Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 428
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Привет дами! Бихте ли споделили как протича самото записване за унито?  Отрочето е кандидатствало без посредник и се справи много добре, но сега се налага аз да поема щафетата и не съм на ясно. Тази седмица ще е готова дипломата, преведена и легализирана, какво правя с нея?
Сканирам и пращам в унито ?
Правя копия и изпращам с пощите или куриер?
Отивам на място?
А след записването какво следва?
 Плащане? И колко? На сайта на унито пише 2060€ за учебната 2018-2019
Квартира е наета.......
Има по- компетентни от мен за схемата в Холандия, при мен тепърва предстои този процес, но от това което съм прочела досега, дипломата трябва да се преведе от заклет преводач и да се изпрати най- напред сканирана, за да стане офертата окончателна, а в последствие се представя в университета. Някои университети може да искат нотариална заверка, затова най- добре да ги питате по мейл дали е необходимо. Или поне да напишете за кой университет става дума и ако има тук преминали процедурата за същия, ще ви ориентират. За първата година, чета, че таксата е намалена наполовина. Предполагам, че се отнася за всички университети там и ли трябвало да ви информират. Вие сте свършили най- трудната част- с квартирата, така че другото са бели кахъри и ще ги отметнете бързо. Ако някъде съм била неточна, някой да ме коригира. Успех на "отрочето"!

# 166
Здравейте,
Предстои ни пътуване до Холандия следващата седмица, с цел опознаване и мотивация за сина ми, на който му предстои кандидатстване догодина . Знаете ли университетите в Бреда и в Енсхеде  дали са отворени, можем ли да ги разгледаме? И дали има някой, който да ни посрещне- нещо като информационен център?
Брагодаря предварително на отзовалите се!

# 167
  • София

Бихте ли споделили как протича самото записване за унито? 
...
Квартира е наета.......
С наемането на квартирата сте свършили много важна работа, но се поразровете в сайта на университета, за да се информирате за конкретните условия. Проверете и конкретно за таксата за първокурсници, защото мисля, че таксата е намалена наполовина за първата година.

Знаете ли университетите в Бреда и в Енсхеде  дали са отворени, можем ли да ги разгледаме? И дали има някой, който да ни посрещне- нещо като информационен център?
Била съм в Бреда през лятото. NHTV е затворен, предполагам, че и Avans  също. Няма кой да ви обърне внимание. Но университетът организира тридневни отворени врати всеки ноември и всеки февруари. Точно такова пътуване впечатли и мотивира сина ми.

# 168
  • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
Здравейте, дали някой може да ми препоръча фейсбук група за намиране на квартира в Айндховен? Вече съм сериозно притеснена. Направихме преди месец платена регистрация в Камернет и нищо. Университета предложи няколко линка към агенции, и нищо и от там. Благодарна съм на всякаква помощ...

# 169
Здравейте,
Предстои ни пътуване до Холандия следващата седмица, с цел опознаване и мотивация за сина ми, на който му предстои кандидатстване догодина . Знаете ли университетите в Бреда и в Енсхеде  дали са отворени, можем ли да ги разгледаме? И дали има някой, който да ни посрещне- нещо като информационен център?

По-добре изчакайе отворените врати. Лятото университетите са затворени в по-голямата си част. В нашия работи само библиотеката.

# 170
Привет дами! Бихте ли споделили как протича самото записване за унито?  Отрочето е кандидатствало без посредник и се справи много добре, но сега се налага аз да поема щафетата и не съм на ясно. Тази седмица ще е готова дипломата, преведена и легализирана, какво правя с нея?
Сканирам и пращам в унито ?
Правя копия и изпращам с пощите или куриер?
Отивам на място?
Квартира е наета.......

Пишете един имейл на университета и си задайте въпросите. Другия вариант е да проверите в регистрационната система, през която е кандидатсвал - при моята дъщеря от там вървяха указанията - до тази дата изпратена легализирана и преведена диплома, до тази дата - плащане...
Също така наблюдавайте и имела, който сте дали за връзка - там също се получават указания и срокове.
Ако никъде няма получено нищо - един имейл към университета ще ви спести чуденките и евентуалните главоболия.

След като изпратите документите, ще получите уведомление, че вече сте приети официално и докога трябва а платите таксата. Заедно с това би трябвало да ви дойде студентски номер. Отделно - регистрационен номер за студентския сайт (поне при нас са различни). Важно е да се логне, ако имат студентски портал, защото там текат всички обяви, дати, оценки...
Университетът ще ви определи дни за фактическо "записане". Хубаво е да отидете в тези дни, защото всичко е събрано на куп е не се налага датърчите по институтции - кметство, банки, студентски организации, фирми за колелета втора употреба...

# 171
  • София - Варна
Здравейте, дали някой може да ми препоръча фейсбук група за намиране на квартира в Айндховен? Вече съм сериозно притеснена. Направихме преди месец платена регистрация в Камернет и нищо. Университета предложи няколко линка към агенции, и нищо и от там. Благодарна съм на всякаква помощ...

Големият ми син и приятелката му заминаха миналата година да учат магистратура за Ензхеде и Вагенинген без запазена квартира. Запазиха си от тук всеки в града квартира от airbnb за няколко дни и започнаха да търсят на място. След като платиха на агенция до 3-4 дни всеки си намери. Той напусна сегашната квартира, защото му е далеч от университета и наесен пак ще си търси наново на място по същия начин. Според него на място за седмица се намира.
Малкият ми син заминава за Делфт, не успя да се класира за общежитие и по същата схема ще действа на място.

# 172
Здравейте,

По-добре изчакайе отворените врати. Лятото университетите са затворени в по-голямата си част. В нашия работи само библиотеката.

За съжаление не може да изчака отворените врати, предстои му изпит по това време за DSD. Предложихме му, но отказа... Нищо, дори и затворени, вече сме решили да се разходим до там.
Благодаря ви!

# 173
Здравейте! Дъщеря ми ще учи в Маастрихт тази година с нейна приятелка. Тъй като се забавихме с намирането на квартира, намерихме такава в Белгия (Маастрихт е точно на границата и разстоянието от квартирата до университета е около 5 км.) Исках да попитам някоя от вас има ли представа дали ще има проблем с финансирането от DUO това, че учи в Холандия, а живее в Белгия? Също така ще има ли трудности с намирането на работа? Благодаря!

# 174
Здравейте,

За съжаление не може да изчака отворените врати, предстои му изпит по това време за DSD. Предложихме му, но отказа... Нищо, дори и затворени, вече сме решили да се разходим до там.
Благодаря ви!

Здравейте, миналата година и ние ходихме в Бреда извън отворените врати, но писах мейл до университета ден-два преди пристигането и ни приеха, разходиха, обясниха и т.н. Не беше по време на ваканцията, но ако ви интересува, мога да ви дам контактите на момичето, което ни разведе и разясни за Аванс.

# 175
  • София
Привет,
Търсим за близко дете квартира в Хага. Не могат да намерят вече 4 месеца. Дайте някакви идеи, че вече са преровили всякакви сайтове и нищо.

# 176
Здравейте,

Благодаря ви!

Здравейте, миналата година и ние ходихме в Бреда извън отворените врати, но писах мейл до университета ден-два преди пристигането и ни приеха, разходиха, обясниха и т.н. Не беше по време на ваканцията, но ако ви интересува, мога да ви дам контактите на момичето, което ни разведе и разясни за Аванс.

Да, това ще е чудесно. Може ли да ни дадете контактите на момичето?
Може и на лични, за да не спамя форума.

# 177
Здравейте на всички! Да се похваля: От университета в Бреда най-после пристигна официално потвърждение за приема и изпратиха код за достъп до сайта със студентското настаняване. Светкавично резервирах и платих квартирата с кредитна карта Виза - 400 евро наем, два наема депозит, 35 евро такса, 45 евро - спално бельо Wink. Договорът е от 20ти август. Четири къщички с общ двор, пет стаи в къщичка, общ хол 25 кв.м., обща баня, кухня, самата стая  16кв.м., доста светла и просторна. Надявам се всичко да е наред и успех на всички желая!

# 178
Violea, не мога да ти изпратя лично съобщение.  Би ли споделила тук подробности- синът ми няма в съобщението си линк към сайт за студентско настаняване.  Това студентско общежитие към унивеситета ли е,  и как става записването за него?

# 179
Привет и от мен! Синът ми е приет в HAN -Арнем . Запазихме общежитие, чакаме да обявят датите и да купим самолетен билет. Моля, ако има някой в Арнем, да сподели инфо.

Общи условия

Активация на акаунт