Майчинството счетоводно-77

• 58 023
  • 755
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте компетентни момичета, бих желала да попитам нещо.
Утре ми предстои да си взема третия болничен, който се взема от педиатъра на детето. Попитах на работа, освен болничния трябва ли да попълвам и някаква декларация и те ми казват, че не трябва. А чета, че с последния  болничен трябва да представя и декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и 51 КСО, приложение 1. Аз ли нещо не се информирам правилно, или на работа пропускат нещо? Родих преди изтичане на 45 дневния, ако това има значение.

# 421
Аз не съм попълвала нищо с третия болничен. Сега той ми изтича и трябва нещо да се подава... В този ред на мисли в сайта на НОИ има ли ги документите?

# 422
След изтичане на третия също се подава декларация, но тя четох че трябва да е по приложение 2. Затова питам тук,  за това приложение 1 кога се подава.
Иначе в сайта на НОИ ги има и двата документа.

# 423
  • София-Младост
Здравейте компетентни момичета, бих желала да попитам нещо.
Утре ми предстои да си взема третия болничен, който се взема от педиатъра на детето. Попитах на работа, освен болничния трябва ли да попълвам и някаква декларация и те ми казват, че не трябва. А чета, че с последния  болничен трябва да представя и декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и 51 КСО, приложение 1. Аз ли нещо не се информирам правилно, или на работа пропускат нещо? Родих преди изтичане на 45 дневния, ако това има значение.
Изтрито от мен, защото беше грешно написаното.

Последна редакция: ср, 22 авг 2018, 20:29 от Ала-Бала

# 424
Благодаря ти за бързия отговор, но освен данните за банковата сметка има и информация за детето, която до този момент не съм давала. Или тя ще се даде с приложение 2 след изтичане на последния болничен така ли?

# 425
Трябва да отидеш в Дирекция Социално Подпомагане, там ще ти обяснят най- добре.

# 426
Благодаря ти за бързия отговор, но освен данните за банковата сметка има и информация за детето, която до този момент не съм давала. Или тя ще се даде с приложение 2 след изтичане на последния болничен така ли?
Подаваш приложение№1 с третия болничен като попълваш информацията в карето. http://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril1_2018.doc. За справка чл. 3, ал. 3 от НПОПДОО.

# 427
  • София-Младост
Благодаря на Viva123, аз видях чл.167 и заключих, че не трябва, а си пише изрично с третия болничен.

# 428
  • София
Момичета ,искам да сменя сметката за получаване  на майчинство.Аз мога ли да я подам в НОИ вместо работодателя?

# 429
  • София-Младост
Момичета ,искам да сменя сметката за получаване  на майчинство.Аз мога ли да я подам в НОИ вместо работодателя?
Не. попълваш приложение (май горе кометираното 1) и той подава промените.

# 430
Здравейте! Интересува ме като се водя на трудовата борса през бремеността си,защото беше рискова,как мога да получавам социални майчински? Имам 9-10 месеца трудов стаж. На 21 години съм!

Запиши се фиктивно на работа, давай болнични щом си с рискова бременност. Работодатеят ще дължи само здравни осигуровки, които може да му плащаш на ръка. За 2-3мес. ще направиш 12мес. осигурителен стаж и ще вземаш майчинство. Може да се случи това и след като родиш.
За Социалното майчинство, звънни и разпитай социалните, подава се месеца след този, в който си родила. Има критерий за доход на семейството. Ще вземаш 12мес. по 100лв. А майчинството ще е минимална работна заплата.

# 431
  • София
Здравейте!
В момента тече 45-дневният ми болничен преди раждането, като терминът е утре - 24.08. Т.е. той изтича днес. Най-вероятно ще пренося след термин и, живот и здраве, ще родя другата седмица.
Въпросът ми е в какъв срок се издава болничният за този период между термина и реалното раждане. Примерно, ако родя в понеделник, трябва ли да пращам веднага съпруга ми до следящия ме гинеколог, който да издаде болничния или може да мине някакво време? И има ли изобщо вариант този болничен да се издаде от болницата, в която ще раждам?
Много благодаря!

# 432
  • гр. Варна
Здравейте!
В момента тече 45-дневният ми болничен преди раждането, като терминът е утре - 24.08. Т.е. той изтича днес. Най-вероятно ще пренося след термин и, живот и здраве, ще родя другата седмица.
Въпросът ми е в какъв срок се издава болничният за този период между термина и реалното раждане. Примерно, ако родя в понеделник, трябва ли да пращам веднага съпруга ми до следящия ме гинеколог, който да издаде болничния или може да мине някакво време? И има ли изобщо вариант този болничен да се издаде от болницата, в която ще раждам?
Много благодаря!
А можеш ли да ми кажеш как се изплаща този 45 дневен болничен, че вече питам трети път, но никой не ми отговори Grinning

# 433
  • София
Здравейте!
Много благодаря!
А можеш ли да ми кажеш как се изплаща този 45 дневен болничен, че вече питам трети път, но никой не ми отговори Grinning

Засега имам изплатени дните за месец юли, в понеделник ми преведоха парите за 16 работни дни. Но не съм сигурна кога ще се изплатят за август оставащите дни.

# 434
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Въпросът ми е в какъв срок се издава болничният за този период между термина и реалното раждане. Примерно, ако родя в понеделник, трябва ли да пращам веднага съпруга ми до следящия ме гинеколог, който да издаде болничния или може да мине някакво време? Не е нужно да се прави веднага - може след няколко дни, когато те изпишат от болницатаИ има ли изобщо вариант този болничен да се издаде от болницата, в която ще раждам? - Не, издава се от наблюдавалият те гинеколог.
Много благодаря!

petyaa., поставеният от теб въпрос се коментира постоянно в темата - врътни няколко страници и ще намериш цялата нужна информация. Питай нещо по-конкретно. Какво имаш предвид под "как се изплаща"? На каква база или на колко части, или кога?

Общи условия

Активация на акаунт