Помощ, много съм объркана от състоянието на детето ми

• 808
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, имам син на 4г  със забавено развитие и аутистични симптоми (непотвърден все още аутизъм)  Проходи късно, все още не може много да говори, казва няколко думи. До 2 г пи адаптирано мляко и ядеше всичко. След като сам отказа млякото, отказа и храната. Мислех, че е период , но не. Започна да яде само  бисквитена каша и така много дълго време. Ядеше я 24/7 , 5 пъти на ден. Само това и нищо друго. Едвам го отказахме от нея. Сега е същото положение само , че яде прясно мляко с хляб на попара. Нищо друго.
 Бяхме пускали изследвания , хемохлобина му беше леко занижен , но нищо сериозно. Психоложката при която ходим ни посъветва да направим следните изследвания. Моля ви някои ако има наблюдения от личен опит или близки да сподели. Какво да правя? Вече съм много объркана как да му помогна да се храни добре. Не яде нито плодове, нито зеленчуци , нито месо и постоянно се разболява, имунната му система е супер зле.

# 1
Пробвайте да смените климата, отидете някъде на планина на високо, разхождайте се... Това може да му отключи апетита. Това отделно от лекарите, ако има медицинска причина.

# 2
Опитайте бебешки пюрета дали няма да яде. Освен хемоглобин изследвайте желязото също така. Опитайте и сироп "Апетони" дали няма да предизвика апетита му. Има деца, които се хранят много избирателно и са здрави.

# 3
Психоложката е отделно.
Какво казват невролозите?
Дете на 4 години е трябвало да бъде диагностицирано правилно още около 2 годишна възраст - най-късно 3год.
Нямате диагноза, нямате изследвания.
Храненето е най-малкия ви проблем. Дори напълно здрави деца си имат периоди, в които харесват само определен вид храна.

# 4
Психоложката е отделно.
Какво казват невролозите?
Дете на 4 години е трябвало да бъде диагностицирано правилно още около 2 годишна възраст - най-късно 3год.
Нямате диагноза, нямате изследвания.
Храненето е най-малкия ви проблем. Дори напълно здрави деца си имат периоди, в които харесват само определен вид храна.
Диагнозата е това, така е зсписано в епикризата - забавено развитие.

# 5

Забавено развитие е много обширно понятие. Забавено развитие на кое - на говора само? На двигателните функции? На социално.емоционалните функции? На когнитивните функции? И т.н.
Причини за забавянето - нормална ли беше бременността, нормално ли беше раждането, детето било ли е недоносено? Изследвано ли е за генетични проблеми? Мутации на хромозоми?
Имаше ли нормално развитие в началото след раждането и в някакъв етап да е започнал регрес в развитието?Или от самото раждане и с порасването постепенно са забелязани някакви симптоми?
Водено ли е детето на очен преглед - зрението нормално ли е?
Водено ли е детето на ужен преглед - чува ли, има ли нарушен слух? Ако не чува добре, трудно ще се научи да говори. Реагира ли на повикване? Следи ли предмети с очи?
Правен ли е ЯМР на глава?
Метаболитен скриниг задължително също се прави при такива случаи - изследване на аминокиселини, амоняк, лактат?
Изследване за тежки метали - задължително се прави.
Въобще, трябва ви добър детски невролог, който да ви насочи за всичко това, плюс изследвания на кръвта общи и хормонални.
Знам, че ви звучи като страшно много, но реално отнема 2-3 дни - вземане на кръв, за някои от изследванията се вземат 2-3 косъма от главата, може и парче нокът. Преглед при УНГ и Очен лекар. Ако не сте правили ЯМР също може да стане в рамките на 2-3 дни.
Веднъж намерен точният проблем, вече се преминава към работа и лечение на този проблем. И възможности детето да получи възможно най-добрите грижи за развитието си като цяло.

# 6

Забавено развитие е много обширно понятие. Забавено развитие на кое - на говора само? На двигателните функции? На социално.емоционалните функции? На когнитивните функции? И т.н.
Причини за забавянето - нормална ли беше бременността, нормално ли беше раждането, детето било ли е недоносено? Изследвано ли е за генетични проблеми? Мутации на хромозоми?
Имаше ли нормално развитие в началото след раждането и в някакъв етап да е започнал регрес в развитието?Или от самото раждане и с порасването постепенно са забелязани някакви симптоми?
Водено ли е детето на очен преглед - зрението нормално ли е?
Водено ли е детето на ужен преглед - чува ли, има ли нарушен слух? Ако не чува добре, трудно ще се научи да говори. Реагира ли на повикване? Следи ли предмети с очи?
Правен ли е ЯМР на глава?
Метаболитен скриниг задължително също се прави при такива случаи - изследване на аминокиселини, амоняк, лактат?
Изследване за тежки метали - задължително се прави.
Въобще, трябва ви добър детски невролог, който да ви насочи за всичко това, плюс изследвания на кръвта общи и хормонални.
Знам, че ви звучи като страшно много, но реално отнема 2-3 дни - вземане на кръв, за някои от изследванията се вземат 2-3 косъма от главата, може и парче нокът. Преглед при УНГ и Очен лекар. Ако не сте правили ЯМР също може да стане в рамките на 2-3 дни.
Веднъж намерен точният проблем, вече се преминава към работа и лечение на този проблем. И възможности детето да получи възможно най-добрите грижи за развитието си като цяло.
Благодаря за подробното обяснение. Явно нашият невролог не е достатъчно добър, той ни предложи само Ямр. Иначе тпй се роди нормално без проблем, аз бях с високо кръвно през бременоста и с това обясняват състоянието му. Като бебенце си беше нормален, след годинката започнахме да виждаме проблеми. Чува, вижда. Понякога се обръща по име, понякога не. Имаше и проблем с краката, проходи на 2 и половина

# 7
Влез в темите и групите за деца с аутизъм или подобни проблеми тук във форума и ще видиш колко несериозно "звучиш" отстрани като родител. Все едно си проспала две години, без да се интересуваш от нищо. Не ти се карам, просто се поразходи из тази част от форума и виж какво си проспала.

Общи условия

Активация на акаунт