Майчинството счетоводно-77

• 57 956
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
  • София-Младост
Надявам се, че сте подали документи за втората година. Остатъкът от август ще получите през септември. А след това за всеки месец в началото на следващия. И така докато детето навърши две години.

# 511
Подавах много неща след раждането. Това че сега получих нещо частично означава ли че всичко с документите е добре. Още утре ще звънна на счетоводството

# 512
  • София-Младост
Не, за втората година се подава отново приложение, че искате да получавате обезщетение.

# 513
  • Пловдив
Здравейте . Термина ми беше 15.08 , родих на 05.08 миналата година.
На 2.08 ми преведоха майчинство -сумата която получавах през първата година.
На 22.08 получих 288 лева - като е НОИ пише че това са пари за 13 раб дни за месец 8. Въпроса ми е как ще получавам пари за втората година оттук нататък- наведнъж ли и след като плати работодател осигуровките ли ( тоест до 10 дни след това) , както и фиксирани 380 лв ли ще бъдат?
И кога последно ще получа майчинство - август догодина ли?
Благодаря

Остатъкът от август ще получиш някъде през септември.Кога точно зависи от това кога работодателят ти ще внесе декларацията за втората година в НОИ.До 5 ти октомври ще получиш за целия септември 380 лв.И така докрая на втората година.Последен цял превод ще е на 1 ви август за юли.5 работни дни дни след 5 ти август ще ти направят последен превод за дните от август

# 514
Здравейте,

Въпрос 1)
“5ж. Изчисляване на паричното обезщетение при раждане на дете и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст до 15 дни.

Дневното парично обезщетение при раждане на дете и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст до 15 дни се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска при раждане на дете..”

Не ми е много ясно: ако съм осигурявана на 2600 лв през тези 24 месеца, това означава, че трябва да разделя 2600*12 на броя работни дни за тези 24 месеца, за да получа среднодневния брутен доход ли?

Въпрос 2)
В болничен съм (не 45-дневен), 45-дневният ще настъпи след 2-3 седмици. В сайта на НОИ виждам среднодневно обезщетение - размер X. Това обезщетение е 70% от среднодневния брутен доход, нали така? Т.е майчинството би следвало да ми е 90% от този среднодневен брутен доход?

За този период досега, като изключим болничния сега при бременност, съм ползвала 3 дни болничен.

# 515
  • София-Младост
1. Да, но обезщетението няма да е повече от среднодневно нетно за същия период, така че и това си сметнете.
2. Не точно, отново като горното...и двете обезщетение се изчисляват на база процент от среднодневно брутно, но се ограничават до среднодневно нетно.

# 516
Кое е среднодневно нетно?
Като заплата аз взимам над 2600, т.е ако оттам идва нетното, няма как среднодневно брутното да ми бъде повече от нетното.. или бъркам нещо?

# 517
  • София-Младост
Кое е среднодневно нетно?
Като заплата аз взимам над 2600, т.е ако оттам идва нетното, няма как среднодневно брутното да ми бъде повече от нетното.. или бъркам нещо?
Средно дневно нетното е това, което взимаш чисто за 24 месеца, разделено на броя работни дни. Получената сума се сравнява със полученото 90% от среднодневно брутно и по-малката цифра е дневното ти обезщетение.

# 518
Ясно, мерси Simple Smile

# 519
Служителка в майчинство иска да бъде съкратена, за да може да отиде на борсата, а не да е в неплатен отпуск.
В тези случаи очаква ли се Инспекция по Труда да уважи взаимно попълнената и подписана от двете страни молба?

# 520
  • София-Младост
Няма как да моли да бъде съкратена, може по взаимно съгласие. Тогава ИТ не трябва, но обезщетението ще е минимално.

# 521
  • Бургас
Връща се на работа, преназначавате я на по-висока позиция, влиза в изпитателен срок и я съкращавате по чл. 71......само това е варианта

# 522
Мисля че може и да се върне на работа и да я преназначите на срочен договор.

# 523
А майчинството първата год.,докога се счита ,до датата на термина ли или до датата на раждането на детето?

# 524
До термин или поне това попълних онзи ден Grinning

Общи условия

Активация на акаунт