Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Освобождаване от работа на майка след майчинство

 • 2 284
 • 82
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте!
Извинявам се ако вече е отговаряно на такъв въпрос, но все още не съм на ясно с форума и не можах да намеря отговор зпо моят въпрос! Наистина ще се радвам ако някой ми разясни какво трябва да направя в този случай.
Майка съм на дете, което след 1 седмица ще навърши 2 годинки. Т.к. майчинството ми ще свърши реших да звънна на работодателят си, за да видим какво ще става от тук нататък. Естествено- освобождаване беше отговорът.
Интересувам се по кой член трябва да бъда освободена, при условие, че на моето място е назначен нов човек на постоянен договор и какви обещетения ми се полагат?
Отпуск не съм ползвала и в годината, която забременях.
Все още нямам връченописмено предизвестие.
Ще се радвам да получа отговор. При въпроси от Ваша страна съм насреща. Благодаря предварително.

# 1
 • Мнения: 917
Вие искате ли да се върнете на работа или сте ОК да ви освободят и търсите максимално изгоден финансово вариант?
Ще започвате ли другаде работа или ще оставате на борса? Всички тези отговори са важни, за да ви посъветваме за най-удачния ход.

# 2
 • Мнения: 384
Здравейте
А какво значи- естествено- освобождаване?
И как на място на което Вие сте титуляр е назначен друг за постоянно?
Докато Вие заемате той не е титуляр

# 3
 • WonderLand
 • Мнения: 3 177
Здравейте
А какво значи- естествено- освобождаване?
И как на място на което Вие сте титуляр е назначен друг за постоянно?
Докато Вие заемате той не е титуляр

На предишната си работа бях точно точно така. Колежката излиза в майчинство и назначават мен да върша нейната работа, но не по заместване, а на стандартен трудов договор и аз си бях титуляр на позицията. Или авторката се е объркала нещо, или просто не са ѝ назначили заместник, а са назначили другия човек като нов служител и са му дали нейната работа, а сега искат да я освободят.

# 4
 • Мнения: 2 220
Най-добре да видите в предизвестието, АКО Ви връчат такова, какъв е членът. Може да е съкращение, взаимно съгласие и какво ли не. Не подписвайте, докато не разберете члена, защото може да бъдете ощетена - например, ако е взаимно съгласие, а Вие не сте съгласна. Тогава бихте могли да питате какви са другите опции.
А може и да не получите предизвестие и да не ви освободят, кой знае.
Отпуски си се дължат, а също и заплата за месеца с предизвестието.

# 5
 • Мнения: 13 964
Доколкото си спомням не може да ви уволнят. Длъжни са да ви върнат на същата длъжност и същата заплата. После вече може да почнат да ви правят номера, може и "същата заплата" вече съвсем да не е атрактивна, но са длъжни да ви вземат обратно. Внимавайте какво подписвате, консултирайте се с адвокат и най-важното, решете какво искате вие.

# 6
 • Мнения: 17
Здравейте отново.
Относно напускане- не съм съгласна. Когато някой от фирмата излезе в майчинство на нейно място не се назначава по заместване, а директно на стандартен трудов договор.
Фирмата е мебелен магазин. В магазинът в който бях аз при излизането ми в майчинство бахме 3 момичета, а сега са 4.

# 7
 • Мнения: 917
Щом не искате, ще ги информирате, че искате да си работите, няма да подписвате нищо и си ходите на работа. До 3 годинки на детето могат да ви махнат само при фалит или с разрешение на Инспекция по труда. Или доброволно чрез психологически тормоз.

# 8
 • Мнения: 933
Могат да сложат изискване за някаква квалификация,която я няма и да я освободят като неотговаряща.Примерно за продавач-консултант.

# 9
 • Мнения: 17
А в моят случай в краъна сметка могат ли да ме освободят и ако могат по кой член трябва да го направят. В ИТ ми казаха че ако документите ми се връчат пред свидетел трябва да ги подпиша на място и не мога да ги взема за да ги разгледам. Вярно ли е това? Neutral Face

# 10
 • Мнения: 13 964
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;

# 11
 • Мнения: 17
Благодаря Ви много

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 2 251
Не могат да те освободят. Имат два варианта - да ти предложат обезщетение в размер на минимум четири брутни заплати, а ти можеш да поискаш и повече или да се опитват да те махнат с разрешение на инспекцията, което няма да стане. Аз бях така и си стоях докато детето навърши три и си ми плащаха без дума да кажат

# 13
 • Мнения: 274
А да попитам и аз за един казус. Желая да се върна на работа след първата година от майчинството, но в друга фирма. Ако се съгласят да ме освободят веднага пак си ми дължат парите по натрупаната отпуска или не? Или трябва да си пусна месец предизвестие? А от другата фирма след като приключи изпитателни срок важи ли това, че не могат да ме махнат до навършване 3г.на детето?

# 14
 • Мнения: 933
В изпитателен срок могат да те махнат.

Общи условия

Активация на акаунт