Майчината кърма е единствената „суперхрана“, съдържаща всички хранителни съставки, от които се нуждае бебето за оптимален растеж. Майчиното мляко има както краткосрочни, така и дългосрочни ползи. Положителните резултати от кърменето не се изчерпват само в началния етап на детството. При възрастни, които са били кърмени, рискът от развитие на сърдечни болести, диабет и високо кръвно налягане е много по-малък, благодарение на уникалните качества на кърмата.

Постиженията на научния и техническия прогрес в детското хранене ни дават възможност да знаем много за важната роля на майчината кърма. Въпреки това, учените продължават да откриват и установяват нови качества на компонентите в състава ѝ.

Кърмата съдържа освен хранителни съставки, като белтъци, въглехидрати и мазнини, които отговарят за оптималния растеж на бебето, също и уникални биоактивни компоненти, които спомагат за развитието на неговата имунна система. Към тези биоактивни съставки спадат една специална група олигозахариди (human milk oligosaccharides – HMO), които се съдържат само и единствено в майчиното мляко.

В продължение на почти век изследвания върху олигозахаридите, учените стигат до извода, че тези съставки играят решаваща роля в развитието на все още незрялата детска имунна система. Те са третият по големина компонент в кърмата, след мазнините и лактозата. Количеството им намалява с течение на времето и е най-голямо в коластрата.  

Как олигозахаридите в майчината кърма (НМО) се грижат за развитието на имунната система при бебето?Те имат изключително селективно действие, като подпомагат само „полезните бактерии“ в храносмилателната система на бебето. Освен това, те служат като „примамка“ за потенциално патогенните организми и не им позволяват да предизвикат инфекции. Благодарение на тези уникални ефекти на олигозахаридите, кърмените деца страдат много по-рядко от инфекции и различни заболявания.
Тайните на този уникален компонент на кърмата - олигозахаридите все още се разкриват от учените. Предстоят още много проучвания и изследвания в изясняване на ползите и механизмите им на действие, като развитието на имунитета, намаляване риска от алергии, развитието на мозъка и нервната система и други. Очакваме ги!

Последна редакция: вт, 19 юни 2018, 10:20 от Редактор**