Да поговорим открито за истинските бебета

 • 29 175
 • 33
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 737
Да поговорим открито за истинските бебета

*Под "истински" авторката има предвид реалните бебета, сравнени с образа на "идеалното" бебе, който бременната майка може да има в представите си; не се цели сравнение между кърмени и изкуствено хранени деца като "истински" и "неистински"

Очакванията на новите майки

От Ann Calandro, BSN, RNC, IBCLC

Не е изненадващ фактът, че майките, родили наскоро, са объркани по отношение на кърменето. Как биха могли те да се разберат истинските кърмени бебета, а не тези, които познаваме от телевизията или разказите? Нито пък изкуствено храненото бебе на съседите.

Да видим. По телевизията бебета обикновено спят кротко в стаите си, докато майките водят непроменения си живот отпреди раждането. В разказите положението е подобно: бебетата спят 22 от общо 24 часа, а през останалото време ядат кротко и гукат.


Ефектът от изкуственото хранене

В нашата култура (американската – б. пр.) сме свикнали да виждаме бебета, хранени изкуствено, които се държат много различно от естествено хранените бебета. Адаптираното мляко е изкуствена храна и кара бебетата да се държат по различен начин. Бебетата, хранени с адаптирано мляко, получават по бърз начин голямо количество течност, което е трудна за смилане. След шише адаптирано мляко и няколко силни оригвания, бебетата спят по няколко часа, преди отново да огладнеят. Хм… Това звучи доста добре – мама може да свърши много неща. Може би.

Всъщност бебето обработва неестествена за него храна, която се смила много трудно и отнема много време, докато напусне стомаха. Много нови майки възприемат този начин на хранене за бебетата си. При кърменето обаче нещата са различни.

Кърмата е естествена и се смила много бързо – обикновено за около два часа. Това е причина кърмените бебета да се хранят често. През първите седмици те могат да се хранят по осем до двадесет пъти – или повече – на ден. Зависи.

Като консултант по кърмене често чувам майките да казват: “Опитах да кърмя първото си дете, но то непрекъснато искаше да яде и моето мляко не можеше да го засити както адаптираното. Непрекъснато беше гладно.” Разбрахте ли?  Адаптираното мляко ги кара да се чувстват сити, то това добре ли е за тях? Не. В адаптираното мляко липсват каквито и да било имунологични качества.

Тогава питам майките: “Преди да минете на адаптирано мляко, бебето качваше ли добре на тегло и мокреше ли много памперси?”

"О, да" казват те "всичко беше наред." Стигнах до извода, че причината тези майки да се отказват не е в това, че бебетата им не качват добре на тегло или че не са имали достатъчно мляко, а защото те не са искали да хранят бебетата си толкова често, колкото е било необходимо и са преценили, че преминаването на адаптирано мляко ще направи бебето “по-щастливо” и “по-доволно”. Техните бебета са щели да се държат като бебетата по телевизията. Чувствали са, че нещо не е наред, защото бебетата им ядат често. Вероятно това чувство е подхранвано и от “отзивчиви” приятели и близки.


Сънят на новороденото

В моите курсове по кърмене един от въпросите, които дискутирам, е нормалната физиология на новороденото, така че родителите да могат да разберат какво е естествено за бебетата. Първото, на което ги уча, е, че бебетата са много незрели при раждането си. Много бебета са родени преди термин, така че те са още по-незрели. Момчетата са по-малко зрели при раждането си (а и през целия си живот) от момичетата.

Според д-р Маршал Клаус човешките бебета са най-малко развитите бозайници, на тях им трябва най-дълго време, за да съзреят и се нуждаят от много гушкане и милване, особено в първите месеци. Бебетата се нуждаят от близостта на контакта с друг човек точно като малките кученца или котенца. Няма книга, която да убеди Мама Котка, че котенцата ѝ ще се чувстват по-добре, ако спят далеч от нея.

Защо тогава очакваме човешките бебета, които са по-малко зрели за по-дълъг период от време, да се чувстват спокойни и в безопасност в креватчетата си в собствените си, самостоятелни стаи? Всеки следобед, когато водя телефонни разговори с нови майки, някоя от тях ми казва: “Моето бебе обърква деня и нощта”. Аз им отговарям, че когато е тъмно и тихо, бебетата се чувстват несигурни през първите си дни, не знаейки дали някой вълк, или мечка не е наблизо и се готви да нападне, така че те се събуждат и изразяват страха си. Браво на тях! Това е механизъм за оцеляване!

Според някои експерти сънят през цялата нощ не е здравословен навик, тъй като честото събуждане през нощта е животоспасяващо средство срещу Синдрома на внезапната детска смърт. Само когато са близо до хора, които са по-големи и на които може да се разчита, бебетата се чувстват спокойни. През първите месеци ако бебето не може да ви види, вие не съществувате за него. Вашето грижовно откликване е изключително важно за здравословното развитие на бебето.


Стомахът на новороденото

Родителите трябва да знаят някои неща за стомахчетата на бебетата. При раждането те са много мънички – приблизително с размер на череша. Мама произвежда така перфектната коластра. Когато бебето суче, то получава около една или две чаени лъжички първия ден и постепенно количеството се увеличава. Когато към третия ден количеството мляко се увеличи, стомахчето все още е малко, така че след като го напълни, бебето има нужда да поспи. Кърмата се смила бързо, така че скоро бебето има нужда отново да яде. Това е. Сега разбрахте ли защо бебето иска да яде често през първите дни?

Бебетата, родени в болница, губят част от теглото си през първите два дни, така че те също така имат и да наваксват. Повечето възстановяват теглото си при раждането за една или две седмици и след това трябва да го удвоят до 5-ия или 6-ия месец и да го утроят до една година. Колко трябва да ядеш, за да го постигнеш?


Разглезване?

Друг коментар, който чувам често, е “Той вече е разглезен. Когато се разплаче, го взимам и той спира да плаче. Страхувам се, че вече свикна с това. Знам, че не трябваше да го гушкам”. Защо? Кой го казва?

Останалите членове на семейството или приятелите често правят забележки на майката за нейния нормален и естествен инстинкт да откликват на потребностите на бебетата им. Светът е тъжен, ако се опитваме да научим едно новородено бебе да се чувства щастливо само. Естествено, че то иска да бъде гушнато! То все още не е зряло и не е способно да мисли “Я да я накарам да стане от леглото си просто за забавление и да ме гушне”. Тревожа се за майки, които не откликват на бебетата си. Когато бебетата плачат сами в креватчетата си или са оставяни с часове в детски ясли, се питам какво не е наред.

Плачът също не е нещо нормално. Въпреки мъдрите съвети на някои баби, плачът не е полезен за дробовете на бебето. Когато чуете бебето си да плаче, сърцето ви ще ви каже същото. Плачът повишава нивото на кортизол в организма на бебето, кръвното му налягане се покачва и целият му живот става небалансиран, поради което бебето не може да се храни или да си почива добре.  Когато бебето ви плаче, инстинктът ви подсказва да направите всичко по силите ви да разрешите проблема и то да спре да плаче. Риданията на новороденото не са приятни за слушане и имат за цел да ви накарат да действате. При кърмените бебета в повечето случаи вашето докосване или гърда решават проблема незабавно, когато бебето е жадно, гладно, студено му е или е уплашено. Мислите си, че имате нужда от вълшебна пръчица? Вие сте благословени с две!

Помислете за размера на бебешкия мозък. Според книгата на Sharon Heller, The Vital Touch: How Intimate Contact With Your Baby Leads to Ha … thier Development, размерът на мозъка на човешките бебета е 25% от този, който ще бъде като възрастен. Тъй като бебетата трябва да преминат през родилния канал, мозъците им трябва да изчакат с растежа до раждането им. Според нея “в известен смисъл всички ние сме родени незрели, не сме готови за живота до 8-ия или 9-ия месец от живота, когато започваме да пълзим и да се придвижваме сами. Само двуутробните като кенгуруто и опосума имат по-незрели бебетата и те остават привързани към майките си за дълъг период, за да наваксат недостатъчното време в матката на майката”.


Майките се нуждаят от бебета

Добре, значи бебето е незряло и трябва да яде много. Какво друго? Пропуснах да спомена, че майките също имат потребности. Майките имат нужда да бъдат с бебетата си точно толкова, колкото бебетата имат нужда да бъдат с майките си. Някога виждали ли сте кърмеща котка да остави без надзор малките си за повече от няколко секунди, когато са току що родени? Следвайте майчинският си инстинкт – като и инстинкта си на бозайник. Обичайте и дръжте бебето си толкова дълго, колкото искате. Забравете за детските отделения в родилния дом и дръжте бебето близо до вас. И двамата ще сте по-щастливи.

Ако се разходите по коридорите на родилно отделение в болница “приятел на бебето”, ще ви направи впечатление, че там цари тишина. Бебетата са с майките си, спокойни и обгрижени. Вижте и в болница с централно детско отделение – ще чуете плачещи бебета, изплашени и несигурни в безопасността си. Като възрастни ние знаем, че те са в безопасност. Те обаче не го знаят.


Тайните на успеха

За да бъде успешно кърменето, е добре да знаете за нормалните потребности на бебетата. Когато са гладни, кърмените бебета го показват, като си лапат ръцете. Майките, които кърмят успешно, откликват на тези ранни знаци и кърмят, преди бебето да се е разплакало.

Кърмените бебета не се хранят по график. Кърмата се смила напълно до час и половина – два часа, така че бебетата показват, че стомахчетата им са вече празни. Опитите да се храни по график кърмено бебе или да се ограничава времетраенето на кърменето са рецепта за сигурен неуспех.

Бебетата имат потребности от храна и докосване, които трябва да се задоволяват. Вероятно бебетата на изкуствено хранене по-лесно биха могли да се хранят по график, тъй като храната им се смила по-трудно. Всъщност цялата идея за хранене по график идва от изкуственото хранене. Кърменето е абсолютно различно. Много кърмени бебета след няколко седмици ще си изградят режим, времето между храненията ще нараства, тъй като те ще сучат по-ефективно. Кризите на растежа могат да прекъснат този режим, но след това бебета се връщат отново към режима си.

Сънят също е нещо интересно. По целия свят бебетата и децата спят с родителите си или братята и сестрите си. В САЩ спането в отделна стая се препоръчва от лекарите и от обществото като цяло и независимостта и самодостатъчността се насърчава. В други общества на отделянето на бебето се гледа като на пренебрегване. Много интересно. Дали бебетата в САЩ са по-различни от другите бебета?

След като знаем това, което знаем за незрялостта на новородените, дали самостоятелното спане е физиологично естествено за бебетата? Много майки, които спят близо до бебетата си през нощта, могат да потвърдят, че бебетата им спят по-добре и по-дълго, ако могат да усетят присъствието на майките си. След като разбирате незрялостта на бебетата, това учудва ли ви?

Кърменето е акт на взаимодействие между майката и бебето по естествен начин, вслушвайки се в потребностите един на друг. Ясно е, че майките имат нужда от бебетата си точно толкова, колкото бебетата от майките си. Кърменето не е нещо, на което учим бебетата си; това е нещо, на което бебето учи нас. От дълго време ние сме едно общество, храненето от шише. Почти невъзможно е кърменето да се впише в очакванията на изкуственото хранене. Майките, които се опитват да го направят, често се оказват хранещи с адаптирано мляко, без дори самите те да осъзнаят как е станало това.

Преведе Sim от http://breastfeed.com

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 18:24 от Редактор*

# 1
Страхотна статия, която напълно потвърждава собствените ми възгледи за гледането на бебета!!! Радвам се, че някой си е направил труда да я преведе и благодаря!

# 2
Mnogo blagodarq za statiqta Peace,zashtoto kato cheta statii kato tazi i se uspokoqvam,che ne sa malko maikite kato men i che naistina deteto ima nujda ot men,kakto i az ot nego.Dushterqmi e na 7 meseca i vse oshte se budi noshtem,za da qde i ako q sloja sama v krevatcheto ne zaspiva,zaspiva samo ako sam q gushnala ili e mejdu mama i tati,no az msilq che sled kato deteto ima nujda ot lubov i sigurnost roditelite sa tezi,koito triabva da q dadat :love:Vqrno, che  kogato ne spi ima nujda ot men i az pochti nishto ne moga da svarsha v kashti Rolling Eyes,no nqma niashto po vajno ot neq Wink,zashtoto az sam shtastliva i spokoina,kogato i tq e shtastliva i spokoina Hug

# 3
 • Мнения: 4 964
Браво, Бу!
Дано статията достигне до повече бъдещи майчета!

# 4
 • Мнения: 2 132
И на мен много ми хареса

# 5
 • в сбъднатите мечти
 • Мнения: 278
Прерасна статия! Поздравления!  bouquet

# 6
 • Мнения: 8 186
Все пак има някои неща, с които не съм съгласна. Първите 4м синът ми беше само на кърма, но не е огладнявал на 1-2 часа. Напротив, сучеше дори през около 4 часа. Нощем спеше отначало по 7-8 часа непрекъснато без да се буди да яде. След 50-я ден пък съвсем престана да яде нощем. Събуждаше се да похапне чак към 5-6 часа сутринта. Наддаваше достатъчно - дори имаше период когато се беше превърнал в шишко.
Моето бебе си е абсолютно истинско. От момента на раждането си спеше в своето креватче в самостоятелна стая. Беше много спокойно бебе. Аз също бях спокойна, защото успявах да се наспя.
Сега второто може да е съвсем различно. Може да е постоянно гладно и ревливо - и пак ще си е истинско. Просто всяко едно бебе още от раждането си е различно от другите и не могат всички да се гледат по един калъп и за всички да важи едно и също.

# 7
 • Мнения: 502
"Кърмените бебета не се хранят по график. Кърмата се смила напълно до час и половина – два часа, така че бебетата показват, че стомахчетата им са вече празни. Опитите да се храни по график кърмено бебе или да се ограничава времетраенето на кърменето са рецепта за сигурен неуспех."
  Ето това за мен беше ключът към успешното кърмене с второто ми дете.При първото нямаше кой да ми го каже! Embarassed

# 8
 • Мнения: 3 929
Благодаря ти, Бу! Въпреки че съм една от дългокърмещите майки и моите възгледи и виждания за гледане на бебе съвпадат напълно с написаното по-горе, благодаря! Хубаво би било повече бъдещи майки, а и тези, които вече са майки, да прочетат статията. Тя дава отговор на много от въпросите, повдигани като теми тук, във форума.

# 9
 • Мнения: 336
 Peace Дано наистина повече майки прочетат темата.

# 10
 • Мнения: 10 947
Много хубава и полезна статия! Дано повече майки я прочетат и разберат кои са малките тайни на успешното кърмене Peace

# 11
 • Мнения: 5 940
Синът ми беше първите две,три седмици след раждането само на кърма, стоеше непрекъснато на гърдите ми, буквално непрекъснато, по цял ден и по цяла нощ. Почти непрестанно ревеше, дереше се по-точно. Роди се 4.100кг. и за няколко седмици стана 3.700кг. За мен и за него най-вече, адаптираното мляко се оказа спасение, въпреки, че не вярвах, че има такъв филм- няма кърма.
Бебето ми, макар и на адаптирано мляко, се държеше като "истинско бебе", продължаваше да проявява признаци на глад по- често от по принцип зададените в книгите тричасови паузи. Хранех на поискване  и с адаптирано мляко. Продължих да кърмя до края на четвъртия месец, по-скоро като добавка.
Статията наистина е полезна, но е непълна. Не дава и другите възможни причини за определено поведение.

Последна редакция: ср, 18 юни 2008, 13:57 от valerie

# 12
 • Мнения: 2 829
Валери,
Понеже съм чела твои мнения на доста места и наистина знам, че си от малкото жени, които наистина не успяват да кърмят по обективни причини (просто съм убедена, че си направила всичко възможно за увеличаване на лактацията), и понеже границата е доста тънка и смятам че за всички пишещи тук е важно да умеят да разпознават случаите, когато дохранването е наистина необходимо.... Та би ли могла да разкажеш малко по-подробно за твоя случай-и по конкретно дали според тези признаци:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21073
е личало че бебето не получава достатъчно кърма.
Защото и аз се страхувам да не би със някой съвет от добро сърце може да поощрим някоя майка да си държи бебето гладно. Аз лично смятам, че е редно заедно със съветите за избягване на добавките и често кърмене винаги да насочваме майките и към това как да се уверят дали бебето поема достатъчно кърма, според мен правилата дадени в статията са добри, но пък ти имаш доста по-непосредствен опит и ми е интересно твоето мнение.

# 13
 • Мнения: 5 940
Не наддаваше, а намали драстично теглото си след раждане. Имаше сухи памперси, не всичките, но имаше често. Когато правех опит да се изцедя, максимумът кърма, която успявах да изцедя след час упражнения с помпата беше 30 милилитра.
Следвах всичко, което бях изчела предварително във форума. Докато правех опити да кърмя, не съм влизала тук, защото той ревеше през цялото време. Може би тогава е можело някой да ми помогне, но нямах физическото време.
Според мен в 90 процента от случаите, написаното в статията би могло да помогне.  В нашия обаче не помогна.
Храненето с адаптирано мляко също не винаги създава идеалните в представите на майката бебета, които се будят на три, четири часа, за да ядат. Част от времето ревеше от колики, другото от глад, но като цяло Иво, освен, че беше хубаво бебе, до края на четвъртия месец с нищо не покриваше предварителните ми нагласи за спящо и спокойно дете и за идеално бебе.

# 14
 • Мнения: 2 829
Валери, мерси че ми отговаряш. То целта на конкретната статия не е да се намери решение за проблем с кърменето, а по-скоро това са признаците по които да разбереш че бебето е нахранено. Т.е. щом бебето ти не е мокрело достатъчно памперси, значи наистина според тези признаци може да се установи проблема. Т.е. всъщност въпроса ми е, ако имаше тази статия при себе си през първия месец дали би разбрала по-рано че бебето ти има нужда от дохранване?
Пак те моля предварително за извинение, не искам да нищиме дали е могло нещо да се направи във вашия случай, по-скоро се интересувах дали по тези признаци е могло по-рано да установиш че бебето ти трябва да се дохранва. Същите тези признаци ми ги връчиха в родилния дом в САЩ и ме инструктираха ако по някой критерий бебето ми изостава още същия ден да се обадя на педиатъра. И първите 2 месеца старателно си записвах проя на мокрите памперси всеки ден и т.н. Винаги, когато пиша на разтревожена майка и давам линк към тази статия, защото за едно бебе е най-важно да не остава гладно, а когато даваме съвети по форума спокойно можем да пропуснем важен детайл. И преди да успокоим майката е важно да и дадем начин да разбере дали детето получава достатъчно.
Трудно е да се прецени дали във вашия случай кърменето е могло да бъде спасено, склонна съм обаче да мисля, че при теб е имало физическа причина за недостига на кърма. Защото стандартните неща за увеличаване на кърмата си ги приложила, а и като стил на родителство правиш точно нещата, които подпомагат успешното кърмене. Все пак ме е яд че е възможно точно при теб да не се получи успешно кърмене, тъй като за жена с твоя начин на мислене кърменето би било огромно улеснение. Жалко е също така че не си имала достъп до квалифициран консултант по кърмене за да ти помогне ако не да решите проблема, то поне да го установите по-рано.
За цеденето-30 милилитра е 3 пъти повече от моя максимален млеконадой с помпа и на ръка, обаче моето бебе пишкаше и наддаваше за световно.

Общи условия

Активация на акаунт