Задни секрети при деца

• 525
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, отварям темата, защото не успях да намеря такава. Детето ми ходи на градина от 1.5 години и постоянно лепва разни вируси, особено зимата. Най-често става дума за прословутите задни секрети, които просто не изтичат през носа. Преминават в дразнеща кашлица, а понякога и в ушна инфекция.

Вие как се справяте с този проблем? Нещо, което е ефикасно още в началото. Пробвали сме с много неща, но още няма да ги споменавам, тъй като засега нищо не помага и винаги боледуваме по поне 2 седмици.

# 1
Носен секрет и лекуване според причинителя и Антибиограмата.
Няма друг начин.

# 2
Нищо не помага. Ходихме при уж добър УНГ лекар, който каза, че ще го израсте. Не ни препоръча антибиотични капки.

# 3
Как така ще го израсте??? Що за глупост?
Микробиология правихте ли?
Моят син е с носителство на стафилококи. Като се обострят, задната хрема цъфва. Вече е на 10 и не го “израстнал”. Периодично се налага да го лекувам.
Същата съм и аз, дори и далеч преди да забременея с него.

# 4
  • Варна
Пък моята дъщеря го израстна. Дете с дете не си прилича. Аз лично оправия не видях, каквото и да правех, тая задна хрема я мореше. Може би една идея помагаше Коларгол, но не помня дали имаше възрастово ограничение.

# 5
Коларгол за първи път съм слагала на детето ми, когато беше на 10 месеца. Просто % е различен.
Иначе - на първо място трябва да се установи причината за задната хрема - дали е вирусна, бактериална, алергична, функционална. В яслената и детско-градинска възраст най-често причината са вирусни инфекции, които преминават в бактериални. Из яслите и ДГ ще се сблъскате със стафилококи, стрептококи, пневмококи, Мораксела, Клебсиела, хемофулус инфлуенца. Всичко това ми е познато от първо лице, единствено число.

# 6
Ако не преминава в нещо по-сериозно, аз лично нищо не правя. Скоро и моят син пак беше със задна хрема и ми го върнаха от градина с препоръка за някакво лечение. Ходихме до педиатъра- детето нямаше кашлица, температура, весел си беше, с апетит и му предписа само капки за втечняване на секрета и някакво противоалергично. Ние вече бяхме капали Зим няколко дни и просто реших да спра всичко и да не слагам нищо. Дадоха му бележка за 1 седмица. Излизахме на разходка на чист въздух всеки ден и след няколко дни нослето се отпуши напълно. Но пак казвам- не е имал други неразположения.
Антибиотичните капки за мен са най-крайният вариант, ако вече е изключително наложително, защото може да се влезе в един доста омагьосан кръг, от който трудно се излиза. Разбира се, всеки случай е индивидуален и най-добре лекар да си каже има ли нужда, или не от антибиотик.
По-скоро наблягайте на каляването и повишаването на имунитета, когато детето е здраво. Много разходки навън, питателна храна, спане на по-хладно (за ужас на бабите 😁😬), без много навличане с дрехи- общо взето това се опитвам да правя и аз.

Последна редакция: вт, 14 апр 2026, 19:47 от dimi_

# 7

По-скоро наблягайте на каляването и повишаването на имунитета, когато детето е здраво. Много разходки навън, питателна храна, спане на по-хладно (за ужас на бабите 😁😬), без много навличане с дрехи- общо взето това се опитвам да правя и аз.
Подкрепям този съвет. Израства се.

# 8
Абсолютно съм съгласна с dimi. Ако няма температура и други неразположения, не виждам причина да се стига до антибиотици.

# 9
Авторката на темата пише, че детето ѝ кашля или се стига до ушни инфекции.
Или не, айде там да текат зелени сополи, да се дере детето от кашляне и да го болят ушите, защото ще го израсте…
Аз лично не виждам как ще се израсте един пневмокок например…

# 10
Ние сме написали, че ако детето няма сериозно неразположение, няма нужда от антибиотици, а от подсилване на имунитета. А иначе дразнеща кашлица от задна хрема в тази възраст, децата имат през седмица-две. Ами това значи постоянно да сме в лабораторията и да изследваме секрети. Това е част от изграждането на имунитета им. Аз лично, като дете постоянно страдах от гнойни ангини, но смея да кажа, че го израстнах и не бях боледувала от това над 30 години до тази зима. Но всеки преценява кое е най-доброто за детето му.

# 11
Истината е, че в детските заведения се въртят вируси и бактерии нон-стоп. И тъй като изследвания се правят много рядко, боледуванията са през седмица, две. Също така, въпреки уж медицинския филтър, болни деца ходят и на ясла, и на детска градина. Независимо дали става дума за частна, или за държавна. Не казвам, че за всеки сопол трябва да се пият АБ, но когато дамата е задала въпроса е уточнила, че задните хреми на детето ѝ са с последици. Аз съм отговорила именно на зададения от нея въпрос - след като толкова често боледува, правят се съответните изследвания, ако трябва и 5 пъти и се взимат мерки. Обикновено само за задна хрема никой лекар не изписва орален АБ, а само АБ капки. В много случаи сме минавали и аз, и детето ми именно с Коларгол, защото в него има колоидно сребро, което действа антибактериално.
Не разбрам аз ли грешно се изразявам като казвам, че при бактериална инфекция би следвало да се проведе съответно лечение? И само за инфо, не всички бактериални инфекции в носоглътката протичат с температура и някакви страшни симптоми. Но ако за дете Х симтомите са само на някакво носителство, демек сополчета и кашличка през 1-2 седмици, за дете У, което му е другарчето в детската градина и е с по-кофти имунитет, това ще значи бронхити и пневмонии всяка година.
Естествено, че всеки родител си решава как да си лекува, или да не си лекува детето, ама има нещо, което следва да се отчита като се пускат тия деца на детските площадки, в яслите и в градините и това в някакъв вид здравна отговорност.
И аз лично примерът в моето семейство го видях през 2020 г., когато имаше локдауни в градините и по-сериозен филтър. Само през тази година от всичките години в ДГ детето ми не е боледувало нито веднъж. Нито един-единствен път.

# 12
Ние сме написали, че ако детето няма сериозно неразположение, няма нужда от антибиотици, а от подсилване на имунитета. А иначе дразнеща кашлица от задна хрема в тази възраст, децата имат през седмица-две. Ами това значи постоянно да сме в лабораторията и да изследваме секрети. Това е част от изграждането на имунитета им. Аз лично, като дете постоянно страдах от гнойни ангини, но смея да кажа, че го израстнах и не бях боледувала от това над 30 години до тази зима. Но всеки преценява кое е най-доброто за детето му.
Има деца,който си боледуват много често,докато не изградят имунитет. Няма как да им се капят постоянно АБ капки,както знаете курса на лечение с тях е много кратък.Трябва да се изгради имунитет,а с антибиотиците този шанс се отнема. Относно вирусите и бактериите в ДГ и яслите,просто е неизбежно,някой деца са носители без да боледуват и заразяват другите,който още не са изградили имунитет. Считам за безсмислено,дете което има само лека хрема да се спира от градина и да не излиза,за да не заразява никои. Така или иначе всички деца ще преминат през това. Сина ми беше с целогодишна хрема заради алергиите от 4-11г.и гърлото му като се възпали до ден днешен влачи по 3 седмици и трудно се оправя. Ами остава в къщи докато закрепне малко и отива на училище. Най-вече лекар,ще прецени,какво трябва да се направи,но при чести боледуваниния ако се дава АБ всеки път се влиза в "омагьосан кръг",казвам го от личен опит.

# 13
Освен това, от толкова често ползване на антибиотик, един ден човечеството ще загива от елементарни бактерии, поради резистентност. Такива капки също нарушават нормалната флора и наистина се влиза в омагьосан кръг. Госпожата не е писала, че всеки път детето ѝ е с гнойни секрети и инфекции, но ако се наложи, нека го заведе в ИСУЛ, ако са в София, при УНГ специалист и той да прецени. Във форуми и ФБ групи не се решават такива проблеми. Аз повече няма да споря.

# 14
Моето дете постоянно беше със задна хрема. Смърка си сополите, чувам ги, но когато тръгне да ги духа- нищо не излиза. Докторите са ми казвали: инхалации и се втечняват- нищо не излизаше, спрей Зиме- нищо не излизаше, какви ли не капки и хапчета съм давала, но нищо от тях не помогна. Лошото е, че ако не ги излекувам- директно си слизаха на долу и започваше една кашлица, която преминава в спазми и не можеше да диша. Една майка беше ми казала, че тя давала Цинабсин и Тонзилотрен всеки ден - сутрин, обед и вечер по едно, а когато има задна хрема увеличава дозата през час. Тъй като вече бях доста отчаяна и изпробвах вазлични варианти- мога да кажа, че ми върши работа.

Общи условия

Активация на акаунт