11 от Сребърна паричка

# 1
 • Варна
 • Мнения: 3 180
Атракции в Лондон, подходящи за деца :
Скрит текст:
https://www.legoland.co.uk/ - Леголенд
https://www.wbstudiotour.co.uk/  - Хари Потър студиа
https://www.zsl.org/zsl-london-zoo - Зоологическа градина
https://www.visitsealife.com/london/ - Аквариум
https://www.nhm.ac.uk/ - Музей по естествена история / Природонаучен музей/
https://www.sciencemuseum.org.uk/ - Научен музей
https://www.ltmuseum.co.uk/ - Транспортен музей
https://www.rmg.co.uk/national-maritime-museum - Морски музей Гринуич
https://www.vam.ac.uk/moc/ - Виктория и Албърт музей на детството
https://www.shreksadventure.com/london/ - Шрек атракцион
https://changing-guard.com/queens-life-guard.html - Смяна на караула
https://hydeparkwinterwonderland.com/ - Зимен атракцион в Хайд парк

Турове с автобуси:
Скрит текст:
The Original Tour - туристически автобус
Big Bus London - туристически автобус
Hop on Hop off-Golden Tours - туристически автобус
London Duck Tours- Панорамна обиколка с гидове-лондончани, а разказа е на cockney
Маршрути за разходки
Предложения за разходки - на английски
Пеша из Лондон - на английски

Магазини
Скрит текст:
https://www.stratfordshopping.co.uk/ - Стратфорд шопинг център
Westfield - Уестфийлд
Магазини в Лондон - можете да избирате по район или по категория
Улиците за пазаруване - Избирате си търговска улица и виждате всичките магазини и отляво и отдясно  
Bond Street - пряка на Оксфорд Стрийт (марки от висок клас и т.н.)
Regent Street - пряка на Оксфорд Стрийт
 Пазарът на Камдън
https://www.coventgarden.london/ - Ковънт гардън маркет
 Найк таун

Мюзикъли
Скрит текст:
1st 4 London Theatre Tickets
TKTS - билети с намалени цени
Discount Theatre - билети с намалени цени
Theatremonkey - показва разположението и видимостта от местата за сядане
LOVEtheatre - билети
Compare Theatre Tickets - сравнява цените за мюзикъли

Препоръчани в темата заведения
Скрит текст:

Разказват за Лондон:

Разказа на gold__
Разказа на Програмата на Роца
За втори път в Лондон с Роца:
Разказва за пътуването си Woman^In^White
Разказа на zhorchy
[ Разказа на Сребърна паричка
Разказа на Мис Съншайн

Маршрутите на maiche:

Лондон първи ден
Лондон втори ден
Лондон трети ден
 
Блога на Mrs.Turner/Samberg , много хубав фотоблог, за не толкова известни места в Лондон:
https://mywayoftravelblog.com/en/category/united-kingdom/

Благодаря на всички писали в предходните теми!

Приятно изкарване на всички в този космополитен град и не забравяйте да споделите вашите впечатления, когато се върнете, защото те могат да бъдат полезни и за някой друг.

Последна редакция: ср, 06 ное 2019, 12:45 от Сребърна паричка

# 2
 • Мнения: 9 992
Благодаря за темата.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 867
Здравейте, планирам екскурзия до Лондон през февруари и сега разглеждам полетите. Като цяло съм се спряла на WizzAir, но ще ми е много ползно да споделите от опит с коя low cost компания е най-удобно да се пътува (от гледна точка на летище, трансфер и др.)

# 4
 • Мнения: 9 992
Провери и бритиш еъруейс. Също раян еър. Зависи къде ще отседнеш.

# 5
# 6
 • София
 • Мнения: 1 867
Много благодаря! Точно тази оферта на WizzAir ме сръчка да букна билети днес. Купих - 330 лв. за двама с WizzPriority. Вярно, че се каца в Лутън, но ще го мисля по-нататък, до февруари има доста време. Сега отивам да чета предишните теми за идеи! Heart

# 7
 • Мнения: 4 489
Благодаря за темата, много е полезна!

# 8
 • Мнения: 9 992
Много благодаря! Точно тази оферта на WizzAir ме сръчка да букна билети днес. Купих - 330 лв. за двама с WizzPriority. Вярно, че се каца в Лутън, но ще го мисля по-нататък, до февруари има доста време. Сега отивам да чета предишните теми за идеи! Heart
С бритиш еъруейс са почти същите цените и каца на Хийтроу.

# 9
 • Мнения: 2 284
Планираме шопинг от 30.01 до 03.02.2020. Има мнооого изгодни билети с кацане на Лутън. Само не знаем какво да правим с багажа - има ли вариант да добавим голям багаж само на връщане? Как е по-изгодно да се процедира? Иначе ни го дава 70лв за двете посоки за 20кг багаж.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 867
Много благодаря! Точно тази оферта на WizzAir ме сръчка да букна билети днес. Купих - 330 лв. за двама с WizzPriority. Вярно, че се каца в Лутън, но ще го мисля по-нататък, до февруари има доста време. Сега отивам да чета предишните теми за идеи! Heart
С бритиш еъруейс са почти същите цените и каца на Хийтроу.

Най-ниската цена на British Airways за нашите дати e 331 лв. на човек, т.е. двойно от WizzAir.

Планираме шопинг от 30.01 до 03.02.2020. Има мнооого изгодни билети с кацане на Лутън. Само не знаем какво да правим с багажа - има ли вариант да добавим голям багаж само на връщане? Как е по-изгодно да се процедира? Иначе ни го дава 70лв за двете посоки за 20кг багаж.

Има опция да се добави чекиран багаж само на връщане. В стъпката, където се избира багаж, трябва да се махне отметката на "same for both ways" и тогава може да се избере различен багаж за отиване и връщане.

Последна редакция: пт, 08 ное 2019, 11:46 от Eiphnh

# 11
 • Мнения: 38
Здравейте отново.
 Искам да помоля за съвет. Тъй много от вас дадоха мнение, че е ден 1 в Лондон ми е невъзможен като изпълнение в посещение на Окото, Скай Гардън и прочие.  Реших спокойно да се разходим без влизане - Окото - Ковънт Гардън- катедралата - Лондонската Кула и моста - Цял ден до 15:30-16 часа
Та в събота възможно ли е според вас Окото да се чекне и до 13 часа да сме приключили, защото след това трябва да сме на мач Стамфорд Бридж 15 часа?
Извинявам се дългото писане, но май много неща за малко време искам да направим Simple Smile

# 12
 • Мнения: 2 284
Много благодаря! Точно тази оферта на WizzAir ме сръчка да букна билети днес. Купих - 330 лв. за двама с WizzPriority. Вярно, че се каца в Лутън, но ще го мисля по-нататък, до февруари има доста време. Сега отивам да чета предишните теми за идеи! Heart
С бритиш еъруейс са почти същите цените и каца на Хийтроу.

Най-ниската цена на British Airways за нашите дати e 331 лв. на човек, т.е. двойно от WizzAir.

Планираме шопинг от 30.01 до 03.02.2020. Има мнооого изгодни билети с кацане на Лутън. Само не знаем какво да правим с багажа - има ли вариант да добавим голям багаж само на връщане? Как е по-изгодно да се процедира? Иначе ни го дава 70лв за двете посоки за 20кг багаж.

Има опция да се добави чекиран багаж само на връщане. В стъпката, където се избира багаж, трябва да се махне отметката на "same for both ways" и тогава може да се избере различен багаж за отиване и връщане.
Да бях прочела по-рано Simple Smile Сложихме 20кг багаж, че се надявам да има какво да си купим Simple Smile купихме двупосочен билет за по 50лв на човек Simple Smile Сега остана да си намерим изгодни нощувки и да разучим маршрутите Simple Smile

# 13
 • Мнения: 9 992
На мен с Бритиша ми излезна +/- 15_20 паунда не помня в чия полза, като Хийтроу ми е по-удобно като летище. Придвижването в Лондон е скъпо и ми е ако не греша 45 паунда в едната посока да стигна до Стансет, да не говорим за време. Миналия месец за Коледа билетите им бяха по 23 паунда с 23 кг. Ръчен багаж.

# 14
 • SF
 • Мнения: 16 837
Аз купих билети за тази Нова Година. Много е трудно с намирането на място за настаняване. Много е трудно.
Ужасно скъпи са местата в airbnb и booking. Някакви идеи да имате? За 5 нощувки. Също ще ме интересува и каква е най-добрата опция за транспорт. Каквото и да намерим, едва ли ще е в сърцето на Лондон.

Общи условия

Активация на акаунт