Имот в Гърция? Какво ни трябва?

• 115 715
  • 845
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, записвам се да следя темата. Бях се засилила да си купувам по- голямо жилище в София, но цените към момента ме отказаха. Затова реших , че вероятно инвестиция в не скъпа къща в Гърция е добра идея. Към момента обмислям евентуално началото на следващата година да съм наясно къде и какво искам да купя. В интернет гледах обяви от Неа каликратрия, които бяха на доста прилични цени. Ще видя и други места
Ние като търсихме миналата година - има голяма разлика в цената на почти еднакви къщи в зависимост дали са на първа линия или навътре примерно 300-400 метра. В нашия случай разликата беше 100 хил. евра.

# 451
  • София
Благодаря за информацията! Аз дори не държа да е на самото море селото, макар да предпочитам. В крайна сметка доста ползвам амтомобил като съм на море там.

# 452
Аз също гледам от ноември миналата година за къща или апартамент. Много от обявите изглеждащи "добре и изгодни" или вече не са актуални или са така наречените "закачки" с цел да те накарат да звъннеш на дадената брокерска къща, да отидеш да гледаш харесания имот и там на място да ти кажат, че видиш ли той вече бил капариран преди малко, щото ситуацията била много динамична....и да почнат да ти показват, това което им е налично към момента. За пореден път се сблъсквам и с доста нагли брокери, които за да ми покажат имот, искат да им гарантирам, че ще го капарирам, само по снимки!

# 453
TBG
кажи къде / район гледаш ..и около каква сума

# 454
TBG
кажи къде / район гледаш ..и около каква сума
Район Халкидики гледам

# 455
Аз също гледам от ноември миналата година за къща или апартамент. Много от обявите изглеждащи "добре и изгодни" или вече не са актуални или са така наречените "закачки" с цел да те накарат да звъннеш на дадената брокерска къща, да отидеш да гледаш харесания имот и там на място да ти кажат, че видиш ли той вече бил капариран преди малко, щото ситуацията била много динамична....и да почнат да ти показват, това което им е налично към момента. За пореден път се сблъсквам и с доста нагли брокери, които за да ми покажат имот, искат да им гарантирам, че ще го капарирам, само по снимки!

Привет,
от опит споделям, че повечето наши фирми са позиционирани в България и когато си харесаш нещо по снимките качени в сайтовете им, то се оказва, че те въобще не са актуални. Много е дразнещо. Имотите които искахме да видим те ги прехвърляха на фирма в населеното място, която ни обясняваше, че тези апартаменти отдавна са продадени. Имота, който закупихме стоеше на страницата на софийската фирма, докато аз не им написах да я свалят. Така че е най-добре да действате с фирмите по места.

# 456
  • София
Малко актуализация. Наближава датата за изповядане на сделката, но адвоката ми за съжаление е възпрепятстван. Та търся контакти на нов адвокат, който може да присъства на сделката на Тасос ако може някой да сподели ще съм му много задължен.

# 457
Здравейте, и аз се записвам да следя темата.
От скоро гледаме за апартамент, който да ползваме по два месеца в годината и да отдаваме останалите от сезона. насочили сме се към Переа до Солун. Смятате ли, че ще има търсене в този град или бихте ми препоръчали друг район по Халкидики? Нямаме кой знае какви претенции освен да е ново строителство след 2000г, да става за ползване без ремонт и да е в разумно разстояние от плажа.
Ще съм благодарна ако споделите и координати на  проверени адвокати.

# 458
Останалите месеци от туристическия сезон, на географските ширини на Солун, не са много, а късна есен, зима и пролет е мъртвило.

# 459
  • София
В Аспровалта например, е като в Сандански, но даже понякога е по-студено. Даже в момента в София е по- топло.
Общо взето, около Солун сезонът е колкото на Черноморието.

# 460
  • София
Привет. Дали някой може да ми даде контакти на читава агенция/брокер и т.н. в Александруполис?
Искаме да се пробваме да намерим нещо около Макри, или в Марония и ще ни трябва някоя агенция от района.

# 461
И аз рекох да се запиша тук вече. Поглеждам от някое време в темата, но си мълчах, че не бях сигурна точно какво искам. Сега ми се оформи идеята. Искам жилище в северната част на страната, възможно най-близо до българската граница. Няма нужда да е непременно до плаж, първа линия и подобни. Ще е ваканционно в началото, после ще помислим дали да не стане постоянно. Нямам претенции за къща или апартамент. Може би дори апартамент по-добре....
По тази причина трябва да питам: ако продам апартамент тук за около 60 хиляди евро, ще мога ли да купя нещо приблизително толкова на тази цена, ако може Солун и наоколо?
Интересува ме каква е атмосферата, ако не си за няколко дни, а за месеци или постоянно?
Какви са разликите в цените на храната, битовите сметки и бензина в сравнение с България, ако живеем постоянно някой ден?
Как стои въпросът с медицинските услуги за чужденци, че съм хронично болна?
Има ли приличен интернет навсякъде, че трябва да работя и да имам директен достъп с българските ми клиенти през нета?
Как стои въпросът с кражбите, ако оставяме жилището  за половин година примерно без да го посещаваме?Нямам претенции дали ще сме в град или село, стига да е спокойно. Целя се най-вече в приятно място, което да е далече от тукашната идиотия, но все пак да не пътувам 3 дни с камили до вкъщи, защото ще се връщаме често. Бих търсила и другаде, но засега гръцкият климат ми се види най-подходящ.
ПП Засега тази екзотична идея е само в моята глава и не съм споделила с мъжа ми. Първо проучвам, после може да му изложа идеите си, ако си струва?Simple Smile

# 462
  • София
60 хил са таман за 2 стаи в момента. Може и нещо до морето да намериш.
Рядко се краде.
С интернета обаче положението е ...сложно. Примерно в Аспровалта даже няма офис на телекомуникациите. Никакъв. По по-малките места - хептен.
Храната е горе-долу като тук. Но там имаме различен ритъм на харчене от София. Зареждаме един път седмично и това е. През останалите дни не харчим 1 стотинка. Понякога може сладолед и бира.

# 463
  • София
Ън, мога да споделя впечатления за Халкидики. Последно купувахме имот там миналото лято, апартамент с две спални, кухньохол и голяма тераса (етаж от къща със самостоятелен вход) в комплекс на първа линия до плажа в основата на Ситония. Цената беше 120 хил евро. Състоянието е добро, жилището е напълно обитаемо и обзаведено, въпреки че банята и кухнята се нуждаят от реновиране. Цените в Гърция много варират според отдалечеността от морето, така че 60 хил за двустаен ми се струва постижимо, стига да не държите на непосредствената близост до плажа. Ако се насочите към къща бъдете внимателни - много от по-евтините се оказват от азбест.
Горивото е осезаемо по-скъпо. Хранителните стоки са малко по-скъпи, но масово качеството е по-високо. Зависи много и откъде пазарувате - Лидл е сравнително евтин, съпоставим ценово с България, докато в Мазутис, Еломас, Елиника и Фемили цените са по-високи. Разнообразието от стоки там е по-голямо.
Комуналните разходи са си фактор - токът за зимния сезон, през който сме ходили четири-пет пъти за по един уикенд е около 600 евро. Изкарахме последните две лета изцяло там и сметките са около 1200-1500 евро за летния сезон, при положение, че почти не ползваме климатици. Водата също е скъпа. В комплексите има такса за поддържане на градините - при нас е 650 евро годишно.
С интернета са все едно десетилетие назад. Чака се много, за да го прокарат, качеството е компромисно, а цените сериозни. Първите дни на юни 2020 подадохме заявление в Космоте, за да ни присъединят. Техниците се появиха чак в началото на юли, прокараха връзка до комплекса, но установиха, че вътрешното окабеляване в него е в много лошо състояние и констатираха, че на практика захранване до апартамента нямаме. Толкова. Нищо не можели да направят по въпроса, не било тяхна работа. А сметките си текат  още от юни. Пратиха ни да търсим "електролог". Издирихме един, който след доста изчакване и срещу 100 евро ни уведоми със сериозен и компетентен тон, че не може да отстрани проблемите и работата е неспасяема. Накрая доведохме техници от България, които решиха проблема на целия комплекс за два часа... Договорът ни с доставчика е целогодишен за 60 евро на месец и пак качеството на връзката е по-лошо от това, което имам в София срещу 25 лв месечно заедно с телевизията...
Администрацията е пълна скръб - за всякакви документи, разрешителни и т.н. се чака с месеци и все изниква нещо ново и неочаквано. В България са направо Формула 1 в сравнение с тях...
За медицинската помощ в случая на хронични заболявания нищо не мога да кажа. Имаме ограничен опит с посещение в болницата в Полигирос за тривиална травма - бяха отзивчиви и точни, но все пак нямаме богата база от впечатления.
И въпреки всичко това природата и спокойната безметежност са ми незаменими.

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 22:36 от hatred

# 464
  • Sofia
Ън, мога да споделя впечатления за Халкидики. Последно купувахме имот там миналото лято, апартамент с две спални, кухньохол и голяма тераса (етаж от къща със самостоятелен вход) в комплекс на първа линия до плажа в основата на Ситония. Цената беше 120 хил евро. Състоянието е добро, жилището е напълно обитаемо и обзаведено, въпреки че банята и кухнята се нуждаят от реновиране. Цените в Гърция много варират според отдалечеността от морето, така че 60 хил за двустаен ми се струва постижимо, стига да не държите на непосредствената близост до плажа. Ако се насочите към къща бъдете внимателни - много от по-евтините се оказват от азбест.
Горивото е осезаемо по-скъпо. Хранителните стоки са малко по-скъпи, но масово качеството е по-високо. Зависи много и откъде пазарувате - Лидл е сравнително евтин, съпоставим ценово с България, докато в Мазутис, Еломас, Елиника и Фемили цените са по-високи. Разнообразието от стоки там е по-голямо.
Комуналните разходи са си фактор - токът за зимния сезон, през който сме ходили четири-пет пъти за по един уикенд е около 600 евро. Изкарахме последните две лета изцяло там и сметките са около 1200-1500 евро за летния сезон, при положение, че почти не ползваме климатици. Водата също е скъпа. В комплексите има такса за поддържане на градините - при нас е 650 евро годишно.
С интернета е пълна скръб. Чака се много, за да го прокарат, качеството е компромисно, а цените сериозни. Първите дни на юни 2020 подадохме заявление в Космоте, за да ни присъединят. Техниците се появиха чак в началото на юли, прокараха връзка до комплекса, но установиха, че вътрешното окабеляване в него е в много лошо състояние и констатираха, че на практика захранване до апартамента нямаме. Толкова. Нищо не можели да направят по въпроса, не било тяхна работа. А сметките си текат  още от юни. Пратиха ни да търсим "електролог". Издирихме един, който след доста изчакване и срещу 100 евро ни уведоми със сериозен и компетентен, че не може да отстрани проблемите и работата е неспасяема. Накрая доведохме техници от България, които решиха проблема на целия комплекс за два часа... Договорът ни с доставчика е целогодишен за 60 евро на месец и пак качеството на връзката е по-лошо от това, което имам в София срещу 25 лв месечно заедно с телевизията...
Администрацията е пълна скръб - за всякакви документи, разрешителни и т.н. се чака с месеци и все изниква нещо ново и неочаквано. В България са направо Формула 1 в сравнение с тях...
За медицинската помощ е случая на хронични заболявания нищо не мога да кажа. Имаме ограничен опит с посещение в болницата в Полигирос за тривиална травма - бяха отзивчиви и точни, но все пак нямаме богата база от впечатления.
И въпреки всичко това природата и спокойната безметежност са ми незаменими.
Направо ме приземихте и почти отказахте от мечтаната къща в Гърция на брега на морето  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт