Студенти в Холандия/Нидерландия - 3

• 87 555
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте отново, преди време нали бях питала за таксите за банков превод в евро. Вчера ходих до ЦКБ да питам на живо, първо ми казаха 6 евро, после ме питаха кой ще поеме таксите на получаващата банка? И за да съм сигурна че сумата която желая да преведа ще бъде точно такава , трябвало да платя 12 евро- 6 и 6 споделена такса. А Вие тук казвате че само 6 евро ви излизал превода.

Явно служителката която ви е обслужила е некомпетентна.Тя първо няма как да знае какви са таксите на отсрещната банка за входящ превод и второ ВСИЧКИ наши банки ползват SEPA системата за разплащания в ЕС и там такси за входящи преводи няма.Отидете в друг клон на ЦКБ илри ползвайте други начини за пращане на пари.
Проверени и тествани-PAysera или Transwise

# 346
В смисъл отсрещната страна получава толкова колкото трябва, не са му удържали другите 6 евро.
Поне не знаем за такова нещо.

# 347
В смисъл отсрещната страна получава толкова колкото трябва, не са му удържали другите 6 евро.
Поне не знаем за такова нещо.
Когато плащахме таксата на университета от банката ни питаха - споделени ли ще са разходите или са за ваша сметка ...Естествено, всичко си е за наша сметка и понеже нямаме холандска сметка, от БГ сметката... т.е. 50евро са разходите, независимо от сумата...Разбрах го, когато исках да платя и хостела в който ще остане за месец (пак ми казаха 50евро)

А, за изпращането на пари още не знам как стоят нещата.

# 348
  • София
... ВСИЧКИ наши банки ползват SEPA системата за разплащания в ЕС и там такси за входящи преводи няма....

bodak, сигурна ли си в това? И ако си сигурна, откога е това? Едно е да пише, че ползват SEPA, друго е да я ползват НАИСТИНА. Защото преди три години, когато синът ми замина с българската си сметка, отказваха и превеждахме таксата за университета, докато не откри холандска. А ако вече е въведена системата SEPA, то може унитата директно да си теглят от българската сметка и няма да е необходимо да се плащат такси за превод.

# 349
... ВСИЧКИ наши банки ползват SEPA системата за разплащания в ЕС и там такси за входящи преводи няма....

bodak, сигурна ли си в това? И ако си сигурна, откога е това? Едно е да пише, че ползват SEPA, друго е да я ползват НАИСТИНА. Защото преди три години, когато синът ми замина с българската си сметка, отказваха и превеждахме таксата за университета, докато не откри холандска. А ако вече е въведена системата SEPA, то може унитата директно да си теглят от българската сметка и няма да е необходимо да се плащат такси за превод.

... а не да пишат изрично, че от  Български и румънски банки не теглят автоматично. Синът ми получи такъв мейл от унито.

# 350
Вижте, не задълбавайте в детайлите, защото се получават свободни съчинения.
Нещата са прости:
- ако искате да превеждате пари в ЕО, отивате в банката си и пускате нареждане за превод . ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пишете СПОДЕЛЕНИ (SHA) разноски и на всички служители, които Ви съветват друго им казвате, да си гледат работата. Пълно е с калинки, неразбрали, недочули, вчерашни, недоволни, гладни, успани, пред уволнение и след първо назначение.
Първо не всички (достъпността на БГ банките по СЕПА е ограничена - за някои много, за други по-малко, зависи от много неща) и второ не задължително банките ползват СЕПА (БИСЕРА7)  но пак казвам, не влизайте в ненужни подробности. И обикновено през Таргет2. Парите се изпълняват на днешен утрешен или спот вальор, всеки с различна цена, обикновено е цитирано в тарифата. Обикновено има и такса за суифт, която често не се цитира при цената на превода, а назад в тарифата, при други или разни, може и да няма.

Като цяло - такса на банков превод е нормално от 6 до 20-25 евро, в зависимост от банката, говоря за суми до 1000-2000 евро, ако е повече има промил на сумата, като се казва "не по-малко от"

Това е нещо, което следва да се знае от всеки. Пишете ли "за сметка на наредителя - OUR", ви одират, в някои банки не е и възможно да го пишете, но други с удоволствие Ви чарджват.
В  Европа - само споделени разноски. Обикновено получателят няма такса, пак зависи от страната и банката, но в общия случай - няма. Така ще е и в БГ, като въведем еврото
Както е в БГ за левовите преводи.  Няма такси за входящи, нали....

И да, в общия случан от български Айбан не става директен дебит. Заради достъпността на СЕПА - няма я на практика. Иначе е въведена - европейско изискване е. Но не е покрита достъпността - факт. Работи се, има срокове...

# 351
  • София
По повод на банк.сметка, на моя син унито му писа буквално, че понякога е възможно да се събират пари от бълг.сметка, но по-добре да си извади холандска и да им я представи възможно най-скоро....

# 352
  • София
Благодаря за отговорите, момичета!

Mini Mouse, правилно ли разбирам от твоя пост, че в Холандия данък върху доходи се плаща единствено от цяло домакинство (живеещите на един адрес), а не от всеки данъчно задължен гражданин поотделно?
(Принципно, да - правилно си предположила. На адреса са регистрирани собствениците на жилището, които живеят в чужбина в момента. А може и още някой, ддз)

# 353
Здравейте на всички! И аз да споделя малко информация от последните дни. В момента сме в Арнем със синът ми. Пробвахме регистрация в общината, но са заети и чак за 27 имали свободни часове. Тогава обаче почва introduction week и смятаме всичко да е уредено от университета. Разгледахме малко от университета и общежитието. Всичко е прекрасно. Взехме ключа от общежитието и нанесохме някои неща,които купихме от магазин Action - спално бельо и посуда. Цените са следните: горен чаршаф с калъфка 10-12  евро, долен чаршаф с ластик 3-6 евро, възглавница 10 евро, завивка 12 евро, хавлия 0.70 на 1.40 - евро, прибори за храна 3.50 и т.н. Платихме с дебитна карта Виза на Райфайзен. Със същата карта платихме в тролей и автобус, както с кредитна карта. Билетчето е 2.20 евро.В градския транспорт кеш не става. На някои заведения също.Единственото място, където се плаща само кеш е супермаркет Albert Heijn. Лидъл не съм видяла.
Холандците са наистина много любезни хора, убеждавам се в това по няколко пъти на ден.
Малко отклонение извън темата, ако има някой път към Арнем, непременно да посети зоопарка - фантастичен е!

# 354
  • La casa de Mickey Mouse
Благодаря за отговорите, момичета!

Mini Mouse, правилно ли разбирам от твоя пост, че в Холандия данък върху доходи се плаща единствено от цяло домакинство (живеещите на един адрес), а не от всеки данъчно задължен гражданин поотделно?
(Принципно, да - правилно си предположила. На адреса са регистрирани собствениците на жилището, които живеят в чужбина в момента. А може и още някой, ддз)

# 355
Mini mouse,
Права си, че линка не касае само студенти, а при какви условия може да се получат помощи за наема. Да, Пише, че това зависи от дохода на всички регистрирани на адреса.

Но данъците, които плащаме, ( годишната данъчна декларация) е индивидуална ( ако не си семеен или нямаш регистрирано партньорство с някой друг) или семейна/с партньор.
Така мисля.
Ще ми е интересно да знам дали съм в заблуда ( счетоводител ни прави декларациите и никога не ни е питал дали сме пуснали да живее някой друг на нашия адрес , примерно без наем или роднина)

# 356
  • La casa de Mickey Mouse
rosss права си. Данъчната декларация е индивидуална или семейна, няма значение дохода на останалите живеещи в къщата. Дохода има значение за данъчните облекчения (помощи за деца, наем, здравни застраховки) както и за данъците за канали, боклук и т.н. (те зависят от броя на живеещите в жилището).

Помощи за наем може да се получава само ако дохода на живеещите в дома е по малък от 28.000. Ако всички живеещи имат един договор за наем, само един човек може да иска тази помощ. Не може всеки един да представи дохода и да иска помощ. Ако някой друг вече е поискал тази помощ, не иска да се иска повторно.

Здравната помощ може да се иска от всеки индивидуално и отново зависи от дохода.

# 357
  • София
Едно уточнение да направя аз с преводите и нашите банки.
Ако превеждате от разплащателна сметка в ЛЕВА към тяхна в ЕВРО, освен таксите за превод, взимат и допълнителна такса за превалутирането (т.е. за обмяната на валута). Затова ви казват суми от сорта на 30-50 евро. Така че, ако ще превеждате пари от наша банка към тяхна, откривайте тук сметки в ЕВРО. Таксата за превод ще е доста по-ниска.
Иначе, ползвайте системите  Pаysera или Transwise. Нямат проблеми с превалутирането, таксите са незначителни, че и преводите стават по-бързо.

Последна редакция: ср, 08 авг 2018, 11:41 от kaly69

# 358
Единственото място, където се плаща само кеш е супермаркет Albert Heijn.

Арнем е един от любимите ми градове!Центърът му, красивите паркове, булеварди с фонтани и най- вече гледките към минаващата през града Рейн!

Това за плащането кеш в Albert Heijn ми се струва, че нещо не сте разбрали или не приема вашата карта. Това е най- голямата холандска верига супермаркети и няма как да приемат само кеш. Дори в супермаркетите им, които са на самообслужване, можеш да платиш с карта. Със сигурност има няколко супера на тази верига в града! Холандците много си ги обичат, но пък никак не обичат да плащат в брой. Често излизат с телефон и карта в калъфчето на тел , и ключове.

Mini mouse,
Благодаря за разяснението и аз така предположих.
И за да не заблуждавам четящите внасям следното разяснение:
- студентите ( холандците или тези които работят нужните часове в Холандия) имат право на помощи за здравни към 95 евро и карта за градски транспорт, независимо от дохода на тях или семейството им. При нисък доход имат право на студентски помощи . ( не мисля, че има връзка с наем)

Горната дискусия за помощите за наем и т.н, която mini mouse е разяснила е принципна, а не само за студенти. Тя правилно ме поправи, когато качих линка.

# 359
  • Варна
kaly69 Аз превеждам с paysera и не виждам никакви такси. Вярно, правя по няколко превода на месец за неголеми суми.
Курсът, по който обменям BGN за EUR, e 1BGN=0.51059 EUR или курс продава за EUR 1.9585. За сравнение курсът на банката ми е 1,9590, т.е. не виждам и в курса да ме товарят. Доколкото си спомням някой  тук в темата спомена преди за такси от paysera. Да не би да имате предвид тези тарифи? Защото аз засега се вмествам в 30-те безплатни превода на месец и нямам такси.
Пред малко засякох отново - десетина минути ми отнема да захраня paysera сметката си, да обменя валутата и да наредя банков превод към немската сметка на дъщеря ми. Тя ще го получи още днес. А на мен преводът ми излиза 0,50 лв. за да си захраня paysera сметката.

Общи условия

Активация на акаунт