Майчинството счетоводно-77

• 57 327
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
Ако е записано посещението и прегледа на детето, да ходят да доказват,че не е било болно....

Трябваше да ги уведомите, но се досещам защо не сте им казали че детето е болно
на мен пък ми стана любопитно какво си се досетила? чудя се каква полза имат да не казват, че детето е болно? иначе според мен е по-добре да напусне по взаимно съгласие, отколкото дисциплинарно уволнение, това е доста голяма черна точка занапред, а днешните фирми проучват изкъсо кандидатите за работа и е трудно назначаването на "черни овци"

# 76
Обади ли се на ЛЛ за болничен? Ако не си и искаш да напуснеш, по-добре изчакай да те съкратят за да си ползваш обезщетението от НОИ.

Процедурата по дисциплинарно уволнение е сравнително тежка и много малко се наемат да го правят.....та така като те изчакват, най-вероятно разчитат да си подадеш молбата ти. Не те съветвам да го правиш.

Само наистина ми е чудно, защо не им се обади поне да им кажеш , че детето е зле?

Току-що дойде някакъв адвокат с две колежки, да ми връчат писмо в което пише, че "на основание чл. 193 във връзка с отсъствието ми от периода 25.06-28.06 (включително), до 16.30 днес трябва да дам писмени обяснения". Не съм сигурна дали трябва да го получавам. И понеже не бях сигурна, адвоката побърза да запише колежките като свидетели, че отказвам да го получа.

Искам да се махна от това тъпо работно място, без да ме ощетяват. Въобще не ми пука за бранша и "петното". Нямам намерение да работя в същия бранш. Ако дисциплинарното уволнение ще ме компенсира финансово по някакъв начин, бих предпочела. 

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 12:39 от amy_nka

# 77
  • Бургас
е трябваше да си напишеш обяснението, защо не го написа? Те знаят ли, че имаш дете? И на мен вече ми става странно защо не им каза. Това, което аз си мисля е , че работодателите дискриминират майки на малки деца и не им се нравят болнични и при подобни случаи индиректно намират начин да ги санкционират, ама тя ситуацията тази вече е много странна?

Ако те уволнят дисциплинарно, няма да можеш да получаваш високо обезщетение, нито компенсации, от тази година има промяна. Странно ти е поведението наистина, явно целиш уволнение.

# 78
Ако е записано посещението и прегледа на детето, да ходят да доказват,че не е било болно....

Трябваше да ги уведомите, но се досещам защо не сте им казали че детето е болно
на мен пък ми стана любопитно какво си се досетила? чудя се каква полза имат да не казват, че детето е болно? иначе според мен е по-добре да напусне по взаимно съгласие, отколкото дисциплинарно уволнение, това е доста голяма черна точка занапред, а днешните фирми проучват изкъсо кандидатите за работа и е трудно назначаването на "черни овци"

Ох, нищо не съм се досетила, никаква полза не съм търсила, за да не уведомя. Просто нямам как да уведомя - нямах личен телефон от който да се обадя (детето го счупи). И вярвайте ми, че щях да дойда с болничен лист на работа, ако не бях послушала мъжа ми - да съм ползвала полагаемата отпуска, вместо болничен. Понеже видя, че през последните две седмици, колегите се изредиха да излизат в отпуска, щото реално няма работа. И аз си стоя и си гледам паяжини.

Разбира се, че знаят, че имам дете. Дори съм идвала с детето на работа, когато е боледувало, само и само да не отсъствам. Сега и това ми го изтъкнаха като повод за дисциплинарно уволнение, и всичките ми закъснения за работа... Просто ще се напуска. Въпросът е по кой вариант от двата?

# 79
ами_нка, въобще не го мисли по кой вариант, дисциплинарното въобще не е благоприятна опция, момиче, ти май не четеш, пускай си молбата по взаимно и да се приключват нещата. Щом вече са се заяли (с право, разбира се), не си домъквай нови неприятности.

# 80
amy_nka, изумява ме спокойствието, с което си решила, че даже няма нужда да се обадиш...Като ти е счупило детето телефона за толкова дни все щеше да намериш откъде другаде да се обадиш или да помолиш поне съсед?!
С дисциплинарно уволнение не само в бранша ами и извън него никъде няма да те вземат или ще те вземат пак на кофти условия да ти извиват ръцете. Въобще дисциплинарното е гошям автогол според мен.

# 81
amy_nka, изумява ме спокойствието, с което си решила, че даже няма нужда да се обадиш...Като ти е счупило детето телефона за толкова дни все щеше да намериш откъде другаде да се обадиш или да помолиш поне съсед?!
С дисциплинарно уволнение не само в бранша ами и извън него никъде няма да те вземат или ще те вземат пак на кофти условия да ти извиват ръцете. Въобще дисциплинарното е гошям автогол според мен.

Мал шанс се казва това моето, almond eyes. От един месец съм без телефон, и работодателят ми е информиран за това, че останах без телефон. Колкото и странно да звучи, нямам такъв съсед, от който да мога да поискам телефон. Не ми се беше случвало до сега да не уведомя, когато имам наложителна причина за отсъствие. Та, аз дори на рожденния си ден, въпреки, че бях в отпуска, дойдох на работа. Винаги съм била на повикване от тъпия работодател, дори майчинството не можах да си го изкарам като хората, трябваше да идвам с бебето на работа, да правя износи за милиони, да върша услуга на работодателя, само защото не пожелаха да вземат човек, който да замества втората колежка, която след мен излезе в майчинство и чиято работа също аз вършех, без допълнително възнаграждение. Ако съм се задържала на тази работа толкова време, то не е от любов. Simple Smile

Ами сега като представя писмените обяснения, ако все пак ме уволнят дисциплинарно, и ме накарат да изплатя обезщетение една работна заплата, вместо да подписвам молба "по взаимно съгласие"? Направо ми е весело... Не знам какво ще става в понеделник...

# 82
Ами то искането на писмените обяснения е задължително условие при дисциплинарно наказание, но и да откажеш има връчване при отказ, така че все тая. Нямаш съсед с телефон, но имаш мъж, изобщо на работодателя не е работа да знае кой с телефон, кой без, това е твой проблем. Случаен минувач не би отказал телефонно обаждане, в 21 ви век сме. По-голяма тъпотия не съм чувала. Това не е малшанс.
Очевидно това трудово правоотношение ще бъде прекратено, не виждам за какво е това напъване те да те уволнят. И в двата случая повече от 4 месеца минимално обезщетение за безработица няма да получиш. Не знам колко ти е възнаграждението, дано 4- месечното обезщетение покрие обезщетението, което ще дължиш на работодателя. Как точно очакваш дисциплинарното уволнение да те компенсира финансово ?
И да, това че те е видял бивш колега пред кабинета на лекаря е почти със същата тежест, като да си представила болничен лист на работодателя. Закъсненията няма да коментирам.

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 18:22 от wixi

# 83
Р
Работодателят ви е пълно право.
Както и по нагоре казват, спазил е процедурата и е записал колегите ви като свидетели.
Също в КТ има възможност да сте наета не с едномесечно, а с до три месечно предизвестие за двете страни. Това го пише в договора ви.
За закъсненията трудно се доказва я съда, освен, ако нямате ел. Карти за чекиране.
Според мен трябва да се извините, но не с тези безумни оправдания за телефони и тн. И да се разберете с хората.
Все пак сме възрастни и трябва да носим последствия от действията си.

Не ми става ясно само в момента с какъв статус сте. Няма такава нещо като дадоха ми време да си помисля....

# 84
Здравейте и от мен.
В момента съм в чужбина,ноември месец ми предстои първо раждане.
Ще си прехвърля осигуровките от тук в България. Но въпроса ми е:
Колко месеца връщат назад,знам,че няма значение тук какви пари съм вземала.
2016г. Октомври приключих договора си с тогавашната фирма и Ноември дойдох тук. Т.е. имам 1 месец прекъсване това от значение ли е за майчинството ми?

# 85
Здравейте!
На 10 юли ми изтича втората година от майчинството. Януари 2016г ме назначиха във фирма на работа, това са 6 месеца преди да родя, като март излязох болничен. Преди въпросната фирма имам около година трудов стаж.
Ако "напусна" фирмата и се запиша на БТ имам ли право да взимам някакво обезщетение? Имам ли право да ползвам някакъв отпуск от фирмата, при условие, че нямам кой знае какъв стаж в нея? И ако реша да си пусна третата година за гледане на дете, какви осигуровки трябва да си внасям във фирмата, защото засега са само здравните?
Благодаря!

# 86
  • София-Младост
Имате право на платен отпуск по 20 дни за всяка календарна година. В БТ имате право на минимално обезщетение 4 месеца.
Трета година за гледане на дете няма. всеки родител има право на по 6 месеца неплатен, като всеки може да прехвърли 5 на другия родител.

# 87
Здравейте и от мен.
2016г. Октомври приключих договора си с тогавашната фирма и Ноември дойдох тук. Т.е. имам 1 месец прекъсване това от значение ли е за майчинството ми?

Kamache, онзи ден звънях в НОИ точно това да питам, и ми казаха, че за майчинството се гледат доходите от България за последните две години. Мога ли да попитам от коя държава идваш и как успя да си прехвърлиш осигуровките от там в България? Аз съм в подобно положение, от няколко години работя в Англия, чакаме бебе декември и мислим да се приберем в България да родя.

Ако имаш някаква информация по въпроса, ще съм ти благодарна!

# 88
Здравейте, може ли да ми кажете какви доктументи трябва да подготвя при следния казус.
В майченство съм, но и бременна. Реших да изляза в болничен и да прекратя майченството.
Тъй като вече не живея в града на офиса бих искала с едно отиване, съметано с преглед да свърша всичко
Много ви благодаря предваритлено

# 89
Здравейте и от мен.

Kamache, онзи ден звънях в НОИ точно това да питам, и ми казаха, че за майчинството се гледат доходите от България за последните две години. Мога ли да попитам от коя държава идваш и как успя да си прехвърлиш осигуровките от там в България? Аз съм в подобно положение, от няколко години работя в Англия, чакаме бебе декември и мислим да се приберем в България да родя.

Ако имаш някаква информация по въпроса, ще съм ти благодарна!

Здравей, а защо не останеш до раждането, за да взимаш английско майчинство - предполагам ти се полага?

Общи условия

Активация на акаунт