Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 428
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
В момента цените на самолетните билети на Wizz доста са паднали за септември. Вчера взех Варна-Айндховен за 69лв. На Ryanair също има евтини полети до там.
Вие септември ли почвате?

Дъщеря ми учи в Германия всъщност и там почват в началото на октомври. Мислех, че в Холандия почват през септември.
А полетът Варна-Айндховен се оказа доста удобен за нея, както и пътуването после до Аахен.

# 226
А, ясно, за вас става полет през септември.

# 227
Здравейте , синът ми ще учи в Маастрихт и ще се радвам да ми пишете на лично , за да си запознаем децата . Между другото ние още нямаме квартира , ако искате може да се комбинираме за жилище.
Ще ми бъде изключително приятно ако някой ми пише и се запознаем (ние сме от София) .

# 228
Здравейте на всички,

някой имали актуална информация относно дебитни/кредитни карти - Маестро, Мастар,, Виза.
Знам, че се обсъждало, но аз питам за възможно най-актуалната информация.

Хубав да е денят ви.

# 229
  • София
И една информация за преводите чрез Банките ... най-евтино излиза чрез Тексимбанк. Там преводът, независимо от сумата, е 9 евро таксата. Холандските банки нямат входящи такси на преводите.

# 230
Някой може ли да ме информира как стои въпросът с интернета на телефоните - пренос на мобилни данни. Мисля , че с евророуминга цените на разговорите са уеднаквени , но с мобилния интернет не съм наясно - трябва ли да се купи в Холандия карта за моб. интернет , насоки  за избор на оператор - всяка информация по този въпрос ще ми е полезна.

# 231
Здравейте,

Синът ми също ще учи в Холандия от есента (Хага). Все още нямаме квартира. Пишем в сайтовете за отдаване под наем, но нямаме отговори. Работим с Интеграл. Информацията, която имам от сина ми, е че агенцията взима по 300 евро за посредничеството. Много ми се струва това. Някой, който има инфомация за Хага би ли се включил?
Благодаря предварително!
Здравейте,дъщеря ми ще учи от есента в Хага .Аз платих на агенция 120 евро на човек
 ,направиха ни отстъпка защото са три момичета и допълнително ,че работим с Интеграл .Мисля че иначе е 159 евро таксата за услугите им .
Агенцията е Simple stay  вижте в сайта им ,имат и страница във Фейсбук .
В момента чакаме оферта от тях ,но знам че вече са намерили квартира на   потребител "Temix"  / тя участва в темата ни тук /.
Преди това имахме регистрация по сайтове за квартири и от никъде нищо .
Така че с тяхно съдействие се надявам скоро да наемем жилище
Успех
Някой работил ли е с тази агенция, защото дъщеря ми вече два пъти се регистрира там , но все още никой от тях не се е свързал с нея. Това е организация от български студенти в Холандия , помагаща при интеграция и настаняване на новодошлите първокурсници. Имат профил във ФБ  Simple stay , но за съжаление още не са направили контакт с нас.

# 232
Rolling Eyes
Някой може ли да ме информира как стои въпросът с интернета на телефоните - пренос на мобилни данни. Мисля , че с евророуминга цените на разговорите са уеднаквени , но с мобилния интернет не съм наясно - трябва ли да се купи в Холандия карта за моб. интернет , насоки  за избор на оператор - всяка информация по този въпрос ще ми е полезна.

Проверете точно как стои въпроса при вашия оператор. По принцип, ако картата "харчи" предимно в чужбина около 4 месеца, трябва да ви предупредят и след това започват да начисляват роуминг на разговори и данни. Аз не бих разчитала, че ще уведомят като ги знам нашите опратори какви са. Освен това всеки оператор може да вземе решение тези 4 месеца дали ще са толкова или по-малко. Ако картата само приема обаждания, но не ползва интернет и не се говори от нея - не броят, че седи в чужбина.
При регистрацията в университета на дъщеря ми й дадоха мобилна карта за 10 евро на lebara. Тая фирма е с лошо качество на покритието и въпреки, че цените им се струват ниски, накрая излиза доста скъпо. (работя в тоя бранш и познавам що-годе европейските оператори).
В университета на дъщеря ми повечето студенти използват whatsapp. Малко хора знаят, че ако телефона е със слабо или никакво интернет-покритие, това приложение минава на комуникация чрез sms и тогава работата става дебела откъм цена.
Ние се насочихме към т-мобаил. https://www.t-mobile.nl/shop/product/go-sim-only?ch=es&cc=co … AP12&bc=1,0,0
Вярно е, че е с договор, но за 18 евро взимаш 7гб интернет и неограничено говорене и sms както в Холандия, така и в Европа (Естествено има и по-евтини, но тази тарифа ни се стори добър баланс цена-услуга). Имайте предвид, че там като свърши интернета не минава на ниска скорост като в България, а тотално свършва, така че трябва да си направите сметката колко интернет ползва.
Разбира се, опитват се да им правят разни трикове като "вземи още 3гб само за 2 евро", ама не споменават, че е за ограничено време и т.н. точно като нашите оператори.
Та - телефон с 2 сим карти, в Европа се ползва холандската, а в България - българската. Те в унито и в квартирата по принцип имат отворен нет, обаче не им е достатъчен на сегашните - трябва навсякъде и денонощно да си вързан иначе току виж си пропуснал нещо важно Rolling Eyes
Ако се интересувате за още подробности - може ина лични.

# 233
Подкрепям за T-mobile. В цяла Европа говориш безплатно и си ползваш бърз интернет. Като си дойдеш в България го
вориш безплатно с бг номера.
Българските карти няма да говорят безплатно при набиране на холандски номер.
Имаш обхват навсякъде!

Медуза,
Вие в kamernet регистрирахте ли се? ( мислех, че там сте регистрирани)

# 234
Здравейте,

Синът ми също ще учи в Холандия от есента (Хага). Все още нямаме квартира. Пишем в сайтовете за отдаване под наем, но нямаме отговори. Работим с Интеграл. Информацията, която имам от сина ми, е че агенцията взима по 300 евро за посредничеството. Много ми се струва това. Някой, който има инфомация за Хага би ли се включил?
Благодаря предварително!
Здравейте,дъщеря ми ще учи от есента в Хага .Аз платих на агенция 120 евро на човек
 ,направиха ни отстъпка защото са три момичета и допълнително ,че работим с Интеграл .Мисля че иначе е 159 евро таксата за услугите им .
Агенцията е Simple stay  вижте в сайта им ,имат и страница във Фейсбук .
В момента чакаме оферта от тях ,но знам че вече са намерили квартира на   потребител "Temix"  / тя участва в темата ни тук /.

Преди това имахме регистрация по сайтове за квартири и от никъде нищо .
Така че с тяхно съдействие се надявам скоро да наемем жилище
Успех
Някой работил ли е с тази агенция, защото дъщеря ми вече два пъти се регистрира там , но все още никой от тях не се е свързал с нея. Това е организация от български студенти в Холандия , помагаща при интеграция и настаняване на новодошлите първокурсници. Имат профил във ФБ  Simple stay , но за съжаление още не са направили контакт с нас.
Здравейте,ние работихме с тази агенция и те ни намериха стая в Хага.Свързахме се с тях по имейл,но има и телефони за връзка +31641111086 и +359876108373.Пробвайте и по телефона да се свържете.

# 235
Airplane

Медуза,
Вие в kamernet регистрирахте ли се? ( мислех, че там сте регистрирани)

[/quote]  Да , имаме регистрация там , а и в още поне два сайта за недвижими имоти , но засега не откликват на запитванията ни. Атакуваме ги неуморно , та дано отговорят.Сега сме във връзка с агенция в Ротердам , с която на място ще работим - с договор за услуга и огледи на предложени от тях квартири.Надявам се , че ще има положителен резултат.Yum

# 236
  • Sofia, Bulgaria

А видяхте ли си списъците със задължителните учебници за купуване според специалността? Нашият е на стойност 1000 евро... аз му намерих повечето, но все пак се чудя трябва ли всичко да се купува, или могат да ползват от библиотека?

Тук могат да се намерят доста учебници
https://www.twirpx.com/

# 237
  • София
Здравейте на всички,

някой имали актуална информация относно дебитни/кредитни карти - Маестро, Мастар,, Виза.
Знам, че се обсъждало, но аз питам за възможно най-актуалната информация.

Хубав да е денят ви.
По отношение на картите - в последните три години не съмз забелязала да има промяна - Маестро върви почти на всякъде, останалите създават проблеми. Даже за зареждането на ОВ-чип карта, ако ползваш Виза имаш такса, ако ползваш маестро - не .....

Относно интернета- ще добавя, че на много места по улиците /Хага/ има свободен интернет, в някои от автобусите също и за чатене и ползване на месенджер е достатъчен. В унито и повечето кафета също има безплатни мрежи. Според мен не е наложително веднага да се взима карта с договор. Дъщеря ми почти година използваше Лебара с предплатени карти, да не говориме че в началото на годината им раздават сим карти с включени 5-10 евро разговори, така че може да се вземе такава карта за начало и после да се огледа и да види какво и колко ще има нужда .... Според мен за студент, които в повечето време има интернет /в къщи и в унито/ 7 ГБ са много, но .....всеки си решава.

# 238
  • София
Здравейте, искам да попитам тези, които изпращат багаж по куриер, дали има проблем при получаването. Звънях в 2 фирми и нито една не ми каза точен ден(то е ясно, че няма как да се знае.... всичко се случва), но на адреса трябвало да има човек по цял ден около деня за доставка, а това няма как да стане. И не звъняли за връзка,  ако те няма.

# 239
А няма ли услуги за доставка "до поискване" от куриер?

Общи условия

Активация на акаунт