Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Освобождаване от работа на майка след майчинство

 • 2 274
 • 82
 •   2
Отговори
# 45
 • Мнения: 903
Аз съм изумена. За всичко изброено се искат копия от документи, подписани, официални. Как някой ще попълва анкета?

# 46
 • Мнения: 922
Ами тя проверката се състои в това.Някой подава жалба за нещо,идва ИТ,минава по раб.места,раздават по един лист с напечатани въпроси(анкета) и всички са длъжни да го попълнят.Ако искат могат да викнат когото си изберат на устен разпит(анкета) и на база попълненото и видяното пишат протокол от проверката.А работодателя е предупреден и си е нагласил документите да са изрядни и това е.И вълкът сит и агнето цяло.

# 47
 • Мнения: 903
Не, нищо общо няма проверка на ИТ с написаното.
През коя година се развива това действие?

# 48
 • Мнения: 922
Последно 2018г.,а преди това също.Вие в какво мислите се изразява?

# 49
 • Мнения: 903
Аз не мисля, аз знам в какво се състои проверката, тъй като съм подписвала документи за над 30 проверки през последните 10 години, за градове в цяла България, не само за София.
Проверката се връчва с призовка с вписан набор от документи, които предоставяш (с пълномощно да представляваш работодателя пред ИТ) на дадена дата в съответната регионална инспекция лично (обикновено), или по поща по времето на извънредната ситуация.
Наборът документи са един стандартен минимум плюс нещо допълнително, според какъвто е бил сигналът.
Проверката завършва с протокол и предписание или акт, към който вече (ако не възразиш) ти издават и наказателното постановление със съответната сума, която пък можеш да обжалваш. Понякога актовете падат, понякога НП успяваш да намалиш 5кратно глобата от 1500 на 300 лв, и така.
Разбира се, при т.нар. незначително (без претърпени вреди) и незабавно отстранимо нарушение (в рамките на до 3 дни), може да ти наложат глоба от 100 до 300 лв, но най-често налаганата санкция е 1500.

Последна редакция: сб, 01 авг 2020, 22:31 от Doro

# 50
 • Мнения: 922
Аз пък 8 години съм подготвяла документите,винаги изрядни,но не отговарящи на действителността.Инструктирала съм хората какво да казват, когато инспекторите дойдат на място.И винаги всичко е било ,,изрядно",глоби никога е нямало,напишат едно предписание колкото да отчечат дейност и това е.И собственика винаги знаеше кога ще е проверка та и кой се е оплакал.А набора от документи се наглася така,че да отговаря на закона.Проверка е когато дойдат неочаквано и когато не си затварят очите.Набора от документи,които подписвате мислите ли,че не са нагласени?При изрядна документация каква глоба?

# 51
 • Мнения: 903
Инспекторите не говорят с хора, какви са тия абсурди не знам 🙂 Мисля си за фирма от 10тина човека, друго обяснение не знам.

Документите доколко са нагласени, зависи от документите. Колко лесно е да нагласиш платежните /осчетоводени сметки/ на ДСК със задна дата, или измервания на факторите на работната среда на СТМ със задна дата, или справки от регистрирани в НАП ТД да поправиш, при положение, че в ИТ имат достъп и ги виждат. Да подправиш подписи на лица, които вече са напуснали, като сте наясно какви са последствията за подправяне на подпис и наказателната вече (не административна) отговорност.

Ще кажете - всичко може да се подправи - и ще сте права, но цената каква би била, за споменатите документи и дали партньорските фирми и длъжностните лица биха я платили, за да ти спестят какво? Акт от ИТ?

# 52
 • Мнения: 922
Официалните документи са винаги изрядни.Фирмата беше 140 човека на ТД,100 на минимална,40 на реална заплата и 20+ без договор.Като договора им е на минимална и по банков път им е преведено толкова как ще докажат,че са вземали и по 1000 и повече на ръка? Как ще докажат,че са работили извънредно?Като са се подписали на неплатена отпуска как ще докажат,че не са били в отпуска,а на работа?

# 53
 • Мнения: 903
Извънредния труд го хващат или по касова книга, или по отчетни форми 76 ако са на сумирано раб.време, или по разпечатка от системата за чекиране, или с изненадваща проверка в извънработно време - зависи какъв е бизнесът и как се отчита раб.време.
По отн. на преводите - за ИТ е важно колкото е по договор, толкова най-малко да е паричния превод - съответното нето, разбира се. Колко още взима работникът нерегламентирано на ръка е въпрос, който би вълнувал НАП, не ИТ. 🙃

Пак казвам, за фирма от 140 човека провеждането на проверка по посочения начин с анкети звучи странно, меко казано, или твърдо казано, направо нереално.

Но се отклонихме от темата, за което се извинявам и спирам да пиша.

Последна редакция: нд, 02 авг 2020, 11:53 от Doro

# 54
 • Мнения: 922
И аз последно пиша,че не сме по темата.Изненадващи проверки няма.Преди да дойдат на проверка се обаждат на собственика и като дойдат всичко е нормално.Тези които са без договор същия ден не идват на работа, другите си тръгват в  регламентираното работно време,черните ведомости и форми се прибират и остават само официалните,където всичко е изрядно.

# 55
 • Varna
 • Мнения: 21 665
Като чета последните коментари, ме хваща яд в каква държава живеем.

# 56
 • Мнения: 17
Аз отново имав въпрос. Тъй като сега съм в отпуск, а утре трябва да съм на работа, а естествено не мога да се свържа с работодателя си, какво трябва да направя в такъв случай?

# 57
 • Мнения: 13 931
Какъв случай?

# 58
 • Мнения: 922
Отиваш на работа.

# 59
 • Мнения: 1 464
Не ви ли тормози фактът, че работите във фирми, които са некоректни и въвличат и вас в схемите си?

Общи условия

Активация на акаунт