Отговори
Здравейте, имам въпрос. Искам да кажа че съм в майчинство до 20 Март 2025г. Тогава ми изтичат двете години. След това доколкото знам имам около 40 дена отпуска. Доколкото разбрах от колеги ще ни затварят проекта и последният им работен ден е 28 март 2025г. Искам да попитам дали ще мога след това да бъда на борса и какво трябва да изискам от работодателя си, за да стане това нещо? Те най- вероятно ще ми предложат други възможности, но още не знам и се притеснявам да ги питам. Затова реших първо тук да попитам и да взема някакви съвети от вас. До сега не съм била на борса никога. Благодаря предваритлено!

# 1
Би трябвало да имаш право на обезщетение за безработица (което ти наричаш "борса"), тъй като:
1) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването.
2)  При определяне на правото на парично обезщетение за безработица се зачита и времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете; на платен и неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане.

Тоест, ако бъдеш съкратена и ако не работиш по трудов договор, би трябвало да получаваш обезщетение за безработица.

Виж: https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/

# 2
По принцип майките с деца до 3-годишна възраст са защитени от съкращаване. Затова вероятно и работодателят ще ти предложи нова длъжност.
Ако не се съгласиш, вероятно ще те освободи по чл.67 (за взаимно съгласие), което предвижда 4 месеца борса и най-ниското обезщетение (което трябва да се потърси колко е в момента- сигурно около 20лв.)

# 3
  • София
Да, работодателя ти няма право да те съкрати, и е абсурдно да коментирате прекратяване по взаимно съгласие - смисълът на Кодекса се губи. С напускане по взаимно съгласие ти се отказваш сама от социалната защита.
Гледай да намерите вариант да работиш при добри за теб условия. Ако не - да те съкрати, за да се ползваш от нормален размер на обезщетението, не от минималния такъв.

# 4
Да и аз смятам, че не трябва да се съглася на взаимно съгласие. Ще гледам да е от тяхна страна, за да вземам тези 60%. Благодаря ви. Горе долу вече разбрах за какво става на дума. Оттук нататък ще се свържа направо с фирмата, за да видя какво ще ми кажат те. Благодаря отново!

# 5
А на какъв договор сте? На мен по описанието ми звучи като срочен, със срок за определен проект. Съдя по колегите с последен работен ден еди-кога-си. В някои професии е често срещано сключването на такива и не съм наясно дали в такъв случай има защита за майките с малки деца или при какви условия се ползва борса.

# 6
Здравейте, на постоянен трудов договор съм. Даже сега разбрах, че колегите днес са подписали съкращение, което не е по взаимно съгласие, а поради съкращаване на щаба. Единственото, което се чудя ако ме съкратят те, как ще се изчислят тези 60%. Дали се смятат точно последните 24месеца, което означава и последните 12 месеца, който са били по 780 лв на месец (плащани от НОИ) или ще е от последните 24 месеца, където са ми плащали работодателите..

# 7
Мисля, че е 24м назад. Би включвало и обезщетението от НОИ.

# 8
Здравейте, на постоянен трудов договор съм. Даже сега разбрах, че колегите днес са подписали съкращение, което не е по взаимно съгласие, а поради съкращаване на щаба. Единственото, което се чудя ако ме съкратят те, как ще се изчислят тези 60%. Дали се смятат точно последните 24месеца, което означава и последните 12 месеца, който са били по 780 лв на месец (плащани от НОИ) или ще е от последните 24 месеца, където са ми плащали работодателите..
Разгледай тук. Особено секции Размер на паричното обезщетение за безработица  и Особености при определяне размера на паричното обезщетение за безработица
https://nssi.bg/fizicheski-lica/po-bg-zakonodatelstvo/pri-bezrabotitsa/

# 9
Могат да се съкратят и теб по член 329 ал. 1 (2) от КТ, за съкращаване на щата, както колегите ти, но с разрешение на Инспекцията по труда.
За основа на заплащането би трябвало да вземат 60% от среднодневната минимална заплата за периода от 24 месеца, предшестващи съкращаването ти. Обезщетението не може да е по-малко от миниалното и по-голямо от максималното обезщетение, определено от Закона за бюджета на ДОО за всяка календарна година.

# 10
Фирмата в която работех няколко месеца след като родих прекрати дейност.След майчинството ме съкрати и бях на борсата.

# 11
Дам, това ми се случи и на мен, само че аз имах късмета да е след първата година. Излязох втора година майчинство и си намерих друга работа, прекъснах втората година майчинство след 1 месец ползване.
На мен ми предложиха длъжност, която беше на смени и включваше нощни, уж с обещанието, че няма да има нощни, ама я има,

# 12
Фирмата в която работех няколко месеца след като родих прекрати дейност.След майчинството ме съкрати и бях на борсата.
А може ли да ми кажете колко време можеше да сте на борса и дали е на минимална?

# 13
Бях на борсата 12 месеца,но аз имам много стаж зависи колко години трудов стаж имате.Обещетението което се получава зависи от това на какви пари ви осигуряват.

# 14
Бях на борсата 12 месеца,но аз имам много стаж зависи колко години трудов стаж имате.Обещетението което се получава зависи от това на какви пари ви осигуряват.

Аха, ясно. Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт